Огляд туристичного пальника Primus Essential Trail Stove

26 січень 2024

Актуальність питання вибору правильного туристичного пальника не зникає ніколи. Якщо вам потрібен газовий пальник, який добре працюватиме і ніколи не підведе в походах, на відпочинку з сім’єю біля річки, для приготування кави на риболовлі, чи під час відключень енергії — радимо звернути увагу на туристичний газовий пальник Primus Essential Trail Stove — одну з моделей, які впевнено можна назвати якісно виготовленими і такими, що коштують своїх грошей.

Модель вперше була анонсована виробником у 2018 році, а з’явилася в магазинах у 2019-му, доповнивши серію пальників Primus Trekking для мандрівників, що полюбляють класичний туризм без особливих екстремальностей — без зимових сходжень у високих горах, тривалих експедицій тощо. Пальник має цікавий дизайн та функціональність, і він вартий того, щоб звернути на нього увагу при виборі туристичного газового пальника, який служитиме довго та чесно. Чим він особливий та для яких умов використання призначений?

Характеристики пальника

Спершу поглянемо на технічні характеристики, заявлені виробником:

  • Потужність: 2500 Вт
  • З’єднання: стандартне різьбове з клапаном Lindal B188
  • Час закипання 1 літра води: 3:30 хв
  • Споживання газу: 162,3 г/год
  • Час горіння на 230-гр балоні: 1:15 год
  • Висота: 60 мм
  • Діаметр: 108 мм
  • П’єзопідпал: відсутній
  • Матеріал: сталь, латунь
  • Вага: 112 г

Вцілому ці параметри пальника є цілком стандартними для туристичних моделей таких розмірів. Потужність достатня для кількох осіб, середнє споживання газу та живлення від звичайних різьбових туристичних балонів. Діаметр зазначено, як діаметр кола, описаного по крайніх точках підпірок для казанка. В деяких пальниках також важливим параметром є “внутрішній діаметр” підпірок. В цьому ж пальнику такої потреби немає, адже три підпірки сходяться в центрі, і фактично поставити на них можна будь-який посуд діаметром дна від 45-50 мм. В такий діапазон потрапить навіть металевий стакан, але про переваги конструкції поговоримо більше детально нижче.

 

Особливості конструкції

Відверто — пальник не схожий на жодні інші туристичні пальники, які останніми роками були доступні на українськиму ринку спорядження. Він є унікальним і за використаними інженерними рішеннями. Основна частина пальника — розсікач полум’я виготовлений з неіржавіючої сталі разом з ніжками для казанка. Товщина металу натякає на те, що користувачеві цілком можна розраховувати на тривалий час його активного використання.

Приємним є те, що вся базова частина пальника, в які розташовується регулятор подачі газу, форсунка та різьба для приєднання балона, виготовлені з латуні литтям. Латунна різьба довговічна та надійна, і одразу знімає велику проблему, яка може трапитися з дешевими пальниками. Якщо різьба нарізана по алюмінію, є велика імовірність зірвати її необережним накручуванням. Також вона може просто зіпсуватися частим використанням. Але це не про Primus.

Висота пальника Primus Essential Trail Stove порівняно з іншими класичними пальниками суттєво менша

Три суцільні підпірки на розсіювачі для такого пальника є чудовим рішенням. По-перше, вони не мають рухомих елементів, тому є максимально простими і надійними. Їх форма є дуже універсальною і дозволить на пальник поставити широкий спектр посуду: маленький казаночок, сковорідку, велику каструлю, туристичний чайник та навіть маленький кухоль. Крім того, конфорка є достатньо широкою, шоб не хвилюватися за можливе пригорання каші чи супу — пальник прогріває дно казанка рівномірно. По-друге, підпірки виконують базову функцію вітрозахисту. Така форма захисту від задування відома своєю ефективністю та простотою. Суть її роботи полягає в тому, що з якого боку не дув би вітер, один сектор конфорки завжди буде залишатися під захистом підпірок. Навіть якщо вогонь задується з одного боку, після зникнення вітру він розгориться знову від іншого сектору.

В Primus Essential Stove використане конструкторське рішення, яке створює ламінарний потік газу і є на цей час унікальним в світі пальників для туризму. Завдяки ньому газ та повітря змішуються особливим чином і можуть створити якісну суміш без довгої “ніжки” під конфоркою. Тому пальник вийшов помітно нижчим (усього 60 мм), аніж більшість моделей цього ж класу. Це точно сподобається людям, які люблять готувати на пальниках, а не просто отримувати від них гарячу воду — широка площа конфорки впевнено тримає посуд та дозволяє не боятися легких необачних рухів, та не дуже точного встановлення посуду по центру пальника.

