Конденсат на спорядженні — що з ним робити?

11 вересень 2018

Процес утворення конденсату на внутрішній поверхні стінок намета, спальнику та інших речах у поході безперечно знайомий кожному туристу. Часто конденсат може досить сильно псувати приємність ранку у горах та завдавати додаткового клопоту з просушування спорядження перед виходом на маршрут.

Конденсація — це процес утворення води в рідкому стані з водяної пари. Результат — конденсат — у вигляді краплинок вологи часто можна спостерігати на практично будь-якому спорядженні в різноманітних умовах. Конденсат може бути як неприємним в короткостроковій перспективі, створюючи дискомфорт, так і поступово псувати спорядження з часом, впливаючи на матеріали. Далі наведено декілька типових ситуацій, де класичний турист може зіткнутися з конденсатом, і невеликі поради як зменшити його вплив.

Конденсат в наметі

З таким типом конденсату, мабуть, не стикалися лише туристи, які ходять в походи без намету і тента. Краплинки води зранку можна побачити на внутрішній поверхні намета будь-якого виробника, навіть якщо цей намет мегадорогий і продуманий до дрібниць — все залежить лише від умов. Конденсат на поверхні тентів, наметів (особливо одношарових) виникає в двох випадках.

Photo by Frame Harirak

  1. Коли повітря охолоджується, досягаючи точки роси, водяна пара осідає на холодніших предметах і поступово набираючи об’єм перетворюється на краплини води. Це причина виникнення роси на траві, необачно залишених надворі черевиках, а також на поверхні намета. Точка роси — це характеристика вологості повітря — температура при якій водяна пара у повітрі починає конденсуватися. Для досягнення точки роси повітря з певною вологістю повинне зконтактувати з холоднішим предметом. Температура цього предмета, при якій на ньому випаде роса і є точкою роси.

    Точка роси — одна з основних характеристик вологості повітря. При відносній вологості повітря, меншій за 100%, точка роси завжди є нижчою від фактичної температури. Чим нижчою є відносна вологість, тим точка роси більше різниться від фактичної температури повітря. Коли відносна вологість становить 100% (тобто при насиченні), точка роси збігається з фактичною температурою повітря.

    Наприклад при вологості повітря 90% та температурі повітря 10°С, роса утвориться вже при зниженні температури до 8,4°С. Детальніше про точку роси та таблиці для її обчислення за різних умов можна знайти на Вікіпедії.
    Важливо розуміти, що при зростанні вологості повітря, температура точки роси наближається до температури повітря, але ніколи не перевищить її. Тобто на тепліших за повітря предметах роса не випадає.

  2. Повітря всередині намету насичується вологою, що виводиться легенями назовні під час дихання людини, а також вологою від одягу та спорядження, яке залишили сохнути в наметі. В такому випадку вологе повітря при контакті з холодними стінками намета осідатиме конденсатом на їх поверхні. Фізичні причини ті самі, що і в попередньому пункті, але вже “зсередини” вашого укриття.

Photo by Wolfgang Lutz

Що робити?

  1. Встановлюйте намет там, де вітер зможе добре видувати з нього вологе повітря. Варто також зорієнтувати намет так, щоб вентиляційні вікна були відкриті назустріч потокам повітря. В такому випадку потік сухішого атмосферного повітря витіснятиме собою вологіше повітря, що зібралося в наметі.
  2. Не встановлюйте намет на заболоченій місцевості, в низинах, в старицях річок та інших місцях, де волога може підніматися від землі прямо під намет. Також з цим шляхом намокання намету добре допомагає боротися футпринт (спеціальна підстилка під намет).
  3. Не закривайте вентиляційні вікна на ніч, і не закладайте речами повністю проміжки між нижнім краєм тенту та землею (наприклад в тамбурі).
  4. Намети зі сніговою спідницею вентилюються значно гірше, аніж звичайні, тому добре подумайте перед тим, як повністю закривати спідниці на ніч. Хоча конденсат, який одразу ж замерзає на стінках намету дошкуляє менше, і його можна зішкрібати для приготування їжі :-)
  5. Добре струшуйте конденсат та просушуйте тент і внутрішній намет вранці перед виходом на маршрут, якщо дозволяє погода. Найкраще — розвісити їх на гілках дерев або кущах, або принаймні розкласти на землі.
  6. Якщо просушити тент неможливо, можна витерти його рушником з мікрофібри. Рушник швидко збере всю вологу, і сам висохне значно швидше.
  7. Якщо все ж доводиться пакувати мокрий намет — спакуйте тент та внутрішній намет окремо. Так волога з тенту не намочить інші частини намету за час денного переходу.

