Ремнабір для туристичного походу

22 липень 2023

Як правило, склад ремнабору для туристичного походу суттєво відрізняється в різних умовах. Комплектація цілком залежать від складності походу, його типу (піший, гірський, водний, лижний, велосипедний тощо), рельєфу місцевості та клімату, досвіду учасника, якості та “свіжості” спорядження, наявності інших чинників, від яких необхідно убезпечитися ремнабором. Також комплектація буде відрізнятися залежно від наявності досвіду ремонту спорядження і взагалі навичок людини робити щось власними руками. Нижче спробуємо скласти невеликий ремнабір для нескладних походів без критичного відриву від цивілізації. Для складного туризму, категорійних походів список “що покласти в ремнабір” має бути суттєво ширшим, а складання його варто довіряти досвідченим колегам. Тим не менше, на основі цих рекомендацій, можна зібрати свій ремнабір для будь-яких пригод.

Армований скотч

Беззаперечний лідер по склеюванню. Інколи можна почути його альтернативні назви: Duct Tape, “сірий скотч”, “американський скотч”, сантехнічний скотч тощо. Армований скотч спеціально розроблений для використання в екстремальних умовах. В його основі лежить скловолоконна сітка, яка не розтягується, забезпечує стійкість до механічних пошкоджень і витримує величезні навантаження на розрив. В якості клейового шару використовують каучуковий клей, велика кількість якого дозволяє скотчу липнути навіть до злегка брудних і запилених поверхонь. Також цей клей може успішно застосовуватися при низьких температурах.

На цьому елементі ремонтного набору для походів економити категорично не варто. Бюджетні варіанти зазвичай мають проблеми з липучістю і дуже швидко відпадають. Один з найкращих армованих скотчів можна купити під торговельною маркою 3M. Але сенсу мати цілий рулон скотчу немає — перемотайте кілька метрів на запальничку, або трубу трекінгової палиці — цього буде достатньо.

Також часто в ремнаборах можна зустріти звичайний медичний пластир в рулончиках. Як альтернативу також використовують стрічку для тейпування, або пластир для скелелазів. Перевагою пластиру є те, що на еластичних поверхнях він може краще триматися і не відклеюватися, а також часто має хороший клейовий шар, здатний триматися не лише на шкірі людини, а й на тканинах, пластику чи металі. Хороший пластир також має високу міцність на розрив і не розтягується. Якщо в своїй туристичній аптечці ви вже маєте достатній його запас, не обов’язково включати ще один й у ремнабір.

Мультитул

Основа більшості мультитулів — це пасатижі (плоскогубці), в ручках яких може бути вмонтовано безліч інших інструментів — від простих пласких викруток різних розмірів, до ножиць, відкривачок для консерв, алмазних надфилів та інших корисних інструментів. Найбільше застосування в похідних ремонтах мають саме плоскогубці, а всі інші інструменти є досить приємним бонусом, і можуть замінити принаймні частину загального списку інструментів. При виборі мультитула для туристичного ремнабору слід зважати на його розміри — великі мультитули мають і велику вагу, хоч і зручніші в користуванні та пропонують ширший функціонал.

Мультитули SOG, Leatherman, Ganzo

Мультитули Leatherman Wave+, Ganzo G2019S, SOG PowerAccess

Для нетривалих походів цілком достатньо буде також і мультитула зменшеного розміру, як наприклад Ganzo G2019S або SOG PowerPint, огляд якого ми публікували раніше. Також деякі моделі багатофункціональних ножів Victorinox мають невеликі плоскогубці, або ж допоможуть іншими інструментами при ремонті спорядження.

Лезо канцелярського ножа

Замість леза канцелярського чи будівельного ножа можна взяти лезо скальпеля, лезо для гоління, або інший гострий інструмент. Головною причиною, чому це слід покласти в ремнабір, є те, що воно залишатиметься резервним протягом усього походу. Повсякденний ніж використовується для різноманітних задач, тому тупиться. А окреме гостре ремонтне лезо стане в нагоді для точних або делікатних робіт, наприклад обережно випороти якусь дрібну деталь спорядження чи одягу.

