Дуги для наметів DAC

24 жовтень 2023

Алюмінієві дуги для намета в наші часи — золотий стандарт для якісних наметів, призначених для постійного використання та тривалого терміну експлуатації. Крім того дуги з алюмінію мають ряд технічних переваг над аналогами з фібергласу, дюраполу та інших матеріалів. Дуги для намета з карбону та інших інноваційних матеріалів наразі не мають широкого поширення, тому порівнювати їх поки складно. Дуги алюмінієві для намета, насамперед, є більш стійкими до розтріскування, екстремальних навантажень (наприклад, вітер) значно легшими, та краще переносять перепади температур. Зокрема для зимових наметів це ледь не єдиний прийнятний варіант саме тому, що звичайні дешеві фібергласові дуги здатні ламатися від переохолодження. Тим не менш, не всі алюмінієві дуги для наметів однаково хороші. Найбільш технологічні дуги для палатки виробляє корейська компанія DAC, яка має в арсеналі безліч інноваційних рішень та складних технологій. В типах алюмінієвих дуг для намета від DAC спробуємо розібратися далі.

Матеріали дуг для наметів DAC

Всі дуги для наметів DAC виготовляються з унікального сплаву TH72M, розробленого самою компанією DAC спільно з одним із найбільших у світі виробників алюмінію — корпорацією Alcoa (Aluminium Company of America).

Сплав TH72M належить до серії алюмінієвих сплавів 7000. До цієї ж серії належать популярні сплави для алюмінієвих каркасів наметів, трекінгових та лижних палиць, тенісних ракеток, туристичних меблів: 7001, 7075 та інші. Також ці сплави алюмінію з іншими металами застосовуються в аерокосмічній промисловості. Важливою їх ознакою є висока корозійна стійкість та жорсткість при невеликій вазі. Стандартні сплави серії 7000 містять цинк, магній, мідь з невеликими добавками марганцю та хрому, а також інколи цирконію. До сплавів застосовується процес термозміцнення (термообробка), який дозволяє покращити фізичні характеристики виробів — стійкість до згинання, жорсткість тощо. Термозміцнені вироби можна розпізнати за наявністю позначок з буквою “Т” в маркуванні сплаву. Наприклад: 7075 T6 має дуже хороше співвідношення міцність-вага, невелику вартість виробництва та добре піддається механічні обробці.

Склад сплаву TH72M не розголошується компанією DAC. Він є унікальним для розробок фірми. Особливі його властивості чудово відповідають задачам, для яких від створювався. Дуги для наметів з цього сплаву виходять міцними, стійкими до критичних навантажень та водночас дозволяють на виробництві створити трубки, значно легші за аналоги зі стандартних сплавів. Компанія DAC заявляє, що є єдиним у світі виробником трубок для наметів, спроможним виготовити достатньо жорсткі трубки з товщиною стінки 0,4 мм.

Машина тестування дуг для намета на згинання

Анодування дуг для наметів DAC

Що таке анодування? Це процес створення на поверхні алюмінію захисного покриття, яке запобігає утворенню оксидів та корозії виробу. Завдяки цьому дуги також отримують привабливий колір. Стандартний процес промислового анодування включає в себе використання великої кількості кислот для отримання гладенької поверхні трубки і знищення оксидної плівки на ній після термообробки для подальшого покриття. Хімічне полірування відбувається в середовищі киплячої азотної та фосфорної кислот, що створює проблеми як для довкілля, так і для людей, задіяних на виробництві.

Компанія DAC розробила та втілила в життя абсолютно новий процес анодування, який виключив азотну та фосфорну кислоти з процесу анодування для більшості своїх дуг. DAC були першими, хто створив технологію механічної очистки поверхні трубок перед анодуванням. На розробку “зеленого” анодування DAC витратили 8 років і тепер компанія пишається своїм екологічнішим виробництвом та технологією Green Anodizing.

Види дуг DAC

Першими дугами з алюмінію, які розробила компанія DAC були дуги DAC DA17 у 1991 році. З того часу еволюція матеріалів та технологій виробництва урізноманітнити асортимент дуг для намета і на сьогодні виробник пропонує декілька основних моделей дуг для різних задач. В свою чергу кожна з моделей доступна в різних діаметрах та довжинах.

В серії дуг для туристичних наметів виробляються моделі: DAC Pressfit, DAC NFL, DAC NSL.

В серії для кемпінгових наметів та шатрів доступні моделі: DAC DA, DAC PL та DAC MX.

Дуги DAC NFL

Каркас для намета з дуг DAC NFL (також відомі як DAC Featherlite NFL) в першу чергу є найлегшим можливим варіантом металевої конструкції та дозволяє створити надзвичайно легкі моделі туристичних наметів. Такі каркаси використовуються багатьма відомими світовими брендами для своїх найкращих наметів. Ультралегкі каркаси DAC NFL можна зустріти у таких відомих брендів, як Big Agnes, MSR, Sea To Summit, NEMO Equipment, Black Diamond та інших.

Дуги DAC NSL

Ця модель відрізняється від NFL дещо більшою вагою та більшою міцністю. Якщо попередні дуги орієнтовані на ультралегкі намети, то класичні намети для походів, трекінгу, хайкінгу та навіть кемпінгу завичай мають каркаси з дуг DAC NSL (також відомі як DAC Featherlite NSL). Цей варіант каркасів має більший ряд діаметрів трубок, які можуть комбінуватися залежно від інженерної задумки виробника. Дуги для туристичних наметів Marmot, MSR, BigAgnes, Hilleberg часто є виготовленими саме з використанням трубок DAC NSL.

