Як вибрати гермомішок?

1 вересень 2016

Гермомішок — дуже проста, але корисна річ. Гермомішок просто зберігає речі сухими незалежно від того, яка погода надворі, і в який клімат ви вирішили податися мандрувати.

Не будемо розглядати величезний асортимент спеціалізованих гермочохлів для різноманітної електронної техніки тощо, а обмежимося лише універсальними гермомішками, які призначені передусім для одягу та подібних речей, які не бажано мочити в поході.

Dry Bags On The Lake

Якщо Ви захоплюєтеся сплавами на байдарках, катамаранах, каное, або просто любите порибалити з човна або ходите в гори. Якщо Ви надаєте перевагу сухому одягу, або бажаєте убезпечити телефон, їжу, або інше спорядження від вологи та води. Міцні та надійні, або легкі та практичні, гермомішки — це, беззаперечно один з елементів туристичного спорядження, який варто мати кожному туристу . Наш невеликий “лікнеп” дає базові знання, які знадобляться якщо у вас постане потреба купити гермомішок.

Матеріали

Матеріали для виробництва гермомішків можна розділити на дві великі групи: ПВХ та тканини з різними типами просочень.

Полівінілхлорид (ПВХ, PVC)

ПВХ —  матеріал з волокна, просоченого поліхлорвініловою смолою. Важкий але міцний на розрив та стійкий до проколів. Використовується в основному для великих гермомішків з великим завантаженням, або маленьких гермопакетів для документів та електроніки. Гермомішок з ПВХ може бути прозорим.

PVC Dry Bag

Переваги ПВХ:

  • стійкий до стирання, розривів завдяки своїй армованій структурі та “вязкості” смоли
  • ремонтопридатний — його можна заклеїти латкою навіть в умовах походу
  • до ПВХ легко “приварити” додаткові елементи: петлі для прив’язування мішка, лямки, ручки тощо

Недоліки ПВХ:

  • порівняно важчий за спеціалізовані водонепроникні тканини

Водонепроникні тканини

Rip Stop Nylon

Нейлон. Широко використовується у виробництві гермомішків завдяки своїй міцності при невеликій товщині. Нейлонову тканину вкривають шаром силіконового або поліуретанового (PU) просочення. Нейлонові тканини можна розрізнити за позначками типу 30D, 70D та ін. D — абревіатура від Denier. Цей показник відображає товщину волокон нейлону, використаних в тканині (точніше масу волокна довжиною 900 метрів у грамах). Чим більша цифра поруч з “D”, тим товщою, важчою, міцнішою є тканина.

30D Nylon Fabrics

 

Cordura. Поліамідна тканина з особливим типом плетення волокон в нитку, яке додатково збільшує міцність матеріалу. В Кордурі за рахунок особливої структури нитки (зробленої з нарізаних і скручених волокон) досягнута чотириразова стійкість до стирання в порівнянні з простим нейлоном (також складається з поліаміду). Cordura помітно перевершує звичайну тканину по міцності на розрив і стійкості до стирання.

Cordura Label

Який розмір гермомішка мені потрібен?

Існує величезний асортимент розмірів гермомішків. Відповідно, для свої задач кожен може обрати той “літраж”, який задовольнить потребу в сухих речах. Зазвичай виробники позначають об’єм герм в літрах. Іноді паралельно “літровим” позначенням додається шкала в традиційних буквенних розмірах: XXS, XS, S, M, L, XL, XXL тощо.

Dry Sack Sizes

Гермомішка на 5 літрів вистачить щоб спакувати запасні сухі речі: компактну фліску, нижню білизну, шкарпетки, футболку та легкі трекінгові штани. Також 5 літрів може вистачити для невеликого спальника. В “п’ятірці” можна зберігати електроніку, зарядки до мобільних телефонів, фотоапарат в чохлі, аптечку, засоби гігієни, бутерброди тощо.

10-ти літровий гермомішок відмінно підійде для зберігання змінного одягу плюс речей, які влазять у “п’ятірку”. “Десятки” також вистачить для спальника на синтетичному утеплювачі, навіть якщо його не легко віднести до категорії “компактних”.

Green Hermit Lightweight Dry Sack 6L

20-ти літрового мішка буде достатньо для об’ємного зимового спальника та/або одягу на кількаденний туристичний похід влітку.

