Як вибрати компас?

23 жовтень 2012

Туристичний компас і карта

У епоху GPS- навігації, у туристів часто навіть не виникає потреби мати при собі компас в туристичному поході, або його функції повністю покладаються на програму в смартфоні. Втім, користування картою і компасом досі практикується і в певних ситуаціях може бути незамінним. Крім того, орієнтування за компасом — це базова навичка, яка дозволяє повністю зрозуміти та натренувати в собі вміння знаходити себе на місцевості та почуватися впевнено на туристичному маршруті. Компаси — це перевірені тисячоліттями інструменти, які не залежать від заряду батареї або супутникових сигналів. Детальна топографічна карта і компас, як і раніше, залишаються надійним інструментом для орієнтування, прокладання маршрутів, знаходження себе на карті для туристів.

Найбільш поширений вид компаса — магнітний компас. Його ми звикли відрізняти за стрілочкою, що вказує на північ. Принцип дії такого пристрою базується на взаємодії магнітної стрілки компаса з магнітним полем землі. Намагнічена стрілка компаса, знаходячись у вільному обертанні навколо своєї осі, під впливом магнітного поля Землі розташовується паралельно магнітним меридіанам і завжди вказує одним кінцем на північ (справедливо у північній півкулі).

Туристичний компас використовують для:

  • Визначення сторін світу.
  • Орієнтування карти по сторонам світу.
  • Визначення орієнтирів по заданому азимуту.
  • Визначення азимута на орієнтир.
  • Прямолінійного руху по заздалегідь визначеному азимуту.
  • Знаходження себе на карті за орієнтирами на місцевості (триангуляція).

З чого складається компас?

Стрілка компаса орієнтується вздовж ліній магнітного поля Землі так, що один з її кінців вказує в напрямку північного магнітного полюсу (у північній півкулі), але не завжди точно на нього. Слід зважати, що на Землі існують різноманітні місця, де через вплив інших факторів стрілка може суттєво відхилятися від напрямку на магнітний полюс. Наприклад, це так звані зони магнітних аномалій, часто пов’язані з неоднорідністю будови Земної кори та іншими геологічними особливостями місцевості. В локальному масштабі часто це проявляється в місцях залягання певних видів гірських порід — наприклад залізних руд. В таких зонах відхилення стрілки компаса від напрямку на магнітний полюс може відрізнятися на одиниці, і навіть десятки градусів. На хороших компасах з якісною стрілкою цей ефект може проявлятися трохи менше. Втім, точне орієнтування по компасу в таких регіонах суттєво ускладнене. Також проблеми з вказанням на північ можуть бути поблизу ліній електропередач.

Туристичні компаси, компаси для орієнтування

Колба компаса, яка містить стрілку і для її стабілізації, зменшення коливань, може заповнюватися рідиною. Такі моделі іноді називають “водяний компас”, що не вірно, оскільки для заповнення колб використовується спеціальна рідина (напр. гліцерин), яка має низьку температуру замерзання. В наш час рідинні компаси майже повністю витіснили звичайні “сухі”, залишивши їм місце лише в найдешевшому сегменті та деяких військових моделях.

Замість стрілки в компасі інколи може використовуватися диск з нанесеними азимутами, що має те саме призначення. Такий диск є більш стабільним при коливаннях компаса, але здебільшого повільніше встановлюється на вірний напрямок.

Азимутальне кільце (лімб) має мітки, для визначення напрямку — азимутів. Класичні компаси мають позначки в градусах, але компаси для військових або інші спеціалізовані моделі можуть мати інші варіанти кутових міток: в тисячних (на артилерійських компасах СРСР), в мілах (Mil — військова кутова одиниця) тощо. Прикладом такого компаса є Silva Expedition 4-6400/360, в якому лімб поділено на 64 кутових частини, що відповідаються шкалі в 6400 міл на 360° (стандарт НАТО).

Напрямок на північний магнітний полюс Землі не збігається з напрямком на географічний полюс. Тому в компасах можуть реалізовуватися різні методи корекції кута між істинним та магнітним меридіаном. В компасі може встановлюватися додаткова шкала корекції магнітного схилення, по якій зручно віднімати чи додавати похибку в кілька градусів. Або ж в іншому варіанті — основна шкала може гвинтиком підлаштовуватися на необхідний кут, що відповідає схиленню в регіоні, де використовують компас. Але пам’ятайте, що точність показань компаса залежить не лише від компаса, а й від багатьох сторонніх чинників.

