Як вибрати гамак? 11 важливих характеристик

22 травень 2020

Компактні туристичні гамаки набувають все більшої популярності. Це і не дивно — компактний гамак можна взяти з собою на прогулянку у парку, на велопокатеньку за місто і навіть в похід замість намета. Відпочинок в гамаку мало з чим можна порівняти за рівнем насолоди та простотою її отримання. Як вибрати гамак для походів та відпочинку, на які характеристики та особливості звернути увагу при купівлі гамака читайте нижче.

Тканина гамака

Основна частина туристичних гамаків з тканин виготовляється з двох видів волокон — поліестеру та нейлону.

Поліестер (PES, Polyester). З нього виготовляються недорогі але міцні тканини. Більшість бюджетних гамаків виготовляються з поліестерових тканин різної щільності. Основною тактильною рисою таких гамаків є їх відносна жорсткість, довговічність та більші розміри в упакованому стані.

Нейлон (також часто вживається поняття “парашутний шовк”). Тканини з нейлону легкі та міцніші при тій же товщині. Це дозволяє робити нейлонові гамаки з тоншого матеріалу і таким чином полегшувати їх і робити компактнішими. Але чи не найкращою особливістю нейлонових гамаків є неперевершене відчуття м’якості від лежання в ньому, порівняно з поліестеровими. Нейлон приємніше облягає тіло, повторює його контури, є більш еластичним та приємним. Цю відмінність важко передати словами, тому при можливості обов’язково спробуйте відчуття в гамаках з обох типів тканин і оберіть нейлон.

Щільність тканини

Сучасні тканини, що використовуються в гамаках часто мають маркування, наприклад 70D Nylon, або 20D Nylon. Якщо дуже спростити — що більшим є число поруч з буквою “D” (denier — товщина волокон в тканині), то більш товстою є тканина. Тканини 20D, 15D використовуються в ультралегких гамаках, 70D, 120D та подібні — в класичних моделях. Чим менша цифра, тим легшим буде гамак, але водночас він потребуватиме і обережнішого ставлення. Ультралегкі гамаки серед іншого матимуть і менше дозволене навантаження.

Шви

В місці кріплення мотузки чи строп до гамака слід звернути увагу на якість та кількість швів. Одного чи двох швів, як правило, не достатньо, щоб розраховувати на тривалий час служби гамака. В цьому місці на тканину діють великі навантаження і для рівномірного їх розподілу може знадобитися чотири, а то і п’ять паралельних швів. Крім того, основна частина гамака має бути виконана з суцільного відрізу тканини. Винятком є, хіба що, “подвійні” гамаки збільшеної ширини, в яких часто розмір збільшується пришиванням додаткових смужок тканини по обидві сторони основного полотна.

Плетення Rip Stop

Тканини з плетенням Rip Stop мають спеціальну сітку з посилених ниток, яка формує квадратний, ромбічний або подібний візерунок на поверхні тканини. З практичної ж точки зору цей візерунок дозволяє зупинити збільшення розривів та інших непередбачуваних отворів в матеріалі при його пошкодженні. Наприклад, якщо в гамак прилетить випадкова жаринка з багаття і пропалить в ньому отвір, Rip Stop має більше шансів затримати збільшення дірки, аніж тканина без такого плетення. Особливо корисною наявність плетення Rip Stop є в гамаках з надлегких тканин.

Водовідштовхувальне покриття

Це шкідлива опція в гамаках для короткого відпочинку, і сумнівна для гамаків, які використовуються як спальне місце (з килимком та спальником всередині). Часто виробники дешевих гамаків ставлять цю характеристику в список переваг їх виробів. Але, купуючи гамак з тканини, не здатної пропускати повітря, ви отримуєте мокру спину та сідниці, оскільки матеріал затримуватиме випаровування тіла. Крім того гамаки з вологозахисним покриттям дуже рідко бувають еластичними та приємними до тіла.

Розміри

Загальне правило — що довшим та ширшим є гамак, то комфортнішим він буде для користувача. Особливо це відчувається в гамаках для сну. З більшого гамака складніше випасти, в ньому зручніше крутитися та простіше прийняти рівне горизонтальне положення. В гамаках для звичайного відпочинку дещо зменшені розміри не так сильно позначаються на комфорті, але зменшують розміри в упакованому вигляді. Стандартним розміром гамака можна вважати приблизно 300 х 150 см. При цьому зменшення ширини на 10-20 см вже буде відчутним для комфортного сну.

Розміри в складеному стані

Цей параметр зазвичай пропорційно зменшується разом зі зменшенням ваги гамака. Його слід обов’язково враховувати, якщо гамак мандруватиме з вами в невеликому рюкзаку, або ж ви є прихильником Fast & Light походів. Тонші тканини та компактніші системи кріплення займають менше місця, і сучасні гамаки легко пакуються до розмірів пивної банки. В той же час, гамаки з дешевих і товстих тканин не можуть похизуватися компактністю.

