Я мерзну в спальнику. Як зігрітися?

12 листопад 2013

Доволі велика частина людей, які ходять у походи, можуть назвати себе “мерзляками”. Для них, та і всіх інших фанатів сну на природі, ми зібрали кілька корисних порад. Отже, як підготуватися до теплої ночівлі?

  • Вибирайте спальний мішок, який буде розрахований на температуру на 5-10 градусів нижчу, аніж та, за якої ви збираєтеся ночувати. Наприклад, знаючи що температура вночі може опуститися до +5°С, я беру з собою спальник, у якого мінімальна температура “Limit” заявлена в районі 0°С.
  • Спальник повинен мати відповідний розмір. Якщо він занадто великий, вашому тілу доведеться працювати більше для того щоб зігріти додатковий об’єм повітря, яке заповнює вільний простір. Звичайно ж, можна заповнити простір в ногах пляшками з водою або електронікою, а з боків обкластися одягом, але найкраще все-таки вибрати спальник, в якому не доведеться “тонути”. З іншого боку, спальник не має бути затісним. Якщо він занадто маленький, утеплювач буде стискатися сильніше, і зігріватиме гірше.
  • Якщо маєте можливість, залиште окремий комплект термобілизни або хоча б футболку спеціально для сну. Під час активного руху вдень одяг, і термобілизна зокрема, стає вологим. Це призводить до втрат тепла, якщо в такому одязі лягти спати. Чиста та суха заміна зробить ваш сон теплішим та комфортнішим.
  • Якщо у вашому спальнику немає спеціального комірця (планки навколо шиї, яка накриває плечі), вдягніть на шию пов’язку, шарф, або якийсь інший одяг, закривши тим самим дірки навколо шиї, через які холодне повітря може проникати всередину спальника.
  • Завжди тримайте рот та ніс назовні. Бажання “надихати” всередину спальника є хибним методом утеплення. Повітря, яке ви видихаєте має підвищену вологість, тому охолонувши, водяна пара осяде на тканину спальника, збільшивши тим самим тепловтрати і зменшивши комфортність сну.
  • Вибирайте хороший килимок (каремат). Найбільше тепла втрачається саме через контакт із землею – вона завжди холодніша за повітря. Надувні матраси залиште для басейну.
  • Вдягніть шерстяну або флісову шапку (або балаклаву) йдучи до сну. Це важливий момент. Голова охолоджується дуже швидко.
  • Пляшка або фляга з гарячою водою у спальнику також додасть тепла.
  • Добре повечеряйте перед сном та випийте достатньо рідини. Ваше тіло повинно бути забезпечене енергією на час сну.
  • Коли захочеться “підмочити дерево”, не тримайте цього в собі. Вставайте і йдіть робити мокру справу незалежно від того як холодно надворі. Спати без зайвої рідини комфортніше та тепліше.
  • Не зістібайте спальник зі спальником друга чи подруги. Не зважаючи на спільну “теплову зону”, втрати тепла через збільшений отвір для обличчя будуть значно більшими. Також, коли ви захочете повернутися, теплому повітрю буде легше вийти назовні. Якщо спите – спіть самі.

Сподіваємося наші короткі поради допоможуть Вам отримувати насолоду від сну на природі.