Набір для шиття

Набір для шиття, навіть якщо не збирати повноцінний ремнабір, — ледь не обов’язковий елемент особистого спорядження туриста. Навіть в коротких походах він незамінний та використовується насправді часто. Включіть в набір для шиття кілька типів ниток: тонку поліестерову для делікатних тканин (наприклад тенту), середні, які підійдуть для ремонту рюкзака чи штанів, та товсту, якою можна полагодити туристичні черевики чи сандалі.

Важливо, щоб усі нитки з ремнабору були синтетичними — бавовняні мають властивість псуватися, втрачати міцність та несподівано можуть виявитись непридатними. Кольори ниток обирайте на власний розсуд. Зазвичай в ремнабір туриста кладуть чорну нитку, білу, яскраву (наприклад червону) та інші залежно від кольорів спорядження, яке ви використовуєте.

Обов’язково включіть в ремнабір туриста декілька різних голок для шиття. Вони повинні бути з великими вушками, в які легко пропустити нитку з ремнабору. Пам’ятайте, що тонкі тканини (як на наметах) слід шити тонкою гострою голкою, а для взуття знадобиться товста і жорстка голка, яку можна сміливо взяти плоскогубцями.

Для шиття надважких тканин або інших матеріалів в туристичному ремнаборі стане в нагоді шило та чоботарський гачок для взуття. Також спростить роботу з товстими тканинами наперсток, втім замість нього можна використовувати й інші предмети, навіть шматочок дерева або камінець.

Не зайвим при роботі з тканинами будуть маленькі ножиці — ними можна акуратно вирізати латку, розпороти шов тощо. Втім, часто ножиці є в мультитулі, похідній аптечці, або косметичці, тому можна не дублювати їх в ремнаборі.

Англійські шпильки — універсальний засіб для тимчасового ремонту одягу, протягування гумки, з’єднання зламаної блискавки тощо. Краще обрати якісні варіанти в спеціалізованому магазині, аніж просто купити найдешевші на базарі чи в супермаркеті. Достатньо буде 2-3 штук різних розмірів. Але пам’ятайте, що для мембранного одягу шпильки слід застосовувати так, щоб не пошкодити мембрану.

Паракорд

Універсальна мотузка з безліччю застосувань — від заміни вітрової відтяжки намета до використання в якості шнурівок чи ремонту рюкзака. Найбільш поширений тип паракорду має діаметр ~4 мм, розривне навантаження ~250 кг. Він складається з оплетення та 7 внутрішніх ниток, кожну з яких можна витягнути та використовувати. Наприклад для шиття. Паракорд дуже міцний, гнучкий, легко в’яжеться. Альтернативою є використання репшнурів різного діаметру, але скоріш за все вони не будуть такими універсальними, як паракорд.

Дріт

До ремнабору в похід обов’язково слід включити кілька шматків різного дроту. Довжина залежить від тривалості і складності походу. В тривалі походи його цілком часто беруть метрами. Для простого індивідуального ремнабору при економії ваги вистачить і кількадесят сантиметрів. Найбільш потрібними можуть бути: тонкий багатожильний мідний дріт (для тонких робіт), тонкий сталевий гнучкий (в’язальний) дріт (діаметром 0,8-1,2 мм), тонкий жорсткий сталевий дріт (діаметром до 1 мм).

Чистка форсунки туристичного пальника

Тоненькі дротинки можуть допомогти прочистити забиту форсунку газового пальника. Товстіші — допоможуть в ремонті паливного шлангу, якщо він неочікувано почне пропускати. Жорстким дротом можна скрутити черевики, які геть розвалюються, скрутити докупи альпіністські кішки, зашинувати дугу намета. Дротом можна протягнути резинку всередині дуги намета тощо. Та і загалом, для дроту можна знайти дуже багато застосувань при ремонті спорядження, слід лише ввімкнути уяву та припустити, які поломки можуть трапитися.

Пластикові стяжки

Пластиковими стяжками цілком можна тимчасово відремонтувати дугу намета, якщо спеціальної трубки немає. Добре затягнута стяжка дозволить дузі протриматися до кінця походу, якщо ви щойно помітили нову тріщину. Крім того, при достатній вправності, стяжки допоможуть зремонтувати черевики чи туристичні сандалі, якщо у них раптом відірветься підошва, або липучки перестануть тримати. Також стяжками можна тимчасово замінити деякі елементи фурнітури на рюкзаку (напр. пряжки на лямках), або зафіксувати куточок тенту.

