Як подовжити життя своєму намету?

26 лютий 2021

Незалежно від того, чи користуєтеся ви своїм наметом кілька разів на рік, чи виїжджаєте на природу щовихідних — кожен намет потребує дбайливого ставлення до себе. Якщо ви хочете, щоб він служив довго і не підвів у відповідальний момент, маємо для вас кілька порад, які дозволять подовжити термін служби намету.

Встановлюйте тент правильно

При встановленні намету обов’язково слідкуйте за відповідністю дуг. В деяких моделях вони можуть бути різної довжини (часто їх маркують кольорами). Ненароком якусь з дуг можна встановити не на своє місце, що може призвести до пошкодження тенту. Не докладайте надмірних зусиль при встановленні дуги. Якщо вона “не йде”, можливо вона десь зачепилася за тканину чи фурнітуру. Схему встановлення можна пошукати в інструкції до намету. Алюмінієві секції можуть погнутися, а фібергласові — тріснути. Пошкоджені секції здебільшого можна легко замінити.

В хороших наметах дуги часто мають кольорове маркування, яке дозволяє швидко і однозначно зрозуміти в яке місце встановлюється конкретна дуга.

Використовуйте футпринт

Футпринт — спеціальна підкладка під дно намету. Футпринти призначаються для захисту від бруду, проколів, абразивного впливу тощо. Особливо актуальним є використання з моделями наметів, дно у яких виготовлене з тканини, а не з ламінованого поліетилену (терпаулінгу). Такі тканини порівняно легко пошкодити, а заміна футпринту завжди є дешевшою, аніж заміна дна (якщо це взагалі можливо). Найбільша користь від футпринту відчувається, коли необхідно спакувати намет назад в рюкзак: брудний футпринт і чистий намет завжди легше пакувати, аніж намет з брудним дном.

Складайте дуги правильно

Починати складати дугу слід від середини. Таким чином ви зменшите навантаження на резинку, яка тримає секції дуги разом. Якщо намет використовувався в умовах з великою кількістю пилу чи піску, або ж поруч із солоними водоймами, є сенс помити дуги під протічною прісною водою та висушити їх. Це вбереже алюмінієві дуги від корозії, та з’єднання секцій від абразивного зношування.

Відновлюйте герметизацію швів

З часом згортання-розгортання тенту, вологість та вплив температур можуть пошкодити герметизацію швів незалежно від того, чи зроблена вона стрічкою, чи спеціальним просоченням. Проклейку швів намету слід відновлювати як тільки ви помітили, що він почав протікати. Це можна зробити спеціальними термострічками або спеціалізованими силіконовими герметиками для швів залежно від матеріалу, з якого виготовлено тент.

Змащуйте блискавки

Блискавки тенту потребують догляду. Особливо це стосується наметів, які використовуються в сухих умовах, там де є пил, пісок тощо. Регулярно змащуйте блискавку по всій довжині спеціальним засобом, або принаймні простим силіконовим мастилом. Також при суттєвих забрудненнях слід чистити блискавку щіткою.

Втім, найпростіше, що можна зробити для довгого життя блискавок — поводитися з ними обережно. Відкривати та закривати двома руками, не докладати надмірних зусиль, не смикати силою за бігунок. Якщо блискавка почала розходитися — це не вирок для неї, можливо просто зносився бігунок, який необхідно замінити.

Обробляйте тент вологовідштовхувальними спреями

Заводська вологотривка обробка тентів поступово змивається дощами, витирається при пакуванні намету, вигорає на сонці, тому її слід відновлювати. Якщо ви помітили, що краплинки води не скочуються по тенту, а затримуються на ньому і всмоктуються в поверхню тканини — час скористатися спреєм для тентів (наприклад таким). Також існують спеціальні засоби для прання тентів.

Уникайте зайвого ультрафіолету

Тенти туристичних наметів призначені як для захисту від води та примх погоди, так і від сонячного проміння. Втім, всі синтетичні тканини, з яких виробляються намети, страждають від ультрафіолетового випромінювання. Якщо в умовах походу встановлювати намет не на відкритій місцевості, а надавати перевагу місцям під деревами — тент проживе довше. Також не бажано залишати розкладений намет без потреби, наприклад, на задньому дворі будинку на все літо — після такого випробування його можна буде просто проштрикнути пальцем. Також відомо, що UV промені сильніше руйнують волокна поліаміду (нейлонові тенти), аніж поліестеру.

Якщо ви відпочиваєте на морі або поруч з річкою влітку, над наметом є сенс натягнути додатковий тент. Це зменшить вплив ультрафіолету та знизить температуру всередині намета. Само собою, зберігати намет потрібно в темному місці подалі від сонячних променів та перепадів температури.

Ніколи не зберігайте тент вологим

Волога не тільки гарантовано призведе до виникнення неприємного запаху, розвитку грибка всередині намету, а й пошкодить тканину та захисні просочення намету. Обов’язково після повернення з походу слід просушити намет та почистити його від забруднень. Також, якщо дозволяє погода, сушити намет необхідно і протягом походу, перед його пакуванням в рюкзак. Якщо ви взяли намет в прокат, мокрим його просто не приймуть у вас назад.

Якщо ви повернулися з зимового походу, але не маєте можливості одразу почистити та просушити намет — покладіть його в холодне місце — наприклад на балконі. Мінусова температура збереже вологу на тенті в замерзлому стані і вона не зіпсує тканину, не дасть розвиватися грибку та неприємному запаху. По можливості все ж варто висушити намет якомога скоріше.

Вчасно ремонтуйте дуги

Найбільше це стосується дуг з фібергласу (Fiberglass) та дещо менше його армованих аналогів — дюраврапу (Durawrap) або дюраполу (Durapol). Оскільки такі дуги виготовлені з полімерної смоли та скловолокна, вони мають властивість з часом розтріскуватися. Фібергласові дуги зазвичай розшаровуються по довжині, і часто це стає помітно лише коли дуга згинається. Не слід затягувати з заміною секцій таких дуг для намета, оскільки вони легко можуть проштрикнути тент, і тоді ремонт намета може коштувати значно дорожче.

Якщо все ж з вашим наметом сталося лихо — зламалися дуги, чи пошкодився тент, в багатьох випадках ремонт спорядження може допомогти повернути його до життя. Доглядайте вашого улюбленця, і яскраві пригоди та найкращі ночі в походах вам гарантовані на довгі роки.