Система приготування їжі Fire Maple FMS X1

4 вересень 2014

Давно мріяли про власний Jet Boil, але ціни “кусаються”? Є альтернатива — значно дешевша система приготування їжі від Fire Maple — інтегрована похідна кухня

 

Fire Maple FMS-X1.

Скажемо правду:

 

FMS-X1 — не новинка, але на тлі значного підвищення курсів валют і, як наслідок, значного здорожчання туристичного спорядження, туристи та екстремали стали значно більше поглядати в бік дешевших альтернатив відомим брендам.

Отож, що представляє собою цей пальник?

Давайте для початку відповімо на питання “А навіщо взагалі потрібні системи приготування їжі, і які у них переваги перед звичайними газовими пальниками?”

  1. Системи приготування їжі споживають значно менше газу у відношенні на літр приготованого окропу.
  2. Системи приготування їжі практично не “відчувають” впливу вітру за рахунок того, що вогонь пальника захищений з боків теплообмінним елементом казанка та спеціальною вітрозахисною стінкою.
  3. Тепло, яке в звичаному пальнику розсіюється в сторони, в інтегровані системі збирається спеціальною гофрованою пластиною, напаяною на дно казанка — теплообмінним елементом.
  4. Завдяки жорсткому з’єднанню пальника та казанка, “кухню”, можна не боятися перекинути необережним рухом під час готування їжі.
  5. Неопреновий кожух казанка дозволяє брати його руками без страху обпекти шкіру та зберігає тепло страви після приготування.
  6. Система компактна. Пальник поміщається в казанок разом з газовим балоном, і вся ця конструкція закривається штатною кришкою з гнучкого пластику.

Але в підсумку, найбільшою перевагою є значно економніше споживання газу, що є досить суттєвим особливо у тривалих походах, або альпіністських експедиціях. Система приготування їжі дозволяє часом вдвічі зменшити кількість газових балонів, які доводиться нести в рюкзаку.

Повернемося до

 

Fire Maple FMS-X1. Що пропонує нам виробник?

Розміри в робочому стані: висота – 225 мм, діаметр – 128 мм.
Розміри в складеному стані: висота – 173 мм, діаметр – 128 мм.
Вага: 511 гр.
Об’єм кружки: 1 літр.

Пальник розрахований на використання зі стандартними різьбовими газовими балонами стандарту epi-gas і обладнаний п’єзопідпалом.

За даними виробника, на одному балоні (220 гр.) можна закип’ятити до 24 літрів води.

Fire Maple FMS-X1

Fire Maple FMS-X1

Що постачається в комплекті?

  • Казанок з теплообмінним елементом — 214 гр.
  • Неопреновий чохол-спідниця для казанка — 40 гр.
  • М’яка пластикова кришка для казанка — 31 гр.
  • Пальник з п’єзопідпалом — 187 гр.
  • Пластикова піала — 44 гр.
  • Мішечок з сітки для транспортування набору — 16 гр.
Набор Fire Maple FMS-X1

Набор Fire Maple FMS-X1

По паспорту казанок має об’єм 1 літр. Насправді ж він може вмістити до 1,4 літра рідини, але краще більше літра не наливати, бо вода починає вириватися назовні під час кипіння.

Неопреновый чохол, який іде в комплекті, дозволяє тримати гарячий казанок без ризику обпектися, і ефективно зберігає тепло страви, коли пальник вимикається.

Пальник під’єднується до казанка одним поворотним рухом і добре тримається так, що чай можна готувати навіть на ходу.

Ширина розсіювача полум’я невелика, але він дає стійке і впевнене полум’я. Втім, за відгуками деяких користувачів

 

Fire Maple FMS-X1, пальник дає максимальне полум’я на першому оберті ручки, і далі воно не збільшується.

Горелка Fire Maple FMS-X1

Горелка Fire Maple FMS-X1

Ручка регулюванні подачі газу виготовлена з пластику і не виступає за межі пальника. Це компактно, але за умов, коли вода закипає, можна обпектися, коли вимикатимеш газ.

Горелка Fire Maple FMS-X1 (нижняя часть)

Горелка Fire Maple FMS-X1 (нижняя часть)

Як було сказано раніше, теплообмінний елемент дає суттєве підвищення ефективності нагрівання казанка. Але є ще один важливий момент. В системі приготування їжі Fire Maple FMS-X1 теплообмінник захищений якісною “спідницею” з товстого дюралюмінію, яка не дозволить погнути його при транспортуванні.

Fire Maple FMS-X1 (теплообменный элемент)

Fire Maple FMS-X1 (теплообменный элемент)

Як і водиться серед інтегрованих систем, в казанок поміщається і пальник, і газовий балон. Fire Maple FMS-X1 може вмістити пальник з балоном газу 220 або 230 грам, а при використанні балона вагою 110 грам, всередину влізе навіть чашка з комплекту.

Горелка в Fire Maple FMS-X1

Горелка в Fire Maple FMS-X1

Горелка с баллоном в Fire Maple FMS-X1

Горелка с баллоном в Fire Maple FMS-X1

Два останні елементи з комплекту поставки — сітчастий чохол для транспортування та пластикова чашка-піала. В принципі, їх можна залишити вдома.

Fire Maple FMS-X1 в транспортном мешочке

Fire Maple FMS-X1 в транспортном мешочке

Купити систему приготування їжі Fire Maple FMS-X1 можна в магазині

 

TopRope.com.ua з безкоштовною доставкою по Україні.