Три найважливіших характеристики спального мішка

26 червень 2013

Коли настане час вибирати свій наступний спальний мішок, в описах спальників Ви знайдете безліч характеристик, кожна з яких є більш чи менш важливою. Втім, існують три параметра, не зважити на які просто неможливо.

Температурний режим

Це, безсумнівно, найважливіший показник будь-якого спальника. При виборі спальника варто чітко усвідомлювати за якої найнижчої температури Ви збираєтеся у ньому спати. Кожен виробник, який поважає свою репутацію, та прагне створювати високоякісний продукт, сертифікує свої спальники за стандартом EN 13537 або за оновленим DIN EN ISO 23537 — “Вимоги до спальних мішків”. Цей стандарт дозволяє порівнювати “теплоту” спальників в рівних умовах.

Відповідно до сучасного стандарту DIN EN ISO 23537 на спальниках зазначаються такі показники температури:

Text – Екстремальна температура – мінімальна температура, при якій звичайна жінка може знаходитися упродовж 6-ти годин без ризику загинути від переохолодження. Проте при таких температурах існує небезпека гіпотермії і інших порушень здоров’я. Це найбільш небезпечна межа і покупцям не рекомендується покладатися на цей показник як межу для рівня комфорту.

Tlim – Нижня температура – температура, при якій звичайний користувач (чоловік) може спати в “позі зародку” не прокидаючись та зберігаючи тепловий комфорт.

Tcomf – Температура комфорту – температура, при якій жінці можна спати комфортно в розслабленій позі (наприклад на спині) не прокидаючись та зберігаючи тепловий баланс.

Якщо спростити муки вибору, то при покупці спальника жінкам варто орієнтуватися на температуру Comfort, а чоловікам можна орієнтуватися на температурний показник Limit.

Також пам’ятайте, що з часом, будь-який утеплювач спальника “злежується”, і його температурні характеристики погіршуються. Також цей процес пришвидшує часте прання спальника якщо ви не використовуєте вкладиші для спальників та скручуєте його при пакуванні в компресійний мішок.

Вид утеплювача

Наповнювачі для спальників — тема для окремої величезної статті. В наш час виробники спальників використовують безліч різних наповнювачів, які мають характеристики, що відрізняються дуже суттєво.

Пух. Кращого утеплювача в перерахунку на одиницю ваги, аніж природний пух, ще не придумали. Він легкий та теплий. В складеному стані пуховий спальник займає мінімум місця. Єдиний технологічний недолік пуху — в мокрому стані свої зігріваючі властивості він втрачає практично повністю. В хороших спальних мішках цю проблему вирішують застосуванням різноманітних хімічних просочень та водонепроникних тканин тому з еволюцією туристичного спорядження вона практично зникла.

Втім, чи не найбільшим недоліком пухових спальників залишається їх вартість. Пухові спальники можуть коштувати в рази більше ніж синтетичні з тими ж характеристиками (але значно меншими об’ємом і вагою).

Синтетичні матеріали, що використовуються у виробництві спальних мішків — це волокна, які добре працюють як в ідеальних умовах, так і у вологому середовищі (в розумних межах). Синтетика, здебільшого, дешева, втім високотехнологічні волокна теж можуть коштувати дорого.

Використання “технологічнішого” утеплювача дає зменшення ваги на 25%.

Вага та розмір

За однакових теплових характеристик, легший та компактніший спальник буде коштувати дорожче. В загальному випадку чим тепліший спальник ви обираєте, тим більшим він буде (якщо не враховувати пухові). Літній спальник може бути легким і компактним (наприклад спальник Trimm Summer має вагу усього 780 г). Спальник для комфортного сну в умовах високогір’я — трошки більшим.

Спальники у формі кокона економлять вагу та об’єм порівняно з прямокутними спальниками-ковдрами.