Як вибрати туристичний пальник?

18 листопад 2019

Вибір туристичного пальника для походів — відповідальна задача. Пальники туристичні відрізняються за призначенням, розмірами, потужністю, конструкцією, зручністю використання та багатьма іншими особливостями. Як же вибрати правильний пальник серед величезної кількості пропозицій в магазинах туристичного спорядження? Пропонуємо вам просту та доступну інструкцію з вибору, яка допоможе визначитися з найкращим варіантом туристичного пальника, який підійде для вашого стилю подорожей та звичок у харчуванні.

Першим кроком до вибору правильного інструменту приготування їжі чи напоїв буде відповідь на питання “Для чого мені пальник?”. Вибір туристичного пальника залежить від складності походів, стилю сходжень та бажаного режиму харчування. Нижче наведено декілька можливих варіантів використання похідної кухні.

1. Альпіністські сходження

Для високогірних сходжень найкращим варіантом є мультипаливні пальники. На відміну від газу, який з набором висоти та зменшенням температури повітря починає працювати все гірше, рідке паливо (бензин, гас, дизель) такої проблеми не має. Тому коли приготування на газу перетворюється на каторгу, бензиновий пальник все ще працює добре. Крім того, в подорожах в далекі країни (наприклад в Середню Азію, на Алтай тощо) може бути проблемно роздобути газові балони з клапаном, який підійде до вашого пальника. Бензин же є скрізь, а газ ще й возити в літаках заборонено.

Якщо задача приготування їжі на порівняно невеликих висотах, де газ ще працює, стоїть для невеликої групи до 2-3 осіб, є сенс розглянути варіант використання інтегрованої системи приготування їжі. Вони дають суттєву економію газу порівняно зі звичайними пальниками. Також вони просто зручніші в користуванні та краще працюють у вітряну погоду. Щоб підвищити ефективність горіння газу в умовах холоду та високих гір, краще купувати зимові газові балони зі спеціальною конструкцією та сумішшю газів.

Якщо група є трохи більшою, складається з 4-5 осіб, можна користуватися двома інтегрованими системами, або надати перевагу шланговому газовому пальнику. Його перевагою перед простим пальником, що накручується на балон зверху, є можливість гріти балон під час його використання. Балон на шлангу можна поставити зверху на казанок, або принаймні гріти руками. Це підвищить ефективність згорання газу. В холодних умовах обов’язковою є наявність на пальнику трубки попереднього підігріву газу.

2. Туристичні походи

Якщо високо ви не збираєтеся, і взимку пальником користуватися наміру не маєте, звичайного набалонного пальника має вистачити. Їх недоліками є невисока стійкість конструкції балон-пальник-казанок, особливо при використанні 450-грамових балонів. Але за компактністю вони виграють на 100%. Серед пальників, які накручуються на балон, є різноманітні варіанти: від пальників для приготування окропу для однієї особи в невеликих кухлях, до потужних широких пальників, здатних нагрівати 4-5 літрові казанки.

Шланговий пальник має стійкішу конструкцію за рахунок меншої висоти, і в простому поході матиме ті ж переваги, що і в високогірних сходженнях. До того ж їх зручно “годувати” дешевшим газом з цангових балонів через простий перехідник.

Якщо ви плануєте мандрувати часто або довго, інтегровані системи зможуть значно зекономити кількість газу, який доведеться нести з собою. Як правило вони розраховані на 1-2 людини, але є моделі з більшими казанками, або можливістю встановлення нестандартного посуду. Такі системи можуть впоратися з приготуванням для 3-4 людей.

3. Короткі соло-походи, рибалка, полювання

Для одиничних походів підійде практично будь-яке рішення. Слід пам’ятати лиш про економію ваги. Великий пальник буде надмірністю. Якщо в поході потрібен лише окріп — спиртового пальника легко може вистачити, але перед походом потрібно навчитися ним користуватися. Якщо проблеми з дровами немає — компактна пічка-трісочниця дозволить зекономити на паливі. Також на ній можна приготувати окріп чи їжу навіть на декількох людей.