Що таке Laminar Flow Burner (горіння з ламінарним потоком газу)?
Ефективне горіння суміші газ-повітря відбувається після того, як обидва компоненти добре змішуються. В звичайних пальниках це в основному відбувається в трубці, яка слугує одночасно і ніжкою для розсікача полум’я. І чим більше суміші має “приготуватися” до згоряння, тим довшою має бути ця трубка. Якщо вона буде закороткою — газ не згоратиме повністю, і робота пальника буде нестабільною і неефективною. Пальник з технологією ламінарного потоку газу працює на принципі, який передбачає повне змішування газу то повітря не в трубці, а в нижні камері розсікача, який поділений горизонтально навпіл спеціальною перегородкою. Таким чином довга трубка такому пальнику не потрібна, а камера підготовки газової суміші має бути достатніх розмірів. Після змішування, суміш потрапляє назовні в зону горіння рівномірним потоком і ефективно згорає.

 

На пальник можна поставити як великий посуд, так і мініатюрний кухоль на 300 мл

Зручність користування

Зручність користування будемо оцінювати оцінити за такими критеріями:

  • Зручність зберігання та транспортування
  • Простота приєднання балону та розпалювання
  • Стабільність посуду при приготуванні
  • Плавність та точність регулювання сили вогню
  • Зручність догляду та обслуговування

Для зберігання пальника в час, коли він не використовується, в комплекті міг би постачатися невеликий мішечок з цупкої тканини, але його немає. Так само відсутній жорсткий кейс або інша транспортна упаковка. Зважаючи на відсутність рухомих частин (окрім регулятора подачі газу), такий підхід може мати місце, але все ж хотілося б мати зручну похідну упаковку для пальника, як в інших моделях Primus.

Як говорилося вище, пальник має латунну різьбу, і тому приєднання балону є максимально легким та надійним. Зірвати таку різьбу не просто, але все ж уважність при користуванні варто проявляти. Як і будь-який інший пальник, Primus Essential Trail Stove так само не варто надто сильно затягувати на балоні. Це псуватиме гумове ущільнення та потенційно може призвести до пропускання газу. П’єзопідпалом пальник не обладнаний, тому слід подбати про запальничку, сірники або спеціальну безпаливну п’єзо-запальничку для туристичних пальників.

Про стабільність посуду на пальнику вже згадувалося вище. Єдиним можливим недоліком в цьому аспекті може виявитися те, що верхня частина пальника з часом почне хитатися в місці приєднання до бази. Виправити це не так складно, адже вони з’єднані маленькими гвинтиками.

Регулятор подачі газу — це взагалі єдина рухома частина пальника. Вона традиційно виконана у вигляді рамки з дроту, що робить її легкою та зручною для складання. Хотілося б, щоб ця ручка була довшою, або більш доступною, оскільки невеликі розміри змушують підлазити пальцями близько до гарячої конфорки (хоч і знизу). Але невелика висота суттєво обмежує можливості зробити цей елемент легкодоступним. Просто треба користуватися ручкою з обережністю, якщо на пальнику стоїть великий посуд, сковорідка чи каструля, або припіднімати його для регулювання полум’я.

Форма підпірок для посуду забезпечує мінімальний захист від поривів вітру

Регулятор полум’я пальника має вільний хід у 2½ оберти, і цього цілком достатньо для того, щоб віднайти те положення регулятора, яке даватиме оптимальну силу полум’я під час приготування найвибагливіших страв. На повному балоні перший звук газу з’являється приблизно після чвертьоберту. Обертання ручки плавне, м’яке.

Primus Essential Trail Stove призначений для використання зі стандартними туристичними газовими балонами з клапаном Lindal B188 також відомими як Epi-Gas. Це чи не найбільш розповсюджений стандарт в Україні, тому купити їх легко в будь-якому туристичному магазині. Завдяки латунному з’єднанню пальник накручується на балон легко та впевнено. Також через перехідники можна підключати пальник до балонів з іншим з’єднанням. Крім того, існує верся пальника Primus Essential Trail Stove DUO, яка може підключатися як до різьбових, так і безрізьбових пальників.

Типи з'єднань пальника Primus Essentila Stove для різних видів балонів

Пальник з класичним різьбовим з’єднанням та універсальна версія DUO для різьбових та безрізьбових балонів

Зручність догляду та обслуговування пальника — хороша. Облуговувати його не потрібно. Лише не допускайте збігання страв. Вузол регулювання потоку газу з часом буде легко полагодити, якщо пальник почне пропускати газ. Він розбирається, легко можна замінити ущільнювальні кільця та змастити його при необхідності. Так само легко замінити ущільнювач для приєднання балону. А от у випадку поломки “голови” пальника, єдиним можливим варіантом вбачається її повна заміна (а запчастин вирорбник не пропонує). Краще не допускати такого сценарію та обмежитися для Primus Essential Trail Stove невеликим посудом та використовувати якісний газ, щоб вберегти пристрій від прогорання сіточки чи інших деталей.

Ефективність роботи

Два з половиною оберти від повністю закритого положення до повністю відкритого дають можливість точно обирати силу полум’я. Максимальна потужність, яку здатен видавати пальник — 2500 Вт. В цьому режимі приблизна витрата палива складає 160-180 г/год, що дозволить працювати йому на стандартному 230-грамовому балоні близько 1 години 15 хвилин. Діаметр форсунки — 0.32 мм.

