Як вибрати каску для альпінізму?

10 квітень 2024

Беззаперечна істина: каски рятують життя та здоров’я. Особливо важливим цей елемент альпіністського спорядження є для спортсменів, що ходять скельні маршрути, займаються скелелазінням на природному рельєфі та людям, що займаються промисловим альпінізмом, обслуговуванням об’єктів на висоті. Каски проектуються щоб захистити голову від різних випадкових об’єктів — сміття, “живого” каменя, ненароком зірваного зі скелі партнером, чи карабіну, що випадково пролітав повз вас, а також можуть захистити голову від ударів у разі падіння. Нижче розберемося, як вибрати каску для альпінізму, скелелазіння чи промальпу, які особливості та характеристики слід врахувати перед тим, як купити каску.


Як працюють каски для альпінізму?

Найбільш сучасним та популярним у виробників варіантом конструкції каски є використання поглинача удару зі спіненого полімеру. Такі каски поєднують тоншу оболонку та підкладку з полістирольної чи іншої синтетичної піни. Енергія удару поглинається за рахунок її пластичної деформації. Підкладка деформується остаточно та безповоротно. Така система дозволяє більш ефективно розсіювати енергію як вертикального удару, так і ударів ззаду та з боків, які частіше трапляються при падіннях, переворотах тощо. Окремі моделі касок можуть відрізнятися кількістю спіненого наповнювача. Це може бути як один елемент у верхній частині (як у Grivel Salamander 2), так і повне покриття з усіх боків (як у Grivel Stealth).

Каски для альпінізму Grivel Salamander 2 та Grivel Stealth мають різне покриття полістиреновою піною

Міцність каски з пінним поглиначем удару залежить від товщини оболонки, яка може варіюватися від тонкого пластикового покриття до напівжорсткої конструкції з міцних полімерів — полікарбонату, ABS тощо. Такі каски є легкими та найбільш поширеними, але менш довговічними при інтенсивному використанні через особливості тонких оболонок, які, як і більшість інших пластиків, деградують під дією ультрафіолету та інших природних умов.

Якщо сильно спростити, то такі каски призначені для того, щоб ламатися замість голови. Яскравим прикладом такого підходу є каска Petzl Sirocco — ультралегка каска, виготовлена повністю зі спіненого полімеру з жорсткою накладкою лише у верхній частині. Але здебільшого каски з пінним поглиначем удару все ж таки мають повноцінну пластикову оболонку.

Каски з підвісною системою

Більшість касок з піною спираються на голову безпосередньо пінним елементом, або пом’якшуючою підкладкою. Крім таких, бувають варіанти підвісних систем, де каска тримається на голові за допомогою системи строп (лямок). Ці каски традиційно мають міцну зовнішню оболонку. Такою системою найчастіше можна зустріти на касках, призначених для будівельників, спелеології. Енергія удару поглинається за рахунок пружної деформації зовнішньої оболонки та розтягування строп. Така система добре поглинає вертикальні удари, такі як падіння каменів, може відбивати в сторону невеликі предмети. Але в найпростішому вигляді не може допомогти при падіннях, ударах з боків тощо.

Каски з підвісною системою (Petzl Vertex) та з пінним поглиначем удару з поліпропілену EPP та полістирену EPS (Petzl Strato)

Перевагами цієї системи кріплення є дуже хороша вентильованість, навіть при використанні повністю закритої оболонки без вентиляційних отворів. Також ці каски, як  правило, дешевші. В сучасних касках для промислового та спортивного альпінізму така конструкція використовується майже виключно в комбінації з пінними поглиначами удару.

Окрім виду підвіски, та особливостей конструкції, каску слід вибирати залежно від того, для яких цілей Ви збираєтеся її використовувати, а особливо — за зручністю посадки.

Як зрозуміти, що каска підходить для вашої голови?

Перед купівлею, краще спробувати каску в магазині спорядження для альпінізму, або спробувати приміряти її якщо хтось з друзів має таку ж модель. Окремі моделі касок одного виробника можуть мати подібну систему регулювання та посадку по голові, але все ж таки кожна модель є унікальною і може не підійти конкретно вам. Навіть якщо інша каска того ж виробника ідеально “сидить на голові”. В магазині спорядження консультанти допоможуть правильно відрегулювати підвісну систему каски та всі лямки так, щоб вона зайняла правильне положення та не спадала. Як тільки ви відрегулювали її по розміру, перш ніж застібнути ремінь під підборіддям, зробіть наступне: похитайте з боку в бік вашою головою. Навіть не застібнута каска не повинна спадати і має добре сидіти на голові. Якщо каска щільно сіла, застібніть ремінь під підборіддям.