Універсальним варіантом буде невеликий набалонний пальник, або навіть компактна інтегрована система. З маленьким 100-грамовим газовим балоном місця вони практично не займатимуть.

4. Виїзди на природу, кемпінг

Короткі виїзди на природу автомобілем, відпочинок у кемпінгу або просто походи з тривалим перебуванням в облаштованих місцях часто супроводжуються бажанням готувати щось смачненьке. Якщо є потреба постійного користування вогнем для приготування їжі, а не просто дво- чи триразового відновлення енергії протягом дня, є сенс купувати потужний пальник зі шлангом. Такий пальник матиме стійку конструкцію, на ньому можна буде варити в казанках різного об’єму, смажити на сковорідці, або навіть запекти туристичний коржик. Звісно ж багаття він не замінить, але буде кращим варіантом, ніж інші види пальників. Також добре може працювати мультипаливний пальник. В разі постійного використання економія на вартості палива буде суттєвою та швидко покриє різницю в ціні такого пальника з дешевшими газовими аналогами.


При покупці пальника зважайте на його конструкцію та призначення. Деякі пальники не призначені для тривалої роботи без перерв і можуть виходити з ладу від перегрівання. В цьому питанні краще проконсультуватися з продавцем в магазині спорядження або знайти відгуки про газові пальники, які вас цікавлять.

Окремо слід зазначити що зі зростанням популярності сублімованої та сушеної їжі для походів часто потреби в пальниках, які дозволяють готувати їжу, може і не бути взагалі. Достатньо нерегульованих інтегрованих систем або пальників, у яких плавність регулювання сили полум’я не стоїть на першому місці. Наприклад, лінійка пальників JetBoil виробником поділяється на дві категорії: Regulated та Non-Regulated відповідно з можливістю готування їжі (плавного регулювання вогню) та без неї (лише для окропу).

Відкрити повнорозмірне зображення

Загалом, кількість різноманітних моделей туристичних пальників у магазинах туристичного спорядження незліченна. Якщо Ви визначилися, який засіб для приготування їжі в умовах походу готові обрати, серед усього асортименту ми хотіли б звернути увагу на наступні моделі пальників та пічок. Усі вони перевірені досвідом походів та заслуговують уваги.

Інтегровані система приготування їжі

JetBoil Flash — система приготування їжі з казанком на 1 літр. Оновлена в 2018 році модель, що може закип’ятити 500 мл води менш ніж за 100 секунд, і при цьому суттєво економить газ. Має компактні розміри, низьку вагу та кольоровий індикатор закипання. Рекомендовано для приготування окропу для сушеної їжі та субліматів.

Fire Maple FMS-X2 — бюджетна альтернатива оригінальним Джетбойлам. Має дещо більшу вагу (640 проти 370 гр), втім добре підходить для приготування окропу та готування їжі для 2-3 людей. Об’єм казанка 1,25 л.

Primus Lite Plus — невелика і легка інтегрована система для 1-2 людей. Ефективний об’єм — 500 мл (700 мл повний), можливість встановлення будь-якого посуду на пальник, патентована конструкція кріплення казанка, малі витрати газу.

Шлангові газові пальники

Fire Maple FMS-105 — популярний недорогий пальник, який підходить для звичайних туристичних походів. Дозволяє готувати їжу для невеликих груп людей. Проста конструкція, п’єзопідпал та висока потужність разом з широким розсіювачем полум’я і низькою ціною роблять його бестселером на українському ринку туристичного спорядження.

Fire Maple FMS-118 — пальник з попереднім підігрівом газу. Дозволяє готувати їжу за температури навколишнього середовища нижчої, аніж пальники без підігріву газу. Має невисоку ціну, хорошу потужність, надійну конструкцію. Підходить для приготування в казанках до 3-3,5 літрів.

