12 лайфхаків використання туристичного пальника

19 листопад 2020

Кожен, хто коли-небудь користувався туристичним газовим пальником, помічав, що горить він по-різному в різних умовах. Крім того швидкість закипання води залежить від багатьох чинників. На час приготування їжі впливають як потужність пальника та розмір казанка, так і температура повітря, кількість газу в балоні, температура води та багато інших факторів. Якщо не знати простих правил користування туристичним пальником — гарячої води можна не отримати, навіть спаливши цілий балон газу, та залишитися голодним. Для того, щоб процес приготування їжі відбувся, і відбувся ефективно — маємо для вас кілька порад. Застосовуйте їх в своєму туристичному житті, і це допоможе вам зберегти свої гроші, нерви та бажання ходити в походи.

Використовуйте балони з ізобутаном

Чи не найбільше на якість горіння газу та ефективність балону в конкретних умовах впливає склад газової суміші. В туристичних газових балонах використовуються суміші трьох основних газів: пропану, бутану та ізобутану. Всі вони мають різну температуру кипіння (переходу з рідкого стану в газоподібний): пропан -42°С, ізобутан -12°С, бутан -1°С.

Якщо не вдаватися в деталі та фізику процесу, згадаємо лише що бутан при низькій температурі просто не горітиме. Пропан, що створює основний тиск в балоні може бути небезпечним при перегріванні влітку. Тому в якісних сумішах бутан заміняють ізобутаном, що має нижчу температуру кипіння.

Чим більший відсоток ізобутану в суміші та менша частка бутану — тим більш ефективно буде згорати газ за низьких температур. Наприклад газові балони MSR взагалі не містять бутану, так само як і зимовий газ Primus Winter Gas. Крім того, останній має всередині ще і додаткову паперову вставку, яка підвищує площу випаровування газу та дозволяє балону добре працювати за нижчих температур.

Для літніх походів це правило не є критичним. Натомість в жарку погоду слід брати з собою в похід балони з меншим вмістом пропану (можливо навіть з чистим бутаном), оскільки він боїться нагрівання і такі балони стають більш вибухонебезпечними в спеку.

Тримайте газовий балон в теплі

В зимових походах тримайте газовий балон в теплі перед використанням. Хорошим варіантом є помістити балон під куртку чи фліску під час переходу, або хоча б на час облаштування табору. За кількадесят хвилин навіть зовсім холодний балон нагріється до температури, достатньої для нормального горіння. Якщо потрібно готувати зранку, на ніч киньте балон всередину спальника, але перед тим обов’язково перевірте чи клапан балона не травить газ — це може бути небезпечно. В особливо складних умовах дехто навіть радить підігрівати балон хімічними грілками.

Ізолюйте балон від холодної поверхні під час приготування

Ставити балон на сніг, лід чи холодне каміння — не найкраща ідея. Крім того, що температуру забиратиме природне випаровування газу всередині балону, її крастиме ще й холодна поверхня. Найкращим варіантом є встановлення пальника з балоном на спеціальну підставку, або шматок карімату. Це зменшить контакт газового балона з холодною поверхнею та підвищить ефективність згорання газу.

В цьому питанні безумовно виграють туристичні пальники з балоном на шлангу. Їх легко можна підігрівати руками під час роботи туристичного пальника, можна покласти на будь-яку теплішу поверхню, або навіть зверху на теплий казанок.

Закривайте пальник від вітру

Для цього найкраще підходять спеціальні вітрозахисні екрани. Також вітрозахист можна зробити з підручних засобів — скласти снігову стінку, побудувати укриття для туристичного пальника з камінців, або поставити довкола карімат (але не надто близько). Не варто готувати на туристичному пальнику всередині намету, оскільки під час його роботи утворюється чадний газ CO (монооксид вуглецю) — дуже небезпечний газ без кольору і запаху. Ентузіасти також використовують для вітрозахисту товсту алюмінієву фольгу, склотканину та інші матеріали. Якщо ви вирішили купити газовий пальник для приготування їжі, зважайте на його конструкцію: для набалонних пальників потрібні високі екрани, для шлангових достатньо низьких.

Поставте балон у воду

Якщо поставити газовий балон у мисочку з водою, можна отримати невеликий, але корисний приріст потужності на холоді. Оскільки температура рідкої води завжди вище 0 °С, балон не охолоне нижче цієї температури і буде горіти ефективніше. Навіть в складному поході можна пожертвувати півсклянки теплої води для покращення ефективності приготування та зекономити час, газ та нерви.

