Як обрати шкарпетки для бігу

1 серпень 2017

Правильні функціональні шкарпетки так само важливі, як і хороше взуття. Ми годинами міряємо і вибираємо кросівки, які сидітимуть добре, але обираємо перші-ліпші «нормальні» шкарпетки з базару. Як результат — маємо мозолі та дискомфорт під час бігу. Чому це так важливо?

Як обрати шкарпетки для бігу?

Навіщо потрібні шкарпетки для бігу?

Бігові шкарпетки допомагають сформувати зв’язок між ступнями та біговим взуттям. У них є цілий ряд спеціальних функцій, яких не мають звичайні шкарпетки: ущільнення в місцях активного зношування, волокна з особливих матеріалів, що виводять вологу; плетіння, яке дозволяє шкірі дихати; особлива конструкція для підтримки склепіння стопи. Ці особливості працюють та вберігають від травм, водянок та натирань.

Як обрати шкарпетки для бігу?

Мозолі, як правило, з’являються після бігу протягом тривалого часу або на довгі відстані і частіше виникають там, де є тертя, тепло та вологість. Усунення цих трьох чинників є основною задачею бігових шкарпеток, а також причиною, через яку вони коштують своїх грошей.

За якими характеристиками обирати?

Сезонність

Розрізняють шкарпетки для літа, для зими й демісезонні.
Літні шкарпетки для бігу мають найкращу вентиляцію і вологовідводні властивості. Зимові — більш щільні та менш інтенсивно вентилюються. Роль утеплювача виконують синтетичні матеріали або шерсть. Шкарпетки для зимового бігу вищі, ніж літні, і повинні закривати щиколотку. Демісезонні шкарпетки мають середню щільність та інтенсивну вентиляцію. Граничні температури для носіння виробники часто вказують на етикетках.

Тканина

Уникайте 100% бавовни — такі шкарпетки не будуть виводити вологість. Бавовна вбирає та утримує вологу замість того, щоб позбуватися її.
Зверніть увагу на шкарпетки, виготовлені з синтетичних волокон (нейлон, акрил, поліестер, Coolmax та ін.). Також гідну конкуренцію синтетиці складають шкарпетки для бігу з шерсті овець Меріно з додаванням синтетичних матеріалів. Ні, це не пухнасті бабусині «валянки» — технології виробництва та добір пряжі дозволяють створювати найлегші і найтонші літні шкарпетки з вовни, які за характеристиками не поступаються синтетичним.

Як обрати шкарпетки для бігу?

Товщина

Товщина шкарпетки — це питання особистого вибору. Товсті шкарпетки мають додаткове пом’якшення в зоні п’яти і пальців, зони покращеної вентиляції та надійніше утримують тепло (актуально для холодної погоди).

Купуючи товсті шкарпетки слід пам’ятати, що вони «з’їдають» місце всередині кросівок, тому взуття, яка добре сиділо влітку з тонкою шкарпеткою, взимку може виявитися затісним.

Тонкі, легкі шкарпетки для теплої погоди, як наприклад Lasting OLI, забезпечують інтенсивнішу вентиляцію та відчуття босої ноги.

Наявність зон посиленої в’язки

Посилення на функціональних шкарпетках потрібне для того, аби зони, що схильні до тертя і тиску (пальці, кісточка і п’ята), були надійно захищені від натирань під час занять спортом. До того ж, у цих місцях тканина протирається сильніше. Посилення дає можливість заощадити на частій купівлі шкарпеток і зробити їх експлуатацію більш тривалою.

Антибактеріальні речовини

Хороші шкарпетки для бігу мають у своєму складі волокна з антибактеріальними властивостями. Вони дозволяють запобігти появі неприємного запаху після занять спортом (звичайно, якщо не влаштовувати крос по болотах і брудних калюжах), зменшуючи інтенсивність розмноження та поширення бактерій на стопах. Наприклад, включені у волокно іони срібла пригнічують розмноження бактерій при підвищенні температури всередині кросівка. Такі властивості зокрема має пряжа X-Static у шкарпетках Lasting XOL.
Мериносова шерсть має природні антибактеріальні властивості.

how-to-choose-running-socks

5 особливостей вибору, на які варто звернути увагу

  1. Хороші шкарпетки виготовлені з синтетики або з додаванням шерсті. 100% бавовна — зло.
  2. Зверніть увагу на шов біля пальців. Ідеально, коли його немає взагалі. Але на моделях зі швами він має бути тонким та охайним. Неякісний шов може стати причиною натирань.
  3. Знайдіть зручну для себе товщину, зважаючи на особливості Вашого взуття.
  4. Обирайте шкарпетки, які мають потовщення в зоні склепіння стопи. Вони будуть підтримувати стопу і вона втомлюватиметься повільніше.
  5. Не економте. Пара гарних бігових шкарпеток здатна зробити звичайну пробіжку чи похід ще більш комфортними, а головне  — безпечними.

Вибрати шкарпетки для бігу