Огляд мультитула SOG PowerPint

22 лютий 2021

Мультитул SOG PowerPint — якісний інструмент від американського виробника для повсякденного носіння, використання в туризмі. Має невеликі розміри, завдяки чому може постійно перебувати в кишені, не створюючи дискомфорту власнику, чим би він не займався. Також SOG PowerPint чудово підійде в якості запасного інструменту для рибалок, мисливців, інженерів різного профілю, а головне — як мультитул для туристів в походах чи тривалих експедиціях.

Характеристики SOG PowerPint

Мультитул розроблений американською компанією SOG, що спеціалізується на виробництві ножів різного призначення, а також має лінійку мультитулів розроблених для різноманітних сфер використання. SOG PowerPint належить до серії маленьких мультитулів з повноцінним набором інструментів. Він не створює дискомфорту своїми розмірами та вагою, як це буває з повноцінними великими мультитулами, для яких доводиться мати поясний чохол. SOG PowerPint легко поміщається в кишеню для запальнички на джинсах, кишеню робочої уніформи та не займе багато місця в рюкзаку.

  • Довжина в складеному стані: 83 мм
  • Ширина в складеному стані: 26 мм
  • Товщина з кліпсою: 20 мм
  • Товщина без кліпси: 18 мм
  • Матеріал: сталь 5CR15MOV
  • Вага: 120 грам
  • Кількість інструментів: 18

Крім класичної версії металевого кольору з сатинованої сталі, мультитул існує в чорному кольорі: SOG PowerPint Black.

Сталь 5Cr15MoV — хромиста нержавіюча сталь, легована молібденом і ванадієм. Сплав виготовляється в Китаї, є близьким аналогом європейської сталі X50CrMoV15. Оптимальна твердість, до якої гартують інструмент при використанні цієї сталі — 54-56 HRC. Сталь має хороші антикорозійні властивості, але як і всі неіржавіючі сталі не найкраще тримає ріжучу кромку. Втім з вуглецевих сталей мультитули не виробляються, а серед популярних неіржавійок вона — впевнений середнячок. Для виробництва клинків ножів цю сталь використовують зокрема компанії CRKT (Columbia River Knife & Tool) та SOG.

Технологія SOG Compound Leverage

Розробка компанії SOG під назвою “Compound Leverage” (комбіноване плече) працює за принципом шестерень. Під час натискання ручок плоскогубців збільшений передавальний момент створює додаткове зусилля. Це відбувається за рахунок збільшення кількості точок перенесення сили та амплітуди руху ручок мультитула. В результаті, сила стискання щічок плоскогубців зростає приблизно вдвічі порівняно зі звичайними мультитулами. Це також збільшує ефективність та чистоту перекусування дроту кусачками, впевненіший захват голівок болтів тощо.

Інструменти SOG PowerPint

Всі інструменти дістаються легко. Через деякий час користування мультитулом, інструменти можна діставати навіть однією рукою. Ті з них, що розташовані в ручках, мають функцію блокування: після повного відкривання блокуються автоматично. Для розблокування необхідно натиснути на підпружинену пластину з зовнішньої сторони ручки.

Для того, щоб розблокувати і сховати інструмент назад в ручку пасатижів, їх треба відкрити принаймні на 30° щоб дістатися пластини блокування. Інший спосіб закрити заблокований інструмент — на половину відкрити сусідній, і закрити обидва разом. Не одразу очевидний спосіб, але зручніший.

Всі інструменти, зібрані в ручках, мають між собою латунні шайби, якими регулюється їх розташування. Також це позитивно впливає на плавність їх обертання навколо осі. При потребі, з допомогою відповідного ключа, “тугість” ходу можна регулювати.

Пасатижі

В описі мультитула цей інструмент ділиться на три складових: тонкогубці, кліщі для болтів, кусачки. Цілком логічний маркетинговий хід, яким користуються абсолютно всі виробники мультитулів, щоб збільшити цифру в характеристиці “Кількість інструментів”.

В пасатижах, завдяки використанню технології SOG Compound Leverage, а простіше кажучи — редуктора, досягається дуже позитивний ефект: при маленьких ручках можна досягнути досить суттєвої сили стискання. Для невеликих мультитулів це просто знахідка! Порівняно з мультитулами з класичної конструкцією пасатижів, в SOG зусилля збільшується вдвічі і пасатижами можна крутити навіть сильно затягнуті болти (в межах розумного, пам’ятаючи про розміри мультитула).