Купувати варто якісні стяжки, оскільки дешеві часто рвуться навіть при невеликих навантаженнях. Найкраще мати в запасі по кілька штук різних розмірів. Не посоромтеся купити кілька варіантів для того, щоб перевірити їх міцність перед тим, як покласти стяжки в туристичний ремнабір. В спеціалізованих магазинах електрики вам порадять надійні варіанти. Також можна знайти багаторазові кабельні хомути, які можуть використовуватися повторно.

Клеї для жорстких та гнучких з’єднань

Побутує думка, що Цианоакрилатний клей, він же “Супер-клей”, на стільки “супер”, що може склеювати все. Втім це далеко не так. Його доцільно застосовувати для непористих матеріалів, і заборонено наносити на бавовняні вироби (вони можуть загорітися). Крім того “супер-клей” не витримує великих навантажень на зсув та досить “брудний” при необережному використанні. З цих причин Цианоакрилатні клеї досить обмежено можна використовувати в туризмі для ремонту пластикових виробів, та фіксації інших жорстких матеріалів. Найбільш часте використання суперклею для ремонту взуття є недоцільним і неефективним. Натомість його можна застосувати для ремонту пластикових виробів (корпус ліхтарика, окуляри, дуга намета, ручка трекінгової палиці тощо).

Для ремонту ж еластичних речей, зокрема взуття, слід використовувати клеї на основі поліуретану (більш універсальні) або поліхлоропренових каучуків. Ними можна склеювати гуму, шкіру, тканини тощо. Для використання в туристичному ремнаборі необхідно вибирати клей, що має невеликий час схоплювання. Але слід пам’ятати, що для ефективного склеювання всі вони потребують сильного притискання поверхонь, що склеюються, та деякого часу до моменту, коли склеєними речами можна буде користуватися (як правило до 24 годин). Прикладами таких клеїв є Момент-кристал (обережно, може вироблятися на росії!!!), Десмокол та інші.

Для ефективнішого склеювання варто мати в ремнаборі спиртові серветки для знежирення та шматочок наждачного паперу для надання поверхням шорсткості та кращого схоплювання клею. Замість пензлика можна використати ватну паличку.

Латки для швидкого ремонту

Латки для швидкого ремонту — це тканина або плівка з нанесеним клейовим шаром. Такі самоклеючі латки зручно використовувати, оскільки вони дозволяють швидко поремонтувати порізи, прориви та інші дірки в тканинах наметів, спальників, рюкзаків, надувних і самонадувних килимків та іншому спорядженні з тканин.

Слід пам’ятати, що латки для різних типів тканин можуть мати різну клейову основу, призначену для різних типів тканин. Так латки для тканин з поліуретановим покриттям не підійдуть для “силіконки”, і, скоріш за все, навпаки. Водовідштовхувальне покриття тентів може заважати клею “схопитися” з тканиною. Ідеально — спробувати ще вдома, чи підходять ваші латки для вашого спорядження. Для мембранних тканин також існують окремі ремонтні набори. Великий асортимент латок та матеріалів для ремонту різноманітних тканин на туристичному спорядженні можна знайти у бренду Gear Aid.

Ремонтна фурнітура

Пластикові деталі спорядження та одягу мають властивість ламатися зовсім без попередження. А зламана пряжка на лямці рюкзака чи блискавка намету можуть серйозно зіпсувати настрій в поході, або ж суттєво ускладнити його. Для таких випадків виробники спорядження передбачили спеціальні версії ремонтної фурнітури, які не потребують розшивання-зшивання для встановлення. Достатньо зняти (виламати) старий фастекс чи пряжку і швидко замінити його новим. Така фурнітура може кріпитися гвинтом або мати спеціальний паз для швидкого встановлення.