На платі компаса можуть розташовуватися різноманітні шкали, лінійки, трафарети для контрольних пунктів тощо. Якщо на платі є масштабні лінійки — це суттєво спрощує вимірювання відстаней по картах. Наприклад лінійка масштабу 1:25к або 1:50к добре підійде для військових ЗСУ, якщо вони працюють з картами відповідного масштабу: в 1 см 250 м або в 1 см 500 м. Корегуванню вогню по окупантах допомагають шкали прямокутних координат.

Наявність збільшувальної лінзи на платі компаса дозволяє роздивлятися дрібні деталі карти. Також допомогають працювати з картою силіконові ніжки компаса — вони покращують зчеплення та не дають компасу ковзати по поверхні мапи.

Компас Silva зі збільшувальною лінзою

Компас Silva зі збільшувальною лінзою

Компас може мати приціл (візир) та дзеркало з осьовою лінією, яке допомагає точніше визначати напрямки. Для такого типу компасів критичною є точність виготовлення. Навіть невеликі люфти рухомих елементів або недостатня жорсткість конструкції можуть вносити похибки. Дзеркало, як правило, встановлюється на додаткову кришку, що може змінювати кут та закриває основну частину компаса, коли він не використовується.

Спеціальні види компасів можуть мати великі захищені корпуси, або додатковий функціонал, який навряд чи знадобиться звичайному туристу. Наприклад за допомогою клинометра геологічного (гірського) компаса визначають нахил пластів залягання гірських порід. Але така функція, як можливість вимірювання кутів до горизонту присутня і в деяких моделях компасів Silva, наприклад клинометр є в компасі Silva Expedition.

Шнурок з нанесеними масштабними мітками довзоляє швидко вимірювати відстані на криволінійних маршрутах — якщо дорога на карті звивиста, або трек руху має багато поворотів. Ця опція може бути корисною при плануванні маршрутів, для військових, на тактичних компасах, коли потрібно швидко оцінювати час руху по маршруту.

Зручним елементом в будові компаса є люмінісцентні мітки, які дозволяють користуватися компасом в темну пору доби без додаткової підсвітки. Ця корисна опція майже незамінна в тактичних компасах для військових, коли необхідно дотримуватися режиму світломаскування.

Вибір компаса

Компас початкового рівня для туризму

Такі компаси передусім повинні мати якісну стрілку, що постійно показує той самий напрямок. Можуть знадобитися також лінійка, можливо масштабні лінійки, що відповідатимуть масштабу туристичних карт. Навряд варто ганятися за великим функціоналом, високою стабільністю та швидкістю встановлення стрілки, але якщо тема орієнтування по карті цікава та перспективна для користувача компаса, можна одразу купувати щось з більш просунутих моделей.

Туристичний компас в руці. Як вибрати туристичний компас?

Приклади простих, але якісних туристичних компасів:

Професійний компас для роботи з картами, орієнтування на місцевості

Професійний туристичний компас крім якості виготовлення відрізнятиметься від простих варіантів початкового рівня якістю стрілки, точністю та швидкістю позиціонування, наявністю зручного кільця повороту колби, довговічністю намагніченості стрілки тощо. Також моделі вищого рівня мають ширший функціонал в частині масштабних лінійок, наявності шкал прямокутних координат та ін.

Приклади туристичних компасів, що дозволяють виконувати широкий спект задач:

Компас для спортивного орієнтування

Компаси для спортивного орієнтування — спеціалізовані моделі, призначені для спортсменів-орієнтувальників. Основні вимоги до таких приладів — висока швидкість позиціонування стрілки та її стабільність під час бігу. Такі компаси зазвичає призначені для кріплення на палець, для чого мають спеціальну еластичну петельку. Це дозволяє спортсмену оперувати картою та компасом однією рукою, не зупиняючись для орієнтування на місцевості. Також такий компас повинен бути легким та зручним, з гарною зчитуваністю напрямку стрілки. Часто вони навіть не мають азимутальної шкали.

Компас для спортивного орієнтування

Одними з найкращих у світі компасів для орієнтування вважаються компаси Silva (Швеція).

