Вперше у похід: 10 корисних порад як зібратися

15 березень 2016

Коли Ви новачок у туристичних справах, безумовно у Вас виникне багато питань як збиратися у перший похід. Кожному, хто починав займатися туризмом, потрібен був певний час щоб навчитися ефективно пакувати свої речі для походу. Ось кілька порад, які дозволять отримати від подорожі більше позитивних вражень.

  1. Складіть список того, що берете із собою. Наступного разу він дозволить не забути щось важливе та зменшити вагу рюкзака, викресливши речі, які не знадобилися. Також варто спробувати виміряти вагу всіх елементів спорядження. Так у вас буде можливість зрозуміти які речі можна замінити легшими, спростивши тим самим свій похід.
  2. Намагайтеся щоразу пакувати свої речі в тому ж порядку. Якщо завжди складати ліхтарик та аптечку в клапан рюкзака, а туалетний папір в праву кишеню (наприклад), то у вас ніколи не виникне потреби в сутінках перебирати весь рюкзак і витягати всі речі в пошуку ліхтаря.
  3. Килимок (карімат), якщо його вкласти всередину рюкзака, займатиме занадто великий об’єм. Його можна легко почепити зовні за допомогою бічних або фронтальних стяжок рюкзака. Це правило можна застосувати і до інших об’ємних предметів.
  4. Не намагайтеся все тримати у чохлах. Наприклад намет ефективніше буде розташувати в рюкзаку по частинах: дуги влаштувати вертикально біля спини, а тент вкласти між іншими речами так, щоб він заповнив пустоти.
  5. Зробіть для рюкзака простий вкладиш з великого сміттєвого пакету. Він захистить речі від намокання і зробить це ефективніше за будь-який зовнішній чохол-рейнкавер. Коли зрозумієте переваги та недоліки такого “лайфхаку” — можна сміливо купувати якісний гермомішок.
  6. Пакуйте речі за частотою їх використання, а не за типом. Якщо у вас є необхідність часто користуватися кремом для суглобів, то немає сенсу тримати його в аптечці разом з усіма ліками — покладіть його в кишеню рюкзака, яка є легкодоступною. Так само невеликий ніж можна тримати в кишені на поясі рюкзака, а не разом з ложкою, мискою та кухлем.
  7. Вкладайте спальний мішок в самий низ наплічника, речі середньої ваги над спальником, важкі речі ближче до спини, легкі — у верхню частину та по периметру рюкзака. Це загальновідома схема оптимального розподілу ваги, яка дозволить рюкзаку мінімально втомлювати вашу спину.
  8. В тривалих переходах в нагоді може стати невелика сумочка, в якій ви будете тримати речі першої необхідності: швидкий перекус (шоколадку, горіхи), ніж, пластир, бандану тощо. Її можна носити під клапаном рюкзака і при потребі швидко дістати. Це зекономить час на розпаковування рюкзака на коротких зупинках. З цією задачею також легко може впоратися поясна сумка.
  9. Вибирайте одяг та спорядження залежно від погоди. Новачки зазвичай беруть у похід багато зайвого одягу. В цьому питанні не зайвим буде проконсультуватися з більш досвідченим туристом.
  10. Спробуйте побачити у кожному з елементів вашого спорядження декілька способів використання. Одяг, закутаний в куртку стане хорошою подушкою на ніч, трекінгові палки можна використати для встановлення тенту, або розтягування намету.

Приємних подорожей! :-)