Тонкогубці мають дрібну насічку завдовжки 16 мм, при притисканні зубчики стають в правильне положення, зуб на зуб не потрапляє. Кінчик досить гострий, щоб успішно захоплювати дрібні предмети. Само собою, тонкогубці не призначені для важких робіт.

Кусачки мають ширину 7 мм, і достатні для перекусування сталевого дроту діаметром до ~1,5..2 мм, алюмінієвого до ~2..4 мм. Виточка під товстий дріт відсутня, але на такому маленькому інструменті, вона і не потрібна. Люфт майже відсутній, тому зріз дроту виходить рівний, можна кусати як суцільну проволоку, так і багатожильні дротики чи навіть виводи радіодеталей.

Ножиці

Ножиці в SOG PowerPint мають хорошу якість виконання. Ріжуть добре, заводська заточка хороша, пружинка сильна. Довжина ріжучих кромок — 18 мм. Половинки ножиць фіксуються в закритому положені. Ножицями можна легко та якісно підрізати нігті, також вони добре ріжуть папір, медичний пластир, тканину тощо.

Напилок

Загальна довжина — 50 мм. З одного боку на 40 мм нанесено діагональну однонапрямлену насічку, з іншого -— двонапрямлену завдовжки 45 мм. Перша призначена для роботи по дереву, друга — по металу. Насічка дрібна, тому інструмент мало придатний для серйозного зйому матеріалу. Але добре він працює для тонкого зйому по кольорових металах, або для підпилювання нігтів. Також насічка є на одній кромці напилка.

Стропоріз (гачкового типу)

Скоріше це інструмент для відкривання коробок, упаковки. Але може використовуватися різними способами, в тому числі і для розрізання тканини, строп, мотузок невеликого діаметру тощо. Заточений досить непогано, але за рахунок того, що профіль заточки круглий, а не клиновидний, скоріш за все не може ефективно використовуватися для перерізання, наприклад, автомобільних пасків безпеки при аваріях.

Шило

Має хорошу заточку, досить гостре. Товщина — 2 мм. Має отвір для нитки чи шнурка. Може допомогти в разі потреби прошивання товстої тканини, ремонту взуття тощо.

Відкривалки для пляшок і консервних банок

В ножах та мультитулах часто комбінують відкривалку для пляшок з пласкою викруткою, інструментом для згинання дроту та іншими функціями. В SOG PowerPint розробники чомусь не зробили цього, і залишили відкривалку виконувати свою єдину функцію, не додавши викрутку як окремий інструмент. Ймовірно, це є найбільшим недоліком PowerPint. Відкрутити гвинт з пласким шліцем ну зовсім немає чим (звісно ж, якщо немає відповідної окремої біти).

Відкривалка для консервних бляшанок поступального типу — прорізає метал рухом вперед. Не найзручніша форма та виконання, але функцію свою виконує добре. Подібні відкривалки з тим же принципом роботи використовуються в швейцарських ножах Victorinox.

Тонка викрутка (ювелірна/годинникова)

Тонку викрутку рідко можна зустріти в мультитулах, але SOG радує. Цим інструментом можна скористатися для викручування маленьких гвинтиків на окулярах, годиннику або інших речах. Ширина — 2 мм, товщина — 0,5 мм.

Викрутка Phillips #1

Модифікований варіант хрестоподібної викрутки — виготовлений плоскої форми, яка робить його тоншим і компактнішим практично без шкоди для функціональності. Phillips #1 призначений в основному для відкручування гвинтиків і шурупів масштабу побутових електронних пристроїв або техніки, дитячих іграшок і кріплень на системних блоках комп’ютерів. Для великих гвинтів мультитул має тримач для біт, з яким спектр можливих видів метизів, з якими впорається SOG PowerLitre стає значно ширшим.

Ніж

Клинок ножа в SOG PowerPint має довжину 50 мм, чого достатньо для дрібних господарських робіт або навіть чистки картоплі в поході. Заточка пряма, форма леза — Ворнкліф (Wharncliffe), що означає розташування вістря на одному рівні з ріжучою кромкою. Таким ножем не надто зручно колоти, стругати дерево, але для тонких робіт, різання паперу він ідеальний.

Серрейторний ніж

Призначений для трохи грубших задач, аніж попередній інструмент, має досить агресивний серейтор, який дуже легко впорається з розрізанням мотузок, паракорду, картону тощо. Довжина леза — 50 мм

Інструмент для обжимки

Розташований з задній частині пасатижів (опиняється між ручок у відкритому стані мультитула). Можна використовувати для обжиму клем, контактів тощо. Особливістю є те, що він не закривається до кінця, що важливо для такого інструменту. В наших краях не надто популярний інструмент, але може стати в нагоді автомобілістам чи при ремонті електропроводки.

