Стандарт EN 13537: Температурні режими спальників

23 жовтень 2012

Стандарт EN 13537 для визначення температурних характеристик спального мішка вимагає термічного тесту на манекені, за результатами якого визначаються чотири температурні відмітки “upper limit, comfort, lower limit and extreme” (верхня межа, комфорт, нижня межа, екстремальна межа).

Результат температурного тесту відображається на діаграмі, яка поміщається на ярлик спального мішка. Зазвичай вона виглядає як на прикладі нижче.

В даному прикладі “звичайна” жінка комфортно спатиме вночі при температурі навколишнього повітря між +22°C і +4°C і звичайний чоловік комфортно спатиме між +22°C і – 1°C. У каталогах, де виділений один з температурних режимів, це значення означає мінімальну температуру комфорту не залежно від статі людини. В даному випадку це -1°C.

Спальний мішок має забезпечувати достатню ізоляцію для уникнення серйозної гіпотермії при температурі нижче -18°C, але між -1°C і -18°C слід очікувати сильного відчуття холоду і пам’ятати що існує небезпека спричинення шкоди здоров’ю шкоди внаслідок гіпотермії при низькій температурі.

Як розуміти температурні режими згідно EN 13537

Усі температурні значення ґрунтуються на температурі навколишнього повітря навколо спального мішка. Прогнози погоди зазвичай дають 2 температури – найвища денна температура і найнижча нічна. Найнижча нічна температура і буде температурою навколишнього повітря навколо спального мішка під час вашого сну.

Температурні тести за EN 13357 проводяться на манекені (лялька людського зростк), який оснащений нагрівачами і температурними датчиками. Манекен в спальному мішку поміщається всередину кліматичної камери. Манекен нагрівається особливим чином, моделюючи температурні характеристики людського тіла. Виходячи з результатів температурного тесту розраховується міра термоізоляції готового спального мішка.

Температурні параметри визначаються за EN 13537, який грунтується на виміряному рівні термоізоляції. EN 13537 зумовлює чотири температурні показники: верхня межа, комфорт, нижня межа, екстремальна межа. Ці параметри вірні для стандартного чоловіка вагою 80 кг. І стандартної жінки вагою 60 кг.

Температурна шкала, сертифікована згідно з європейським стандартом EN13537.

Text – Екстремальна температура – мінімальна температура, при якій звичайна жінка може знаходитися упродовж 6-ти годин без ризику загинути від переохолодження. Проте при таких температурах існує небезпека гіпотермії і інших порушень здоров’я. Це найбільш небезпечна межа і покупцям не рекомендується покладатися на цей показник як межу для рівня комфорту.

Tlim – Нижня температура – температура, при якій звичайний чоловік може спати на протязі 8-ми годинника в “позі зародку” не прокидаючись.

Tcomf – Температура комфорту – температура, при якій звичайна жінка може спати комфортно в розслабленій позі.

Tmax – Верхня температура – температура, при якій звичайний чоловік може спати без надмірного потовиділення. Передбачається, що капюшон спального мішка не одягнений, блискавка розкрита, руки знаходяться зовні спального мішка.

Також слід пам’ятати, що характеристики спального мішка з часом погіршуються, і теплові характеристики, вказані на них справедливі тільки для нових спальників, для яких дотримувалися умови зберігання і транспортування.

Детальнішу інформацію про стандарт EN13537 можна отримати на сторінці “European Outdoor Group”: http://www.europeanoutdoorgroup.com/info/sleeping-bag-information-sheets