Як вибрати термобілизну? Вовна чи синтетика?

1 жовтень 2018

Збираєтеся у тривалий вихід на природу? Вирішили, що пора зайнятися бігом? Залишайте вдома бавовняні “підштаники” та улюблену футболку з котиками — апгрейдимося до функціональної білизни, яка зробить шкіру сухою, додасть комфорту в будь-яку погоду та збереже здоров’я.

Найбільш поширена, як матеріал для одягу, бавовна (Cotton) абсолютно не відводить вологу від шкіри, повільно сохне і надовго залишає відчуття вологості, “липкості” та холоду на шкірі. Для використання в активних видах спорту, туризмі такий одяг не є бажаним. Перевагу слід надавати білизні, виготовленій з синтетичних матеріалів або вовни.

Першим і основним призначенням функціональної білизни, яка сохне значно швидше за звичайну бавовняну, є відведення вологи від шкіри. Ця особливість зменшує ризик швидкого охолодження тіла, що потенційно може врятувати Ваше здоров’я та життя в непогоду (сильний вітер, сильний мороз).

 

До білизни для активного відпочинку відносять велику кількість елементів одягу різних форм: термошорти та термофутболки, функціональні футболки з довгим рукавом та термоштани. Їх “посадка” на тілі також може відрізнятися: від вільної до такої, що обтягує всі частини тіла.

Синтетична чи вовняна термобілизна?

Матеріал, з якого виготовлено тканину термобілизни — чи не найважливіша характеристика, з якої варто починати вибір функціональної білизни для спорту, активного відпочинку чи просто повсякденного використання в місті. Природні та синтетичні волокна суттєво відрізняються за своїми характеристиками та ефектом, якого можна досягнути, створивши з них тканину та білизну.

На фото нижче представлено вигляд під мікроскопом волокон різних матеріалів, що використовуються при виробництві одягу. Фактура їх поверхні багато в чому визначає особливості виготовленого з них одягу.

Синтетика

Синтетичні тканини сохнуть швидше за тканини з натуральних матеріалів. Це факт. Так відбувається зокрема тому, що на мікроскопічному рівні хімічне волокно, з якого виготовляється тканина, має гладеньку поверхню, яка менше змочується водою та легше її “відпускає”.

Cинтетика — найкращий вибір для активностей, де людина активно пітніє. Синтетична термобілизна краще підійде для бігу, швидких походів, альпінізму, гірських чи бігових лиж, скітуру, катання на велосипеді. Втім, хороший комфорт для тіла вона створює в практично будь-яких умовах.

Синтетичні тканини можуть складатися з волокон поліестеру (Polyester, PES), нейлону (Nylon), поліпропілену (Polypropylene, PP), їх сумішей та різних модифікацій. Такі тканини м’які та легкі, більш стійкі до пошкоджень та протирання, їх легко прати та доглядати. Тканини, які містять еластичні поліуретанові волокна, наприклад Лайкра (Lycra), Спандекс (Spandex), Еластан (Elastan), до всього будуть комфортнішими, адже дозволяють білизні більш природньо повторюють рухи тіла.

Зауважимо, що часто тканини з певних видів синтетичних волокон часто мають власні торгівельні марки.

Кожен з матеріалів, вказаних вище, крім того має свої функціональні особливості: товщину та форму волокна, обробку тощо. Також на особливості термобілизни впливатиме і структура в’язки тканини, фактура поверхні та інші нюанси, які заслуговують окремої статті. Правильно вибрати термобілизну допоможуть в хорошому магазині спорядження.

В синтетичній функціональній білизні неприємний запах може накопичуватися, якщо носити термобілизну протягом тривалого часу. Синтетика також є більш схильною до накопичення забруднень.

Переваги синтетичної термобілизни

  • Значно швидше сохне.
  • Суттєво легше вовни.
  • Простіше доглядати, прати. Не потребує суворого дотримання режимів прання та віджиму.
  • Не “збігається” з часом.
  • Міль не їсть синтетику.
  • Великий вибір тканин дозволяє підбирати потрібні характеристики більш точно.
  • Значно дешевше вовни.

Недоліки синтетичної термобілизни

  • Швидше накопичує неприємний запах
  • “Гріє” гірше за вовняну при тій же товщині
  • Може накопичувати статичну електрику.
  • Синтетика плавиться та горить, тому може бути не надто вдалим вибором для рятувальників та військових.
  • Синтетичне волокно є продуктом переробки нафти, як наслідок синтетична тканина потребує спеціальної утилізації.

Вовна (шерсть)

Волокно вовни, на відміну від синтетичних, має вигляд, ніби воно складене з безлічі окремих пелюсток (кератин). Така особливість призводить до того, що волокно само по собі краще затримує тепле повітря, але і у випадку вовни саме волокно має здатність вбирати вологу в себе.

Тобто якщо в синтетиці волога затримується між волокон, то в шерсті вона затримується ще і всередині волокон. Таким чином шерстяна термобілизна може затримати в собі до 30% більше вологи, і відповідно випаровувати її довше. Така особливість може бути недоліком в вологому кліматі, коли вовна набере вологу з середовища і перестане забирати її з поверхні шкіри.

