5 видів спортивної магнезії. Як вибрати?

27 січень 2018

Спортсмени використовують порошок карбонату магнію, щоб поліпшити зчеплення з поверхнею спортивного снаряду і звести до мінімуму потовиділення на долонях. Магнезію використовують у легкій та важкій атлетиці, гирьовому спорті, танцях на пілоні (pole dance), скелелазінні, акробатиці, пауерліфтингу та інших видах спорту для збільшення тертя, зв’язування шкірного жиру та вологи.

5-vydiv-magnezii-yaku-obraty-3

Всупереч поширеній думці, спортивна магнезія (карбонат магнію 4MgCO3*Mg(OH)2*4H2O) не має нічого спільного з крейдою чи тальком. Їх використання має зворотній ефект — тертя зменшується і руки легше ковзають по поверхні спортивного снаряду. Саме тому тальк чи крейда не використовується в перелічених видах спорту.

Спортивна магнезія випускається в таких форматах: у вигляді порошку, у пресованих блоках, у формі кульок (мішечків з порошком), у вигляді рідини (часто кремоподібної) та у формі більш густого гелю.

Магнезія в порошку

Розсипна магнезія — найпопулярніший вид спортивної магнезії. Зазвичай вона продається у zip-пакетах, контейнерах або у пресованих брикетах (блоках). Для використання порошкової магнезії у скелелазінні потрібен спеціальний мішечок, який можна купити в магазині або легко виготовити самому. На скелелазних трасах мішечок вішається на пояс за спиною, і під час лазіння шар магнезії на руках можна легко оновлювати, просто опустивши руку в мішечок. На боулдерінгових трасах зазвичай мішечок залишається внизу, оскільки їх складність часто не дозволяє відволікатися на те, щоб намагнезити руки в процесі.

Переваги

  • Найбільший вибір: кожен виробник має по декілька найменувань різних об’ємів.
  • Зручність у використанні. Ви можете взяти стільки порошку, скільки вам буде потрібно і не нести цілу упаковку
  • Можна використовувати під час проходження скелелазного маршруту
  • На відміну від рідкої магнезії, порошкова починає діяти миттєво — їй не потрібен час на висихання

Недоліки

  • У закритих приміщеннях розсипна магнезія може створювати хмари пилу, який шкодить здоров’ю — порошок забиває легені, може спричиняти алергію та інші захворювання при тривалому вдиханні. В багатьох закритих спортивних залах використання розсипної магнезії заборонене
  • У деяких скельних районах використовувати порошкову магнезію категорично заборонено через те, що вона залишає білі сліди: наприклад, на чеських та німецьких пісковиках

Магнезія в кульках

Кульки магнезії — невеликі мішечки з пористого сітчастого матеріалу. Їх наповнюють порошковою магнезією, а потім зашивають. Як правило, виробники кладуть в мішечок таку кількість магнезії, щоб кульку було зручно тримати в руці — від 25 до 60 грам. Виробляють також кульки зі шнурком-затяжкою. На відміну від звичайних, вони не зашиваються на виробництві, а мають затяжку, що дозволяє використовувати їх повторно, досипаючи порошок самостійно. Такі кульки можна заповнювати наново багато разів після використання.

5-vydiv-magnezii-yaku-obraty-4

Переваги

  • Магнезію в кульках, наприклад, Rock Technologies Chalk Balls 2×35 можна використовувати у спортзалах — вона залишає значно менше пилу, ніж звичайний порошок
  • Такий вид магнезії витрачається значно економніше

Недоліки

  • Магнезію важко нанести на руки товстим шаром. Деякі скелелази насипають до мішечка із кульками магнезію в порошку, щоб забезпечити повне покриття долонь
  • Зашиті кульки можна використовувати лише один раз
  • Кульки дещо дорожчі за розсипну магнезію

Рідка магнезія

Рідка магнезія – це спеціальний розчин магнезії, до складу якого входять спирти, загущувачі (зазвичай каніфоль) та ароматизатори. Основна ідея — максимально повно вкрити долоні рівномірним шаром магнезії та “забити” нею найменші пори шкіри. За рахунок цього рідка магнезія більш ефективно тримається на руках та більш економно витрачається.

Рідку магнезію наносять на долоні або на всю поверхню кисті. За деякий час (приблизно до 30 секунд) спирт випаровується і рідина висихає. Руки залишаються вкриті рівномірним шаром магнезії, якого може вистачати на 20-30 перехватів залежно від якості магнезії та характеру рельєфу.

Цей вид магнезії найзручніше використовувати на коротких скелелазних маршрутах, у боулдерінгу, лазінні на швидкість, pole dance, у важкій атлетиці. Залежно від виробника та хімічного складу, рідка магнезія може висихати з різною швидкістю, по-різному триматися на руках. Обирати рідку магнезію необхідно на власному досвіді або за порадою тренера. Найкращі відгуки серед покупців нашого магазину отримує магнезія Rock Technologies Dry 5 Liquid Chalk.

5-vydiv-magnezii-yaku-obraty-2

Переваги

  • Легко наноситься
  • Рідка магнезія заповнює пори шкіри і тримається на руках довше
  • Більш гігієнічна, не утворює хмари пилу навколо спортсмена та майже не залишає слідів на спортивному снаряді

Недоліки

  • Її неможливо використовувати безпосередньо під час виконання вправ, оскільки на висихання потрібен деякий час
  • Часто дорожча за звичайну порошкову

Більше про переваги та недоліки рідкої магнезії

Магнезія-гель

Гель — альтернатива традиційному порошку та рідкій магнезії. Такий вид магнезії — чудове рішення для боулдерінгу, лазіння на швидкість, гирьового спорту, танців на пілоні. Досить нова форма магнезії, яка може підійти вам, якщо рідку магнезію не вдається використовувати через алергічну реакцію шкіри на спирт або інші компоненти. Один із найпопулярніших гелів — Fire Bird Magnesium Gel 100ml.

Переваги

  • Це найбільш економний формат магнезії. Для того, щоб повністю покрити руки, знадобиться дуже мало гелю
  • Не так сильно, як рідина, сушить шкіру. Існують безспиртові гелі
  • Висихає швидше за рідку магнезію та довше тримається на руках
  • Не створює хмар пилу та не шкодить здоров’ю
  • Зручна у транспортуванні, не розсипається та не розливається

Недоліки

  • Не можна використовувати під час проходження маршруту
  • Не поєднується з іншими видами магнезії

5-vydiv-magnezii-yaku-obraty

Корисні поради

  1. Будь-яка магнезія сильно сушить шкіру, тому після закінчення тренування радимо добре вимити руки з милом і нанести на них зволожуючий крем.
  2. Якщо Ви використовуєте магнезію для занять скелелазінням, під час лазіння довгих маршрутів (складність) зручно комбінувати рідку і порошкову магнезії. Перед стартом нанесіть на руки рідину, а в процесі проходження маршруту, можете, при необхідності, додатково користуватися порошковою магнезією з мішечка.
  3. Використовуйте рідку магнезію для боулдерінгу і лазіння на швидкість. У даних видах скелелазіння найчастіше вистачає одноразового нанесення магнезії на руки, а шкоди для ваших легень, при цьому значно менше.
  4. Наносьте магнезію не тільки на пальці, але і на всю поверхню долоні.
  5. Для гирьового спорту більше підходить магнезія у сильно пресованих брикетах, як наприклад магнезія Fire Bird 120g