Компас для військових

Спектр компасів, що можуть використовуватися військовими, дуже широкий. Для війська цілком підходять туристичні компаси, однак військовий чи тактичний компас слід обирати залежно від задач конкретної людини, що буде ним користуватися. При виборі компаса для штабної роботи, корегування вогню тощо слід звернути увагу на наявність в туристичному компасі таких елементів як масштабні лінійки, що відповідають масштабу військових карт. Також корисною буде наявність сіток прямокутних координат, можливість внесення поправки на магнітне схилення тощо. Якщо туристичний компас буде використовуватися для роботи на місцевості, варто мати компас з світлонакопичувальними елементами, на невеликій платі, або без неї, зі зручним механізмом повороту колби, яким можна було б користуватися в перчатках. Деякі моделі компасів дозволяють зняти колбу і користуватися нею без плати.

Окремі моделі компасів мають прицільні засоби — візир, що дозволяє точніше визначати напрямок на орієнтир. В бойових умовах він може знадобитися у випадку, коли треба швидко передати напрямок на якийсь об’єкт — ворожу позицію, укриття, скоригувати вогонь або зорієнтувати антену. Навіть при невеликій точності або похибках вимірювання вони дозволять передати правильний напрямок більш коректно, аніж “десь там”.

Компас на карті Генштабу

Крім туристичних компасів існують спеціалізовані військові компаси з функціоналом, повністю адаптованим під потреби армії. Вони, як правило, мають металеві корпуси, люмінісцентні маркери на основі Тритію — радіоактивного ізотопу водню, стабільну стрілку та високу стійкість до пошкоджень. Також вони обладнані точними візирами для швидкого визначення азимуту на об’єкт. Хорошим прикладом армійського компаса є Stanley G150, що вироблявся в 1970-90 роках та постачався на озброєння Королівської морської піхоти (Командос) та інших підрозділів армій НАТО.

При покупці спеціалізованого військового компаса слід бути обережним, оскільки під сучасні моделі можуть маскуватися неякісні підробки, а вживані варіанти можуть мати стрілку, що вже вийшла з ладу.Тритієва підсвітка також має обмежену тривалість роботи (в роках).

Stanley G150

Військовий компас Stanley G150

Просунуті моделі туристичних компасів, що підійдуть для військових:

Прості туристичні компаси для військових:

Також при можливості можна звернути увагу на компаси Brunton, Suunto, військові компаси Cammenga та інших світових виробників.

Який компас не варто купувати?

Окрім якісних фірмових компасів, в туристичних магазинах можна зустріти величезний асортимент компасів, виготовлених невідомими виробниками, які не надто піклуються про якість своєї продукції. Також пам’ятайте, що багато торгівельних марок просто друкують свій логотип на китайських низькоякісних компасах. Такі моделі можуть добре працювати в магазині, але швидко зіпсуватися навіть від найменшого наближення до металевих предметів, як би “тактикульно” вони не виглядали. Не зважаючи на те, що компас придумали в Китаї, варто обережно ставитися до їх сучасних версій.

Навіть при покупці дорогого хорошого компаса, варто пересвідчитися, що конкретний екземпляр компаса працює добре. Для цього при виборі компаса зверніть увагу на наступні особливості його роботи:

  • Стрілка не заклинює при повороті, вільно обертається при повороті корпуса компаса.
  • Стрілка не перекидається набік при перевороті компаса і не спадає з голки.
  • Стрілка не розхитується, встановлюється плавно, коливання стихають швидко.
  • В колбі рідинного компаса не повинно бути бульбашок повітря.
  • Колба плавно крутиться по осі (якщо така функція передбачена).
Бульбашки повітря в компасі

Бульбашка повітря всередині компаса

Також варто порівняти компас з іншими компасами цієї ж моделі, пересвідчитися, що всі вони показують в одному напрямку (але не наближуючи компаси один до одного та металевих предметів). Проблеми можуть виникати і з фірмовими професійними компасами, якщо мав місце брак при виробництві, або ж їх неправильно зберігали.

Як зберігати компас?

Новачки в орієнтуванні з компасом і картою часто питають, як зберігати компас? Найважливіше, що варто пам’ятати завжди, — тримати компас подалі від магнітів, потужних електричних пристроїв та металевих предметів. Особливо не варто носити компас в одній кишені з навушниками, мобільним телефоном чи рацією — магніт, що використовується в динаміках, негативно впливатиме на стрілку компаса, і вона може зіпсуватися. Це основне правило зберігання компаса.

