Fire Maple Buzz. Огляд туристичного пальника

26 січень 2022

Китайський виробник туристичних пальників та посуду у 2022 році тішить нас оновленням лінійки туристичних газових пальників та інтегрованих систем. Зважаючи на тривалу історію бренду та вельми не короткий життєвий цикл окремих моделей, таке оновлення не може не тішити. Окремі пальники випускаються вже понад 10 років, а туристична спільнота завжди жадає новинок. Цього разу Fire Maple випустили новий недорогий пальник Fire Maple Buzz, який точно відвоює частину потенційних користувачів у давно відомої найдешевшої моделі Fire Mаple FMS-103. Чим може привернути увагу новинка і які характеристики заклали в неї китайські інженери, спробуємо розібратися в цьому огляді.

Fire Maple Buzz Top Rope

Fire Maple Buzz не обіцяє величезної широти застосування, і в першу чергу призначений для індивідуальних мандрівників, або тих, кому потрібно готувати на 2-3 осіб. Він не буде ефективним з великим посудом на 4 чи більше літрів, але на “відмінно” виконає свою задачу з маленьким казанком чи навіть півлітровою кружкою.

Основні характеристики Fire Maple Buzz:

  • Потужність: 3100 Вт (споживана)
  • Діаметр форсунки: 0.12 mm
  • Витрата газу: 222 гр/год
  • Мінімальний діаметр посуду: 80 мм
  • Максимальний діаметр підпірок для посуду: 115 мм
  • Вага: 71 грам
  • Вага чохла: 38 грам

Fire Maple Buzz

Серед особливостей пальника можна виділити його компактність за рахунок підпірок, що обертаються і складаються вздовж тіла пальника. Вперше таку конструкцію підпірок для казанка Fire Maple використали в редукторному пальнику Fire Maple Polaris у 2020 році, хоча відома вона була в конструкціях туристичних пальників інших брендів задовго до цього. Але якщо ви поставили перед собою задачу вибрати малесенький пальник для однієї людини, або резервний пальник на випадок виходу з ладу інтегрованої системи, варто звернути увагу на іншу модель від цього ж виробника — Fire Maple FMS-300T, яка важить 48 грам і може загубитися навіть в кишені.

Пальник не обладнаний п’єзопідпалом, тому для його використання знадобиться будь-яке джерело вогню: підійде як запальничка, так і кресало. Для невеликої запальнички знайдеться місце прямо в чохлі для пальника, який постачається в комплекті з ним.

Fire Maple Buzz Case

Для регулювання сили полум’я ручка повертається більше ніж на 360° і дозволяє плавно встановити бажану інтенсивність горіння. Це позитивно впливає на можливість не лише закип’ятити воду чи розтопити сніг на такому пальнику, а й приготувати страву, яка вимагає довгого варіння на “повільному” вогні.

В пальнику Buzz встановлено форсунку 0.12 mm, що свідчить про його орієнтованість на використання з невеликим посудом. Оптимально Fire Maple Buzz підійде в якості похідного пальника для двох-трьох осіб. Не варто розраховувати на приготування на ньому їжі чи окропу для великої кількості людей або у посуді з широким дном. Для таких задач варто вибирати інший, більший туристичний пальник, з ширшим розсікачем та більшою потужністю.

Fire Maple Buzz

Для тесту реальної ефективності роботи пальника доцільно взяти посуд невеликого об’єму (1 літр). В синтетичних умовах відсутності вітру та температурі повітря 22°C на максимальній потужності пальник показав такий час закипання води (початкова температура близько +10°С):

  • 500 мл в тонкостінній металевій кружці на 1 л без кришки: 03:20, витрата газу 9 г
  • 1000 мл в тонкостінній металевій кружці на 1 л з кришкою: 04:42, витрата газу 13 г
  • 1000 мл в широкому казанку Tatonka Kettle 1.6L з кришкою: 04:19, витрата газу 12 г

Fire Maple Buzz Flame

Логічним буде очікувати зменшення часу закипання води та зменшення витрати газу при використанні казанків з теплообмінником, але висновок по ефективності роботи пальника очевидний: пальник добре підходить для не надто великого посуду, а також індивідуального використання з невеликими металевими кружками. Але варто зважати на діаметр дна — маленькі кружки на 300 мл майже 100% не стоятимуть на пальнику, оскільки підпірки для казанка утворюють мінімальне коло Ø 80 mm. При тому, як показав тест, пальник цілком можна використовувати для казанків на півтора, два літри. Форма полум’я цілком дозволяє це робити.

Fire Maple Buzz

Для стабільної та ефективної роботи пальника поза приміщеннями бажано захищати його від вітру. Для цього можна скористатися підручними засобами, або мати для нього спеціальний вітрозахисний екран. Як вже було сказано вище, ефективність роботи з казанками, що мають теплообмінний елемент буде вищою. Хоча це стосується усіх видів та моделей туристичних газових пальників.

Гарантія на виробничі дефекти пальника Fire Maple Buzz — 1 рік. Якщо знадобиться післягарантійне обслуговування — в майстерні Top Rope можна отримати консультації та послуги по ремонту туристичних пальників та іншого спорядження для походів.

Для користування пальником вам знадобиться туристичний газовий балон різьбового стандарту epi-gas, який не постачається в комплекті. Великі 5-літрові побутові балони не підходять для цього пальника. Також не рекомендуємо користуватися перезаправленими газовими балонами.

Fire Maple Buzz

Пальник Fire Maple Buzz в магазині Top Rope