6 типових проблем з наметами. Як їх вирішувати?

9 листопад 2023

Намет — наш невеликий будиночок, який стає домом у походах. Нижче розберемося з кількома типовими проблемами, з якими може зіштовхнутися кожен турист як в поході, так і при підготовці до нього, коли щось в наметі ламається або перестає працювати як належить. І обов’язково дамо поради як уникнути несподіванок під час трекінгу або вчасно поремонтувати намет ще вдома.

Протікає тент намета

Чи не найбільша неприємність, що може спіткати туриста в дощову погоду — намет, що протікає. Давайте розберемося, чому тент може пустити воду всередину?

Зазвичай тенти наметів мають хорошу водонепроникність. Виробники маркують їх цифрами, що відповідають міліметрам водяного стовпа, який може витримати тканина без пропускання води. За різними стандартами тестування ці показники можуть бути різними, але все ж більшість нормальних наметів, не призначених для екстремальних умов цілком витримують багатоденні дощі одразу після покупки. З часом же у наметів можуть виникати проблеми з водостійкістю з різних причин.

Більшість нейлонових чи поліестерових тентів мають обробку DWR (Durable Water Resistant) — вологовідштовхувальне покриття, яке покликане зменшити змочування водою тканини тенту та проникнення її в структуру ниток (волокон). Також в наметах можуть використовуватися тканини з силіконовою обробкою, де з метою захисту від вологи в структуру тканини імпрегнується речовина на основі силікону. В тентах з “силіконки” — тканини, що має виключно силіконове просочення, вологозахист вже “вмонтований” в сам матеріал. Інколи зустрічаються також комбінації — силіконізована тканина, що має і поліуретановий водозахисний шар.

З часом будь-яка водовідштовхувальна чи водозахисна обробка зношується і перестає працювати. Це стається рано чи пізно, залежно від якості виготовлення намета та його матеріалів. Є дві сторони цього питання, як і дві сторони тканини, що зазвичай впливають на загальну водостійкість тенту.

Тканина з крапельками води

Вода збирається в крапельки та стікає по тканині — це показник того, що водовідштовхувальне покриття працює

Найпростіший спосіб зрозуміти, чи тент дійсно досі залишається водостійким — перевірити, як вода стікає по його поверхні. Якщо краплини затримуються на тканині і ніби змочують її, проникаючи в саму структуру ниток — тент потребує відновлення водовідштовхувального шару. Це нескладна процедура і її можна виконати навіть людині без спеціальних знань та навичок. Найлегше це зробити засобами у форматі спрею — достатньо розпилити речовину на попередньо очищену поверхню тенту згідно з інструкціями виробника та дочекатися, коли вона висохне. Прикладами засобів для вологовідштовхувальної обробки можуть бути спреї від Grangers, Toko, Gear Aid, Nikwax та інших виробників засобів для догляду за спорядженням.

Крім основного ефекту, такі засоби можуть містити компоненти, що додатково захищають тканину тенту від шкідливого впливу ультрафіолету. Обробка намета від ультрафіолету суттєво подовжує тривалість його життя та зменшує деградацію тканини, зберігаючи її міцність. Особливо це важливо, якщо намет часто використовується під прямим сонцем або на великих висотах.

Але якщо спрей для обробки тенту не допомагає і помітно, що вода потрапляє всередину через шви, можливо проблема саме в герметизації швів.

Протікають шви намета

Проклеювання швів тенту (герметизація) — обов’язкова процедура, яка виконується на виробництві зі швами класичних наметів. Це робиться для захисту від протікання там, де тканину проколото голкою під час зшивання. Виключенням можуть бути дешеві неякісні намети, або ж дорогі мембранні намети для альпінізму, високогір’я. Проклеювання швів виконується або спеціальною стрічкою (для тканин з поліуретановим шаром), або герметиками (для поліуретану, або силіконових тканин). Більшість популярних наметів вже мають герметизовані шви з виробництва, втім деякі потребують ручного проклеювання перед першим використанням.

