Огляд пальника Primus Micron Trail Stove

10 серпень 2020

Primus — одні з лідерів у виробництві туристичних та кемпінгових пальників у світі. Вони створюють різноманітні пальники з 1892 року та є авторами і власниками патентів на безліч інженерних рішень в цій сфері. Норвезький мандрівник Руаль Амундсен мав при собі пальник Primus коли вперше досяг Південного полюсу у 1911 році. Едмунд Хілларі та Тенцинг Норгей користувалися Примусом на Евересті, коли досягли вершини в 1953 році. Primus MicronTrail — чергова модель в лінійці пальників шведської компанії, яка стала найлегшим та найкомпактнішим пальником серед модельного ряду Прімусів, що використовуються мандрівниками в усьому світі.

UPD: пальник Micron Trail Stove знято з виробництва. На заміну йому прийшла нова вдосконалена модель Primus Express Stove.

Характеристики

Пальник призначений для приготування окропу та їжі для 1-2 осіб. Це зумовлено невеликим діаметром розсіювача та свічкоподібною формою полум’я. Такий пальник добре працюватиме з неширокими казанками з алюмінію чи сталі, а також даватиме високу ефективність нагріву води в казанках з теплообмінним елементом. Оптимально використовувати цей Прімус з каструльками об’ємом до 1.5 – максимум 2 літрів. Також любителі соло-походів можуть поставити на нього кружку з діаметром дна від 70 мм.

  • Потужність: 2600 Вт
  • Розміри у складеному стані: 57 x 68 mm
  • Розміри у робочому стані: 133 х 68 m
  • Діаметр форсунки: 0.3 мм
  • Діаметр розсіювача: 36 мм
  • Тривалість роботи на 230-гр балоні: 85 хв
  • Вага: 80 – 92 грами
  • Упаковка: нейлоновий мішечок

Потужності пальника достатньо, щоб закип’ятити літр води за 3:30 хвилини. При використанні фірмового казанка Primus або іншого казанка з теплообмінником, час можна скоротити до 2:30 хвилин. Характеристики роблять цей пальник хорошим вибором для 3-сезонного використання (весна-літо-осінь).

Для транспортування пальник робиться компактнішим за рахунок складання підпірок для казанка. Втім, тих, хто розраховує на мінімальні розміри, тут може очікувати чи не єдине для Micron Trail розчарування — він не надто компактний. Хоч і нейлоновий мішечок для зберігання, що йде в комплекті, убезпечить частини пальника, що виступають, від чіпляння за інше спорядження, порівняно з тим же MSR PocketRocket 2 (про нього ми писали), прімусівський MicronTrail є ледь не вдвічі габаритнішим. Але варто зауважити, що це наслідок того, що пальник є значно стійкішим за рахунок довших підпірок. Тому ширший казанок або сковорідочка почуватимуться на Примусі більш впевнено.

Для підвищення стійкості набалонних пальників (особливо зі 100-грамовими балонами) використовують спеціальні підставки.

Версії пальників Primus MicronTrail Stove

Primus MicronTrail Stove випускається у версії без п’єзопідпалу (вага 80 грам) та з п’єзопідпалом (вага 86 грам), також є версія Regulated з редуктором (92 грами). Крім того є модель Primus MicronTrail Stove Duo, яка може встановлюватися як на різьбові, так і на безрізьбові балони, що актуально для мандрівників, які подорожують різними країнами і не знають, які балони вдасться знайти в наступному місці.

Чи потрібен п’єзопідпал?

Що таке п’єзопідпал? Він потрібен для розпалювання пальника іскрою від п’єзоелектричного ефекту. Абсолютно без допомоги запальнички чи сірників. Достатньо натиснути невелику кнопочку на пальнику, мініатюрний підпружинений грузик вдарить по кристалу, створюючи електричний розряд, і пальник спалахне. Це набагато швидший і простіший спосіб розпалювання пальника аніж сірники чи запальничка, або навіть кресало. Крім того він не залежить від погоди, як ті ж сірники.

Тим не менш, з усією їх зручністю, п’єзопідпали не є вічними. Кристал руйнується і перестає давати потрібну іскру. В дешевих пальниках п’єзопідпал швидко виходить з ладу, і часто його просто викидають. В пальниках Primus використовуються п’єзопідпали, які мають триваліший термін експлуатації, та при потребі можуть бути легко замінені.

Що таке редукторний пальник?

Модель Primus MicronTrail Stove Regulated обладнана т.зв. редуктором, або компенсатором тиску газу. Коли будь-який пальник працює, ефективність його горіння дуже сильно залежить від залишкового тиску в балоні, температури газу, навколишнього середовища та інших параметрів. Редуктор дозволяє підтримувати тиск на виході з пальника стабільним навіть коли газу в балоні залишається зовсім мало, або він “замерзає”. На практиці це дозволяє підтримувати полум’я не “підкручуючи” постійно регулятор, випалювати газ в балоні повністю, а також готувати на “повільному” вогні. Редуктор — дуже помічна річ в умовах холоду і просто зручна особливість, що підвищує ефективність пальника.

Цікавий факт. Всі пальники Primus проходять контроль якості перед тим, як вийти з заводу. В тому числі їх перевіряють в роботі. Через це на розсіювачах нових пальників можна побачити сліди горіння.

Яку версію вибрати?

Якщо після вибору на чому готувати їжу ви зупинилися на пальнику, і зацікавлені в якісному товарі, серед версій Primus Micron Trail Stove рекомендувати можна таку схему:

  • Пальник для кемпінгу, коротких походів в теплу пору року — версія зі зручним п’єзопідпалом Primus MicronTrail Stove Piezo
  • Пальник для довших походів в горах, де вага є важливою — версія без п’єзопідпалу Primus MicronTrail Stove
  • Пальник для походів в помірно холодних умовах міжсезоння та взимку — версія з редуктором Primus MicronTrail Stove Regulated
  • Пальник для подорожей в різних країнах — версія з універсальним кріпленням до балона Primus MicronTrail Stove Duo

Переваги та недоліки

➕ Якість виготовлення та доступність ремонту (гарантійного та післягарантійного)

➕ Велика потужність та швидкість закипання води

➕ Можливість заміни п’єзопідпалу

➕ Різні версії для різних потреб, в т.ч. з компенсацією тиску (редуктором)

➕ Невелика вага

➖ Не надто компактна форма у складеному вигляді

Вердикт

Моя особиста думка про пальники Primus — коли тримаєш в руках будь-яку модель Primus, і порівнюєш якість її виконання з пальниками інших виробників, одразу стає зрозуміло, за що ти платиш гроші. Primus — це не просто копіювання інженерних рішень інших виробників чи сліпе мавпування конструкцій. В їх продукції простежуються інновації та обґрунтованість способу виготовлення кожної деталі. До того ж виробник забезпечує підтримку товарів — для пальників порівняно легко можна купити запасні частини, або здати їх на ремонт.

Якщо сер Едмунд Хілларі брав Прімус на Еверест, його якості має вистачити і будь-кому іншому. Primus MicronTrail Stove варта своєї ціни і рекомендована до покупки людям, які цінують якісне спорядження.

Дізнатися актуальні ціни та купити пальники Primus MicronTrail Stove можна за цим посиланням. Також рекомендуємо використовувати якісний газ Primus для пальників: Summer для літа, Power Gas — для міжсезоння, Winter Gas з підвищеною ефективністю випаровування — для зими та високогір’я.

Рекламна сторінка пальників Primus після першосходження на Еверест у 1953 році