Дюймова та сантиметрова лінійки, кутомір

Лінійки можна знайти на зовнішній стороні ручок. Якщо поставити їх під кутом 180 градусів, вдасться виміряти довжини до 16 см або 6 дюймів. На сантиметровій лінійці є міліметрові поділки.

На чорну пластину, яка втримує вісі пасатижів, нанесено маркування кутів 180°, 90°, 60°, 45°, 30°. З допомогою цього кутоміра можна визначити кут, на який відкриті ручки мультитула. На скільки це корисна функція, — відкрите питання, особливо зважаючи на те, на скільки дрібним шрифтом нанесено маркування. Ймовірно більш корисним було б маркування хоча б з кроком 10°. Але зважаючи, що це допоміжний інструмент — краще так, ніж ніяк.

Магнітний тримач для біт

В закритому стані в торець мультитула можна вставити стандартну біту під будь-який шліц. Маленький неодимовий магнітик дозволяє бітам триматися добре, а розташування прямо по центру мультитула створює можливість комфортно нею користуватися за призначенням. Якщо порівнювати таку схему з тримачами біт в інших мультитулах, де вони розташовані в ручці, SOG PowerPint помітно виграє в зручності користування.

Фірмові біти для мультитула SOG можна купити комплектом в зручному чохлі, або ж використовувати звичайні біти з магазину інструменту, перевіривши перед тим, чи добре вони тримаються в мультитулі. Наявність тримача біт злегка компенсує нестачу в SOG Power Pint звичайної пласкої викрутки нормального розміру. Якщо власнику мультитула іноді доводиться крутити пласкі шліци, доведеться носити з собою принаймні одну чи дві відповідні біти.

Кліпса та вушко для підвісу

Кліпса для кріплення на кишеню досить жорстка, тримається добре. При потребі її можна зняти — вона кріпиться на осі інструментів. Вушко закріплене не жорстко, крутиться та має отвір 2 мм, за який мультитул можна пристрахувати до пояса спеціальним шнурком (не йде в комплекті).

Вердикт

SOG Power Pint  — доволі якісний мультитул, який приємно тримати в руці. Зважаючи на його ціну, не варто розраховувати, що в такому інструменті можна отримати ніж з порошкової сталі (як в деяких моделях мультитулів Leatherman), або 20+ інструментів. Це про інші моделі. В мультитулі PowerPint же якісно поєднано невеликий набір інструментів, які можуть знадобитися в повсякденному житті людині, що не збирається щоденно ремонтувати велосипед чи автомобіль. Також SOG PowerPint підійде для туристичних походів чи подорожей: випадкові повсякденні проблеми відкривання, відрізання, відкручування він вирішить доволі легко.

Якість виконання на висоті. Особливо якщо порівнювати SOG PowerPint з дешевими мультитулами типу Ganzo (хоча за свою ціну вони хороші), або китайськими “іграшками” за кількасот гривень з базару чи супермаркету, — SOG зібраний якісно, люфти мінімальні (зумовлені розмірами та плавним ходом інструментів). Заточка інструментів з коробки дуже хороша. Виробник заявляє пожиттєву гарантію на виробничий брак.

Позитивні сторони SOG PowerPint:

  • Продумана конструкція і набір інструментів в хорошому виконанні.
  • Висока якість виготовлення і збірки.
  • Компактні розміри і невелика вага.
  • Наявність блокування інструментів і можливість відкривання однією рукою.
  • Фірмова система SOG Compound Leverage дає збільшену силу притискання плоскогубців.
  • Готові до використання інструменти без необхідності додаткової заточки і т.п.
  • Довічна гарантія на виробничий брак.

Серед невеликих недоліків SOG Power Pint можна назвати такі:

  • Відсутність плоскої викрутки звичайного розміру.
  • Не надто функціональний напилок.
  • Відкривачка для пляшок без додаткових функцій.

Мультитул SOG PowerPint однозначно можна рекомендувати тим, хто час від часу потребує допомоги інструментів, але носити набір чи повноформатний мультитул сенсу не бачить. SOG PowerPint обладнаний широким спектром інструментів, що дозволяють виконувати різноманітні задачі. Цей мультитул знаходиться посередині між дорогими мультитулами Leatherman та дешевими Ganzo, впевнено займає свою нішу і коштує своїх грошей. Якщо в житті користуєтеся штопором — звернуть увагу на подібну модель — SOG PowerLitre, в якій на відміну від PowerPint напилок замінено штопором.

Мультитули SOG в магазині Top Rope