5 порад як вибрати термошкарпетки

24 жовтень 2013

Давайте будемо відвертими: абсолютна більшість з нас абсолютно не задумується, які шкарпетки вони вдягають щоденно, і в походи зокрема. Так само ніхто не заперечуватиме, що чи не найбільшою неприємністю для ніг у поході є водянки. Вони утворюються через постійне тертя шкіри об поверхню шкарпетки та черевика, коли нога не є сухою, та за деяких інших умов.

Сучасні технологічні шкарпетки не лише тримають ноги сухими, але і підтримують стопу, тим самим покращуючи її самопочуття. Але тут постає проблема вибору: магазини туристичного спорядження пропонують десятки і сотні різних моделей спортивних шкарпеток. Обирати справді є з чого. Термошкарпетки можуть бути різноманітними, залежно від умов, в яких їх використання буде найкращим.

Одні шкарпетки виготовлені цілковито зі штучних волокон; інші — повністю з натуральної сировини; комбінації природних матеріалів та синтетики також далеко не рідкість. Деякі шкарпетки відверто товсті, інші — надзвичайно легкі та тонкі.

Деякі моделі шкарпеток мають потовщення в певних зонах, інші — більш щільні ділянки в середній частині стопи, які допомагають підтримувати склепіння стопи. Ви, можливо, навіть і не здогадувалися що є стільки нюансів. А їх насправді значно більше. Цікаво? Хочете вибрати термошкарпетки правильно? Читайте далі кілька корисних порад…

Тримайтеся подалі від 100% бавовняних шкарпеток.

За годину інтенсивного бігу Ваша нога здатна виробити поту достатньо щоб заповнити 200-грамову склянку. Уявили цілий гранчак смердючої рідини? А тепер уявіть що ви опускаєте в склянку свою чисту шкарпеточку, витягаєте її і вдягаєте на ногу. Огидно, правда?

Бавовна

Бавовна

Бавовняна шкарпетка разом з виділеннями шкіри всмокче в себе весь неприємний запах і легко забезпечить вашу ногу “мокрими враженнями” надовго. Нога не почуватиметься комфортно, і з великою імовірністю через деякий час до Вас завітають кілька гостів у вигляді болючих водянок чи серйозних натертостей.

Важливо щоб шкарпетка була здатною відводити вологу від шкіри. Це основна функція термошкарпеток! Бавовняна шкарпетка робити цього не вміє!

Термошкарпетки з Coolmax

Термошкарпетки з Coolmax

Шукайте шкарпетку, виготовлену зі штучних волокон. Це може бути Акрил (Acryl), КулМакс (CoolMax®), Нейлон (Nylon), Полартек (Polartec) та ін. Або ж матеріалом термошкарпетки може бути комбінація штучних волокон з природними — бавовною, овечою шерстю (Wool) або шерстю альпака (Alpaca). Обидва варіанти є прийнятними — такі матеріали всмоктують вологу та за рахунок капілярного ефекту відводять її від поверхні шкіри.

Головна відмінність термошкарпеток, виготовлених з овечої вовни, в тому, що вони не так сильно вбирають запах, а значить і Ваші ноги довше залишатимуться “свіжими”. Найкраща вовна для шкарпеток, як і термобілизни, виготовляється в Новій Зеландії з овець особливої породи, і зустрічається на упаковках шкарпеток під назвою Merino Wool. Така пряжа не колеться, відмінно зберігає тепло та є гіпоалергенною. Однак, слід зауважити, що при цьому шкарпетки з Merino Wool є менш стійкими до зношування, аніж їх синтетичні аналоги.

Австралійська вівця-меринос (Merino)

Австралійська вівця-меринос (Merino)

Немає вологи — немає втрат тепла, немає натертостей, немає неприємних відчуттів. Нога зберігається сухою та теплою взимку, або сухою та прохолодною влітку. Саме таку через властивість терморегуляції термошкарпетки і є “термо-” шкарпетками.

Крім матеріалів, великої уваги також варта і посадка шкарпетки на нозі. Якщо шкарпетка завелика, вона буде з’їжджати та збиратися у неприємні складки всередині черевика. Якщо шкарпетка сидить занодто туго, вона стримуватиме природну динаміку стопи при русі. Також важливо щоб шкарпетка щільно облягала п’ятку.

Але нога — не єдиний об’єкт, до якого шкарпетка має бути ретельно припасованою. Важливо щоб шкарпетка також відповідала взуттю, з яким вона буде використовуватися. Який сенс у найкращих термошкарпетках, якщо в них взуття стане тісним? Шкарпетка і черевик мають працювати в одній команді!

Однією з додаткових особливостей, які можна знайти в описах термошкарпеток, є так звані зони підвищених навантажень. Це області контакту ноги зі шкарпеткою та взуттям, на які при русі припадають найбільші навантаження — п’ятка та носок. Зважайте на таку особливість. Особливо якщо Ви маєте важкий рюкзак, схильніть до кроків з різкою постановкою ноги, або ваші стопи схильні до утворення натертостей. Одночасно з цим пам’ятайте — шкарпетки з посиленням в зонах підвищених навантажень є товстими, і Ваше взуття повинно мати достатній запас розміру, щоб ногу не почувалася скутою. Такі шкарпетки допомагають якісному взуттю амортизувати навантаження на ноги, коли Ви переносите важкий рюкзак, або бігаєте.

За хороші шкарпетки доведеться заплатити значну ціну порівняно з “базарними” шкарпетками, але воно того варте. Ноги будуть вдячні Вам за відсутність натертостей та мозолів.

Звичайно, трекінгові шкарпетки, або шкарпетки для будь-якого іншого виду спорту варто використовувати там, де вони виправдають себе, як доволі дорогу покупку. Втім, якісні функціональні шкарпетки (наприклад чеської фірми Lasting) “житимуть” значно довше за звичайні “базарні” шкарпетки і точно організують для Вашої стопи значно кращий мікроклімат навіть у міських умовах з невисокою фізичною активністю.

Конкретні поради

З усього доступного в магазині асортименту термошкарпеток важко вибрати одну пару. Ось 5 конкретних порад щоб полегшити собі життя:

1. Не купувати 100% бавовняні шкарпетки. Шукати синтетичні шкарпетки, або поєднання полімерів з природним волокном. Синтетика працює краще та ефективніше. Вона відводить вологу та запобігає утворенню натертостей.

2. Одразу відкидайте варіанти зі швами. Від них найбільше проблем та натертостей.

3. Обирайте шкарпетки з посиленням в зонах великих навантажень.

4. Обирайте шкарпетки, які мають потовщення в зоні склепіння стопи. Вони будуть підтримувати стопу і вона втомлюватиметься повільніше.

5. Купуйте термошкарпетки свого розміру.

Підбір термошкарпеток за характеристиками: в нашому магазині