Проклейка швів може псуватися з часом навіть на дорогих та якісних наметах. Намет MSR Nook 2

Проклейка швів може псуватися з часом навіть на дорогих та якісних наметах. На фото намет MSR Nook 2

Рано чи пізно проклейка швів руйнується і може знадобитися оновлення стрічки або обробка герметиком. Останній спосіб можна застосувати навіть в похідних умовах в тих місцях, де шов починає протікати. Для проклейки швів стрічкою необхідні вже спеціальні інструменти та умови. Таку операцію краще довірити фахівцям, які знайомі з особливостями різних тканин та технологією проклейки.

Конденсат в наметі

Навіть з новим наметом прямо з магазину, вам майже напевно доведеться стикнутися з конденсатом. При чому це ніяк не залежить від якості намета, його ціни та матеріалів, з яких він виготовлений. Конденсат виникає, коли вологе повітря, нагріте всередині намету, торкається холодних стінок намету — тканини тенту, і невидима волога знову перетворюється в краплини води.

Навіть в найбільш посушливих регіонах планети та в суху погоду, ви скоріш за все зіштовхнетеся з таким явищем, оскільки людина за ніч лише через дихання витрачає більше літру води. Крім того, земля і трава, на які встановлено намет, також випаровуватимуть воду через нагрівання від вашого тіла, килимка тощо.

Найкращий спосіб зменшити утворення конденсату — хороше провітрювання намету. Для цього тримайте відкритими вентиляційні отвори та тамбур намета, якщо це дозволяє погода. Намети з високими краями тенту вентилюються краще. Намети з низько опущеним нижнім краєм тенту вентилюються гірше. Зимові намети зі сніговою спідницею майже не вентилюються і конденсат в них утворюється практично завжди. Єдина особливість — взимку конденсат може замерзати на внутрішній поверхні тенту, і утворена паморозь не капає на речі, а також здебільшого легко зішкрібається з тканини.

Детальніше про те, що таке “точка роси” та звідки в наметі конденсат, читайте: Конденсат на спорядженні — що з ним робити?

Описані проблеми з конденсатом однаково часто проявляються як в одношарових наметах, так і в класичних двошарових. Різниця лишень в тому, що в двошарових поверхня з конденсатом відсунута від користувача і знаходиться “за стінкою” внутрішнього намету. Само собою, щоб така система працювала, внутрішній намет має бути виготовлений з тканини, що має достатню паропроникність — наприклад, з сітки або легкої тканини без просочення.

Зламалися дуги намета

Найбільш розповсюдженими є дуги для наметів зі скловолокна — фібергласу (Fiberglass). Це композитний матеріал, що складається з величезної кількості тоненьких волокон, залитих полімерною смолою. Більшість дешевих наметів продаються саме з такими дугами. Вони недорогі у виробництві, і це головна і чи не єдина їхня перевага. До мінусів віднесемо відносну велику вагу, крихкість в умовах холоду та старіння. Саме останній недолік в основному і призводить до необхідності заміни фібергласових дуг. З часом смола в таких трубках для наметів псується, втрачає свої властивості (особливо гнучкість) та починає розсипатися. Як правило, такі дуги ламаються вздовж — розшаровуються. Ремонтувати їх сенсу немає, — требі лише міняти. Але як тимчасове рішення, зібрати до купи зламану дугу в поході може допомогти пластир, армований скотч, або навіть нитка, залита суперклеєм.

Фібергласові дуги намета з автоматичним каркасом

Фібергласові дуги важчі та частіше ламаються, аніж алюмінієві. На фото дуга намета з автоматичним каркасом

Покращена версія фібергласових дуг — дуги з Durawrap, Durapol та подібних матеріалів. Вони відрізняються наявністю поверхневого армування (посилення), яке покликане вберегти внутрішню структуру такої трубки від розтріскування. Відрізнити їх від простого фібергласу просто: вони мають сітчастий візерунок на поверхні, та, як правило, є сірого кольору. Такі дуги живуть довше, ніж звичайні, але все одно мають ті ж недоліки: відносно велику масу та крихкість на морозі.