Наш простий тест на закипання 1 літра води в домашніх умовах показав цілком хороший час — 3 хвилини 40 секунд. Для тесту використовувався казанок Tatonka Kettle 1.6L — один з найкращих туристичних казанків з неіржавіючої сталі. Отриманий результат з невеликою похибкою цілком вписується в заявлені виробником 3:30 хв з невеликою поправкою на умови тесту та використаний посуд.

Про деякі прийоми ефективного використання пальника читайте в матеріалі: 12 лайфхаків використання туристичного пальника

Як було зазначено вище, пальник має простий вітрозахист, який тим не менше, добре працює і дозволяє закип’ятити воду навіть при легкому вітрі. А крім того, це критично не позначається на обсягу витраченого палива. Допомагає цьому також і технологія ламінарного потоку газу, який проходить довгий шлях від форсунки до зони згоряння, а тому формує якісну газову суміш та ефективно віддає енергію при згорянні.

Форма полум’я збалансована для невеликого посуду до 2-2,5 літрів

Експертний висновок

Говорити про цей пальник легко, як і про більшість туристичних пальників виробника. Primus має величезний досвід розробки та виробництва якісних моделей, які вирізняються справді продуманою конструкцією та елементами, на яких точно не економили. Якщо взяти в руки Primus та будь-який китайський пальник (навіть від відомим брендом), то одразу стає зрозумілим підхід: використання латунного лиття для регулятора подачі газу, точна підгонка частин та надійні з’єднання, нетиповий дизайн та інноваційні рішення Прімусів виправдовують їх ціну та дають зрозуміти, що ці речі не одноразові. Такі вироби можуть дозволити собі небагато світових брендів, які можна перерахувати ледь не по пальцях однієї руки, і Primus точно входить в їх число. Пальник виробляється на власному заводі Primus у місті Тарту, Естонія, а конструкторське бюро вже багато десятків років залишається у Швеції.

Повністю латунна база пальника робить його більш довговічним та захищеним від неправильного накручування на балон

Переваги пальника

➕ Висока якість виготовлення.

➕ Широка конфорка, універсальні підпірки для посуду.

➕ Хороша вітростійкість.

➕ Проста та надійна конструкція.

➕ Мала висота від балона.

➕ Точне регулювання потужності.

➕ Працює з широким діапазоном розмірів посуду.

Недоліки пальника

➖ Невелика компактність.

➖ Коротка ручка регулятора подачі газу.

➖ Відсутність упаковки для транспортування та зберігання.

➖ Вага більше 100 г

Для кого НЕ підійде цей пальник?

Навряд він буде кращим рішенням для легкоходів та людей, які полюбляють мандрувати наодинці, або дуже ретельно дбають про вагу та розміри свого спорядження. Вага Primus Essential Trail Stove — понад 110 грамів. До того ж, пальник не надто компактний у складеному стані порівняно з популярними спеціалізованими моделями для трекінгу, такими як MSR PocketRocket 2 (огляд), Primus Express або мініатюрним Fire Maple FMS 300T. Також пальника, можливо, не буде достатньо для великих компаній, коли є потреба готувати у великому посуді на 3-4 та більше літрів. Для такого використання краще вибирати більш потужний пальник, як по полум’ю, так і по конструкції.

Для кого підійде цей пальник?

Для тих, хто частіше проводить час з наметом на березі річки, аніж в тривалих зимових походах горами. Для тих, кому готувати в поході подобається більше, ніж заливати сублімовані страви в пакеті. Для людей, які подорожують з сім’єю автомобілем або полюбляють розслабитися в кемпінговому кріслі з чашкою трав’яного чаю, приготованого в туристичному чайнику. Також цей пальник можна точно рекомендувати як одну з тих моделей, які купуються надовго. Він може ходити в походи, а може бути вдома резервним джерелом вогню. Якщо через довбонутих сусідів в будинку не стане світла та газу, на нього цілком можна поставити домашній посуд та отримати гарячу воду та приготувати просту їжу. Також Primus Essential Trail Stove підійде для військових, які не мають потреби постійно носити пальник з собою — на нього чудово стане як невеликий кухоль на 300-500 мл для чаю, так і казаночок чи каструлька на пару літрів супу. При цьому Primus максимально простий, буде досить стійким та не створюватиме проблем через рухомі ніжки чи інші елементи, чи якусь особливу схему розкладання. Primus Essential Trail через відповідний перехідник можна поставити навіть на цанговий балон, які є більш дешевими та розповсюдженими, аніж класичні туристичні балони. Оптимально розраховувати на цей пальник в компанії до 2-3 людей.

Всі пальники Primus мають відмінну якість виготовлення та гарантію виробника, а за післягарантійним обслуговуванням та ремонтом можна звернутися в нашу майстерню з ремонту туристичного спорядження. Відповідний досвід, наявність обладнання та запасних частин дозволяють нам братися за більшість моделей туристичних пальників, представлених на українському ринку.

Туристичні пальники Primus в нашому магазині