Ремонтна фурнітура Sea To Summit

Фастекси та пряжки для швидкого ремонту спорядження від Sea To Summit

Якщо ж ремонтної фурнітури для вашого спорядження знайти не вдається, — можна брати в ремкомплект туриста і звичайну фурнітуру від визнаних виробників. Її встановлення хоч і не буде таким швидким (можливо, доведеться попрацювати голкою), але точно врятує похід. Серед якісної пластикової фурнітури варто обирати продукцію таких виробників, як Woojin Plastic (WJ), Duraflex, YKK, Nexus. І точно слід уникати безіменних китайських чи турецьких виробників з магазинів тканин.

Підібрати бігунки для блискавок може бути трохи складнішою задачею, оскільки навіть у одного виробника різні моделі блискавок можуть ледь-ледь відрізнятися за розмірами спіралі, і бігунки до них не будуть взаємозамінними на 100%. Втім, мати кілька надійних бігунків для спіральних блискавок популярних номерів (№4, №5, №6, №8) в ремнаборі варто. Скоріш за все, вони допоможуть протриматися до кінця походу, хоч блискавка може і не буде відкриватися плавно і швидко як раніше.

Шурупи

Шурупи (саморізи) можна використати для ремонту трекінгового взуття, прикручування підошви в альпіністських черевиках та інших задач. Саморіз можна вкрутити в дерево і прив’язати до нього відтяжку тента — так мотузки витрачається значно менше, аніж якщо обв’язувати дерево. Добрим варіантом буде пара штук завдовжки 20мм, і пара — 40-50 мм універсальних саморізів (жовтого кольору або сірого). Уникайте чорних фосфатованих саморізів для дерева або гіпсокартону — вони легко ламаються.

Саморіз в якості штифта, що тримає темляк трекінгової палиці

Саморіз використано замість зламаного пластикового штифта, що тримав темляк трекінгової палиці

Часом можна використовувати їх в неочікуваних місцях — як заміну зламаного пластикового штифта, що тримає темляк в трекінгових палицях, гвинта в ексцентрикових зажимах палок тощо. Обов’язково переконайтеся, що в ремнаборі є інструмент, яким можна закрутити ці шурупи.

Ремнабір для намета

Запасні частини та ремонтні латки можуть входити в комплектацію туристичного намета. Але якщо ваш намет не надто новий — ремнабір намета вже могли використати або він міг загубитися. Слід подбати, щоб ремнабір для походів включав необхідні елементи для експрес-ремонту похідного укриття. До них належать:

  • Латки і клей для всіх типів тканин, що використані в наметі або універсальна клейка ремонтна стрічка (принаймні для тенту).
  • Трубка для швидкого ремонту дуг намета.
  • Запасний накінечник каркасу.
  • Запасна фурнітура (різниться залежно від моделі та конструкції намета).

Якщо намет вже пережив багато походів, або є сумніви в міцності його каркасу, можливо знадобиться взяти з собою запасні секції дуг для намета, що дозволять полагодити каркас у випадку, якщо він серйозно зламається під час мандрівки. Також кінцевик каркасу може загубитися, якщо внутрішня резинка дуги зруйнується.

Матеріал в тему: Як подовжити життя своєму намету?

Ремнабір для надувного килимка

Ремонт самонадувного чи надувного килимка в похідних умовах може бути досить складною задачею. Найчастіша проблема — малесенький прокол, знайти який складно. Особливо, якщо килимок став спускати вночі. Тим не менше, до самонадувного чи надувного туристичного килимка обов’язково беріть спеціалізований ремнабір. В такому ремнаборі, мають бути латки, що підходять саме для тканини, з якої виготовлено килимок, клей, який точно приклеїться до цієї тканини, та опціонально силіконові заплатки і ремонтні мембрани для клапанів, як наприклад в килимках Sea To Summit. Але слід також зауважити, що старий ремнабір до килимка, може виявитися непридатним, тому перевіряйте стан латок та клею перед походом. Також латки до надувних килимків і для самонадувних можуть бути не взаємозамінними.