Дуги з алюмінію (сплавів алюмінію) позбавлені більшості проблем фібергласових дуг. Вони не розшаровуються і не тріскаються від старості, не страждають від низьких та високих температур, не втрачають гнучкості та є значно легшими та міцнішими. Єдине, чим поступаються алюмінієві дуги звичайним скловолоконним — ціна. Намети з алюмінієвим каркасом дорожчі за такі ж з фібегласовим каркасом.

Дуги для наметів DAC

Дуги DAC значно легші від інших алюмінієвих дуг, але відрізняються стійкістю та міцністю

Дуги найвищої якості виготовляють лише декілька виробників у світі. Використання найкращих сплавів та новітнього обладнання у виробництві дозволяє зробити дуги максимально легкими та міцними. Стандартом для екстремальних умов є каркаси наметів, виготовлені корейським брендом DAC. Їх продукцію можна зустріти в наметах відомих виробників, наприклад Hilleberg, MSR, Marmot, Big Agnes та інших. Також якісні трубки для каркасів виробляють компанії Easton та Yunan.

Читайте також: Алюмінієві каркаси для наметів від DAC. Чому вони найкращі?

Ні фібергласові, ні алюмінієві дуги не гарантують 100% стійкості та безвідмовності. Тому в туристичних походах з ними може трапитися халепа, до якої слід готуватися. Дуга може зламатися від натиску сильного вітру, пошкодитися при встановленні тощо. Для таких випадкуів слід мати ремнабір для дуги чи запасну секцію, або принаймні розуміти як можна полагодити дугу підручними засобами. Для швидкого ремонту дуг намета рекомендуємо мати в туристичному ремнаборі спеціальну трубку (наприклад таку), що має внутрішній діаметр достатній для надягання на зламану дугу. З допомогою скотчу чи пластиру, такою трубкою можна нашвидкоруч зашинувати місце перелому та успішно продовжити похід.

Найчастіше фібергласові дуги ламаються вздовж волокон

Більш якісний ремонт дуг можна зробити вже вдома, замінивши зламані елементи каркасу, або замовивши ремонт чи збірку нового каркасу в нашій майстерні. Також деякі виробники пропонують каркаси для своїх наметів, які можна окремо купити в зборі на заміну зіпсованим.

Порвався тент намета

Порвати тент може як сильний вітер, так і випадковий турист, який зачепив вітрову відтяжку, повертаючись вночі до свого намету. Щоб запобігти цій неприємності, варто зважати на наступні рекомендації:

