Як прати одяг з вовни Меріно?

4 листопад 2023

Merino Wool широко використовується у виробництві спеціалізованого та функціонального одягу для використання як взимку, так і влітку. Шерстяний одяг поступово перестає асоціюватися виключно з товстими светрами та в’язаними шапками. В наш час тонесеньку термобілизну з вовни, легкі балаклави, рукавички, термошкарпетки та спідню білизну виробляють багато туристичних брендів. Речі з вовни Меріно ідеальні для комфортного носіння протягом всього року майже незалежно від того, чим ви займаєтеся: туризм, робота на вулиці, лижні походи, офісна зайнятість, чи захист батьківщини. Вовняний одяг Merino відмінно відводить вологу, добре зберігає тепло навіть в мокрому стані, а також добре регулює теплообмін тоді, коли умови середовища чи погода різко міняються. Через особливості матеріалу та надзвичайно тонкі волокна шерсті, які використовуються для виробництва одягу з шерсті Меріно, його правильне прання дуже важливе. Це слід розуміти, щоб такі речі служили довго, тримали свою форму, працювали правильно та повністю виконували свої функції. В цій статті розберемося, як прати вироби з вовни Меріно, щоб вони служили роками.

Вівці пасуться на полі. Photo by Martin Bisof

Вівці меріно переважно вирощуються в Австралії, Новій Зеландії та Південній Африці. Завдяки тому, що тривалий час порода жила в природних умовах цих територій, їх вовна набула властивостей, що дозволяють захистити тварину як від пекучих сонячних променів, так і від сильних морозів. Ця еволюція шерсті також зробила її пречудовим варіантом для виготовлення одягу для туризму, походів та інших outdoor-активностей так само, як і для просто повсякденного використання в міських умовах. На відміну від вовни овець інших порід з різних точок Землі, вовна меріно має довгі та дуже тоненькі волокна, тому вона дуже м’яка, приємна до шкіри, не колеться та не подразнює.

Одяг з Merino Wool чудово підходить як для використання влітку, так і в холодних умовах — він забезпечує регулювання температури тіла і створює комфорт для людини. Поширене хибне уявлення, що вовняний одяг призначений тільки для зимового носіння, легко спростовується першим же виробом — в жарку погоду футболка з Меріно відмінно  сидить на тілі та не парить, ефективно відводячи піт, захищаючи від перегрівання.

Також читайте: Як вибрати термобілизну? Щоб знати, з якого матеріалу має бути термобілизна.

Крім інших особливостей, одяг з Merino Wool підходить для активного руху, або занять спортом, особливо тоді, коли його доводиться довго не знімати. Властивості овечої шерсті пригнічують розвиток мікрофлори та затримують утворення неприємного запаху. Але це не означає, що її можна не прати, просто треба це робити так, щоб не зіпсувати структуру нитки. Оскільки одяг Merino Wool має суттєво тонші волокна (від 16 до 20 мікрон), аніж традиційний бабусин светр, то і догляд за ним повинен бути більш делікатним.

Merino Wool

Чим та як часто прати речі з Merino Wool?

На відміну від повністю синтетичних виробів чи бавовняних речей, вовняний одяг суттєво довше не накопичує неприємний запах. Особливо це помітно в термобілизні та термошкарпетках. Така особливість спричинена природними властивостями шерсті, які добре запобігають розмноженню бактерій та розвитку запаху. Вовну також можна регулярно провітрювати, що дозволяє прати її рідше.

Часом, після складного дня в гірському поході, звичайну синтетичну термобілизну або бавовняну футболку хочеться просто викинути чи закопати через її неприємний запах. У випадку шерстяної термобілизни може бути достатньо вечірнього провітрювання і наступного дня вона знову буде свіжою і готовою до пригод. Особливо актуально це в зимовий період, коли випрати одяг в поході неможливо і його доводиться носити багато днів поспіль. Також шерстяна термобілизна для військових буде хорошим вибором, коли умови не дозволяють прати речі так часто, як того хотілося б.

Для прання одягу з Merino Wool не можна використовувати пральні засоби з ензимами та відбілювачами. Найкраще — скористатися спеціальними засобами для прання вовни від виробників, які орієнтовані на туристичну сферу. Оскільки в туристичному та спортивному одязі відомих брендів зазвичай використовується саме високоякісна тонка вовна Merino Wool, то і хімічні засоби для прання розробляються з урахуванням цього.

Одяг з Merino Wool для бігу. Photo: Smart Wool

Одяг з Merino Wool не потрібно прати так часто, як синтетичний. Photo: Smart Wool

Якщо Ви шукаєте поради який засіб для прання шерсті купити — рекомендуємо звернути увагу на Toko Wool Wash, розроблений швейцарською компанією Toko спеціально для шерстяних виробів. Він має приємний запах, добре освіжає тканину, зберігає її гладенькою та м’якою, не містить відбілювачів, барвників і фосфатів. Також можна звернути увагу на хімію відомих брендів Grangers, Nikwax та інших, або українського бренду BaseCamp.

