Рідка магнезія. Переваги і недоліки

11 березень 2013

Магнезія – це речовина (порошок або багатокомпонентний розчин), що використовується в спорті для поліпшення тертя і зменшення потовиділення на поверхні долонь. За хімічним складом магнезія — це солі магнію і, всупереч поширеній думці, вона не має нічого спільного з крейдою чи тальком. “Чудодійні” властивості магнезії в скелелазному спорті, важкій та легкій атлетиці, pole dance пояснюється її високим ступенем гігроскопічності і здатністю зв’язувати шкірний жир. Саме з цієї причини її і використовують: магнезія покращує зчеплення між руками і поверхнею спортивного снаряду (скелелазних зацеп, грифа штанги, пілона тощо), дозволяючи спортсмену надійно втримувати його руками.

Rock Techonologies Liquid Chalk

У спорті використовується магнезія в декількох виглядах: тверда (порошкова розсипна, пресована, в кульках), рідка, у формі гелю. Принципової різниці між ними немає — будь яка з магнезій працює на поглинання вологи, однак певні відмінності мають місце. Спробуємо ж розглянути переваги та недоліки рідкої магнезії на прикладі занять скелелазінням.

Почнемо з останнього. Головний недолік рідкої магнезії – це неможливість її використання в процесі лазіння на трудність і на довгих маршрутах. На відміну від магнезії порошкової, яку спортсмен завжди може носити в спеціальному мішечку, рідину можна нанести на руки тільки перед стартом. Простіше кажучи, рідка магнезія незручна тим, що нею неможливо, при необхідності, додатково скористатися в процесі проходження траси або маршруту.

Втім, переваг у цієї рідини значно більше ніж недоліків. По-перше, рідка магнезія краще вбирається в поверхню шкіри і не розсипається. Вона дуже економічна і, звичайно, її вистачає на більш тривалий термін, ніж порошкової магнезії.

По-друге, рідка магнезія не створює навколо спортсмена «хмари туману», що принципово важливо для роботи в боулдерінгових залах, де немає хорошої  вентиляційної системи. За таких умов, порошкова магнезія може мати шкідливий вплив на органи дихання людини, викликаючи алергічні реакції і навіть силікоз. Однак, внаслідок того, що рідка магнезія не має властивості розпорошуватися, з нею подібний ризик повністю виключений.

По-третє, після повного висихання на руках, яке настає протягом пари хвилин, рідка магнезія значно менше забруднює одяг.

Корисні рекомендації.

1. Будь яка магнезія (і порошкова, і рідка, і в «кульках») дуже сильно пересушує шкіру. Після закінчення тренування обов’язково вимийте руки з милом і нанесіть на них зволожуючий крем.

2. Під час лазіння на тривалі дистанції і трудність зручно комбінувати застосування рідкої і порошкової магнезії. Перед стартом нанесіть на руки рідину, а в процесі проходження маршруту, можете, при необхідності, додатково користуватися порошковою магнезією з мішечка.

3. Використовуйте рідку магнезію для боулдерінгу і лазіння на швидкість. У даних видах скелелазіння найчастіше вистачає одноразового нанесення магнезії на руки, а шкоди для ваших легенів, при цьому значно менше.

4. Наносьте магнезію не тільки на пальці, але і на всю поверхню долоні, так як в процесі «боротьби з вертикаллю» вам неодноразово знадобитися використовувати і її.

Цікаві факти.

Завдяки своїй унікальній властивості зв’язувати жири, магнезію можна так само використовувати для виведення жирних плям з одягу. Нанесіть порошок або рідину на тканину, залиште на кілька хвилин, а потім змийте водою.

Купити рідку магнезію