Переохолодження та гіпотермія в поході

24 вересень 2014

Гіпотермія є захворюванням, викликаним, як правило, впливом на організм низьких температур, сильного вітру або довгим перебуванням в холодній воді. Для туристів, військових це небезпечний стан, який швидко і непомітно може настати в холодну пору року за несприятливої погоди. Також на ризик отримати гіпотермію впливає недостатньо якісний підбір спорядження, одягу та взуття, що не відповідають навколишнім умовам. Нижче спробуємо розібратися як розпізнати гіпотермію, запобігти її виникненню та опишемо перші кроки для виведення людини з цього небезпечного стану.

Переохолодження виникає тоді, коли тіло втрачає тепло швидше, ніж воно може виробляти. Таким чином, не захищений належним чином від холодних температур організм, буде віддавати тепло тіла в навколишнє середовище, що призведе до швидкого охолодження. За звичайних умов, середня температура тіла людини складає близько  37°С. Коли температура падає до 35°С, говорять про те, що людина перебуває на початкових стадіях гіпотермії. Неможливість зігріти тіло змусить серце та інші органи працювати на межі можливостей, і якщо цей стан триватиме досить довго, в кінцевому підсумку він призведе до незворотних змін в організмі та можливо смерті.

У людей старшого віку або у людей з хронічними захворюваннями може розвинутися гіпотермія при температурах, які для здорових людей не будуть мати негативних наслідків. Також виникненню гіпотермії сприятимуть недостатня м’язова маса людини, знерухомлення (наприклад через втрату свідомості), вплив алкоголю, опіки, отруєння тощо.

Тому в похідних чи польових умовах при тривалому перебуванні надворі, важливо контролювати кожного, хто піддається впливу низьких температур, навіть таких, які для більшості будуть вважатися лише прохолодними. Гіпотермію можна “схопити” навіть при температурі повітря вище нуля. Крім того люди часто не усвідомлюють свого небезпечного стану або не готові зізнаватися в ньому іншим. Наприклад, в зимовому поході не вважають легке оніміння пальців від холоду чимось небезпечним, і не розповідають про це друзям чи керівнику походу.

Запобігання гіпотермії

Тіло зігріває себе, транспортуючи теплу кров через артеріальні судини, вени і капіляри. Коли шкіра відчуває холод, тепла кров тече до кінцівок, щоб зігріти охолоджені області. Якщо судини, що несуть теплу кров піддаються впливу холоду, то кров буде охолоджувати тіло. Артерії в області шиї, зап’ястя і стегна — великі судини, які повинні бути захищені від холодних температур в першу чергу. Носіть на шиї шарф, мультифункціональну пов’язку або фліс з високим комірцем. Рукавички захистять пальці, а при потребі можна додатково використовувати хімічні грілки для рук. Ноги часто страждають від переохолодження в першу чергу, тому варто мати взуття по сезону та теплі термошкарпетки для зими. Крім того, не слід нехтувати не лише зігріванням стоп, а й захищати від холоду гомілки і всю поверхню ніг, вдягаючи теплу термобілизну і теплі штани для захисту великих судин. Голова теж повинна бути захищена шапкою, балаклавою або капюшоном, тому що через неї тіло втрачає дуже суттєву частку тепла.

Обмеження впливу низьких температур і наявність відповідного одягу — ваші перші лінії оборони проти гіпотермії. Ваш одяг має бути багаторівневими, щоб ви могли регулювати температуру тіла, охолоджуючи тіло, перш ніж воно почне пітніти від фізичних навантажень. Класична схема одягу для туризму складається з 3-ох шарів: термобілизна, утеплення, верхній одяг для захисту від погоди.

Читайте також: Зимовий туризм: про що варто пам’ятати? Поради досвідченого полярника

Якщо у вас є тільки тепла куртка, ви почнете пітніти швидко і не зможете зняти верхній шар одягу. Якщо одяг багаторівневий, при відчутті перегріву можна зняти зовнішній шар, щоб запобігти потовиділенню наприклад під час руху, а зупинившись — вдягнути утеплення назад. Ваші тіло пітніє, щоб охолодити себе за рахунок випаровування вологи зі шкіри. В несприятливу погоду з опадами зовнішній шар одягу повинен бути водонепроникним. Мокрий одяг при низьких температурах прискорить появу гіпотермії, а якщо вже так сталося — його варто зняти та замінити на сухий.

Одяг повинен запобігати втраті тепла з організму, відбиваючи тепло назад на шкіру. Треба пам’ятати що тепло від шкіри завжди розсіюється, а належний одяг буде запобігати втраті тепла. Туристичні термоковдри спеціально призначені для запобігання втраті тепла у екстремальних умовах, тому рекомендується завжди мати при собі хоча б одну. Вони достатньо компактні, щоб носити з собою в кишені чи аптечці на екстрений випадок.

