Туристичні бахіли, гамаші, ліхтарики

18 грудень 2012

Що по суті собою являють туристичні гамаші (бахіли, ліхтарики)? В чому полягає різниця між цими пристосуваннями? Тим, хто любить активний відпочинок, пояснювати значення цих слів немає необхідності. Для тих же, хто нещодавно поповнив наші ряди, неодмінно будуть цікавими не лише сухі факти, але й практичне призначення даних речей.

Отже, туристичні гамаші. У середовищі дивакуватого туристсько-альпіністського бомонду, і не лише, їх найчастіше іменують ліхтариками. Інколи ліхтариками також називають укорочені гамаші. Головне призначення цього винаходу – захист взуття і ніг від потрапляння пилу, дрібного каміння і, головне, снігу.

Бахіли Travel Extreme Expedition

Бахіли Travel Extreme Expedition

Від початку гамаші туристичні були створені як частина спорядження для висотного альпінізму. Зрозуміло, що в умовах високогір’я, де сніговий покрив зберігається протягом цілого року, захист взуття та ніг від намокання, є достатньо актуальною проблемою. Звичайно що питання комфорту на альпіністському маршруті  досить умовне, однак забезпечення мінімально можливих комфортних умов, таких як сухе взуття та штани – це питання життєвої необхідності. Саме тут бахіли, ліхтарики чи гамаші туристичні, як би ми їх не називали, відіграють надзвичайно важливу роль.
Як правило, бахіли туристичні виготовляють із нейлону та його похідних, або мембранних матеріалів. Нейлон – дуже міцний і практичний синтетичний матеріал, який здатен утримувати вологу ззовні, не пропускаючи її до поверхні одягу і чобіт. Однак він так само не пропускає вологу, що випаровується з поверхні шкіри під час фізичних навантажень, у зовнішнє середовище.

Так звані мембрани позбавлені цього недоліку, бо здатні «дихати». Вода, що утворюється після танення снігу, не просочується всередину, а Ваша власна волога виводиться назовні. Таким чином досягається відчуття абсолютної сухості і комфорту. Однак у мембран є один суттєвий недолік – їх вартість, яка вдвічі і більше разів перевищує ціну на менш революційні матеріали.

Окрім пошивних матеріалів, існує багато інших критеріїв, за якими оцінюються гамаші (ліхтарики, бахіли). Найбільш вагомі серед них ми перерахуємо далі на прикладах.

Гамаші Travel Extreme Snow

Гамаші Travel Extreme Snow

Ліхтарики можуть бути високими (до коліна), як, наприклад, бахіли Travel Extreme Snow, або короткими, як гамаші Travel Extreme Multi. Які з них кращі, говорити не коректно, тому що призначені вони для абсолютно різних умов.

В умовах Кримської зими і низького снігу, безумовно, Вам ідеально підійдуть вкорочені гамаші. Вони мають незначну вагу і дуже компактні, окрім того, така модель, як бахіли (гамаші) “Travel Extreme Multi (тросик)” оснащені замінним сталевим тросиком для кріплення до підошви чобота, а це досить зручно, тому що тросик прослужить значно довше, ніж найміцніший ремінець. Окрім того, дана модель адаптована до будь-яких типів взуття, завдяки можливості регулювати бахіли по висоті.

Високі гамаші (бахіли) незамінні для зимових Карпат і Кавказу (у будь-який сезон). Як правило, вони повністю закривають гомілку до коліна. Для того, щоб сніг не сипався через верх бахіли, передбачено регулювання верхнього краю.

Бахіли Travel Extreme випускаються у найрізноманітніших модифікаціях. У одних моделей блискавка передбачена спереду, у інших – з боків. Даний нюанс скоріше є питанням особистих упереджень і смаку. Головне, на що слід завжди звертати увагу – чи захищена та сама блискавка клапаном, який є не лише модним атрибутом незрозумілого призначення.

Не секрет, що найчастіше, гамаші починають промокати саме від блискавки. Щоб цього не відбувалось, виробниками і був видуманий клапан на липучках – як додаткова гарантія захисту ваших ніг від намокання. Такими клапанами обов’язково обладнані всі моделі гамаш, які ми пропонуємо у магазині, не залежно від висоти крою.

Ліхтарики Travel Extreme Multi

Ліхтарики Travel Extreme Multi з тросиком

Якщо Вас турбує питання, які краще придбати бахіли, оснащені ремінцем чи тросиком, то тут ми, мабуть, не дуже зможемо допомогти. Справа в тому, що кожний із виробів має як свої переваги, так і недоліки. Тросик, безумовно, міцніше. Він не порветься від посиленого тертя. Скоріш за все швидше стануть непридатними самі ліхтарики, ніж таке кріплення. Однак гамаші із ремінцем надають можливість регулювання під різні типи взуття і по нозі зокрема, що також є суттєвим фактором. Так, наприклад, бахіли (гамаші) Travel Extreme Snow наділені відмінним анатомічним високим кроєм, з легкістю регулюються по верхньому краю, мають різні кольорові варіанти і оснащені нижнім кріпильним ремінцем, що аж ніяк не применшує їх переваг перед моделями з тросиком.

Любителям мега-гострих відчуттів, особливу увагу варто звернути на бахіли Travel Extreme Expedition, що призначені для такого суворого дозвілля як висотний альпінізм. Це бахіли у прямому сенсі слова, бо вкривають не лише гомілку до коліна, але і всю поверхню чобота включно з підошвою, що дає абсолютний захист від намокання.

І на завершення ще одна маленька порада. Якщо Ви бажаєте купити туристичні бахіли, то в першу чергу визначтесь із тим, яким цілям вони будуть служити. Бо це найголовніше. Виходячи із цілей, ми обов’язково допоможемо Вам придбати засоби її досягнення.