Новозеландські вівці породи Меріно

Вовна овець породи Меріно (Merino Wool) майже повністю витіснила звичайну овечу вовну з індустрії одягу для активного відпочинку. Це відбулося завдяки її м’яким, не колючим, приємним на дотик волокнам, що мають значно меншу товщину. За рахунок вологи, яку вбирає вовняна тканина, вона підтримує стабільну температуру тіла, охолоджуючи шкіру в необхідний момент. Також волокна вовни втримують тепле повітря далі від шкіри влітку так само як втримують біля шкіри тепле повітря, нагріте тілом, взимку.

Вовна альпака

Альпака — одомашнений південноамериканський копитний ссавець родини верблюдових, водиться в Чилі, Перу і Болівії, пасеться на високогір’ї в Андах. Вовна альпаки також використовується у виробництві термобілизни, і цінується насамперед за свою ніжність (волокно більш гладеньке і абсолютно не колеться), теплоту та гіпоалергенність через відсутність ланоліну. Також через меншу нерівність поверхні волокна, в них затримується менше вологи, аніж в волокнах овечої вовни.
Втім, на українському ринку виробів з вовни альпака представлено небагато.

Нижній шар одягу з вовни — найкращий вибір для холодних умов. Але крім того такий одяг придатний до використання в практично будь-яких погодних умовах для будь-яких інтенсивностей навантажень. Шерстяна термобілизна працюватиме добре як для зимових виходів в гори, так і при звичайному використанні в місті. Вовна меріно при однаковій товщині буде значно теплішою за таку ж синтетику, але залишатиметься комфортною так само і в теплу погоду.

Термобілизна з сумішевої тканини (вовна 30%, синтетика 70%)

Вовна є антибактеріальною від природи, і зазвичай зберігає ці властивості протягом усього часу життя одягу, виготовленого з неї. Одяг з вовни можна носити тривалий час без появи неприємного запаху, але “шерсть” не сохне так швидко, як синтетика.

Порівняно з одягом із синтетичних тканин, вовняна білизна є суттєво дорожчою. Ціна вовни напряму залежить від якості волокна. Що тоншим є волокно (а значить і приємнішим до тіла), то більша його ціна.

Переваги вовняної термобілизни

  • Повільніше накопичує неприємний запах.
  • Тепліша за синтетичну.
  • Не підтримує горіння, не плавиться.
  • Не забруднює довкілля після утилізації.

Недоліки вовняної термобілизни

  • Значно дорожча за синтетику.
  • Менш стійка до навантажень (розтягування, розрив).
  • Потребує суворого дотримання делікатних режимів прання.
  • Повільніше випаровує вологу.
  • “Погана” вовна подразнює шкіру.

Загалом вовну обирати слід, якщо термобілизна буде використовуватися при малоактивниму русі, на риболовлі, в місті, або є ризик алергічної реакції на синтетичні матеріали.

Більше про матеріали в термобілизні та термошкарпетках

Або читайте як правильно доглядати термобілизну.

Товщина термобілизни

Як правило, термобілизна поділяється виробниками на категорії залежно від щільності матеріалу, з якого вона виготовлена. Товщина може вказуватися як вага квадратного метру тканини (наприклад 220 гр/м2). Або ж білизну просто відносять до однієї з умовних груп:

  • Ультралегка (Ultralight): для м’якої прохолодної погоди.
  • Легка (Lightweight): для прохолодних і помірно холодних умов.
  • Середня (Midweight): для холодних умов.
  • Товста (Heavyweight): для холодних умов, сильного морозу.

Якщо Ви можете сказати про себе “я — мерзляк” — варто вибрати термобілизну з більшою “вагою” матеріалу. Але пам’ятайте: якщо погода покращиться, стане більш теплою, в товстій термобілизні є шанс перегрітися. Це, в свою чергу, призведе до надмірного потовиділення.

Особливості тканин

Окрім матеріалу, з якого вироблено термобілизну, важливим фактором, що відрізняє різні моделі термофутболок та термоштанів є різноманітні “фішки”. Наприклад для покращення вентильованості під пахвами, чи на спині, виробник може додавати зони з сітчастою в’язкою, такі як в термобілизні Lasting.

Сітчаста в’язка для покращення вентиляції під пахвами в термобілизні Lasting

Для покращення теплоутримання може використовуватися особлива фактуру внутрішньої поверхні білизни. В такому випадку навіть коли тканина щільно прилягає до поверхні шкіри, між ними залишаються повітряні “бульбашки” в місцях нерівностей тканини, що зберігають тепле повітря. Вбирання вологи ж відбувається під час руху тканини по шкірі.

Поверхня внутрішньої сторони термофутболки Turbat

“Посадка” термобілизни

Чим теплішою є погода, в яку використовується функціональна білизна, тим більш “вільною” має бути посадка термобілизни на тілі. За рахунок простору між шкірою та тканиною досягається хороший рівень вентиляції, і носіння такої білизни стає комфортним. Але слід пам’ятати, що занадто “вільна” термобілизна може не ефективно збирати вологу зі шкіри для її виведення назовні.

Для холодних умов більше підходить білизна базового шару, яка буде “сидіти в обтяжку”. Така білизна триматиме тепло, вироблене тілом, якнайближче до шкіри, підтримуючи комфорт в холодну погоду. Але тут теж є особливість. Термобілизна не повинна занадто сильно стискати шкіру, оскільки це ускладнить циркуляцію крові в приповерхневих капілярах, і організму буде складніше зігрівати себе.

Обирайте якісну термобілизну та будьте теплими. :-)

Сашко Омельченко,
Top Rope

Купити термобілизну