10 порад як топити сніг на туристичному пальнику

10 січень 2020

В зимових походах іноді виникають ситуації, коли питної води знайти не вдається. Або ж в певних умовах її просто не може бути (високогір’я, низькі температури тощо). У таких випадках доводиться топити сніг. Для того щоб видобути 1 чашку води може знадобитися до 10 чашок снігу. А людині для нормального обміну речовин потрібно близько 4-х літрів води на день. Топити сніг з найбільшою ефективністю допоможуть наші 10 порад.

Отже, як топити сніг в похідних умовах:

1. Використовуйте щільний сніг

Розпушений сніг порошкоподібної консистенції, пухляк, не надто ефективно використовувати для отримання води. При потребі, варто спробувати “втрамбувати” його руками. Якщо сніг буде розпушеним, повітря, яке міститиметься всередині нього слугуватиме теплоізолятором між частинками снігу. Знадобиться додаткове тепло, щоб нагріти також і його. А це надмірні витрати палива та часу.

2. Використовуйте сумку або компресійний мішок

Часто поблизу стоянок та стежин сніг буває забрудненим, тому доведеться носити сніг з інших місць. Для збирання та перенесення чистого снігу варто застосувати наявні підручні засоби. Компресійний мішок допоможе виконати ще й п.1 цих рекомендацій. Якщо снігу достатньо — лавинною лопатою буде зручно зріза́ти верхній брудний шар снігу, щоб добратися до чистішого.

3. Використовуйте великий казанок

Нагрівання одного великого казанка є більш ефективним, ніж нагрівання двох менших. Топити сніг в маленькій кружці — тривале заняття. І обов’язково закривайте казанок кришкою.

4. Використовуйте два пальники

Якщо маєте два пальники і габарити казанка дозволяють це зробити — встановіть казанок одразу на два пальники. Це пришвидшить нагрівання снігу. Можна також розподілити обов’язки між пальниками — на одному топити сніг, і отриману воду переливати в казанок на іншому для приготування їжі. Так зручніше.

5. Додайте воду в казанок перед завантаженням снігу

Налийте трохи води (кілька сантиметрів по висоті буде достатньо) в казанок перед додаванням снігу. Якщо цього не зробити, нагрітий без води метал буде палити пил та дрібне сміття в снігу, додаючи неприємного горілого присмаку воді. Це також руйнуватиме матеріал дна казанка, а особливо — покриття його поверхні (актуально для алюмінієвих казанків з анодованою поверхнею).

6. Додавайте сніг порціями

Повітря між сніжинками діє як тепловий ізолятор, тому набивання повного казанка снігом зменшуватиме ефективність топлення. Якщо докидати сніг частинами, повітря буде менше, і тепло від підігрітої води легко передаватиметься новим порціям снігу.

7. Бережіть пальник від вітру

Навіть невеликий вітерець може зменшити ефективність роботи пальника до мінімуму. Добувати воду можна на пальнику у спеціально викопаній в снігу ніші, іншому місці, захищеному від вітру, або в добре провітрюваному тамбурі намету. Використання вітрозахисного екрана суттєво підвищує ефективність процесу. Пальник також можна закрити від вітру звичайним карематом.

8. Підставка для пальника

Використовуйте підставку для пальника. Якщо пальник накручується на балон — варто купити для нього спеціальну підставку для балона, або просто використовувати килимок чи якусь дошку. В будь-якому разі не допускайте того, щоб балон стояв просто на снігу. Це охолоджуватиме його, а холодний газ набагато гірше горить. Якщо пальник шланговий, так само не ставте його просто на сніг. Від близькості вогню до снігу частина енергії горіння буде витрачатися на нагрівання снігу під пальником. Ідеальний варіант — поставити пальник на килимок, вкритий фольгою, снігову лопату тощо.

9. Запасайтеся водою

Намагайтеся запасатися водою. Особливо це актуально вдень, коли сонце досить ефективно нагріває камені, які своїм теплом плавлять сніг та лід. Вдень варто запастися водою на ранок, добре використовувати для цього термос. Також можна на ніч кинути в спальник металеву флягу з окропом, загорнуту в шкарпетку. Так вам буде тепліше, а вранці матимете зайвий літр теплої води для вмивання чи приготування їжі. В горах вранці вся вода, яка ще текла вдень, як правило, замерзає і добути її стає надзвичайно важко.

10. Додатковий запас палива

Візьміть додатковий газовий балон, якщо на маршруті може знадобитися розтопити сніг. Запас додаткового палива особливо знадобиться, якщо Ви мандруватимете в погодних умовах, які додадуть необхідність цієї нелегкої операції. Інтегровані системи приготування їжі, а також пальники з попереднім підігрівом газу добре економлять паливо. Для зимових походів та високогірних сходжень чудовим інструментом є мультипаливні пальники. Про вибір пальників для різних умов та видів походів можна почитати в нашій публікації “Як вибрати туристичний пальник?

Якщо Вам відомі ще якісь нюанси правильної організації цього тривалого, і часто непростого процесу — поділіться своїм досвідом в коментарях. Приємних подорожей!