  • Обирайте намет відповідно до умов. Не найкращим рішенням буде використовувати ультралайт-намети для зимових походів в горах, або навіть влітку на   високогірних стоянках, не захищених деревами. В таких умовах вітрове навантаження на тент, не призначений для цього, може бути критичним, і від сильного пориву вітру ви залишитеся з порваним тентом, або і взагалі без укриття та речей.
  • Встановлення намета подалі від стежок та типових маршрутів на стоянках. Якщо повз ваш намет регулярно ходитимуть по дрова, до джерела, до річки, або до вітру, врешті решт хтось таки зіб’ється з дороги та випадково “зайде в гості”. Тому краще заздалегідь так продумати місце для намету, щоб люди, пересуваючись по табору, не мали шансів наткнутися на ваші відтяжки та кілочки.
  • Правильно розтягуйте намет. Вітрові відтяжки слід натягувати туго, але не занадто. Пам’ятайте також, що під час дощу тент буде провисати (особливо нейлоновий), і його потрібно буде “підтягнути”. Але під час висушування відтяжки треба не забути ослабити, інакше є ризик, що він сам себе порве. Місце встромляння кілочка в землю має бути геометрично правильним відносно тенту — так, щоб в місці кріплення відтяжки до тенту вона створювала розподілене навантаження, а не сконцентроване в одному місці. Відтяжка не повинна бути відрегульована до мінімальної довжини, але і максимальна довжина не завжди доцільна.
  • Не ставте намет під сухими деревами, поруч з колючими кущами і т.п. Під час вітру сухі гілки можуть падати на намет і не тільки порвати тент, а й зашкодити людям. Колючі кущі може нагнути вітер, або зачепити турист, і вони легко поріжуть тент.
  • Вітрові відтяжки зі світловідбивним ефектом краще можна розрізнити при поганому освітленні ввечері, або з ліхтариком. Або принаймні вони мають контрастувати з кольором місцевості. Також допомагають різноманітні додаткові перешкоди: повісити стрічку на відтяжку, покласти великий камінь біля кілочка, тощо.
  • Сушити одяг на вітрових відтяжках слід обережно, надмірно не навантажувати їх та знімати речі у випадку посилення вітру.
  • Перевірте стан дуг перед походом. Особливо якщо давно не користувалися наметом. Фібергласові дуги перевірте з торців, злегка позгинайте їх. Якщо з’явилися тріщини — дуги слід замінити, або полагодити. Алюмінієві дуги з явними деформаціями (згини, удари) теж можуть раптово тріснути, тому теж варто подумати про їх заміну. Якщо дуга ламається у встановленому наметі, часто вона створює і супутню проблему — прориває тент гострим краєм (особливо це стосується ультралегких тентів).
  • Якщо тент має невеликі розриви, порізи або протертості — краще ремонтувати їх одразу. Інакше це слабке місце може перетворитися у велику дірку вже під час походу.
  • Не користуйтеся газовим пальником в наметі чи тамбурі. Окрім небезпечного чадного газу, який тихо вбиває, туристичний пальник може просто спалити всі ваші речі разом з наметом (більшість горить дуже добре і швидко).
Розрив тента Turbat Shanta

Сильний вітер може пошкодити тент намета в багатьох місцях

До походу варто подумати над ремнабором для намету. В ньому має обов’язково бути трубка для ремонту каркасу, голка з ниткою, армований скотч або латки для тканини. Залежно від умов походу комплектація може змінюватися. Наприклад в тривалі походи варто брати навіть запасні дуги для намета.

Читайте детальніше: Що взяти в туристичний ремнабір?

Не зайвим буде знати, з якого матеріалу виготовлено ваш тент. Якщо це поліестер або нейлон з поліуретановим покриттям (може маркуватися наприклад як PES PU) — лагодити його просто навіть в умовах походу. Зсередини до такого тенту можна приклеїти армований скотч, швидку латку наприклад від Gear Aid. Тенти з силіконки (наприклад Silnylon) без поліуретанової обробки в ремонті дещо складніші. До них не приклеюється нічого крім спеціальних латок, або силіконового клею.

Порваний намет NatureHike

Не всі легкі тканини для тентів є достатньо якісними, деякі можуть рватися навіть за найменшої необережності

Зауважте, що при розриві краще тент склеювати з внутрішнього боку, адже ззовні вони часто покриваються речовиною для захисту від води (DWR), яка також не даватиме клею міцно схопитися з тканиною.

Якщо тент виготовлено з міцної товстої тканини, наприклад як тенти наметів Fjord Nansen — його можна зшити. Але ж якщо це тонесенькі тканини ультралайтових наметів, щільністю 10D, 20D, 30D або подібною до того, краще зайвий раз не проколювати такий матеріал, якщо ви точно не знаєте, що робите. В таких випадках кращим варіантом буде все та ж тимчасова клейова латка.

Навіть великі дірки в професійній майстерні часто можна надійно відремонтувати

Зламалася блискавка в наметі

З віком проблема блискавок може виникнути у будь-якого туристичного намета, чи то бюджетна модель з супермаркету, чи хороший якісний намет відомого виробника. Звісно ж, добре продумані та якісно виготовлені брендові намети зазвичай живуть довше та витримують більш жорсткі умови експлуатації. Втім, навіть у таких туристичних наметів працює правило: чим частіше ним користуються, чим більш “брудними” є умови походів — тим більше шансів отримати двері, які не закриваються.