Дуги DAC Pressfit

Великі намети потребують масивних каркасів, і рішення від DAC також існує для таких моделей. Каркаси DAC Pressfit призначені для суворих умов, мають більший асортимент діаметрів, аж до 15.4 мм. Якщо намет проектується для використання в наметах для базових таборів, де не потрібна низька вага, але перевагою є жорсткість конструкції, стійкість проти вітру — скоріш за все, в ньому будуть дуги DAC Pressfit. Але їх також використовують і в наметах для походів та наметах більше ніж на 2 особи, де важлива в першу чергу надійність, так як площа тенту може бути великою, що створює велику парусність.

 

Дуги DAC для кемпінгових наметів та шатрів

Як і інші типи дуг DAC, лінійка для шатрів — дуги алюмінієві. Вони відрізняються товщими стінками та дещо більшою вагою. Однак це не є проблемою, оскільки шатри та великі намети зазвичай подорожують автомобілем та встановлюються на триваліший час в кемпінгах чи зонах відпочинку.

Характеристики дуг для кемпінгових наметів та шатрів

Дуги DAC DA розроблені понад 30 років тому та стали в свій час інноваційним рішенням для полегшення каркасів наметів без втрати міцності та найдійності конструкції моделей для кемпінгу, сімейного відпочинку, кемпінгових шатрів тощо.

Дуги DAC PL були розроблені для створення більшого об’єму відсіків у великих наметах — наприклад для підтримки тамбурів. Вони є легшими за інші дуги для шатрів, що використовуються в основній частині каркасу.

Дуги DAC MX були розроблені для збільшення стійкості та жорсткості конструкції наметів з великою площею стінок. Виробник не розкриває деталей про марку та склад сплаву, використаного в цьому типі дуг.

Кольори дуг DAC можуть відрізнятися в каркасах різних виробників та різних моделей наметів, і не є чітким ідентифікатором типу дуги.

Аксесуари для каркасів DAC

Каркас намета може бути як простим (дві перехрещені дуги), так і мати хабову конструкцію з кількох дуг, з’єднаних між собою спеціальними кільцями або трилисниками — “хабами”. Технологічність каркасів з дуг DAC полягає не лише у використанні унікального сплаву та особливостей виробництва секцій. Відмінні характеристики дуг дозволяють виробникам наметів створювати інженерні рішення, практично недоступні при застосуванні дешевих варіантів дуг. Відомо, що різні частини каркасу намету відчувають на собі дуже різні за характером та силою навантаження під час використання в поході, а особливо — в екстремальну погоду. Асортимент дуг DAC дозволяє створювати каркаси, які складаються з дуг різних діаметрів. В місцях більших навантажень встановлюються дуги більшого діаметру та більш стійкі до вітрів та інших навантажень. Також геометрія тентів з дугами DAC перевіряється в спеціальній аеродинамічній трубі DAC Wind Lab, де імітується вітер різної сили та напрямку.

Окрім міцності матеріалу трубок, в загальній міцності каркасів важливу роль відіграє також і використана фурнітура — пластикові елементи, що з’єднують дуги, гачки для наметів, якими тент чи внутрішня частина намету кріпиться до каркасу, накінечники для дуги намета тощо. Компанія DAC виробляє досить широкий асортимент таких аксесуарів. Це дозволяє брендам при проектуванні найкращих наметів знаходити інноваційні форми конструкцій та оптимальні рішення з точки зору ваги, міцності та форми майбутнього туристичного житла. Якісна і добре продумана фурнітура для наметів DAC також дозволяє встановлювати намети швидше та інтуїтивніше.

Ремонт наметів з дугами DAC

Унікальність інженерних рішеннь DAC та використані при їх виробництві технології дещо ускладнюють ремонт наметів з такими дугами. Більшість типів дуг не можна просто взяти і підрізати до потрібної довжини через використання спеціальних вставок та потовщень в місцях з’єднання (наприклад NFL та NSL). Крім того, діаметри дуг можуть відрізнятися в різних частинах намета. Якщо секції дуг серії DAC Pressfit можуть мати довільну довжину від 210 до 550 мм, то дуги NSL та NFL мають фіксований набір варіантів довжини (див. зображення вище). Для підбору запасних дуг для намета з каркасом від DAC або ремонту окремих секцій краще звертатися до фахівців магазину Top Rope, які розуміються на численних варіантах трубок для наметів DAC, зможуть укоротити секції при потребі та проконсультують в інших технічних питаннях.

Додаткові елементи для наметів з каркасами DAC

Для ремонту дуг в похідних умовах краще використовувати оригінальні ремонтні втулки, що точно відповідають діаметру секцій. Втім, можна також застосовувати універсальні ремонтні трубки з туристичного ремнабору як тимчасове рішення. Якщо необхідна заміна частини каркасу, дуги DAC купити може виявитись нелегкою задачею. Для замовлення необхідно точно виміряти довжину зламаної секції, діаметр та знати тип дуги, адже дуги NFL, NSL, Pressfit та інші не є взаємозамінними. Кожна з секцій таких дуг для палатки зазвичай промаркована потрібною позначкою моделі. Крім того, окремі секції каркасу можуть мати різний діаметр та різні накінечники. Підібрати відповідну ремонтну секцію дуги для Вашого намета, а також замінити її в каркасі можна в майстерні з ремонту туристичного спорядження Top Rope.

При підготовці матеріалу використано зображення та інформацію з офіційного сайту компанії Dongah Aluminum Co LTD: https://dacpole.com/