MSR Pocket Rocket 2. Огляд туристичного пальника

3 червень 2019

Компанія MSR вже десятки років має репутацію інноваційного та надійного виробника туристичного обладнання. В активі Mountain Safety Research велика кількість патентів та винаходів, які, в тому числі, і впроваджених в пальнику MSR Pocket Rocket 2. Туристичний газовий пальник MSR PocketRocket® 2 — нове покоління “портативних ракет” від відомого американського бренду. Попередня версія цього пальника тривалий час мала велику популярність серед туристів. Хоч на ринку туристичних пальників можна зустріти багато реплік Pocket Rocket, пальника краще оригіналу ще ніхто не придумав. Чим же примітний MSR Pocket Rocket 2?

Pocket Rocket 2 став легше, так само має оригінальну вітрозахищену конструкцію розсіювача полум’я, швидко кип’ятить воду (усього за 3,5 хвилини), обладнаний компактнішими складаними ніжками для казанка та має ще деякі цікаві особливості.

Основні характеристики пальника:

  • Потужність: 2400 Вт / 8200 BTU
  • Наявність п’єзопідпалу: немає
  • Розміри: Ø120 x 90 мм
  • Розміри в складеному стані: 77х40 мм
  • Розміри в боксі: 50×52х88 мм
  • Вага: 73 гр
  • Вага з боксом: 105 гр
  • Виготовлено в Кореї.

Ефективність роботи пальника досить висока, як для пальника такого класу. Він має оригінальну 3-пелюсткову конструкцію вітрозахисту, яка дозволяє зменшити імовірність повного задування полум’я вітром. Безперечно, вона не дає 100% гарантії і не робить пальник MSR Pocket Rocket на стільки ж вітростійким, як інтегровані системи приготування їжі, але точно полегшує життя туристу. Суть роботи вітрозахисту MSR WindClip™базується на поділі полум’я пальника на 3 частини, відділених одна від одної металевими пластинами. Таким чином при будь-якому можливому напрямку вітру, навіть якщо задувається одна чи дві сторони розсіювача полум’я, принаймні одна інша залишається мінімально захищеною.

Виробник заявляє наступні показники ефективності роботи MSR PocketRocket 2:

  • Час роботи: близько 60 хв. на 230-грамовому балоні
  • Кількість окропу, приготованого на 230-грамовому балоні: до 16 літрів
  • Час закипання 1 літра води: 3:30 хв

* Значення, надані виробником, отримані при роботі на фірмовому газу MSR® IsoPro™.

В нашому тесті в реальних умовах літнього походу MSR Pocket Rocket 2 дав такі результати (час закипання води):

  • Сталевий кухоль 300 мл, без кришки: 1:35 хв.
  • Казанок Tatonka Kettle 1.6 (1 л води), закритий кришкою: 3:28 хв.

Тести проводилися при майже повній відсутності вітру (легкий бриз), температура повітря 27 °C, без додаткового вітрозахисту. Реальна цифра кип’ятіння одного літру води цілком відповідає заявленій виробником. Однак за нижчих температур повітря або у вітряну погоду варто очікувати дещо тривалішого закипання.

Пальник має конструкцію ніжок, які компактно складаються в транспортному положенні, і в той же час в розкладеному стані дозволяють поставити на Pocket Rocket і невеликий кухоль, і широкий казанок. Оптимальним для пальника слід вважати використання казанків об’ємом до 2 літрів. Хоча він впорається і з більшими. Концентрований пучок вогню також відмінно працює з казанками, що мають кільцевий теплообмінний елемент. Варто зауважити, що мінімальний діаметр дна кружки чи казанка, який можна поставити на пальник Pocket Rocket 2 складає 80 мм.

Окремо хочеться згадати плавність регулювання подачі газу в пальнику. Вентиль MSR Pocket Rocket 2 дозволяє підлаштовувати силу полум’я досить точно від мінімального до максимального. Це особливо приємно, коли хочеться в поході щось посмажити на тонкій туристичні сковорідочці, або приготувати кашу так, щоб вона не підгоріла.

Пальник MSR Pocket Rocket 2 постачається в комплекті з жорстким пластиковим боксом для зберігання і транспортування. Він дозволяє надійно захистити пристрій від пошкоджень в рюкзаку. Всередину коробочки легко поміщається невелика запальничка або кресало, здатні компенсувати відсутність п’єзопідпалу. Втім, якщо говорити про мінімізацію ваги та компактність, пальник цілком можна використовувати без чохла, і просто складати його разом з газовим балоном у підходящий казанок. Розміри пальника у складеному стані (Ø40 x 77 мм) цілком дозволяють вважати його мініатюрним.

Отже, говорячи про туристичний газовий пальник MSR Pocket Rocket 2, можна сміливо стверджувати що це хороша покупка для туриста, який надає перевагу надійному та добре продуманому спорядженню. Він дозволяє готувати як для компанії з 2-3 людей, так і буде хорошим супутником соло-мандрівника, чи стане в нагоді для приготування кави на дачі, на прогулянці або ж окропу для сушених страв у велопоході.

Для повного комплекту Вам можуть також знадобитися деякі аксесуари: підставка для газового балона, вітрозахисний екран, кресало або хороший туристичний посуд. Також рекомендуємо використовувати туристичні газові балони з якісною газовою сумішшю, які подовжать термін експлуатації пальника і вбережуть його від поломок.

Купити газовий пальник MSR Pocket Rocket 2