MORA Eldris: огляд шведського шийного ножа

18 квітень 2017

Morakniv Eldris

Коли ми вперше отримали ніж MORA Eldris в нашому магазині, чесно кажучи, враження були різносторонніми. Але після детального аналізу його конструкції та пошуку відповідей на питання “А де його можна використовувати?” ми однозначно вирішили, що він точно є кандидатом на детальний огляд та тест-драйв в лісових умовах. Отож чим може бути корисний ніж з довжиною леза менше 6-ти сантиметрів читайте в нашому огляді.

Мені випала нагода взяти на тест екземпляр Mora Eldris під час тренувального виїзду до Теренової гри “Гурби-Антонівці” на початку квітня 2017 року. За три дні в лісах Рівненщини довелося робити багато туристичних справ, тому назбиралася невелика купка вражень, якими і поділюся далі.

Огляд ножа Morakniv Eldris

MORA Eldris вперше став доступним для покупки у 2016 році. Тим не менше, в Україні на весну 2017 року він не є достатньо розповсюдженим, а отже цікавим :-)

До речі, правильніше цей ніж називати “Morakniv Eldris”, оскільки саме Morakniv — назва виробника. А Mora — лише місто у Швеції, де розташоване виробництво, втім традиційно шведські ножі цього виробника у нас називають просто “морами”.

Mora Eldris

Насправді на ножовому ринку не так багато справді вартісних шийних ножів (тих, які носяться на шиї). Здебільшого це тонкі, легкі варіанти, основним призначенням яких є швидко відкрити пакунок, підрізати щось, розрізати папір чи мотузку. Для більшого вони не придатні через свою мінімальну ергономіку та часто не надто функціональні матеріали. Morakniv Eldris же поєднує в собі функціональність і порівняно невеликі розміри з якістю істинно шведського бренду, який давно зарекомендував себе в ножовій справі.

Eldris.15

Характеристики цього ножа цікаві, якщо не назвати їх унікальними:

  • Загальна довжина: 145 мм
  • Довжина леза: 54-59 мм (залежить від конкретного екземпляра)
  • Ширина леза: 22 мм
  • Товщина леза по обуху: 2 мм.
  • Матеріал леза: неіржавіюча сталь Sandvik 12C27
  • Товщина ручки: 22 мм.
  • Ширина ручки: 32 мм.
  • Довжина ручки: 90 мм.
  • Матеріал ручки: поліпропілен + термоеластомер
  • Вага ножа (без аксесуарів): 60 гр.
  • Вага з піхвами (ножнами): 77 гр.
  • Спуски: скандинавські, з мікропідводом
  • Виготовлений в Швеції

Morakniv Eldris Colors

Клинок ножа Morakniv Eldris

Лезо ножа Eldris виготовлене з відомої на весь світ якісної ножової сталі, що виробляється у Швеції — сталі Sandvik 12C27. Це нержавіюча сталь, яка має відмінні характеристики, що забезпечують ножам, виготовленим з неї, чудову “різучість” та механічну стійкість.

Morakniv Eldris

Сталь для ножів Mora проходить термічну обробку (закалку) за таємною технологією безпосередньо на ножовому заводі Morakniv у місті Мора (Швеція). Такий підхід дозволяє виробникові точно контролювати якість ножів та відповідати за їх характеристики.

Клинок з Sandvik 12C27 легко тримає якісну заточку після тривалої роботи по дереву. З неї ж, зокрема, робляться ножі Opinel.

Morakniv Eldris

Коли ніж Eldris потрапив мені до рук і я заходився шукати про нього якнайбільше інформації на сайті виробника, резонно у мене виникло питання, чи існує його варіант з вуглецевої сталі? Я, бачте, полюбляю більше функціональність ножів, і зовсім не боюся втрати зовнішніх якостей, які можливі у клинків з вуглецевої сталі, якщо за ними не доглядати. А оскільки доглядати за ножем для мене не проблема, я б надав перевагу саме сталі з підвищеним вмістом вуглецю. На жаль, поки таких Eldris’ів не існує :-(

Заточка ножа

Клинок має симетричні скандинавські спуски дуже подібні до тих, які є у моделі Outdoor 2000, що давно зарекомендувала себе як відмінний помічник туриста і мисливця. Така заточка цілком підходить і для важких робіт, як наприклад розколювання нетовстих дрів, і нарізки продуктів. Втім, у Eldris’a для цього закороткий клинок.

Morakniv Eldris

В передній частині леза Mora Eldris є додаткове потоншення — проміжний спуск, який дозволяє виконувати тонкі роботи. Наприклад підготувати тонесеньку розтопку для багаття (так звані feather-sticks), або навіть загострити олівець.

Шліфований обух з прямими кутами по обидві сторони виготовлений таким з прицілом на те, що ним можна висікати іскру з кресала. Забігаючи наперед скажу, що існує комплектація цього ножа з кресалом.