Ручне прання

Ручне прання — найкращий спосіб гарантовано залишити шерстяну річ в придатному до використання стані. Під час прання руками можна впевнено контролювати температуру води та не пошкодити випадково волокна тканини, на відміну від машинного прання, де неправильним вибором режиму можна безповоротно зіпсувати дорогу термофутболку або перетворити теплі шерстяні термошкарпетки на волохатий клубок невідомо чого. Отже для ручного прання можна дотримуватися наступного алгоритму:

  1. Температура води. Наберіть в тазик чи іншу ємність достатню кількість теплої води температурою не вище 30°. Гаряча вода може пошкодити вовну і виріб втратить форму. Від гарячої води шерстяні вироби можуть зменшуватися навіть на кілька розмірів.
  2. Додайте у воду пральний засіб, спеціально призначений для вовняних виробів. Не використовуйте агресивні пральні порошки та інші речовини з ензимами чи відбілюючим ефектом.
  3. Мінімізуйте віджимання, тертя виробу та розтягування. Потрібно прати річ так, щоб не допускати надмірного розтягування волокон шерсті. Найкраще використовувати обережні натискання, виполіскування тощо.
  4. Не слід замочувати шерстяні речі надовго — це також може пошкодити волокна тканини.
  5. Полоскати потрібно також у теплій воді, змінюючи її до тих пір, поки вона не стане чистою та вільною від миючого засобу.
  6. Легко вижати воду — можна. Викручувати та струшувати — ні. Щоб швидше забрати залишки води, шерстяну річ можна загорнути в сухий рушник та притиснути.
  7. Далі необхідно висушити одяг. Як це зробити правильно — описано нижче в цій статті.

Також читайте: Як доглядати синтетичну термобілизну?

Для чистки шерстяного одягу не варто застосовувати щітки, або сильно терти тканину, викручувати її чи розтягувати. Полотно з вовни можна легко пошкодити надмірними зусиллями. Якщо є потреба видалити сильні плями — краще використати відповідну хімію, або принаймні замочити “важке місце” в теплій воді з пральним засобом.

Lasting ATAR + Toko Wool Wash

Для прання термобілизни з Merino Wool краще застосовувати спеціальні мийні засоби

Машинне прання

Ідеальне рішення для шерстяної термобілизни чи іншого одягу — ручне прання. В автоматичній пральній машинці прати такі вироби слід лише якщо вона передбачає для цього спеціальну програму. Зазвичай вони позначаються відповідним словом: “Вовна” або “Wool”, чи мають відповідну позначку у вигляді клубочків шерстяної пряжі. Також може підійти режим ручного чи делікатного прання. Детальніше про них можна почитати в інструкції до вашої пралки. Загальні рекомендації щодо режиму та умов прання наступні:

  1. Шерстяні речі прати окремо від інших, склавши їх в спеціальний мішечок, щоб уникнути розтягування виробу, або чіпляння за елементи іншого одягу. Заповнюйте барабан не більше ніж на третину.
  2. Температура води. Прання в холодній воді, або за температури не вище 30°C.
  3. Оберти машинки. При пранні мають бути мінімальними. Віджим краще вимкнути взагалі, щоб не змушувати волокна розтягуватися.
  4. Правильний мийний засіб. Порошок або рідкий пральний засіб мають підходити для прання шерсті. Про це має бути явно написано на етикетці. Найкраще — купити спеціальний засіб для прання вовни і не робити дорогих експериментів.
  5. Полоскання. Якщо пральна машинка дозволяє делікатне полоскання, для товстих виробів можна увімкнути режим додаткового полоскання. Зазвичай же вистачає того, що входить в програму прання. Не використовуйте пом’якшувач.

Перед пранням шерстяних речей краще ознайомитися з рекомендаціями виробника на самому виробі та перевірити придатність вашого миючого засобу саме для таких тканин.

Як розуміти символи та позначки прання, дивіться в нашій статті “Як прати термошкарпетки?

Сушка та прасування

Вовняні тканини в мокрому стані можуть деформуватися. Тому сушити одяг з Merino Wool слід на горизонтальній поверхні, і аж ніяк не в підвішеному стані, особливо тонкий. Інакше є ризик суттєво розтягнути виріб. Також сушка має відбуватися в затінку, уникаючи прямих сонячних променів. Щоб пришвидшити сушку, можна мокрий виріб викласти на рушник, або іншу суху тканину. Як і правильне прання для вовняних тканин, правильна та делікатна сушка речей важлива, щоб зберегти виріб, його властивості, форму та подовжити його життя.

Для шерстяного одягу сушка в сушильній машині дозволена лише у випадку, коли вона має спеціальну програму для цього.

Прасування краще уникати, адже вовна не любить високих температур. Якщо вже є нагальна потреба попрасувати одяг з вовни Меріно, краще зробити це зі зворотного боку на мінімальній рекомендованій температурі. Якщо одяг не на 100% складається з натуральних вовняних волокон, а має додаткову синтетичну складову, варто це також врахувати при виборі температури.

В будь-якому разі, перед пранням, сушкою, прасуванням термобілизни чи іншого одягу з шерсті Merino варто ще раз ознайомитися з рекомендаціями виробника, а купуючи новий виріб — не позбуватися одразу ярликів чи бірок з відповідними позначками.

Зберігання одягу з вовни Merino

Як делікатні вироби, одяг з вовни краще зберігати на полиці, аніж на вішаку. Так можна запобігти його деформації та розтягуванню. Крім того корисним буде, щоб він мав можливість “дихати” — якщо річ тривалий час не використовується, краще періодично її провітрювати та перекладати.

Пам’ятайте про міль — комаху-кератофага, яка в домашньому середовищі харчується вовняними та хутряними виробами. Зберігайте шерстяний одяг так, щоб міль не могла легко до нього дістатися, а при потребі застосовуйте хімічні засоби для захисту від неї.

Вибрати кращі засоби для прання спортивних чи туристичних шерстяних виробів з вовни Меріно допоможуть фахівці нашого магазину.

Шерстяні термошкарпетки. Фото Darh Though

Шерстяні термошкарпетки довше залишаються свіжими та чудово виконують функцію терморегуляції. Фото Darh Though