Ножі Opinel: часті питання

29 листопад 2016

Ножі Opinel виробляються у Франції з 1897 року і з моменту створення першої моделі практично не змінилися. Це традиційні ножі для повсякденного використання. Вони добре зарекомендували себе у туристичних походах, як кухонні ножі та просто кишенькові помічники на кожен день.

Ножі Opinel виготовляються з якісними клинками з найкращих неіржавіючих та вуглецевих сталей, кожна з яких має свої переваги і недоліки. Opinel з високовуглецевої сталі краще тримають гостроту кромки, тому заточувати їх потрібно рідше, але вони потребують догляду для захисту від корозії. Але це не єдиний нюанс, який варто знати купуючи ніж Opinel.

Opinel

Як доглядати ніж Opinel?

Намагайтеся не залишати його у вологому середовищі занадто довго. Регулярно змащуйте металеві деталі. Лезо бажано протирати сухою тканиною після кожного використання. Використовуйте ніж для різання, він не призначений для використання у якоcті викрутки чи консервного ножа.

Чому мій складаний ніж Opinel іноді важко відкрити?

Вологість повітря, стан атмосфери і порода деревини, яка використовується для виготовлення ручки, — все це може вплинути на механізм складання ножа Opinel. Оскільки деревина стискається при зменшенні вологості повітря і розширюється через високу вологість, вона буде тримати лезо міцніше або слабкіше залежно від стану атмосферного повітря. Тому зусилля для відкривання ножів Opinel потрібне не завжди однакове.

Якщо ніж важко відкрити, радимо помістити його в сухе прохолодне місце на декілька днів. Це дасть руків’ю ножа висохнути, і його стане легше відкривати. Щоб прискорити цю процедуру, ніж можна зав’язати в пластиковий герметичний пакет з невеликою кількість сирого рису. Сухий рис буде “тягнути” вологу з деревини досить швидко, і ручка ножа може просушитися за ніч.

Як швидко відкрити ніж, якщо не вдається зробити це у звичайний спосіб?

Якщо ніж не вдається відкрити за спеціальне заглиблення для нігтя, необхідно взяти закритий ніж в руку і обережно вдарити виступом на кінці ручки по краю стола, або іншому твердому предмету. Лезо відкриється.

Opinel

Обов’язково переконайтеся в тому, що кільце блокування не закрите!

Лезо складаного ножа Opinel вільно відкривається. Що робити?

Це відбувається з тих же причин, що описані вище. Якщо лезо дуже сухе, необхідно трохи зволожити деревину руків’я. Просто залиште ніж на декілька днів у вологому приміщенні, і деревина набере необхідної вологи. Це зменшить проміжок між клинком та дерев’яною ручкою під механізмом стопорного кільця. АЛЕ в жодному разі не залишайте ніж у воді!

Як гострити ніж Opinel?

Використовуйте дрібнозернисті точильні камені, алмазні бруски, або водні камені. Гострити варто сухе знижирене лезо. Рухайте лезо в напрямку на камінь, так ніби ви намагаєтеся зрізати з нього тоненький шар, переміщуючись від основи до кінчика клинка. Тримати лезо варто під кутом 18..20 градусів до каменя. Більший кут зробить кромку леза більш стійкою, але менш “різучою”. Малий же кут створить тонший край: він буде менш стійкий, але гострішим.

Чи можу я мити мій Opinel в посудомийній машині?

Складні ножі не призначені для миття в посудомийній машині. Ви можете мити їх вручну, намагаючись не залишати їх у воді і обов’язково висушіть і змастіть їх належним чином після цього. Ножі з фіксованим лезом, кухонні ножі з лезами з нержавіючої сталі і дерев’яною ручкою можна іноді мити в посудомийній машині. Іншими словами, ви можете користуватися цим способом миття час від часу, але не варто робити з цього звичку, оскільки з часом це пошкоджуватиме ніж.

Кільце блокування леза злетіло зі свого місця. Як поставити його назад?

Захисне кільце може від’єднуватися від ручки. Найчастіше це відбувається, якщо намагатися відкрити ножа, коли кільце знаходиться в закритому стані.

Як помістити запобіжне кільце назад: поставте кільце на тверду поверхню так, щоб напис на ньому був перевернутий. Закритий ніж вставте в кільце так, щоб клинок опинився чітко навпроти прорізу в кільця блокування і з силою натисніть на ручку ножа так, щоб кільце опинилося на своєму місці.

