Туристичні килимки. Різноманіття вибору.

2 липень 2013

 Каремат, або інша назва – туристичний килимок, – це невід’ємна частина сучасного туристичного спорядження, як скажімо спальник або хороше зручне взуття. Він забезпечує важливу функцію термоізоляції тіла людини. На сьогоднішній день існує велика різноманітність моделей і виробників, цього, здавалось би простого спорядження. Але всіх їх можна розбити на дві великі групи.

Килимки зі спінених полімерів.

Класичний каремат

Найбільш поширений (ветеранський) варіант – це килимок зі спіненого поліпропілену або інших подібних полімерів. При транспортуванні він згортається в рулон і кріпиться до рюкзака. Альпіністи-висотники закладають килимок всередину рюкзака, в якості додаткового захисту внутрішнього вмісту від намокання.

Переваги: такий каремат, по більшості пунктів, дуже гарний. Особливо, якщо порівнювати його вартість з прогресивними аналогами. Він, як правило, досить зносостійкий і довговічний, може прослужити вам не один рік у режимі інтенсивного використання, непогано згладжує невеликі «дефекти» земної поверхні і прекрасно виконує головну функцію, якою є термоізоляція. Крім того, чим товщий каремат, тим вище і ступінь термоізоляції. А товщина каремату є параметром, вибір якого цілковито у вашій владі. Однак тут і криються найбільші підводні камені.

Недоліки. Головний недолік поліпропіленового килимка або килимка з подібних по фізичним властивостям ізоматів – це його великий об’єм (не компактність). Чим товще поліпропілен, тим, відповідно, більше і габарити. Що вдієш, хочеться комфорту і здорових нирок, значить потрібно приносити певні жертви. Каремат такого типу не зручний, якщо на рахунку кожен сантиметр кубічної площі, як в рюкзаку, так і поза ним. Так, наприклад, для любителів велотуризму це питання дуже принципове.

Компроміси. Сьогодні існує безліч технологічних рішень по зменшенню як габаритів, так і ваги полімерних килимків, які, безсумнівно, здатні якісно вирішити проблему. Так, полегшені складані етиленвенілацетатні або пінополіетиленові килимки різноманітних конструкцій є непоганою альтернативою для любителів мінімалізму. Однак коефіцієнт зносостійкості такого придбання трохи нижче, ніж у іжевських «пінних побратимів».

Самонадувні (надувні) туристичні килимки.

Самонадувний каремат

Так звані «самонадувашки» були винайдені досить давно (1971г., США), тому на західному туристичному ринку таким «дивом» нікого не здивувуєш. По суті це пенополіурітанові комірки, «одягнені» в нейлон або інший водо-і повітронепроникний синтетичний матеріал. Основна властивість самонадувного килимка – це здатність надуватися самостійно, без накачування.

Переваги. Не безпідставно вважається, що коефіцієнт теплоізоляції самонадувного килимка значно вищий, ніж у іжевського каремата, однак така точка зору дещо спрощена, тому що різні моделі самонадувашок значно відрізняються за даним показником.

Самонадувний килимок, безумовно, здатний надати своєму власникові більш комфортний сон, так як більш ефективно згладжує нерівності природного рельєфу. А хороший здоровий сон – це, як відомо, головна складова бадьорого стану вранці і, як наслідок, спортивного успіху в цілому.

Правильно спакований самонадувний килимок більш компактний, ніж стандартний каремат, при цьому перші два слова є ключовими.

Недоліки. Вага самонадувного килимка – це один з найголовніших недоліків даного продукту, вона може досягати 4 кг., що зовсім не мало.

Порівняно низька зносостійкість і високий ризик проколювання. Звісно, що проколювання самонадувного килимка не таке катастрофічне, як ушкодження надувного матраца, проте термоізоляційні його характеристики значно погіршуються.

Дуже часто такі килимки потребують підкачування, що можна здійснити або насосом (зайва вага) або ротом. Останній спосіб сильно погіршує термоізолюючі властивості килимка за рахунок попадання в нього вологи з легень. Крім того це може викликати появу цвілевих грибів усередині килимка, що істотно зменшує термін його експлуатації.

Висока ціна – це, мабуть, самий вагомий із аргументів «проти», для середньостатистичного і не дуже модного туриста.

Компроміси. Нові полегшені моделі самонадувашок важать всього 300 -500 гр., що є реальним досягненням у боротьбі «із зайвою вагою»!