Решта нюансів користування та зберігання компаса залежать від його конструкції. Для сучасних компасів особливих вимог і немає. Якщо компас пластиковий — не зберігайте його довго під прямими сонячними променями — пластик може поступово втрачати міцність, вигорати, а прозорі пластики – мутніти. Якщо компас забруднився — краще вимити його, щоб пісок і пил не забивалися під рухомі елементи (якщо такі є). Також краще берегти компас від ударів та сильних притискань, щоб не пошкодити плату чи колбу.

Якщо колба рідинного компаса пошкодилася і рідина витекла частково, краще випустити її повністю, щоб бульки повітря не заважали стрілці рухатися. Компас без рідини буде показувати в тому ж напрямку, але не буде таким стабільним. Рідинний компас не замерзає, тому його без проблем можна використовувати взимку — спеціальних умов зберігання він також не потребує.

Тим не менше, навіть при всіх можливих запобіжних заходах, гарантувати, що кожен компас працюватиме вічно, не можна. Будь-яких з них рано чи пізно виходить з ладу через розмагнічування стрілки. В одних компасах вона стає повністю непридатною, в інших — просто стає недостатньо швидкою та стабільною для окремих задач.

Як перевірити справність компаса?

Перевірити правильність роботи компаса дуже легко. Для перевірки правильності напрямку вказання магнітної стрілки, слід зафіксувати корпус компаса в одному положенні (покласти на стіл), та провести поблизу компаса металевим предметом. Стрілка має відхилитися, а потім повернутися в те саме положення. Якщо стрілка не доходить до того ж положення на невеликий кут, або повертається до нього дуже повільно, можливо вона певною мірою вже втратила намагніченість, або має проблеми через тертя в точці обертання. В неякісних компасах стрілка може навіть блокуватися на голці в певних положеннях.

Також для перевірки правильності роботи компаса можна звірити показання одного компаса з іншим — завідомо робочим.

Крім справності роботи голки, слід пам’ятати про “невелику” проблему, яка часто трапляється в китайських компасах: навіть компаси з однієї партії можуть бути невірно виготовлені і їх стрілки показуватимуть в різних напрямках. На фото нижче стрілка одного з компасів намагнічена неправильно, і вказує на північ не тим кінцем, яким мала б.

Китайські компаси

Китайські компаси часом можуть дивувати

Компас Адріанова

Компас Адріанова — класичний магнітний компас, спроектований російським військовим топографом Владіміром Адріановим в 1907 році. Його версії для носіння на руці багато разів зазнавали конструктивних змін та широко використовувалися в армії СРСР. Компас має безрідинну колбу, в якій на голці під склом розташовано магнітну стрілку. Поворотне кільце з прицілом (візиром) дозволяє точніше визначати напрямок на об’єкт, а фіксатор обертання стрілки (аретир) може блокувати її на час, коли компас не використовується. Компас кріпиться на руку шкіряним ремінцем та має металевий/пластмасовий корпус.

Ранні версії компаса Андріанова мали світлові позначки для полегшення використання компаса в темноті, для нанесення яких використовувалася речовина з вмістом Радію-226 — радіоактивного елементу, небезпечного для здоров’я. Компаси з такими мітками найчастіше можна відрізнити по їх коричневому кольору. Такі компаси категорично не можна розбирати, оскільки вдихання пилу, що знаходиться всередині компаса може сильно нашкодити людині. В пізніших версіях цього компаса вже використовувалася світлонакопичувальна фарба без радіоактивних компонентів. Зазвичай її можна вирізнити за зеленкуватим кольором, але існують версії компаса з іншими кольорами нанесення. Найбільш точний спосіб визначення, чи має компас радіоактивне нанесення на стрілці та лімбі — залишити його в темноті (якщо термін придатності речовини ще не минув). Якщо це так — мітки світитимуться навіть через багато годин в темряві. Звичайних світлонакопичувальних міток зазвичай вистачає на кілька годин.

Компас Адріанова - з чого складається

Компас Адріанова

Компас Адріанова, хоч і здатен показувати правильний напрямок на північ, але в наш час вже є морально застарілим обладнанням. Сучасні компаси забезпечують значно швидше позиціонування стрілки, захист від погодних умов та надійність корпуса. Матеріали, які використовуються при виробництві компасів, захищають їх від пошкоджень через удари, є повністю вологостійкими та довговічними — варто лише купити хороший компас відповідального виробника.

Купити туристичний компас