Регулювальні ремені каски повинні утворювати букву “Y” навколо ваших вух з обох боків голови. Ремені не повинні провисати або бути перекрученими. Уникайте занадто сильного нахилу каски назад (в такому разі ваш лоб залишиться незахищеним особливо від передніх ударів, а каска може просто з’їхати і повиснути на шиї). Каска має впевнено триматися на голові під час різких рухів головою в сторони, кивання. Інтенсивно потрусіть головою та спробуйте порухати застібнуту каску руками. Вона не має суттєво змінити положення, або почати тиснути. В той же час ремінець під підборіддям не має сильно тиснути на шию. Якщо ви плануєте користуватися каскою з рюкзаком за спиною, вдягніть на плечі рюкзак і перевірте, чи достатньо залишається простору, щоб підняти голову і подивитися вгору — каска не повинна заважати.

Більшість касок для альпінізму, добре регулюються по розміру. Якщо модель має різні розміри, то зазвичай їх не більше, ніж два — для різного обхвату голови. При виборі розміру пам’ятайте, що для альпінізму в холодну пору року може знадобитися підшоломник, або товстіша шапка — запас розміру каски має дозволяти вдягнути шапку під каску. Жіночі моделі касок можуть відрізнятися дещо меншим розміром, а також спеціальним вирізом в задні частині, який дозволяє зручно розташувати “хвостик” з довгого волосся.

Яку каску вибрати для скелелазіння, спортивного альпінізму?

Як правило, каски для скелелазіння обирають з-поміж легких моделей. За останні роки середня маса скелелазного спорядження, і касок зокрема, суттєво зменшилася за рахунок використання новітніх матеріалів, розробки принципово нових конструкцій. Легша каска — більший комфорт протягом спортивного дня та кращі результати. В той же час не варто забувати про надійність та відповідність стандартам безпеки (про них нижче).

Чи не найлегшою каскою, яка забезпечує повноцінний захист під час занять альпінізмом та скелелазінням, на момент написання цього матеріалу вважається каска Petzl Sirocco. Для найменшого розміру її вага усього 160 грамів. Ти не менше, вона сертифікована за відповідними стандартами для спортивного використання та забезпечує захист голови спортсмена. Недоліком таких касок є їх одноразовість. Якщо в неї прилітає камінь, чи трапляється зрив з ударом каскою, майже напевно вона одразу стає непридатною для подальшого використання. Подібні ультралегкі моделі можна побачити також і в асортименті Black Diamond, Grivel та інших виробників.

Дуже вдалою та популярною каскою для скелелазіння, класичного альпінізму є каска Black Diamond Half Dome. Вона має невелику вагу 330 грамів, зручну універсальну підвіску та два розміри на вибір. З особливостей — кріплення для ліхтарика та вентиляційні отвори. Також доступна її жіноча версія з вирізом під “хвостик”: Black Diamond Half Dome Wmn.

Легша модель, на яку також варто звернути увагу — каска Black Diamond Vector (доступна жіноча версія). Вага цієї моделі менше 200 грамів, а завдяки великій кількості вентиляційних отворів в ній не буде жарко в спеку на гарячих скелях. Корпус з міцного полікарбонату та повний захист піною з усіх сторін роблять її універсальною як для новачків, так і для просунутих скелелазів.

Як вибрати каску для промальпу?

Промальп — дуже широка сфера діяльності. Сюди включають практично будь-які роботи на висоті з мотузковим доступом, роботи в безопорному просторі з обслуговування будинків, промислових споруд, вітрових електростанцій, мостів та інших об’єктів. Також окремою сферою є арбористика — обслуговування та догляд, спилювання аварійних дерев, — в якій існують свої особливості вибору та використання спорядження.

При виборі каски для промальпу чи арбористики слід звертати увагу в першу чергу на рекомендації виробника по застосуванню конкретної моделі, а також відповідність стандартам саме у промисловому використанні. Як правило, спортивні каски не сертифікуються для промальпу, хоч і обмежено можуть використовуватися на свій страх і ризик в деяких нескладних задачах (не рекомендуємо так робити).

Каски для робіт на висоті від спортивних можна відрізнити більш товстою оболонкою, жорсткою конструкцією, яка покликана збільшити їх стійкість до ударів та тривалість нормальної щоденної експлуатації. На таких касках можуть бути присутні кріплення для ліхтаря, лицьового захисту — щитків, окулярів тощо. Як правило, каски для промальпу мають більшу вагу.

Для більшості задач промислового альпінізму підходять універсальні каски для промальпу, здатні забезпечувати надійний захист та зручність тривалої роботи, сумісність з додатковими аксесуарами, відповідність нормам з охорони праці та безпеки на окремих видах об’єктів тощо.