Симптоми гіпотермії

Зазвичай людина здатна розпізнати перші симптоми переохолодження самостійно, якщо вона є в свідомості. Перший симптом, на який слід обов’язково звернути увагу — це відчуття холоду та тремтіння кінцівок і всього тіла. По мірі наростання гіпотермії, можуть додаватися також і наступні симптоми:

  • Тремтіння (постійне тремтіння є сигналом що тіло не може зігрітися).
  • Бажання випорожнення сечового міхура.
  • Зміна кольору шкіри, зникнення відчуття доторку до переохолодженої шкіри.
  • Втрата координації, неможливість зробити пальцями прості маніпуляції.
  • Бурмотіння і проблеми з вимовою слів.
  • Плутанина і складність формулювання думок.
  • Нестача енергії, небажання рухатися.
  • Відсутність у людини розуміння, що вона знаходиться в небезпечній для життя ситуації.
  • Втрата свідомості або провалювання в сон.
  • Слабкий пульс.
  • Поверхневе дихання.

Гіпотермія розвивається поступово і люди часто не помічають що знаходяться у небезпечному для життя стані.

Що робити при гіпотермії?

Якщо ви бачите що у людини виникли симптоми гіпотермії, її необхідно негайно убезпечити від подальшого охолодження — негайно зняти мокрий одяг, закутати людину в термоковдру, перевдягнути в сухий одяг якщо є можливість, накрити ковдрами поряд з джерелом тепла. Людина має перебувати в горизонтальному положенні та уникати будь-яких рухів кінцівками. Зігрівання людини повинно бути поступовим. Категорично не можна наприклад занурювати людину в гарячу ванну. Ви також можете зняти одяг з себе і постраждалого і зігрівати його теплом свого тіла, перебуваючи під ковдрами чи в спальнику.

Важливим правилом є зігрівання людини зсередини: теплі напої допоможуть поступово розігріти організм, але в жодному разі не давайте алкоголь (він розширює судини та збільшує втрати тепла).

Лікування гіпотермії також може включати рекомендацію прикладання теплих компресів чи грілок на груди, під пахвами та в області пахової зони. Втім, при середніх та важких гіпотерміях такі маніпуляції можна робити лише під наглядом медиків, оскільки є ризик побічних реакцій: зниження внутрішньої температури тіла (!!!), зниження артеріального тиску та порушення кислотно-лужного балансу організму (ацидоз), які можуть привести до ще більш негативних наслідків.

Не прикладайте гарячого до пальців, долонь чи стоп, рук чи ніг, тому що це змусить холодну кров бігти до серця, а також травмуватиме пошкоджені тканини. В жодному разі не тріть різкими рухами тіло постраждалого, не розтирайте уражені долоні та пальці, і в жодному разі не розтирайте людину снігом!

Також не можна занурювати тіло в гарячу воду або застосувати джерело тепла безпосередньо до тіла, наприклад, гарячу грілку. Це може пошкодити шкіру і призвести до зупинки серця. Хімічні грілки можна застосовувати на початкових етапах, коли ви починаєте відчувати холод в руках або легку втрату чутливості пальців. Для зігрівання людини також можна покласти одну грілку в спальник, пам’ятаючи що для функціонування їй може бути потрібен постійний притік кисню (одноразові грілки).

Читайте також: Я мерзну в спальнику. Як зігрітися?

Якщо переохолодження людини не зупинено на початкових етапах і гіпотермія розвивається, або ж стан викликає занепокоєння, слід негайно звернутися за медичною допомогою, викликати рятувальників та до моменту настання кваліфікованої допомоги робити все, щоб людина не втрачала тепло, а також контролювати її свідомість та загальний стан.

Якщо свідомість порушена, людина перебуває в стані гіпотермії середнього чи важкого ступеня, офіційний протокол надання допомоги рекомендує покласти його на ноші і так транспортувати. Важливо також звести до мінімуму самостійні рухи людини кінцівками (для попередження відтоку холодної крові від кінцівок до серця).

Обмороження часто помилково плутають з гіпотермією, але вони не є синонімами, хоч і можуть траплятися одночасно. Розглядати обмороження, та порядок першої домедичної і медичної допомоги при обмороженнях слід окремо.

Житло та вогонь

Якщо ви затрималися або заблукали при холодній температурі, слід викликати допомогу і можливо знайти укриття, розпалити вогонь. В туристичному поході при гіпотермії у одного з учасників слід негайно розбивати табір — встановлювати намет, або швидко шукати інший притулок — колибу, будиночок лісника тощо. Якщо це неможливо, або частину спорядження втрачено, але на землі вдосталь снігу, його теж можна використати для побудови укриття: побудувати снігову стінку, снігову печеру або сніговий колодязь, зробивши снігові стіни з усіх боків для захисту від вітру. Також хорошим укриттям можуть служити ямки біля стовбурів дерев, куди намітає менше снігу (зокрема під хвойними). Також під деревами є можливість додатково укритися гілками з хвоєю.

Для побудови снігової печери слід розуміти як вона влаштована. Температура всередині снігової печери може бути на 10-20 градусів вища, ніж температура зовнішнього середовища, але для її створення потрібен запас сил та часу, а також не зайвою буде наявність снігової лопати або іншого подібного спорядження.

Також важливо не дозволяти тілу вступати в контакт з холодною землею чи снігом. Ви повинні мати термоізолятор між вами і будь-якою холодною поверхнею. Ваше тіло буде віддавати тепло в землю, якщо у вас немає ізолятора. Найкраще звісно ж мати відповідний до сезону туристичний килимок. У випадку, якщо спорядження не достатньо, можна скористатися гілками хвойних дерев (лапник), травою або іншими підручними засобами.