Як правильно вибирати скелелазні зацепи?

12 січень 2013
Зацепа під активний хват

Скелелазна зацепа під активний хват

Зацепи, безумовно, невід’ємна складова не тільки великих сучасних скеледромів, але і домашніх міні-тренажерів. Існує величезна кількість найрізноманітніших зацеп. Це звичайно ж добре, але, як і годиться, створює банальну проблему вибору – які саме скелелазні зацепи купити.

Щоб правильно вибрати зацепи для скалодрома підходящі до вашого тренувального процесу, необхідно мати чітке уявлення про те, яких результатів Ви бажаєте досягти завдяки своїй покупці.

Скажемо відверто, кожен спортсмен-скелелаз-початківець через різні фізіологічні, анатомічні та психологічні особливості, може відчувати труднощі у відпрацюванні певних рухів і технік.

Дуже зручна зацепа

Дуже зручна зацепа “хапало”. Скелелази кажуть, що на такій можна жити :)

Припустимо, Вам не вистачає сили і витривалості (дуже поширена проблема для початківців). Щоб відпрацювати даний момент потрібно практикуватися в тривалому лазінні, а, отже, краще підбирати зацепи із зручними великими кишенями, які можна обхопити всією поверхнею долоні. Вони менш травматичні для пальців і допоможуть Вам досягти гарних результатів з найменшою шкодою для здоров’я. До таких комплектів можна віднести Set № 8 зацеп від MaxHolds та ускладнена варіація, для спортсменів з більш високим рівнем підготовки, – Set № 9.

Комплект скелелазних зацеп MaxHolds Set 8

Комплект великих зацеп MaxHolds Set 8

Наступний момент. Ви досить витривалі фізично, але пальці ще не встигли звикнути до специфічних навантажень. Для цього необхідно підібрати комплект зацеп з дрібними кишеньками або комплект, що складається з «мізерів» (наприклад сети MaxHolds № 1, 3, 4, 5, 9, 10). Однак не захоплюйтеся! Надмірна старанність може пошкодити зв’язки і суглоби пальців, вивівши Вас з ладу на тривалий час. Дрібні і середні зацепи, як правило, розраховані на «активний» (закритий) хват, який неабияк навантажує кінчики пальців. Такі навантаження дозовано практикуються навіть досвідченими скелелазами.

Комплект зацеп для скелелазіння MaxHolds Set 3

Комплект зацеп-мізерів MaxHolds Set 3 з “короткою” робочею поверхнею.

Звичайно ж, слід зауважити, що не всі великі зацепи є зручними «кишенями». Зацепки, які називають «пасивами» (наприклад комплекти № 2 і 7) навіть при їх значних розмірах, вимагатимуть від Вас певної майстерності та спортивної вправності. Для того щоб втриматися на них навіть 30 секунд Вам доведеться добре постаратися.

Руки на пасивній зацепці

Руки досвідченої скелелазки на пасивній зацепці.

Рівно так само абсолютно не всі дрібні зацепки однозначно не зручні для утримування.

Купуючи комплекти зацеп, орієнтуйтеся в першу чергу, на свій рівень і, звісно ж, не забувайте про перспективи зростання. Навіть якщо Ви новачок у скелелазному спорті, не зациклюйтесь лише на активних зацепах, бо ж найпростіші варіанти не завжди є вірними. Намагайтеся поступово ускладнювати собі життя невеликими “щіпками солі”. Повірте, без цього Ваш спортивний рівень підвищуватися не буде.

Відкритий хват на великій скелелазній зацепці

Відкритий хват на великій скелелазній зацепці

Наприклад, Ви можете підібрати комплект зацепок для скелодрому з різним характером поверхонь і під різні типи хватів, серед яких будуть і мізери, і пасиви, і кишені, і щипки. Такий розклад дозволить Вам виховувати в собі універсальність стосовно різних форм рельєфу, що є необхідною умовою спортивного самовдосконалення.

Крім того ви можете придбати відразу декілька комплектів різного рівня для створення комбінованої траси з ділянками різної складності. Нерівномірна траса з ключовими ділянками – це хороший спосіб підтримувати себе в тонусі. До того ж траси подібного роду найбільш характерні для природного скельного рельєфу.

Зацепа Ріг

Зацепа “Ріг”. Триматися за неї зручно практично у будь-якому напрямку.

Є ще один важливий момент, про який потрібно знати. Фактично будь зацепа не має чіткої просторової орієнтованості. Просто повертаючи зацепу на поверхні щита, Ви можете отримувати абсолютно різні ефекти, перетворюючи великі кишені в підхвати, а пасиви – в зручні відкидки.

І останнє: вибираючи зацепи, обов’язково враховуйте кут нависання площині стенду! Не зловживайте «пасивами» і «мізерами» на нависаючій площині – це може зробити виконання поставленого завдання непосильним.

Стосовно ж естетичної складової (форми та кольору), то тут ми залишаємо за Вами повну свободу вибору.

А в усьому іншому… бажаємо Вам сили в руках, твердості в ногах та спортивних успіхів!

Купити зацепи для скеледрома