Ремнабори для надувних і самонадувних килимків Sea To Summit

Ремонтні латки для надувних і самонадувних килимків Sea To Summit

Окремі виробники постачають спеціальні набори латок, які підходять саме для їх виробів. Наприклад, надувні килимки Sea To Summit краще ремонтувати саме латками з оригінального ремнабору. Виробник Therm-A-Rest пропонує для своїх надувних килимків різні варіанти латок — для тимчасового ремонту, та для постійного (потребує більш ретельної підготовки). Якщо такого ремнабору для килимка у вас немає, можна сподіватися, що ремонтні стрічки, або латки з клеєм, чи хоча б Duct Tape можна буде використати для аварійного ремонту.

Ремнабір для туристичного пальника

В комплекті з простими газовими туристичними пальниками рідко можна зустріти запасні частини або розхідні матеріали. Частіше спеціалізовані ремнабори продаються разом з мультипаливними або рідкопаливними пальниками Primus, MSR, Fire Maple та інших брендів. В комплектацію можуть входити різноманітні ущільнювальні кільця, прокладки, мастило, запасні форсунки та інструмент для чистки. Тож, якщо виробник передбачив такий ремнабір в комплекті з пальником — слід взяти його.

Сервісний набір для пальника MSR WhisperLite

Сервісний набір для пальника MSR WhisperLite

Якщо ж ви користуєтеся простим газовим пальником, та вчасно його обслуговуєте, спеціальний ремнабір для нього навряд чи потрібен. Хоча запасні ущільнювальні кільця для регулятора або місця з’єднання пальника з балоном варто мати. Вони практично невагомі, не займають місця, але можуть врятувати вашу похідну кухню, коли через старіння ущільнювач між пальником і туристичним газовим балоном почне пропускати газ. Про дротинки для прочистки форсунки вже згадували вище.

Ущільнювальні кільця газових пальників потребують вчасної заміни

Ущільнювальні кільця газових пальників потребують вчасної заміни

Полотно ножівки по металу

Звісно ж, не обов’язково брати з собою ціле довге полотно. Можна обійтися шматком завдовжки 10-15 см. Цього цілком вистачить для більшості випадків. Якщо у вас немає де взяти уламок полотна, купувати краще не найдешевший варіант. З полотен українського виробництва краще вибирати варіанти зі сталі 65Г (є відповідне маркування на самому полотні), або імпортні якісні з маркуванням HSS. Неякісне полотно може затупитися навіть при перепилюванні фібергласової дуги намета. Полотном можна спиляти зламану пластикову пряжку з лямки рюкзака, вкоротити зламану секцію трекінгової палки, розпиляти замерзлу ковбасу та зробити багато іншого корисного.

Надфіль, наждачний папір

Для підготовки поверхні до склеювання може знадобитися наждачний папір, також він допоможе при ремонті дуг намета для шліфування гострих країв зламаної дуги. Достатньо мати 1-2 невеликих шматочка різної наждачки, наприклад із зернистістю P120 і P320 на тканинній основі.

Алмазний надфіль буде довговічним помічником, яким добре працювати з жорсткими матеріалами. За відсутності пилки по металу, при бажанні, надфилем можна навіть перепиляти алюмінієву чи фібергласову дугу намета. Крім того, його так само можна використовувати для підготовки поверхонь під склеювання. При певних вміннях, надфиль можна модифікувати і для інших задач — заточити кінчик як шило, зробити з нього викрутку тощо. Також алмазний надфіль можна зустріти в якісних мультитулах, як, наприклад, Leatherman Surge.

Термоусадочна трубка

Трубка з полімерного матеріалу, яка при нагріванні зменшується в діаметрі. Застосовується в електриці в якості ізоляції (заміна ізострічки), а також в інших галузях. В туристичному ремнаборі може бути цікава для різноманітних задач: зафіксувати кінці шнурівок або інших мотузочок, які розплітаються, але не можуть бути приплавлені, для фіксації металевого обплетення трубки подачі газу на туристичному пальнику тощо. Не займають багато місця, практично невагомі. В ремнабір можна покласти кілька шматочків до 10 см різного діаметра. Звісно ж, для використання термоусадки, треба мати запальничку. Та і взагалі, запасну запальничку мати в поході дуже бажано.

