Як прати термошкарпетки?

6 грудень 2021

При неправильному догляді та пранні термошкарпеток “аби-як”, їх доля може стати дуже короткою. Та насправді, нічого складного в правильному пранні термошкарпеток немає. Просто слід пам’ятати, що якісні шкарпетки для трекінгу, походів, бігу чи зимових видів спорту відрізняються від звичайних “базарних”. В першу чергу це більш технологічні матеріали, які вимагають дещо обдуманішого догляду. Це, насамперед, позначається на необхідній делікатності у пранні та сушці таких шкарпеток. Варто лише дотримуватися кількох простих правил та рекомендацій виробника для вашої моделі шкарпеток — і прослужать вони довго.

Як прати термошкарпетки?

Прати руками чи в машинці?

Більшість моделей термошкарпеток не вимагає виключно ручного прання. Втім, це завжди найкращий варіант, що найменше впливає на структуру шкарпеток та їх здатність виконувати свої функції: відводити вологу, зберігати тепло, захищати від натертостей тощо. Прання в пральній машинці вимагає використання делікатних режимів та встановлення правильної температури води. Щадний режим не зіпсує більшість моделей шкарпеток. Вивертання шкарпеток навиворіт також хороша практика — це зменшує утворення ковтунців та витягування ворсу.

Шкарпетки з вовни Merino набагато довше не накопичують неприємні запахи, тому і прати їх можна рідше, аніж звичайні бавовняні шкарпетки. Краще частіше провітрювати їх і просто полоскати в холодній воді при можливості. Також, з іншого боку, занадто часте прання шерстяних термошкарпеток швидко зменшить термін їх служби. Для найкращого результату можна використовувати спеціалізовані засоби для прання виробів з вовни (наприклад Toko Eco Wool Wash).

Більше про догляд за одягом з Merino Wool читайте в нашій статті: “Як прати одяг з вовни Меріно?

Кашемірова, а також ангорська вовна мають додаткові вимоги по догляду, але в термошкарпетках використовуються не часто, тому для таких шкарпеток краще покладатися на рекомендації виробника для конкретного виробу.

При машинному пранні бажано уникати прання шкарпеток з речами, які мають липучки, металеву чи пластикову фурнітуру, яка може пошкодити ніжні волокна. Для шкарпеток з вовною обирайте меншу температуру прання, аніж для синтетичних. Можливо знадобиться випрати шкарпетки двічі — вивернутими на різні сторони. Часто доводиться так робити, якщо шкарпетки використовувалися в поході і назбирали на себе багато бруду, хвої, листя, трави, колючок тощо. Коротке легке “подвійне” прання може допомогти позбутися більшої кількості цього сміття.

Яка температура не зашкодить термошкарпеткам?

Температура, при якій безпечно прати термошкарпетки, як правило, зазначається виробником на упаковці. Зазвичай рекомендовані градуси не перевищують позначки у 30-35 °С. Тобто найкраще прати термошкарпетки у холодній або теплій воді, в якій легко можна тримати руки.

Якщо вода буде занадто гарячою, шкарпетки можуть втратити еластичність та форму, також може зіпсуватися об’ємність в’язки, через що вони втратять властивість зберігати тепло. Термошкарпетки з шерстю майже гарантовано зменшаться в розмірі, і втратять структуру в’язки.

Як прати шкарпетки на природі?

Якщо є потреба добре випрати, чи принаймні освіжити трекінгові шкарпетки поза домом, при пранні скористайтеся окремою ємністю для води. Наприклад, це може бути гермомішок, спеціальна похідна компактна миска або відро. Якщо користуєтеся миючим засобом, його слід також обирати мінімально шкідливим для довкілля (наприклад такий). Не слід прати шкарпетки у водоймах: річці, джерелі, ставку, навіть калюжі тощо. Це не прийнятно як з точки зору шкоди довкіллю, гігієни, принципів Leave No Trace, поваги до інших туристів, так і просто здорового глузду. Брудну воду утилізуйте подалі від водойм.

Hiking Socks

Як сушити термошкарпетки?

Після прання не варто викручувати шкарпетки — це може пошкодити їх структуру. Достатньо вижати зайву воду руками за пару підходів.

Синтетичні термошкарпетки сушити найкраще у підвішеному або горизонтальному стані, у вільному доступі до свіжого повітря. Вовняні шкарпетки краще сушити в горизонтальному положенні, оскільки підвішені вертикально вони можуть витягнутися униз і втратити свою форму. Товсті термошкарпетки швидше сохнуть вивернутими внутрішньою стороною назовні.

Високі температури протипоказані термошкарпеткам, тому їх не рекомендовано сушити біля багаття, або іншого відкритого вогню. Їх волокна легко пошкодити і перетворити шкарпетки на шматок пластику. Само собою, мокрі шкарпетки, складені в куточку намета навряд чи висохнуть взагалі.

Для водонепроникних мембранних шкарпеток виробник може рекомендувати й інші важливі умови. Наприклад для мембранних шкарпеток DexShell заборонена машинна сушка та віджим.

Чи можна сушити термошкарпетки в сушильній машині?

Найкращий варіант — натуральна сушка на відкритому повітрі. Втім, якщо це прямо не заборонено виробником для конкретного виробу, про що може говорити спеціальна позначка на упаковці, термошкарпетки можна сушити в сушильній машині в режимі з невисокою температурою.

Як розуміти позначки на упаковці?

Якщо у вас залишилися питання по догляду за термошкарпетками — залишайте їх в коментарях нижче, і наші фахівці допоможуть з пошуком правильних відповідей.

Вибрати термошкарпетки