5 місць у Карпатах, які варто відвідати цієї осені

4 вересень 2018

Осінні Карпати — це не ті Карпати, які ми звикли бачити влітку, в теплу погоду в неосяжному морі зелені. Осінні Карпати — це місце, де природа палає різноманіттям барв та дає можливість відчути їх по-іншому. Top Rope пропонує невелику підбірку вершин, які, на нашу думку, варто включити у свій маршрут якщо Ви ще тільки плануєте свій осінній похід.

Гора Маковиця

Гора Неніска (Нєнєска)

Гора Мармароського масиву, яка насправді має вигляд хребта з двома невиразними вершинками — Неніскою Малою (1818 м.) та Неніскою Великою (1815 м.). До висоти 1400 метрів гору вкривають букові та хвойні ліси, які вище змінюються полонинами.

Масив гори Неніска (також вживається назва Нєнєска) розділяє Мармароси на Рахівські та Чивчинські гори. З її вершини можна побачити багато прекрасних краєвидів в тому числі і найвищу точку Мармаросів — гору Феркеу (1958 м), яка лежить вже на території Румунії.

Щоб потрапити сюди, як і на весь прикордонний Мармароський хребет, необхідно мати перепустку від прикордонників. Але повірте, воно того варте.

Найближчий до гори населений пункт — село Богдан (12 км на північний захід).
Для подорожі сюди знадобиться Карта Мармароських гір
Неніска

Піп Іван Мармароський

Вершина Мармароського масиву. Має висоту 1936 м. Розташована в Рахівському районі Закарпатської області, на кордоні України і Румунії. Піп Іван належить до Мармароського заповідного масиву Карпатського біосферного заповідника, і на його схолах росте велика кількість рідкісних рослин. Гора має навколо себе велику кількість гарних полонин, найбільша з яких — полонина Лисича.

На фото полонина Лисича, ліворуч Піп Іван Мармароський. Піднятися на Піп Іван Мармароський можна із сіл Богдан або Ділове.

Походи зимовими Мармаросами вважаються складними і доступними лише досвідченим туристам, тому радимо встигнути побачити “Гуцульські Альпи” ще до того, як їх вкриє сніг.

Піп Іван Мармароський

Гора Пожижевська

Пожижевська — одна вершин Чорногірського хребта Українських Карпат. Розташована на межі Івано-Франківської та Закарпатської областей, у північно-західній частині Чорногори. Висота 1822 м.

Західні схили Пожижевської спадають крутими скелястими урвищами. На південь від вершини, розташовані два високогірні озера. На пологішому схилі у північно-східному напрямку на висоті 1550 м розташовані сніголавинна метеостанція, а також Біологічний стаціонар Інституту екології Карпат НАН України.

Для відвідин Пожижевської та інших вершин Чорногірського хребта Вам знадобиться ця карта.

Пожижевська

Гора Хом’як

Вершина у східній частині масиву Ґорґани в Українських Карпатах. Знаходиться неподалік гірськолижного курорту Буковель та с. Татарів. Вершина має висоту 1542 м. Гора дуже популярна у туристів, оскільки підйом на неї є легким, а доступність від великих туристичних центрів в межах одного дня дозволяє відвідати вершину навіть з маленькими дітьми. Перевагою відвідин Хом’яка є також і близькість транспортного сполучення.

Навколо гори є безліч цікавих місць з природними дивами: водоспадами (Женецький Гук), полонинами та лісами.

Щоб відвідати гору Хом’як знадобиться туристична карта Східні Горгани, або її ламінована версія. Якщо похід не одноденний, то від Хом’яка можна піти далі Ґорґанами через гору Синяк на Малий Ґорґан, гори Довбушанку та Ведмежик. Такий похід може затягтись на 3-4 дні, але так само не буде складним.

Хом’як

Гора Синяк

Вершина в Ґорґанах, висота 1665 м. Розташована в межах Карпатського національного природного парку, в Надвірнянському районі Івано-Франківської області, неподалік від сіл Поляниця (курорт Буковель) і Татарів.

Вершина гори вкрита кам’яними розсипами, які нижче по схилу переходять в полонини, а до висоти 1300 метрів гора вкрита густими лісами. Синяк — популярна вершина для коротких походів. До неї легко дістатися з Буковелю та інших населених пунктів. Для кількаденних мандрівок Синяк можна включати в маршрут разом з Хом’яком та вершиною Малий Ґорґан, який також є частиною хребта Синяк. Сходження на вершину є дещо складним через кам’янистий характер підйому, але для туриста з досвідом походів воно не буде проблемним.

З Синяка відкривається чудова панорама на хребет Довбушанка та Чорногірський масив з найвищими вершинами Українських Карпат.

Синяк

Карпати — безмежні, варто лише мати бажання. І пам’ятайте: велика подорож починається з маленького кроку, а необхідним спорядженням забезпечує магазин Top Rope

Усі фото: Марічка Насипана