Рюкзак Osprey Atmos 35 – відгук рятувальника-пошуковика

30 липень 2013
Osprey Atmos 35

Osprey Atmos 35

Коли холодно і темно в пізню годину. Коли Ви працювали цілий день або щойно зупинилися на ночівлю після тривалого переходу, але Вас кличуть на спасроботи або пошуки людини, яка зублукала. Безперечно, в такий момент Вам захочеться мати під рукою рюкзак, в який, без зайвих роздумів, легко помістити усе необхідне спорядження.

Рюкзак Osprey Atmos 35 (Оспрей Атмос 35) належить саме до таких рюкзаків. Він має набір “фішок”, які знаходяться на своїх місцях та виконують свої функції на “відмінно”. Крім того всі його деталі є інтуітивно зрозумілими, і Ви можете зосередитися на виконанні своїх задач, практично не звертаючи уваги на те, як варто поводитися з рюкзаком, як його пакувати, яку кишеньку відкрити, та не витрачати час на боротьбу з “блискавками” або припасування лямок підвісної системи.

Я використовував Atmos 35 декілька місяців під час пошукових робіт і можу з впевненістю сказати що це був довготривалий тест на міцність та надійність за різних погодних умов, який закінчився успішно.

35 літрів – це великий об’єм для повсякденного рюкзака і нижня межа для категорії рюкзаків, які мають бути обладнані хорошою підвісної системою і поясним ременем, оскільки вага, яку можна переносити в таких рюкзаках є суттєвою. Мій рюкзак для пошукових робіт зазвичай наповнений великим асортиментом спеціалізованого спорядження та має вагу не менше 9 кілограм до того як я пакую в нього воду та додатковий одяг. Тому рюкзак невеликої ваги – нагальна необхідність, і Atmos 35 масою всього 1180 грам (що є досить непоганим значенням) можна вважати легким як для рюкзака з такою підвіскою та функціями.

Osprey, безсумнівно, вже встиг досягти вершин в розробці легкого спорядження, яке, в той же час, не поступається в функціональності, а часто навіть і перевершує більшість виробників з усього світу. Щодо Atmos 35, то тут немає жодних компромісів – рюкзак легкий і функціональний. Osprey використали металевий каркас, який тримає натягнуту сітчасту рамку (система Airspeed). Сітка тисне на спину і утримує рюкзак на відстані приблизно у 5 см, що дозволяє повітрю вільно циркулювати. Спина залишається сухою і не пахне. Втім це не створює додаткових незручностей, пов’язаних з великими навантаженнями, або нестабільністю рюкзака при русі.

Osprey Atmos Mesh Back

Сітчаста спина Osprey Atmos

Atmos має одне велике основне відділення, та меншу додаткову кишеню у верхній частині, яку можна використовувати для речей, які мають бути постійно під рукою. В моєму випадку там “живуть” освітлювальні прилади. Обидві ці кишені, а також третя (фронтальна) достатньо великі, щоб вмістити мапу, мають 2-сторонні блискавки, стійкі до промокання, а також захищені додатковими компресійними стяжками. Протікання блискавок, до речі, я досі не помічав.

Основний відсік має кишеню для питної системи з еластичного матеріалу. Трубка питної системи виводиться назовні через спеціальний отвір. Якщо Ви надаєте перевагу пляшкам для води (як я), на боках рюкзака розташовані дві еластичні кишені.

Atmos 35 також має велику еластичну кишеню на фронтальній панелі, яка легко стає вологою в дощ, але дуже подобається мені як кишеня для легкої дощової куртки, яку можна швидко дістати – фастекс на стропі не дозволить вмісту кишені випасти.

Osprey Atmos (red)

Osprey Atmos

Поясний ремінь Atmos має дві кишені на блискавках з обох сторін. В них ідеально зберігати компас, олівець, телефон або маленький гаманець. Як і всі блискавки на рюкзаку, вони мають великі петельки на “собачках”, що дозволяє легко відкривати кишені навіть в рукавицях. Система затяжки поясу Osprey (а саме на нього при правильні посадці рюкзака діятиме найбільше навантаження) легка та акуратна. Жодних строп, які заважають.

Поясний ремінь Osprey Atmos

Поясний ремінь Osprey Atmos

Лямки Atmos виготовлені з термоформованої піни та мають перфоровані отвори для покращення вентильованості, а також оздоблені сіткою з тією ж метою. Система підлаштування розміру має стандартний набір елементів для регулювання плечової підвіски, і забезпечує хорошу адаптацію для плечей більшості людей.

Усі рюкзаки Osprey, які мені довелося випробувати були якісно виготовлені, в них використані найкращі матеріали. Усі інші деталі та особливості також знаходяться на найвищому рівні. Цілком зрозуміло чому Osprey продає так багато рюкзаків по всьому світі, навіть зважаючи на те, що їх вартість на папері зазвичай здається значно вищою за товари конкурентів. На мою думку, це саме той випадок, коли Ви платите саме за те, що отримуєте. Ціна Osprey завжди відповідає якості.

ВИСНОВКИ: Osprey Atmos 35 є бездоганним з точки зору зручності у користуванні, комфорту носіння та витривалості після місяців в лісових хащах, запихання в Land Rover’и та не особливо дбайливого ставлення. Це дуже, дуже легкий рюкзак для свого розміру, але без компромісів в зручності та надійності.

Оригінал: http://www.gearweare.com/review/osprey-atmos-35-backpack/
Переклад: TopRope.com.ua