Ремнабір туристичний — список

  1. Армований скотч (Duct Tape), рулонний пластир.
  2. Мультитул (плоскогубці, пінцет, шило, викрутки, ножиці).
  3. Лезо канцелярського ножа.
  4. Швацький набір: голки з нитками, гудзик, гачок для шиття, ножиці, шпильки.
  5. Дріт багатожильний, сталевий дріт жорсткий, м’який.
  6. Клей для жорстких з’єднань (“Супер-клей”).
  7. Клей для гнучких з’єднань (поліуретановий клей).
  8. Паракорд.
  9. Латки для швидкого ремонту.
  10. Пластикові стяжки (кабельні хомути).
  11. Ремонтна фурнітура (фастекси, пряжки, бігунки для блискавок).
  12. Шурупи різної довжини (не чорні).
  13. Ремнабір для намета (трубка для ремонту дуг, накінечник каркасу та ін).
  14. Ремнабір для надувного килимка (латки, мембрана клапана).
  15. Ремнабір для туристичного пальника.
  16. Полотно ножівки по металу.
  17. Надфіль, наждачний папір середньої та дрібної зернистості.
  18. Термоусадочна трубка.
  19. Запасна запальничка.

Також до ремнабору можна включати спеціалізовані запчастини для ремонту спорядження. Наприклад трубки для ремонту дуг намета, якщо вони мають не стандартний діаметр, зажими-фіксатори чи запасні накінечники для трекінгових палиць, бігунки для блискавок тощо. Для мультипаливних пальників виробники взагалі постачають окремі набори сервісних частин та мультитули, з допомогою яких необхідно періодично обслуговувати пальник.

Читайте також: Як зібрати аптечку в похід? Список вмісту аптечки туриста.

При плануванні туристичного походу слід тверезо оцінити стан свого спорядження, відремонтувати навіть незначні поломки і провести обслуговування критичних елементів спорядження таких як трекінгові палиці, туристичні пальники, блискавки намета, перевірити фурнітуру рюкзака і т.п.

Необхідні навички

Підготовка туриста — це не лише покупка хорошого спорядження в магазині та милування пейзажами на маршруті. Це великою мірою і тренування самозарадності в складних ситуаціях і здобуття навичок, в тому числі з ремонту різноманітних речей та спорядження підручними засобами. Наприклад, для ремонту спорядження вам можуть знадобитися такі навички та знання:

  • Як правильно шити тонкі тканини, на зразок тентів сучасних наметів
  • Які шви використовуються для ремонту взуття і як працювати гачком для взуття
  • Як клеїти тканини з поліуретановим просоченням та з силіконізованою обробкою
  • Як полагодити або встановити новий бігунок на блискавку
  • Як замінити сегмент дуги в каркасі намета
  • Як тимчасово відремонтувати переламану дугу для намета
  • Як замінити фастекс або 3-щілинну пряжку на рюкзаку
  • Як прочистити форсунку газового пальника
  • Як чистити та обслуговувати мультипаливний пальник
  • Якими вузлами надійно прив’язати вітрову відтяжку намета

Будь-який похідний ремнабір, яким би повним і добре укомплектованим дорогими інструментами він не був, не врятує від неприємностей, якщо не вміти користуватися ним. Перед походом обов’язково слід розібратися, як застосовувати кожен з його елементів. Якщо ви додаєте щось новеньке — обов’язково випробуйте його, щоб уникнути сюрпризів вже на маршруті. Наприклад, обов’язково перевірте чи здатні новенькі фірмові латки-самоклейки взагалі прилипнути до тканини вашого намета, чи не мають запасні фастекси заводського браку пластику, порвіть одну пластикову стяжку, щоб розуміти, для яких навантажень вони призначені, і в яких ситуаціях на них можна буде розраховувати.

Туристичні походи — це постійне навчання, здобуття корисних навичок та обмін досвідом з іншими туристами. З часом ваш ремнабір може змінюватися залежно від умінь, потреб та спорядження для походів, яке ви використовуєте. Діліться своїми порадами щодо комплектації ремнабору для походів в коментарях.

Якщо ваше спорядження потребує обслуговування або ремонту перед походом — звертайтеся в майстерню Top Rope. Ми надаємо послуги з ремонту туристичних наметів, пальників, трекінгових палиць, рюкзаків та іншого спорядження для походів.