Вага

Зайві 50 чи 100 грамів ваги рюкзака здаються невеликим числом, проте для походів ці зайві грами в кожному з елементів спорядження накопичуються і суттєво впливають на фінальну вагу, яку доводиться нести на плечах. При використанні гамака в якості спального місця в поході намагайтеся мінімізувати його вагу. Найлегші повноцінні гамаки можуть важити навіть 200-250 грамів. Для відпочинку на природі цей параметр не такий важливий, втім гамак вагою понад 500 грамів вже може займати багато місця.

Кріплення (стропи, карабіни)

Деякі гамаки продаються одразу зі стропами для прив’язування. Наприклад в гамаках Levitate в комплекті є по дві стропи довжиною 4 метри. Це робить їх готовими до використання одразу після покупки, але вимагає навичок прив’язування гамака до опори та знання правильних вузлів. Слід зауважити, що при зав’язуванні простих вузлів на таких стропах є великий шанс більше їх не розв’язати — під навантаженням стропа може приплавитися у вузлі.

Інший спосіб підвішування — використання спеціальних строп з петельками та карабінів для регулювання довжини. Це найпростіший, швидкий та найбільш універсальний метод, що не вимагає додаткових знань. Найчастіше стропи регульованої довжини продаються окремо, а карабіни можуть продаватися в комплекті, як наприклад в гамаках COCOON. Ця опція може зекономити вам кількасот гривень, якщо плануєте вішати гамак на карабіни.

Приклад строп змінної довжини: COCOON Hammock Straps

Також для підвішування можна використовувати старі альпіністські петлі, мотузки і навіть паракорд. Але слід пам’ятати, що тонкі мотузки здатні серйозно пошкодити кору дерев, тому перевагу слід надавати все ж широким стропам. Якщо гамак буде використовуватися стаціонарно там, де є стіни, є сенс підвісити його за шлямбурні вуха, прикріплені до стіни.

Максимальне навантаження

Якість матеріалів та виготовлення гамака прямо впливають на його можливості витримувати вагу людини. Особливо на дозволений показник навантаження впливає товщина тканини: ультралегкі гамаки призначені для однієї людини, і краще не випробовувати їх регулярним перенавантаженням. Гамаки зі звичайних тканин здатні витримувати і двох людей. Виробник зазначає допустиме навантаження, якого варто дотримуватися. Купуйте гамак виходячи зі своїх потреб, інакше можна неочікувано опинитися сідницями на землі.

Наприклад для гамаків Levitate Air максимальне навантаження рекомендоване виробником — 160 кг. Втім, в тестах вони витримували і 3-х людей. Звісно ж це не є нормальним режимом їх використання і рекомендоване навантаження не слід перевищувати в реальному житті. Також варто пам’ятати, що навантаження на тканину гамака зростає зі збільшенням відстані між його крайніми точками (кута провисання).

Москітна сітка та мотузка для тенту

Комплектація москіткою та гребінцевою (коньковою) мотузками може бути корисною в гамаках для сну. Москітка добре захищає від різноманітних комах, які можуть дошкуляти та псувати сон. При виборі такого гамака важливо зауважити щільність сітки, з якої зроблена москітка. Сітки з кількістю отворів від 300 шт на кв. дюйм захистять від комарів та великих комах, сітки до 600 отв. на кв. дюйм не пропустять жодного москіта.

Гребінцева мотузка дозволяє натягнути тент над гамаком та спати в ньому навіть в дощ. Деякі гамаки, такі як COCOON Travel Ultralight Hammock продаються вже зі спеціальною мотузкою з високомолекулярного поліетилену, яка не розтягується, дозволяє навісити тент та слугує маркером оптимального кута підвішування гамака. Якщо ви вирішили купити гамак без такої мотузки, її легко зробити самому з паракорду, кевларового шнура чи іншої тонкої мотузки.

Призначення

Підсумовуючи зазначені вище характеристики, при виборі гамака слід керуватися основним питанням: “Для чого мені гамак?”. Якщо ви розглядаєте гамак як повноцінну заміну спальному місцю в наметі — в першу чергу звертайте увагу на повнорозмірні гамаки з хорошої та зручної тканини, із достатнім запасом міцності. Також не зайвим буде мати окремий тент для гамака, а модель з москітною сіткою добре захистить від тих, хто захоче попити вашої крові вночі.

Гамак для епізодичного відпочинку на природі, в парку чи на коротких виходах в ліс без ночівлі може бути більш коротким та дещо вужчим за стандартні півтори метри, завдяки чому ви зекономите місце в рюкзаку. Для таких випадків добре підійдуть найлегші гамаки з тонких тканин.

Якщо ви плануєте купити гамак для частого використання, є сенс розглядати добре продумані моделі з якісних матеріалів від визнаних виробників. Ціна такого гамака буде дещо вищою, але на нього можна буде розраховувати протягом тривалого часу, він напевно буде легшим та компактнішим. Дешевші гамаки підійдуть для нечастого використання, відпочинку на природі, в парку чи на пікніку і дозволять вам полюбити такий відпочинок з першого разу :)

Купити гамак в Top Rope