Конденсат в спальнику

В умовах походу в холодну пору року цілком реальною є ситуація, в якій випаровування тіла всередині спального мішка будуть конденсуватися на зовнішній тканині спальника, або навіть всередині утеплювача. Це відбуватиметься з тих же причин: точка роси буде знаходитися на поверхні відносно холодної “оболонки” спальника, яка безпосередньо контактує з навколишнім середовищем і охолоджується об нього. Не вірте виробникам спорядження, які запевняють що зовнішня тканина “дихає” на стільки добре, що конденсат не може утворитися на ній — це лише маркетинговий хід. В певних умовах конденсат може утворитися навіть на москітній сітці, хоча мабуть важко знайти матеріал, який “дихатиме” краще за сітку :-)

В умовах дуже холодного повітря конденсат буде замерзати. Як тільки це станеться, водяній парі буде надзвичайно важко подолати цей льодовий бар’єр і вийти за межі спального мішка. Єдиний варіант — помістити спальник в середовище достатньо тепле для руйнування намерзлого конденсату. Також частково допомагає вологостійка обробка зовнішньої тканини спальника (як наприклад в спальниках Trimm).

Photo by Thomas Rögner / Mountain Equipment

Водяна пара, яка замерзатиме всередині об’єму утеплювача є ще більш небезпечною для збереження тепла. Особливо ця проблема актуальна для пухових спальників, в яких  “об’ємність” пуху та його здатність до відновлення форми постраждають набагато серйозніше від намерзання конденсату на пушинках та пір’їнках. І жодна розкручена гідрофобна обробка від цього не вбереже.

Що робити?

  1. Не дихати всередину спальника. Зазвичай так хочеться робити під ранок, коли замерзає ніс, але слід бути твердим до себе :-) Добре допомагає натягнутий на обличчя тонкий баф (мультифункціональна пов’язка). Також можна закрити обличчя капюшоном вкладиша для спальника.
  2. Не сушити мокрі речі всередині спальника. Вся волога з них переходить в утеплювач спального мішка і робить його характеристики теплозбереження значно гіршими.

Волога всередині надувного килимка чи подушки

Килимки та подушки, які надуваються ротом, за визначенням отримують всередину велику порцію водяної пари разом із повітрям. Це відбувається, оскільки повітря, що видихається людиною, має високу вологість. Відповідно, волога конденсується на внутрішній поверхні килимка і зменшує його теплоізолюючі властивості, а також сприяє розвитку бактерій та грибка всередині килимка. Особливо це стосується килимків, які мають великий об’єм і потребують великої кількості видихів щоб набути максимального об’єму.

Що робити?

  1. Не надувати килимок ротом. Якщо килимок ви ще не купили — обирайте моделі, які мають в комплекті насос. Як альтернатива — надувні килимки Sea To Summit, технологія виробництва яких включає спеціальну ламінацію внутрішньої поверхні, що майже повністю виключає розвиток грибка. Втім, з 2018 року з кожним килимком Sea To Summit вже постачається чохол-насос.
  2. Витерти килимок перед пакуванням в рюкзак насухо — теж хороша ідея. Також не слід зберігати вологий килимок разом зі спальником.
  3. Між походами зберігайте надувні килимки, подушки або інше надувне спорядження в розправленому стані з відкритим клапаном.

Конденсат всередині гермомішка/гермоконтейнера

Вологе повітря або волога від речей, закритих в гермомішок не мають жодного шляху для виходу назовні, тому легко конденсуються в сприятливих для цього умовах. Наприклад коли гермомішок падає в холодну воду, всередині нього утворяться краплини конденсату, які можуть пошкодити електронну техніку.

Що робити?

  1. Якщо ви зберігаєте електроніку в гермоконтейнерах — вкиньте туди пакет силікагелю (часто зустрічається в коробках зі взуттям). Силікагель забиратиме з повітря всю вологу.
  2. Пакуйте гермомішки так, щоб всередину потрапляла мінімальна кількість вологого повітря і зайвої води.
  3. Не пакуйте сухі речі разом з вологими.
  4. Витискайте з гермомішків максимум повітря.

Будь-яке спорядження необхідно добре просушувати після походу. Також не слід нехтувати просушуванням якщо ви зупиняєтеся на день відпочинку і погода дозволяє це зробити. Часто на вітру можна просушити спорядження і одяг навіть в холодну погоду. Зберігати спорядження слід без компресійних чохлів, розгорнутим та відкритим в сухому місці.

Не нехтуйте вологозахисною обробкою для тентів та іншого спорядження. Будь-яка, навіть найкраща, фабрична обробка тентів має свій термін придатності, і після певного періоду використання її необхідно поновлювати. Для наметів можуть використовуватися спеціалізовані силіконові спреї на зразок McNETT Thunder Shield або просочення Nikwax. Те саме стосується і одягу, зокрема мембранного чи softshell. Підібрати правильний засіб для догляду за спорядженням допоможуть в будь-якому туристичному магазині.

Гарних Вам походів!