Догляд за альпіністськими карабінами

6 листопад 2012

Карабіни посідають чільне місце в списку cпорядження будь-якого альпініста, скелелаза або ж людини, яка ходить серйозні туристичні маршрути. Як і будь-яке інше спорядження, карабіни потребують належного догляду. Для того, щоб вони не підводили Вас у відповідальні моменти, слід регулярно оглядати їх та тримати в належному стані.Пропонуємо короткий чек-ліст з догляду за альпіністськими карабінами.

Правила використання альпіністських карабінів

  • Поводьтеся з карабінами акуратно, пам’ятайте, що ви довіряєте їм своє життя.
  • Навантажуватися має “довга” сторона карабіна. При цьому точок прикладання навантаження має бути лише дві. Максимальне статичне навантаження, яке здатен витримати карабін – в поздовжньому напрямку. Якщо навантажувати карабін у поперечному напрямку, його дуже легко зламати.
  • Не навантажуйте відкриті карабіни.
  • Карабін має бути правильно розташованим. Сторонні предмети не мають зміщувати карабін з основної осі навантаження, оскільки в такому випадку карабін працює “на злам” та витримує навантаження, значно менші, заявлених виробником.
  • При роботі з немуфтованими карабінами слід бути особливо уважним! Карабін може відкриватися від удару об скелю або при вібрації від протравлюванням мотузки. Карабіни з дротяною защіпкою менш схильні до відкривання від удару.
  • Мотузка має проходити через карабін так, щоб вона йшла знизу вгору і не утворювала вузлів.
  • Мотузка не має притискати муфту карабіна. Основним індикатором правильності розташування є таке положення карабіну, при якому мотузка, що проходить через нього, при русі піднімає карабін, а не притискає його до рельєфу.
  • Карабін з різьбовою муфтою треба розташовувати так, щоб при русі мотузка не розкручувала муфту.

Що перевіряти?

  • Регулярно перевіряйте карабін на наявність тріщин, гострих країв, надщерблень, задирок, іржі та інших дефектів поверхні. Робіть це уважно, оскільки навіть мікроскопічні тріщинки можуть критично зменшити міцність карабіна.
  • Впевніться, що всі елементи на місці та жоден елемент не зігнутий. Особливо це стосується деталей защіпки та муфти.
  • Перевірте защіпку та муфту карабіна: вони мають відкриватися та закриватися легко, плавно та швидко, без надмірних зусиль. Закривання має відбуватися вільно та повністю (особливо це стосується карабінів з автоматичною муфтою). Якщо карабін не закривається повністю або без допомоги, його необхідно замінити.
  • Заклепки карабіна мають бути рівними та не пошкодженими.
  • Особливу увагу слід звернути на місця, в яких мотузка треться об карабін. Вони не повинні мати гострих країв. Особливо це стосується карабінів на відтяжках, або тих, які використовуються зі спусковими пристроями.
  • Карабіни, що пережили падіння з висоти також мають бути замінені. Після падіння в карабіні можуть виникнути мікротріщини, не помітні неозброєним оком, які, втім, можуть фатально вплинути на його міцність.

Чистка карабіна

  • Якщо в рухомі частини карабіну потрапив пісок чи бруд, його потрібно видути. Якщо це не допомогло, карабін можна вимити в теплій воді з милом і добре прополоскати. При потребі зубна щітка може допомогти.
  • Змащувати карабін можна засобами на основі силікону. Змащувати необхідно заклепку обертання скоби, муфту та пружинку. Не залишайте мастила на поверхні карабіна.
  • Карабін необхідно обов’язково очистити та змастити після його контакту з солоною водою або тривалого перебування в середовищі з солоним повітрям.

Невірно підібрана форма карабіна може зіпсувати блок-ролик. Для таких роликів найкраще підійде овальний карабін

Дефекти поверхонь та форми карабінів

Задирки на поверхні карабіну, які можуть пошкодити мотузку необхідно усувати за допомогою дрібного наждачного паперу. Якщо пошкодження суттєве і його не можна усунути без шкоди для карабіну — знищіть карабін. Не зберігайте такі карабіни.

Найчастішим дефектом поверхні карабіна є “пропил” від мотузки. Це нормальний показник зносу карабіна. Виникає від тертя мотузки під час спусків, використання карабіна на станції під час тренувань з верхньою страховкою, або на відтяжках, які інтенсивно використовуються. Такі протерті карабіни слід замінити, коли глибина пропилу стає близькою до 1 мм порівняно з таким же новим карабіном, або його краї стають гострими і починають шкодити обплетенню мотузки.

Деякі виробники альпіністського спорядження мають серед своїх карабінів моделі з міцнішим покриттям, яке запобігає пошкодженню поверхні карабіна. Наприклад серед карабінів Climbing Technology присутні моделі з позначкою “HC” (Hard Coating) — міцнішим покриттям, яке рекомендовано використовувати в умовах, де звичайні карабіни швидко зношуються: в промальпі, роботах на висоті, рятувальних операціях, в приморських районах тощо.

Також деформування зазнають поверхні відтяжечних карабінів, що часто використовуються в шлямбурах. На них виникають задири та канавки. Уникайте контакту таких карабінів з мотузкою, оскільки навіть найменший задир може суттєво пошкодити мотузку. На скеледромах є сенс використання стаціонарних відтяжок з верхнім карабіном зі сталі.

Зберігання альпіністських карабінів

Карабін не слід зберігати в умовах підвищеної вологості чи солоного повітря, поруч з вологим одягом чи спорядженням. Також слід уникати кислотних середовищ та контактів з іржею.

Окрім наведених порад з регулярної перевірки карабінів, перед використанням нового карабіна слід уважно вивчити інструкцію виробника, та його настанови щодо поводження та інспектування стану карабінів. Цю інформацію можна отримати з сайту виробника, або інструкції, з якою він продається.