Як вибрати вкладиш для спальника?

18 грудень 2013

Австрійський бренд COCOON має широкий асортимент вкладишів для спальних мішків. На стільки широкий, що розібратися який же вкладиш підійде саме під Ваші вимоги може стати досить складним завданням. Я спробую прояснити ситуацію та надати конкретні рекомендації з вибору вкладиша для спальника. Одразу зауважу, що цей матеріал стосується в основному вкладишів COCOON MummyLiner, що мають форму кокона та вкладишів COCOON TravelSheet у формі прямокутної ковдри. Втім його легко і з мінімальними уточненнями можна застосувати і до інших моделей вкладишів, відмінних, як правило, лише формою, розмірами та наявністю деяких інших елементів.

Отож спочатку варто відповісти на питання “Для чого взагалі потрібні вкладиші в спальник?”. Мовляв, все життя спали просто в спальнику, а виявляється, можна натягувати на себе ще й додатковий шматок тканини. Якщо відповісти максимально просто – вкладиш може використовуватися як: а) вкладиш всередині спальника; б) як “travel sheet” – тобто як постільна білизна, чи то покривало.

Почнемо з першого варіанту застосування.

Цей варіант одразу ж вказує на явні переваги використання вкладиша. Вкладиш збереже спальник чистим зсередини, оскільки візьме на себе удар бруду Вашого тіла, який встиг накопичитися за день.

Погодьтеся, рідко в туристичному поході вдається щовечора приймати душ та вдягати чистий одяг. Таким чином спальник доведеться прати значно рідше, що дозволить утеплювачу “прожити” значно довше і зберегти свої теплоізолюючі властивості. Легше, прийшовши додому після походу, вкинути в пральну машинку вкладиш разом з іншими речима, аніж прати спальний мішок.

Вкладиш COCOON MummyLiner Microfiber (мікрофібра)

Вкладиш COCOON MummyLiner Microfiber (мікрофібра)

Спальник не повинен смердіти, а шкірному жирові та поту далеко не місце в утеплювачі спальника. Втім, крім цих типів потенційних забруднень для спальника, існує ще один фактор, дія якого є згубною для улюбленого мішка. Про нього рідко згадують, але це не заважає йому погіршувати стан спальників по всьому світові. Я маю на увазі пісок.

Дрібний пісок та пил, який зазвичай дуже добре прилипає до підошв, легко та непомітно проникає через матеріал внутрішньої частини спальника прямо в шари теплоізолятора. Потрапивши всередину, пісок діє як наждак, стираючи синтетичні волокна та знищуючи захисне просочення пуху.

Хороший синтетичний чи пуховий спальник, куплений за великі гроші, легко вберегти за допомогою недорого вкладиша.

Використання вкладиша в спальнику також додає “теплоти” – навіть тоненький шовковий або бавовняний вкладиш (COCOON MummyLiner Silk або Cotton) створює один додатковий прошарок повітря; матеріали з пустотілими волокнами (Thermolite Performer, Thermolite Reactor) працюють ще краще.

Другий варіант використання вкладиша для спальника – використання його у вигляді звичайної постільної білизни.

Цей варіант дає впевненість в тому, що спати Ви будете в своєму ліжку, де б Ви не ночували. Особливо важливим це є в хостелах, потягах, чи інших місцях, де спати доводиться в не дуже гігієнічних умовах.

Вкладиш COCOON TravelSheet Microfiber (twilight blue)

Вкладиш COCOON TravelSheet Microfiber (twilight blue)

Більш комфортними будуть вкладиші серії TravelSheet, які мають прямокутну форму, тож мають більше простору для ніг. Також варто звернути увагу на інші серії вкладишів COCOON (Coupler, Double та ін.), які орієнтовані саме на використання в мандрівках, а не суворих умовах походів.

Вкладиш для двох осіб COCOON TravelSheet Double

Вкладиш для двох осіб COCOON TravelSheet Double

Збираєтеся в подорож у тропічні країни? Спеціальні протимоскітні вкладиші Insect Shield вбережуть спокій сну від різноманітних комах, які дуже полюбляють залазити у ліжко.