Зламаний бігунок на блискавці намета

Якщо блискавка розходиться, не завжди потрібно міняти її повністю, можливо достатньо лише замінити бігунок

Частіше за все, якщо блискавки перестають закриватися, люди грішать на бігунки (“собачки”). Це і справді є частою проблемою, коли від відкривань-закривань бігунки стираються, і стають нездатні ефективно з’єднувати дві спіралі. Як же полагодити блискавку в наметі? Тимчасовим рішенням може бути швидкий спосіб — притиснути бігунок з кількох сторін плоскогубцями чи мультитулом. Але і це не панацея — неякісний бігунок з тонкого металу так можна легко зламати, а на старій стертій блискавці і цього може бути недостатньо.

Як тимчасове рішення, іноді достатньо несильно притиснути бігунок плоскогубцями, і він почне закривати блискавку

Але крім проблем з бігунками, є і зворотня сторона — стираються спіралі. В попередній ситуації замінити бігунки в наметі можна, і це зазвичай не складно. В нашому ремонті спорядження можна замінити їх на більшості популярних розмірів блискавок. Якщо ж псуються спіралі — найчастіше єдиним виходом є повна заміна (перешивання) блискавки, і залежно від конструкції намета, це може бути складною задачею.

Зіпсовані бігунки блискавок намета

Стертий тривалою експлуатацією бігунок з намета Hannah. На правій частині добре видно стерті більше, ніж наполовину “крила”

Як запобігти псуванню блискавок, або принаймні максимально відсунути цю подію подалі в часі?

  1. Перш за все слід навчитися відкривати намет двома руками: одна тримає тканину, інша — тягне пулер. Це дозволить бігунку їхати по спіралях більш рівно та не стирати їх. Крім того, не слід докладати надмірних зусиль, якщо блискавка “не йде”. В моменти гніву на тугість блискавки, можна погнути спіраль, або розігнути бігунок. Якщо в блискавці застрягла тканина — слід обережно і плавно звільнити її. В інших випадках — розібратися в проблемі. Можливо намет занадто сильно натягнутий або встановлений не рівно, тому вхід не хоче закриватися.
  2. По-друге, слід взяти собі за правило, чистити не лише дно чи тент намета після брудних походів, а й дбати про чистоту блискавок: їх слід очищати від пилу, бруду. Особливо актуально це в місцевостях, де трапляється пісок, вулканічні породи, сильні вітри на сухій місцевості. Якщо потрібно — можна мити блискавки водою з милом (але не прати намет в машинці!). Це прибере різноманітний пісок та абразиви з блискавки, і вона стиратиметься менше.
  3. Третє правило — регулярно змащувати блискавку. Для цього існують спеціальні засоби, які зручно наносяться. Можна використати наприклад універсальний засіб Ballistol. Якщо підійди до питання зовсім бюджетно, можна скористатися парафіном, або силіконовим мастилом для побутових потреб. Парафіном злегка натираються спіралі блискавки, а силікон наноситься спреєм, або в рідкому вигляді. При цьому надлишок слід витерти з блискавки. Після змащування блискавка значно легше закриватиметься і відкриватиметься, порівняно з “сухою”.
    Ніколи не використовуйте для змащування харчові жири (олію, сало і т.п.), WD-40 та моторні оливи — вони навпаки будуть збирати на себе бруд та пісок і псувати блискавку.

Як бачите, більшість згаданих проблем з наметами, які трапляються найчастіше, зовсім не критичні, і їх можна вирішити. Достатньо лише добре ставитися до свого спорядження та купувати якісні речі, виготовлені з хороших матеріалів і продумані до дрібниць. Перед походом перевіряйте стан спорядження, а після походу — просушуйте його, очищуйте від бруду та пилу, добре просушуйте та зберігайте в нормальних умовах. Не забувайте вчасно обслуговувати свій намет та використовувати його відповідно до призначення, і тоді він слугуватиме вам вірно та не зіпсує радість походів. Якщо трапилася серйозна поломка каркасу, чи розрив тенту, в нашій майстерні можна замовити ремонт намета та іншого спорядження у фахівців, які розуміються на сучасних тканинах та компонентах.