Petzl Vertex vs Petzl Vertex Vent

При виборі варто враховувати специфіку об’єктів, на яких плануються роботи. Наприклад, каска Petzl Vertex Vent відомого французького виробника на відміну від каски Petzl Vertex через наявність в ній вентиляційних отворів, НЕ відповідає вимогам стандарту EN 50365 “Шоломи електроізоляційні для робіт на низьковольтних установках”, тому не може використовуватися на об’єктах енергетики, де можливе ураження електричним струмом. Навіть якщо це задачі не пов’язані з електрикою, інженер з охорони праці просто може не допустити вас для робіт на такому об’єкті, якщо каска не відповідає вимогам охорони праці. Натомість при виконанні робіт на інших промислових спорудах така каска може бути комфортнішою якраз за рахунок додаткової вентиляції в жарку погоду.

Окрім стандартних для більшості касок елементів, таких як кріплення під налобний ліхтарик, на окремих моделях можуть бути присутні кріплення під захисні навушники, захисні окуляри чи повнолицьові щитки тощо. Наприклад на каски Petzl Vertex та Petzl Strato можна встановити сітчастий захист обличчя Petzl Vizen Mesh для використання в арбористиці. Також для цих моделей каскок для промальпу передбачено додаткові аксесуари: окуляри Petzl Vizir для захисту від пилу та дрібних об’єктів та спеціальний полікарбонатний повнолицьовий екран Petzl Vizen для захисту від електричної дуги (один з факторів небезпеки при роботі поблизу відкритих ліній передачі електроенергії, електроустановок).

Стандарти безпеки касок для альпінізму

Нижче наведені деякі стандарти, у відповідності до яких мають вироблятися та сертифікуватися каски для промислових робіт на висоті (промальпу) залежно від призначення та особливостей моделі, виробника та країн, в які каски постачаються. Також окремі маркування свідчать про те, що виробник заявляє відповідність виробу всім вимогам нормативних документів окремих країн, чи союзів.

  • EN 397 — “Каски захисні промислові”
  • EN 12492 — “Спорядження для альпінізму. Шоломи для альпіністів. Вимоги щодо безпеки та методи випробування”
  • EN 50365 — “Шоломи електроізоляційні для робіт на низьковольтних установках”
  • ANSI Z89.1 — Американський національний стандарт захисту голови у промисловій сфері
  • CE (для ринків Євросоюзу)
  • EAC (для ринків митного союзу рашки та її посіпак)
  • UKCA (для ринку Великої Британії)
  • AS/NZS 1801 (для ринку Австралії та Нової Зеландії)
  • GB 2811-2019 (для ринку Китаю)

Для України стандарти EN мають свої відповідники у вигляді ДСТУ, що ставлять ті самі вимоги.

Для спортивних касок стандарти дещо відрізняються від тих, що призначені для промислового використання. Наприклад немає потреби захищати людину від ударів електричним струмом. При використанні в скелелазінні та спортивному альпінізмі, в реальних умовах найбільш імовірними є вертикальні удари, або удари в момент коли голова піднята вгору під кутом у 45-60° (спорстмен дивиться вгору). Тому важливою є в першу чергу відповідність стандарту EN 12492, який описує саме використання касок в спортивному альпінізмі. 

Каски Petzl також тестуються за внутрішньою методикою виробника на стійкість до бічних ударів

Опціонально виробники можуть сертифікувати свої вироби за стандартами UIAA (Union Internationale des Associations d’Alpinisme — Міжнародне об’єднання федерацій альпінізму), які додатково до прямого удару зверху, передбаченого сертифікацією по EN тестують каски на проникнення гострих елементів, відрив лямок тощо. Отже каска, яка має сертифікат UIAA відповідає більш жорстким вимогам. При тестуванні виробів за стандартом UIAA-106, використовуються ті ж методи, що і при тестуванні за EN, але об’єкт дослідження (голову) має передаватися на 20% менше ударного навантаження.

Окремі вимоги стандарту щодо тестування касок UIAA-106 (спрощено)

Всі стандарти UIAA для скелелазного та альпіністського спорядження можна переглянути на офіційній сторінці: https://www.theuiaa.org/safety/safety-standards/

Який термін служби має каска для альпінізму?

Каски для скелелазіння та альпінізму мають обмежений термін “життя”. В найкращому випадку вашу каску слід замінити, якщо з часу її виготовлення минуло 10 років. Дату виготовлення як правило вказують на самій касці.

