Який вибрати ніж для походу?

5 вересень 2017

Почувши фразу «туристичний ніж», багато людей уявляють великий важкий ніж, схожий на мисливський. Дійсно, ще донедавна більшість туристів в походи брали саме такі ножі, адже вони були потрібними й замінювали одразу декілька інструментів. Ножем кололи дрова, відкривали консерви, стругали кілки та за необхідності добували їжу.

obirayemo-nizh-dlya-pohodu

Але в сучасних умовах мова не йде про виживання — у 95% випадках класичний “турист” дістає туристичний ніж тоді, коли треба нарізати сніданок чи приготувати щось до столу. Використання великого ножа може створити більше незручностей, аніж комфорту. Немає сенсу тягнути в наплічнику зайву вагу, якщо ви просто йдете відпочити на природі чи подихати гірським повітрям. Ви ж не взуваєте в літні походи важкі зимові черевики, правда?

Який ніж взяти в похід?

Коротко — легкий, надійний і відовідний до ваших задач. Якщо вирушаєте в похід групою, і це не просто вилазка в ліс на один день, не треба брати кожному окремий ніж. 2-3 різних за величиною ножів буде цілком достатньо навіть для великої компанії з 10 людей. Якщо ви йдете наодинці або з двома-трьома особами, то просто візьміть один універсальний ніж із довжиною леза більше 7 см.

obirayemo-nizh-dlya-pohodu-2

Як вибрати ніж?

Якщо ви звичайний користувач, а не експерт чи фанат заліза, то найпростіший спосіб купити хороший ніж — це довіритися бренду та врахувати свої побажання. Вам не обов’язково знати все про види сталей, форму заточки та зведення клинка, але варто взяти до уваги декілька основних характеристик.

Складаний чи з фіксованим клинком?

Існує два типи ножів — складані й нескладані. Складаний ніж компактніший та безпечніший, його можна помістити навіть у маленьку кишеню наплічника або штанів. Також часто складані ножі містять різні додаткові інструменти типу консервного ножа, пилки чи викрутки, які можуть стати в нагоді при ремонті спорядження, або в інших ситуаціях. Прикладом таких багатофункціональних ножів є швейцарські ножі Victorinox, які зарекомендували себе з найкращого боку протягом десятиліть.

Важлива деталь: бажано, щоб складаний ніж мав фіксатор леза. Це не тільки додаткова зручність при роботі, але й ваша безпека.

Серед виробників недорогих складаних ножів варто звернути увагу на ножі Opinel, Antonini, Ganzo, Firebird, та згадані вище Victorinox (трохи дорожчі, але і фугкціональніші). Бестселером в категорії недорогих простих ножів та ідеальними за співвідношенням ціна/якість/функціонал є французький ніж Opinel №8 VRI із довжиною леза 85 мм. Серед багатофункціональних — швейцарський Victorinox Climber (окрім самого леза має ще 13 інструментів).

Основна ж перевага нескладаного ножа — надійність. Окрім того, він потребує менше догляду (не треба підкручувати та змазувати) та його часто легше правити/точити. З недоліків: такі ножі треба носити у чохлі й/або піхвах, вони є більш громіздкими та здебільшого важчими.

Зверніть увагу на ножі від шведського бренду Morakniv (Morakniv of Sweden).

obirayemo-nizh-dlya-pohodu-3

Неіржавійка, чи вуглецева сталь?

Компанії Opinel i Morakniv виготовляють леза своїх ножів із двох типів сталі:

  • з вуглецевої сталі – carbon steel
  • з нержавіючої сталі – inox або stainless steel

Вуглецева сталь твердіша за звичайну, а отже, вона довше залишатиметься гострою. Але заточити такий ніж важче, особливо під час походу. По-друге, вона легко піддається корозії: аби її уникнути, треба ретельно мити ніж після використання та витирати насухо. Якщо на лезі з’явились плями, його необхідно полірувати дрібнозернистими пастами для полірування (типу пасти ГОІ), або натомість насолоджуватися брутально-чорним виглядом клинка :-)

vibrati-nizh-dlya-pohodu

Леза з нержавіючої сталі не так добре тримають заточку, але вони є більш практичними та більш стійкими до корозії. Якщо ви хочете взяти один універсальний ніж і не особливо дбати про нього, то все-таки краще обрати неіржавійку (stainless steel), наприклад, Morakniv Companion MG (S).

Який же ніж обрати — з неіржавійки, чи з вуглецевої сталі? Якщо вам потрібен простий ніж і він просто має працювати постійно і без особливого догляду — ваш варіант — неіржавійка. Якщо ви готові витрачати час на чищення ножа, витирати його від вологи та дбати про нього після кожного використання, покривати мастилом на час тривалого зберігання — можна обрати ніж з клинком з вуглецевої сталі. Він легко віддячить вам більш “різучим” лезом, яке довше триматиме гостроту.

Аби подовжити життя своєму ножу, не відкривайте ним консервні банки. Від цього лезо дуже швидко стає тупим, а якщо сталь тверда, то може навіть отримати щербини. Краще візьміть із собою консерви із кільцем-відкривачкою або взагалі відмовтесь від консерв в поході. Сублімовані упаковані продукти їх легко замінюють. Інший варіант — придбайте ніж, що має в собі відкривачку або окремий невеликий консервний ключ.