Використовуйте посуд з теплообмінним елементом

При нагріванні води в звичайних казанках з пласким дном, велика кількість тепла витрачається просто на нагрівання повітря довкола. Особливо неефективно витрачається паливо, якщо форма та розміри конфорки пальника не підходять до розмірів дна посуду. Теплообмінні елементи покликані захопити тепло, яке розходиться в сторони від пальника та повернути його для нагрівання казанка. Теплообмінники можуть скоротити витрату газу та час приготування окропу до 50%, а також зменшити шкідливий вплив вітру на полум’я казанка. Дещо вища ціна на такий посуд дуже швидко компенсується зменшенням витрат на газові балони.

Спробуйте годувати пальник рідким газом

Це актуально для пальників з системою попереднього підігріву газу. Вона виглядає як мідна трубочка, що проходить безпосередньо над конфоркою. Працює це так: рідкий газ з балона, потрапляючи в трубку, нагрівається вогнем пальника, переходить з рідкої фази в газоподібну і на виході згорає.

Недоліком такої схеми часто є неможливість швидкого регулювання сили полум’я, оскільки навіть закривши вентиль пальника повністю, ще деякий час він продовжуватиме працювати на газові, що залишився в трубці та шлангу. З цієї причини реакція на регулювання у такої системи є дещо пригальмованою. Зазвичай системою підігріву газу обладнують пальники, прямо призначені для гір, зимових походів, тощо. Прикладом є туристичні пальники Fire Maple FMS-118 та Primus Express Spider II.

Користуйтеся інтегрованою системою

Інтегровані системи мають ряд переваг перед звичайними комбінаціями пальник-казанок. В першу чергу, вони дають оптимальну витрату газу для посуду, з яким постачаються у комплекті. У них потужність пальника збалансована з розміром казанка. Також “система” є більш стійкою, з нею не потрібно морочитися, щоб поставити казанок точно по центру пальника. Також в “системі” легше готувати на не зовсім горизонтальній поверхні — казанок жорстко фіксується до пальника. Окремі інтегровані системи призначені для отримання окропу, наприклад JetBoil Flash або Zip та розроблені щоб працювати на максимальні потужності. Інші ж дозволяють плавно регулювати полум’я та готувати страви, що потребують тривалішого часу горіння на меншій потужності: Fire Maple X3, JetBoil MicroMo та інші. Вітрозахист для пальника інтегрованої системи також може стати в нагоді, але існують системи, які не потребують його і можуть працювати ледь не при ураганному вітрі.

Не кип’ятіть воду

Насправді для приготування більшості страв доводити воду до кипіння на газовому пальнику зовсім не обов’язково. Якщо ви готуєте сушену їжу, сублімати або варите кашу — достатньо довести воду до 80-90 °C, та навіть і менше, а потім залишити страву “дійти”. Якщо ж доводити воду до 100°C, газу витрачається непропорційно більше. І все одно на холоді окріп швидко вихолоне. Погодьтеся, нагрівати воду для чаю до 100 °C, а потім чекати поки він стане придатним для пиття не завжди раціонально. Втім, часто кип’ятіння просто необхідне з метою дезінфекції води.

Дати їжі настоятися

Разом із попереднім пунктом можна порадити дати їжі попередньо настоятися. Каші або сушені страви можна перед приготуванням замочувати в холодній воді, а вже перед вживанням підігрівати їх на пальнику. Зручно робити це в флягах з широким горлом, наприклад Pinguin Tritan Fat Bottle. Це суттєво скоротить загальну витрату палива за похід. Страву також можна не доварювати до повної готовності, а залишити на якийсь час, щоб вона приготувалася вже без участі пальника. В холодних походах на цей час можна замотати казанок в спальник або інші теплі речі.

Регулюйте полум’я за потребою

Не завжди максимальна потужність полум’я доцільна для приготування їжі. При використанні на туристичному пальнику казанків з різним діаметром дна оптимальна сила полум’я буде різною. Варто вибирати її так, щоб вогонь не “облизував” стінки казанка, а нагрівав дно. Про це варто подумати ще на етапі вибору який газовий туристичний пальник купити. Якщо пальника у вас ще немає, радимо ознайомитися з нашою публікацією як обрати газовий пальник для походу.

Контролюйте залишок газу

Чим менше в балоні залишається газу — тим менший тиск він здатний створювати. Тому важливо не проґавити момент, коли газу залишиться недостатньо для того, щоб пальник міг ефективно нагрівати посуд. Чим більшим є балон, тим довше він може залишатися в працездатному стані. На двох 450-грамових балонах можна приготувати окропу більше, аніж на дев’яти 100-грамових. Визначити приблизний залишок газу в туристичному балоні можна за його вагою, або за спеціальними мітками на деяких балонах, зануривши балон у воду. Надавайте перевагу більшим балонам, якщо це доцільно з точки зору тривалості походу.

Сподіваємося, наші поради стануть в нагоді у вашому наступному поході і зекономлять час та гроші при приготуванні їжі на газовому пальнику. Діліться своїми лайфхаками з приготування туристичної їжі в коментарях нижче. Смачного!