Навіть при використанні спеціальних домішок, які перешкоджають шкідливому впливу ультрафіолету на пластик, з якого виготовляють каски, вони залишаються вразливими до цього типу сонячного випромінювання. Ультрафіолет з часом значно зменшує міцність пластику. Якщо ви часто використовуєте вашу каску, то термін її служби слід скоротити до максимум 5 років.

Уважно оглядайте каску перед застосуванням. Майте на увазі: в будь-який час ви можете потрапити в ситуацію, після якої подумаєте, “я б серйозно вплутався, якщо б не моя каска”. Після того як каска один раз добряче «попрацювала», зберігши ваше здоров’я або життя — настав час замінити її на нову.

Пам’ятайте, ви повинні обов’язково замінити каску, якщо вона тріснула, була деформована, була пошкоджена сама каска або ремені кріплення. Для окремих моделей можна замовити запасні частини — змінні ремінці, пом’якшувачі тощо.

На яких виробників звернути увагу?

Серед виробників касок для альпінізму варто виділити наступні бренди, які вирізняються якісними моделями з продуманою конструкцією та хорошою ергономікою.

  • Petzl — відомий французький виробник альпіністського спорядження, в т.ч. касок для промислового використання, скелелазіння та альпінізму.
  • Black Diamond — американський бренд товарів для альпінізму та скелелазіння з відповідними моделями спортивних касок.
  • Grivel — легендарний європейський бренд спорядження для альпінізму. В асортименті є високоякісні продумані каски для спортивного використання.
  • Edelrid — німецький бренд з достойним асортиментом касок для альпінізму і робіт на висоті.
  • CAMP — італійський бренд товарів для спортивного та промислового альпінізму з понад 100-річною історією.

Серед касок для промислового використання безперечним лідером є французький виробник Petzl, який пропонує кілька надійних моделей та великий аксесуарний ряд для застосування касок в різноманітних ситуаціях — від роботи по обслуговуванню будинків, так і робіт на вітряних електростанціях та лініях електропередач.

При виборі спортивних касок варто звернути увагу на моделі від Black Diamond, Petzl, Grivel та Edelrid. Виробники мають величезний досвід співпраці зі спортсменами найвищого рівня та пропонують моделі касок для найвимогливіших користувачів. В магазині Top Rope можна вибрати якісну сертифіковану каску для альпінізму, промальпу чи скелелазіння а також інше спорядження для альпінізму. Якщо для вибору з усього асортименту необхідна допомога — наші фахівці залюбки допоможуть знайти відповіді на питання.

Догляд за каскою для альпінізму

Щоб подовжити термін служби вашої каски і, відповідно, вашого мозку, слід дотримуватися декількох нескладних правил при використанні каски.

  • Перед використанням перевіряйте стан всіх застібок та інших пластикових частин підвісної системи та системи регулювання розміру.
  • Регулярно оглядайте стропи підвіски — вони мають бути рівними, не деформованими та прилягати до голови без перекручень.
  • Перед використанням слід впевнитися, що пінний поглинач удару добре закріплений на зовнішній оболонці та не має значних деформацій.
  • Ультрафіолетове випромінювання шкідливо впливає на пластик, з якого виготовлена зовнішня оболонка, тому не тримайте каску на сонці, коли не користуєтеся нею.
  • Оберігайте каску від ударів, контактів з гострими чи іншими агресивними поверхнями, коли не користуєтеся нею. Мікротріщини, що виникають в корпусі каски погано позначаються на її міцності.
  • Не сідайте на каску!
  • Намагайтеся переносити каску в рюкзаку — це забезпечить для неї захист від небажаних пошкоджень та зайвого ультрафіолету.
  • Не фарбуйте каску та не використовуйте на ній розчинники чи інші хімічні речовини — вони можуть суттєво зменшити міцність пластикової оболонки.
  • Якщо каска має поглиначі вологи, змінні підкладки — їх можна прати в теплій мильній воді.
  • Забруднену каску не слід мити за допомогою агресивних миючих засобів. Максимум — використати теплу воду і мило, але спочатку — прочитати інструкцію виробника.

Не використовуйте ніяких замін для альпіністських касок!

Не варто заощаджувати на своєму житті та здоров’ї, використовуючи під час схождень будівельні каски, або каски для інших видів спорту (бейсбольні, велосипедні, для кінного спорту, лижні шоломи, балістичні каски, військові каски тощо). Вони пристосовані для інших задач та небезпек, але не для альпінізму. Такі шоломи часто не проходять спеціалізованих випробувань, їх конструкція не пристосована для захисту вашої голови в умовах форс-мажорних обставин, які можуть виникнути саме під час сходження. Добре підібрана каска для альпінізму — найкращий захист, який ви можете купити для вашого мозку в горах. Отримуйте задоволення та будьте в безпеці!