30-40 літрового гермомішка буде достатньо для одягу двох людей, або зимового одягу для однієї людини. Влітку в “тридцятку” можна вкласти все спорядження, яке потребує захисту від вологи протягом кількаденного походу.

Гермомішки більшого об’єму можуть використовуватися як вкладиш в рюкзак для повного захисту всього спорядження від вологи. Такий підхід ефективний в умовах, коли ви мандруєте в кліматі, де є підвищена вологість, дощі йдуть постійно, або у водних походах. У великий гермомішок також можна запакувати рюкзак повністю.

Втім, якщо ви йдете у піший похід, радимо розглянути можливість використання декількох гермомішків менших ромірів замість одного великого. Це дозволить “розфасувати” речі за типом, покласти окремо запасний одяг, окремо їжу та зберегти більше речей сухими, якщо ненароком один з гермомішків пошкодиться. Також у відповідальних походах існує практика вкладання гермомішків один-в-один.

Корисні елементи

Кільця (D-Rings)

Більшість середніх та великих гермомішків, виготовлених не з найтонших тканин, мають спеціальні кільця у формі літери “D”. За допомогою них гермомішок можна легко закріпити на човні, байдарці, або зв’язати з іншими гермомішками. Це може суттєво допомогти у “вилові” мішка після перевертання байдарки. До того ж кріплення герми за таку пряжку є кращим виходом, аніж просто прив’язування за скрутку, бо у мотузки немає шансів затягнутися на фастексі та ненароком розстібнути мішок.

D-Rings

Ремінці для переноски

Якщо гермомішок великий, виготовлений з товстого матеріалу і призначений для великої кількості речей, носити його може бути не дуже зручно. Тому виробники пропонують гермомішки з лямками, які більше нагадують рюкзаки. Часто такі ремені можуть бути зйомними. Ремені зручні у випадку, коли є необхідність переносити мішки. Наприклад від човна до місця таборування.

Клапан для випускання повітря

У звичайному гермомішку на закрутці, щоб зробити його у закритому стані максимально компактним, доводиться ловити момент: одночасно притиснути мішок та випустити повітря, і в такому стані починати його закручувати. Для цього може знадобитися певна спритність та практика. Вирішення проблеми пропонують виробники, які вмонтовують в гермомішки спеціальні клапани, які дозволяють випускати повітря з закритого мішка.

Dry Sack Valse

Такий клапан часто схожий на спрощені версії клапанів надувних матраців. На легких гермомішках шукати їх не варто — найчастіше моделі з клапанами — це великі мішки, виготовлені з порівняно товстого матеріалу, які в звичайний спосіб “здути” може бути складно.

Вставки з матеріалу Hypalon

Hypalon — гумоподібний матеріал фірми DuPont. В гермомішках використовується в якості ущільнення в місці згортання мішка. Hypalon дозволяє більш надійно закрити гермомішок, оскільки є неслизьким та добре тримає закрутку.

Hypalon

У 2009 році DuPont оголосив про зняття матеріалу з виробництва, але гермомішки з стрічкою ущільнення з Hypalon досі присутні в магазинах спорядження. Скоріш за все, китайські друзі не дозволять такій корисній штуці зникнути з ринку :-)

Прозоре віконце

Навіщо пам’ятати в яку герму ти запакував якісь речі, якщо через прозоре віконце можна все побачити? Зручність беззаперечна. До того ж, під таке віконце можна покласти навігатор, або телефон, і користуватися ними прямо “в мішку”.

Sea To Summit Visual Dry Sack

Петлі для прив’язування

Додатково до кріплення за кільця D-Rings на мішку можуть бути спеціалізовані петельки, за які мішок можна прив’язувати до борту катамарану чи каяку. Як правило, такі елементи є на мішках або сумках з ПВХ, оскільки до їх поверхні вони легко приварюються при виробництві.

Sea To Summit Hydraulic Dry Bag Element

Не рідко такі петельки комбінуються з пластиковою фурнітурою.


Зважуючи всі “за” і “проти” гермомішків, пам’ятайте: в сухому одязі та з легшим рюкзаком походи завжди залишають приємніші спогади :-)

Купити гермомішок

Dry Bags