Їжа для походів
В нашому магазині можну купити смачну їжу для походів — продукти, створені туристами для туристів. Сушені та сублімовані харчі значно легші за звичайні страви та традиційний похідний набір з тушківки, рибних консерв та інших продуктів, які роками використовувалися як туристична їжа по всьому світу. Спеціально підготовлені страви мають більшу поживність та енергетичну цінність на одиницю ваги, їх простіше та швидше готувати.
Сушена їжа також є хорошим варіантом харчування не тільки для туристів, які ходять в походи з відривом від цивілізації, а також і для мандрівників, які не хочуть залежати від місцевої кухні країн, до яких вони подорожують та витрачати великі суми коштів на харчування. Взявши з собою в подорож сушені страви можна суттєво зекономити в грошах та часі, витрачаючи його не на пошук дешевої їжі, а на оглядини цікавих місць. Для військових сушені чи сублімовані страви будуть хорошим варіантом дещо урізноманітнити свій раціон — можна порадувати захисників субліматами для гарячих супів або смачними солодкими стравами з екзотичними фруктами.
Для приготування сушеної їжі чи субліматів достатньо невеликої кількості окропу (залежить від страви). Завдяки цьому ви економите ще й на вазі палива (туристичного газу або рідкого палива), якого витрачається сумарно менше за похід. Крім того ці страви не потрібно варити, тому інтегровані системи приготування їжі — кращий варіант для швидкого приготування окропу в цьому випадку.
Асортимент їжі для походів дуже широкий — від супів та борщу до каш з яловичиною та вегетаріанських страв, супів з креветками та турецькими бобами. Також можна купити енергетичні батончики для походів з натуральних інгридієнтів.
Сублімована їжа чи сушена туристична їжа?
Сублімовану та сушену їжу для походів часто ототожнюють, ба навіть вважають, що це одне і те саме. Втім, є суттєва різниця в технологіях виробництва цих різних продуктів та результату, який виробник отримує на виході. Сушка не вимагає практично ніякого надзвичайно технологічного обладнання, і прості страви можна сушити для себе навіть вдома (хоча в промислових масштабах використовуються великі спеціальні сушильні шафи та інші пристрої). Продукти висушуються гарячим повітрям.
В той же час сублімація — технологічний процес, який вимагає наявності спеціального дорого обладнання. Для отримання сублімованої страви, її спочатку глибоко заморожують, а потім витягають з неї воду, минаючи її рідку фазу. Тобто із замороженої вода одразу переходить у пару та "висмоктується" з продуктів. Перевагою такого процесу є те, що в фінальній страві залишається більше вітамінів, мікроелементів та інших корисних речовин, які під час простої сушки просто "видуваються" з їжі. Недоліком сублімованих страв є їх вартість. Оскільки процес виготовлення є досить енерговитратним, сублімована їжа в похід виходить значно дорожчою за сушену. Втім, і смак її, як правило, є більш насиченим та природним.
За допомогою сублімації можна отримати такі страви, які просто неможливо виготовити за допомогою простої сушки. Наприклад, в асортименті виробників є такі страви, як сублімована смажена риба і навіть сублімоване морозиво. Сублімувати можна практично будь-які ягоди та фрукти.
Українські виробники сушеної та сублімованої туристичної їжі
James Cook (Джеймс Кук) — Відомий серед туристів бренд українських сушеної їжі для походів, їжі в гори та мандрівки. Швидкозапарювані страви з натуральних інгридієнтів з великим асортиментом, який дозволяє зібрати раціон в похід навіть вибагливим туристам. Маса сушених страв James Cook, як правило, 35-55 г для супів та 75-90 г для других страв. Джеймс Кук виробляє також окремі страви з сублімованими компонентами.
Їжачок (Їжа4ок) — український виробник сушеної туристичної їжі для походу. Вирізняється досить великим асортиментом та наявністю кількох варіантів страв. Наприклад Картопля у Їжачка може бути з м'ясом або з грибами, Суп гороховий з м'ясом чи з сирними кульками та ін. Можна підібати сушену їжу для вегетаріанців, веганів, солодкі страви. Також у "Їжачка" можна зауважити трошки більші порції, аніж у інших виробників — каші зазвичай мають 100 грам, супи — 60 г.
Харчі — один з перших українських виробників сушених страв для походів. В асортименті туристичної їжі велика кількість простих страв, знайомих з дитинства, а також деякі більш "ресторанні" страви. Крім того Харчі мають лінійку суто сублімованих страв за доволі прийнятними цінами. Популярністю користуються такі сублімати Харчі для походів, як Суп з креветками Том Ям Кунг, Сублімований омлет, Сублімована смажена риба, Паста Карбонара, Запечені спагетті "Болоньєзе" та інші.
Також серед нових або відомих виробників варто згадати: Green Tramps, Food Mission, Sublimat, Їдло, Їжа в похід та ін.
Крім вказаних брендів, за останні роки в Україні виникло багато локальних брендів, що виробляють їжу, яка не псується впродовж тривалого часу — консервовану, сушену, сублімовану, їжу швидкого приготування. Багато з них готують сушену їжу для військових, ЗСУ. При покупці слід зважати на репутацію бренду та якість продукції. Але основним критерієм, яку похідну їжу вибирати, завжди залишатимуться особисті уподобання, смаки та харчові звички, тому окрім як спробувати і вирішити — кращого рішення не існує. До рекомендацій же можна прислухатися чи ні.
Де купити їжу в похід, їжу в гори?
Купити туристичну їжу в похід, в кемпінг чи подорож можна в нашому магазині у Полтаві, або з доставкою по всій Україні в населені пункти, де працюють транспортні компанії. Замовити їжу для туристів також можна для військових — ми допоможемо підібрати набір різних страв залежно від побажань та вартості.