Як лежати в гамаку?

3 червень 2021

Гамак може стати як ідеальним місцем для відпочинку, так і причиною нехорошого самопочуття після проведеної у ньому ночі. Яка доля спіткає Вас, залежить від того, чи вмієте ви правильно підвісити гамак та розташуватися в ньому. Раніше ми писали про важливі моменти, на які слід звернути увагу при виборі гамака. Тепер же, коли ви вже купили гамак, поговоримо про те, як правильно в ньому спати.


Як правильно підвісити гамак?

Часте питання, яке виникає у новачків гамакінгу — “як правильно підвісити гамак?“. Воно цілком логічне, але єдиної відповіді окрім “так, як вмієте”, дати на нього неможливо. Гамак може чіплятися за дерево спеціальними стропами з карабінами, за допомогою “whoopie sling”, просто прив’язуванням строп та багатьма іншими способами, не говорячи про безліч можливих вузлів. Але не менш важливим є оптимальне розташування самого гамака. Від цього в першу чергу залежить комфорт вашого перебування в ньому.

Перед завіскою гамака насамперед варто оцінити на скільки обране вами місце підходить для цього і чи вистачить строп/мотузок, щоб дістати до дерев? Оптимальна відстань між ними залежить від розмірів та конструкції вашого гамака. Після декількох разів, ви зможете швидко “на око” оцінювати потрібну відстань між опорами.

Крім того, для комфортного перебування в гамаку важливим є кут його підвішування. Оптимальним вважається таке прив’язування гамака, при якому кут нахилу його сторін до горизонту складає близько 30°.

Часто хочеться натягнути гамак якомога сильніше, якнайближче до горизонтального положення. З цим бажанням слід боротися, оскільки при цьому навантаження на тканину та стропи критично зростає, і шкодить гамаку. Крім того, сильно натягнутий гамак може просто порватися під вагою вашого тіла, навіть якщо вона не дотягує до максимально дозволеного навантаження.

На якій висоті натягувати гамак?

При правильному застосуванні попереднього “правила 30 градусів“, розраховуйте висоту натяжки гамака так, щоб його нижня точка опинилася не вище 40-45 см над землею. Якщо раптом підведе якась деталь кріплення гамака, або від старості гамак вирішить порватися прямо під час вашого відпочинку — падати буде не високо і ризик травмуватися буде мінімальним.

Часто виходить так, що точки кріплення гамака до дерева знаходяться на висоті до 2 метрів. В цьому немає нічого страшного — головне, щоб провис гамака не був високо над землею і довжини строп вистачало.

Але слід зауважити одну важливу деталь. Якщо стропи вашого гамака виготовлені з волокон, які мають здатність розтягуватися (наприклад нейлон, поліпропілен), або ж ви використовуєте для підвішування звичайні мотузки, через деякий час вони розтягнуться і гамак гарантовано провисне. До того ж, чим більшою є довжина строп, тим сильніше провисатиме гамак. Таким чином ви можете солодко заснути в гамаку в комфортному положенні, а за годину відчути, що вже лежите на землі. Найменше розтягуються спеціальні стропи, виготовлені з волокон поліестеру, матеріалів Dyneema, UHMWPE (поліетилен ультрависокої молекулярної маси) та деяких інших технологічних матеріалів.

Як лежати в гамаку?

Розташуйтеся під кутом 10-15° до осі гамака. Для цього потрібно просто повернути ноги в одну сторону, а плечі і голову — в іншу. Таким чином з пози “банана” тіло перейде в більш рівне положення і ваш хребет не буде перебувати в зігнутому стані. Ця проста рекомендація дозволяє уникнути болей в спині після сну в гамаку, та і просто дозволить швидше заснути.

Купити гамак та отримати консультацію з будь-яких питань про підвішування та використання гамака можна в Top Rope, в коментарях під цим матеріалом чи на наших сторінках в соцмережах. Діліться також і своїм досвідом відпочинку в гамаку.