InsectShield

Шовк (Silk), посилений шовк (Silk Ripstop) та Coolmax – це матеріали, які добре вбирають вологу та надзвичайно швидко сохнуть. Вони добре працюють у вологому та жаркому кліматі, де потреби в будь-яких ковдрах чи спальниках для комфортного сну просто може і не бути.

Отже, який вкладиш для спальника обрати? Ось кілька конкретних порад:

  • – Шовкові (Silk) вкладиші є найлегшими та найбільш компактними; вони добре відводять вологу та швидко сохнуть. Купивши шовковий вкладиш (в формі кокона – MummyLiner) Ви майже не збільшите об’єм рюкзака, але отримаєте суттєве утеплення та комфорт. Вкладиш в формі ковдри – COCOON TravelSheet Silk стане в нагоді в хостелі або дешевому готелі.
  • Вкладиші з комбінації шовку та бавовний (Silk/Cotton) так само є легкими та компактними, як і виготовлені з чистого шовку. Рекомендоване використання в тих же умовах. Поверхня матеріалу є менш слизькою, тож може сподобатися тим, кому не дуже до вподоби шовкова білизна.
  • Вкладиші з бавовни (Cotton) – бюджетний варіант, якщо Вас не дуже хвилює об’єм та вага.
  • Мікрофібра (Microfiber) – синтетичний матеріал, який швидко сохне та є порівняно легким. Вкладиші з мікрофібри є найдешевшими.
  • Єгипетська бавовна (Egyptian Cotton) трохи тепліша за звичайну і порівняно легша, оскільки має дещо відмінну структуру волокон.
  • Фланель (Flannel) є теплішою за звичайну бавовну та приємнішою до тіла. Але такий вкладиш має значно більшу вагу та об’єм. Якщо Ви подорожуєте машиною і це для Вас не критично – вкладиш з фланелі буде хорошим вибором.
  • Coolmax швидко вбирає вологу та висихає – ідеальний варіант для жаркого та вологого клімату. Також тканина Coolmax є дуже еластичною. Якщо Ви любите покрутитися уві сні – в такому вкладиші заплутатися буде не легко :-)
  • Вкладиші з матеріалу Thermolite відмінно підійдуть в разі, якщо спальник не є достатньо теплим для умов, в яких він буде використовуватися. Або якщо є потреба зробити з літнього спальника міжсезонний, або з міжсезонного зимовий.
    Також вкладиші COCOON MummyLiner Thermolite Reactor та Performer можна використовувати як звичайні літні спальники, але потрібен буде додатковий захист від вітру – щось на зразок чохла – це виключить втрати тепла через рух повітря.

Детальніше про матеріали вкладишів COCOON: http://cocoon.in.ua/fabrics/

Нижче подано таблицю, яка відображає температури, які можна додати (точніше відняти) до температур спальника при використанні вкладишів COCOON.

Температурні характеристики вкладишів COCOON

Температурні характеристики вкладишів COCOON

Наприклад, якщо Ви маєте спальник з температурою комфорту 0°С, додавши до нього вкладиш COCOON MummyLiner Silk отримаєте спальник з комфортом на -5,3°C.

Як прати вкладиш?

Насправді все дуже просто. Всі вкладиші можна прати в автоматичній пральній машинці з використанням звичайних миючих засобів. Якщо у Вас машинка із верхнім завантаженням, вкладиш варто покласти в спеціальний мішечок для прання, або в наволочку.

Переконайтеся лише в тому, щоб в машинці не залишилося пом’якшувача (ополіскувача) – вони значно зменшують здатність вкладиша вбирати вологу. Віджим делікатний, а сушити вкладиш необхідно в звичайний спосіб, не використовуючи сушилку або інші джерела тепла – батареї або пічки.

Детальніше про прання вкладишів з різних матеріалів можна прочитати тут: http://cocoon.in.ua/doglyad-ta-prannya/

Сашко Омельченко,
TopRope.com.ua