Primus Gravity EF III — потужний пальник низької конструкції з підігрівом газу від визнаного європейсьокого виробника. Дозволяє готувати навіть у великому посуді на 1-4 осіб та ефективно топити сніг. Додатковою перевагою є можливість перетворити його на мультипаливний, придбавши додатковий комплект з насосом, флягою та іншими елементами.

Набалонні пальники

MSR Pocket Rocket 2 — надійний пальник від визнаного в світі американського виробника із захистом від задування, конструкцію якого скопіював не один інший бренд. Рекомендуємо переглянути окремий огляд про цей пальник. Чудово підійде як універсальний пальник для невеликих казанків в групі з 1-3 осіб.

Fire Maple FMS-116T — легкий титановий пальник з широким розсіювачем полум’я. Вага 48 гр. З ним можна розраховувати на ефективне приготування їжі навіть в казанках об’ємом до 2,5-3 літрів, наприклад Tatonka Kettle 2.5L

Primus MicronTrail Stove — потужний пальник з якісною конструкцією. Хороший варіант для регулярних походів середньої складності, використання в коротких мандрівках чи подорожах. Підійде для приготування їжі для 2-4 осіб. Вага 80 гр, потужність 2600 Вт.

Fire Maple Polaris — редукторний газовий пальник, який значно краще працює в холодних умовах, потребує менше “крутіння” для підтримки стабільного полум’я. Підійде для походів в тому числі і в холодну пору року.

Fire Maple FMS-300T — мініатюрний пальник для 1-2 осіб. Підходить лише для маленьких казанків до 1 літра, а найкраще — для кухлів до 500-600 мл. Чудово підійде любителям соло-походів, або в якості запасного пальника. Має вагу усього 45 грам і дуже компактний у складеному стані.

Мультипаливні пальники

Primus OmniFuel — перевірена роками класика пальників на рідкому паливі від Primus — власника великої кількості патентів на конструкції таких пальників. Працює на бензині, дизельному пальному, гасові (керосині), класичному газу і навіть на авіаційному пальному. Потужність 3000 Вт. Чудовий вибір для походів на великих висотах та альпінізму. Приготування їжі для 4-5 осіб для цього пальника — повсякденна задача.

Fire Maple FMS-F5 — недорогий мультипаливний пальник без можливості роботи на газу. Чудово працює на бензині, гасові (керосині). Бюджетна модель для невеликих туристичних груп. В комплекті фляга для пального.

Турбопічки або пічки-трісочниці

Airwood Solo BM — проста дешева пічка-трісочниця, яка працює на шишках, дрібних гілочках, трісках та іншому безкоштовному “підніжному” пальному. Завдяки природному піддуву повітря в камеру згорання, забезпечує стабільне концентроване полум’я для приготування окропу.

Airwood Euro BM — пічка-трісочниця з турбопіддувом. Завдяки вентилятору на батарейках нагнітає повітря в камеру згорання та дає потужне полум’я. Працює на дрібних дровах, гілочках, шишках тощо. Дозволяє готувати для декількох людей.

Спиртовки

Fire Maple FMS-122 — простий пальник на рідкому спирті з підставкою під посуд. Легкий, компактний, має мінімальний вітрозахист та потужність. Для 1 людини. Добре впорається з кип’ятінням води в невеликому кухлі об’ємом до 1 літра.

Esbit CS985HA — набір для приготування їжі, джерелом вогню в якому є пальник на рідкому спирті. До комплекту входить два казаночки, латунна спиртовка та вітрозахист-підставка для неї. Чудовий варіант для неспішного приготування, розігріву їжі або приготування окропу.

Esbit CS585HA — набір для приготування їжі на таблетованому сухому пальному. В комплекті казаночок з кришкою, вітрозахист-підставка для пального. Добре підійде одній людині для неспішного приготування окропу чи розігріву їжі.


Вибір якісного пальника може виявитися непростою задачею, якщо не розумітися на їх особливостях та асортименті. Допомогти з вибором правильної моделі саме під ваш стиль походів завжди готові в магазині Top Rope. Яскравих Вам пригод!