Opinel

У чому різниця між лезом з вуглецевой сталі (VRN) і лезом з нержавіючої сталі (VRI)?

Леза з вуглецевої сталі (моделі Опінель з маркуванням Carbon або VRN) мають неперевершену якість різання і дуже легко гостряться. Проте, їх слід регулярно змащувати і витирати насухо після кожного використання, щоб запобігти утворенню іржі.

Лезо з неіржавіючої сталі (моделі Опінель з маркуванням Inox або VRI) не буде іржавіти. Нержавіюча сталь, що використовується для виготовлення Opinel — шведська сталь 12C27 Sandvik. Цю сталь вважають однією з найкращих неіржавіючих ножових сталей.

Звідки походить деревина, що використовується для ручок ножів Opinel?

95% деревини, що використовується в ножах Opinel походить з Франції. Екзотичні породи дерева, з яких виготовляються окремі моделі ножів Opinel є імпортованими.

Чим відрізняють ножі Opinel Slim?

Лезом. Точніше його формою. Ручка тонких моделей також сильно відрізняються від “класичних” моделей Opinel. Ручка звужується до певної точки. Це зроблено для комфортного утримання ножа в долоні. Лезо є гнучким, як у філейних ножів, тому ці ножі не рекомендується використовувати для важких робіт. Якщо вам подобається форма ручки, але потрібна стійкість до важких робіт, варто звернути увагу на ніж Opinel №8 Garden.

Чому Opinel більше не виробляють ножі з ручками з дерева груші?

Opinel перестали виробляти ручки з грушевого дерева в 1950-х роках. Тим не менш, деякі продавці використовують в описах ножів назву “грушове дерево” (Pear wood) замість “букового” (Beechwood)

Букова деревина моделей Opinel з вуглецевої і нержавіючої сталі виглядає по-різному. Це те ж дерево?

Так, Opinel використовує ту саму деревину. Різниця полягає в тому, що моделі з вуглецевої сталі мають лаковану ручку, а моделі з нержавіючої сталі залишаються необробленими / натуральними.

Opinel VRN

Які марки сталей використовуються в ножах Opinel?

Хоча найбільшу кількість ножів Opinel виготовляє з нержавіючої сталі (модифікована сталь Sandvik 12C27), частина моделей виробляється з клинками з вуглецевої сталі XC90.

Чому і коли Opinel припинити виробництво ножів №1 та №11?

Opinel #1 був знятий з виробництва в 1932 році, оскільки був просто занадто малим. Виготовлення Opinel №11 припинено в 1935 році, оскільки його розмір був занадто подібним до інших великих ножів.

Лезо мого ножа не на одному рівні з ручкою, складається уявлення, що ніж не відкривається повністю. Це нормально?

Так. Складаний ніж Opinel був розроблений таким спеціально. У відкритому стані кінчик леза буде приблизно на одному рівні з центром заклепки металевого накінечника. Крім того, обжимне кільце (під запобіжним кільцем) буде виступати з деревини, щоб запобігти впиранню задньої частини клинка в деревину. Це не дефект, це розумне рішення від Джозефа Опінеля віком у 120 років.

Opinel

Чому Opinel не пропонує інших варіантів деревини для клинків з вуглецевої сталі окрім бука?

На те є кілька причин. Деякі породи дерева, такі як оливкове дерево, наприклад, містять масла, які є досить агресивними і просто будуть негативно впливати на лезо з вуглецю незалежно від того, на скільки дбайливим буде Ваше ставлення до ножа. Іншою, і, ймовірно, найбільш зрозуміла причина в тому, що більшість власників ножів просто не знають як правильно доглядати вуглецеві клинки, або навіть не знають що це таке. У глобальному масштабі створення ширшого ряду ножів з клинками з вуглецевої сталі неминуче призведе до виникнення питань до якості цих ножів.

Який найпопулярніший розмір ножів Opinel?

Найпопулярнішим розміром є розмір №8. Ручка цього ножа прекрасно лежить в руці більшості людей. Ніж представлений у варіантах клинків з вуглецевої сталі (Opinel №8 VRN), з нержавійки (Opinel №8 VRI), а також інших спеціалізованих варіантах на зразок Opinel №8 Outdoor

Opinel №8 Outdoor


Купити ножі Opinel можна в нашому магазині

Будь-які питання стосовно асортименту та особливостей французьких ножів Opinel ставте в коментарях, ми залюбки спробуємо дати на них якнайповніші відповіді.

TopRope.com.ua
за матеріалами
opinel-usa.com