Mora Eldris

Власне, з задача висікання іскри для цього ножа — справа до банальності проста. Він легко руйнує міф про те, що неіржавіюча стільки мало підходить для роботи по ферроцерієвому кресалу. Іскра вилітає величезна, і легко підпалює трут. Мені особисто ця функціональність особливо сподобалася: комплектний висікач від кресала можна викинути і покластися на Eldris на шиї.

Ручка ножа Morakniv Eldris

Ручка Mora Eldris має діжкоподібну форму в обох проекціях та добре тримається в руці. Вона виготовлена з поліпропілену та має гумоподібну накладку з термопластичного еластомеру. Така особливість дозволяє зручно тримати ніж в руці та розраховувати на те, що навіть в мокрому стані він не вислизне. Довжина ручки достатня для руки середніх розмірів. Для “гігантів” вона не буде незручною, але комусь може захотітися злегка “подовжити” її відповідним вузлом на темляку.

Morakniv Eldris

На кінці ручки є отвір, до якого легко зробити темляк з паракорду та тим самим убезпечити долоню від порізу ще більше.

Чохол та розширена комплектація

Morakniv Eldris існує у двох версіях: “базовій” комплектації, та “розширеній”.

В базовій комплектації є лише два елементи: власне ніж та пластикові піхви до нього (в них є отвори для мотузочки). У розширеній додається ще шнурок з паракорду для носіння ножа на шиї та кресало, а також для надійності фіксації ножа у піхвах додано шкіряний ремінець на “кнопці”.

Morakniv Eldris Options

Особисто я не люблю (не любив до появи Eldris’a) носити будь-що на шиї і кресал у мене кілька штук :-), і для мене вибір очевидний — базова версія. Єдине, чому б я зрадів — той самий додатковий шкіряний фіксатор. Тому розширений набір, безумовно, крутіший :-)

З пластикових піхов ніж дістається добре: не занадто легко щоб виключити випадання, і не занадто туго, щоб це не можна було зробити однією рукою. Кінець ручки, який виглядає з чохла назовні усього на 37 мм, часом вимагає трохи більших зусиль щоб дістати його. Втім, це не недолік, а скоріше особливість. Темляк з паракорду значно покращить ергономіку користування.

Відчуття від роботи

Ніж зручно тримається в руці. Так само зручно користуватися ним в рукавицях. Ручка не натирає, лезо достатньо жорстке та стійке, гострота кромки тримається добре, не викришується. Загалом задоволення отримано :-)

Morakniv Eldris Featherstick

Вердикт

Ніж Mora Eldris, безумовно, є якісним продуктом. В надійності його матеріалів та конструкції сумніватися не доводиться. Шведи зробили його достатньо продуманим, щоб на цього малюка можна було покластися в екстремальній ситуації.

Щодо області застосування цього ножа, варто нагадати золоте правило вибору ножів: “Універсального ножа не існує!“. От і Mora Eldris не є універсальним ножем на всі випадки життя. Eldris добре приживеться на шиї того, хто точно знає для чого йому доведеться ним користуватися. Цим шведом можна вирізати дерев’яну ложку, можна відремонтувати спорядження, відкрити консервну бляшанку або розрізати товсту мотузку, підготувати деревину для багаття. Але він буде мало придатним для людей, які виходять в ліс лише на пікніки.

Morakniv Eldris

Я починав ці три дні тестів з думкою “нехай лежить в кишені, може знадобиться”. А закінчив з усвідомленням того, що 80% часу Eldris теліпався у мене на шиї і постійно смикався для різних дріб’язкових справ. Я рівняв ним гілочки, на яких смажилися гриби; відкривав ним скляні банки з кабачковою ікрою, різав сало і цибулю; відкривав пакети зі спеціями, коробки з речами; різав скотч, паракорд, лейкопластир; готував розтопку для багаття та навіть закручував гвинтики на штативі для відеокамери. І все це без потреби діставати з наплічника довгого ножа, або смикати розкладний кухонник Opinel.

Що в результаті? Так, з допомогою Mora Eldris можна різати огірки та покришити цибулю, ним можна при достатній терплячості навіть порізати хліб. Але Eldris НЕ ДЛЯ ТОГО. Якщо Ви шукаєте помічника в бушкрафті або в походах — його однозначно варто спробувати. Eldris можна використовувати в якості основного ножа в одноденних походах. Але для тривалого туризму, “лісових справ” варто розглянути інші, довші варіанти, наприклад Mora Companion MG або Mora Outdoor 2000, звісно ж почепивши перед тим на шию Eldris :-)

Купити ніж Morakniv Eldris можна в нашому магазині. Питання, пропозиції та зауваження пишіть в коментарі. Гарних мандрів ;-)

Morakniv Logo

Сашко “Конус” Омельченко,
ексклюзивно для Top Rope