Polartec Power Grid — що за матеріал?

27 жовтень 2023

Про Polartec (Полартек) чула, напевно, більшість туристів, які хоч раз стикалися з вибором туристичного одягу, термобілизни, чи принаймні читали про сучасні матеріали для виробництва функціонального одягу. Насправді, під цим брендом ховається величезна кількість різновидів тканин, кожен з яких розроблено для виконання свого спектру задач — від тонких тканин для швидкого відведення вологи під час тренувань з бігу чи велоспорту, до об’ємних утеплювачів для альпінізму та полярних експедицій. Одним з видів Полартеку для функціонального одягу є досить популярна серед виробників технологічна тканина Polartec® Power Grid™, яка чудово підходить в якості базового шару для термобілизни, утеплюючого шару та ще багатьох застосувань. Які ж є переваги у виробів з цього матеріалу, який часто називають “вафелькою”, розберемося далі.

Історія Polartec

Сімейство тканин Polartec відоме завдяки їх розробнику — Malden Mills Industries — американській компанії, заснованій ще у 1906 році. Світова слава до тканин Polartec Fleece прийшла на початку 1980-х років, після того, як у 1979 році Malden Mills та Patagonia розробили Synchilla (синтетичну шиншилу) — нову легку ворсову тканину, що імітувала шерсть, а за багатьма технічними і функціональними показниками і переважала її. Генеральный директор Malden Mills Аарон Фойерштейн відмовився патентувати фліс, завдяки чому він почав вироблятися багатьма компаніями та завоював велику популярність. Торгівельна марка PolarFleece була зареєстрована лише восени 1981 року.

З часу розробки першого флісу компанія, розвивала технології виробництва та створила безліч інноваційних тканин. В асортименті є різноманітні за характеристиками матеріали — від тонких тканин, що покликані охолоджувати шкіру в жарких та важких умовах, до утеплювачів та тканин для захисту від негоди. У 2007 році через фінансові негаразди активи компанії купує новостворена Polartec, LLC. А у 2019 році Polartec стає частиною компанії Milliken & Company, збільшуючи і без того величезне портфоліо тканин відомої американської текстильної компанії, заснованої ще в середині 19 століття.

Сьогодні різноманіття тканин Polartec виробляється як в США, так і на фабриках по всьому світу. Також продовжується розробка тканин лінійки Polartec для максимально вимогливих умов використання. Серед покупців тканин Polartec для виробництва функціонального одягу багато світових брендів, Міністерство оборони США та інші.

Як працює Polartec Power Grid?

Тканина Polartec Power Grid розроблена з метою полегшити полотно тканини та зробити вироби з неї одночасно функціональними та легшими за аналоги. Структуру тканини Power Grid можна уявити як два шари: верхній шар має суцільну структуру, яка добре тримає форму, є еластичною та прекрасно випаровує вологу, що надходить в нього з нижнього шару. Водночас верхній шар добре вентилюється та швидко сохне. Щодо нижнього шару, — саме через нього цю тканину часто називають “вафелькою”, оскільки він має вигляд сітки, що розділяє маленькі квадратні комірки ворсистого матеріалу. Завдяки повітряним каналам, що проходять між кластерами ворсу, тканина добре вентилює шкіру та зберігає тепло, а флісові квадратики, що безпосередньо торкаються шкіри, збирають вологу і передають її назовні в площину верхнього шару. Завдяки такій структурі тепле повітря швидко потрапляє з нагрітих зон шкіри до більш холодних, підігріваючи їх, а верхній шар тканини має змогу одночасно захопити та відвести назовні випаровування тіла.

Polartec Power Grid

Polartec Power Grid

Також в структурі тканини добре утримується нагріте шкірою повітря та створюється теплоізоляція. Завдяки цьому термобілизна з Power Grid є теплою та підходить для холодної погоди: для альпіністів, туристів, для військових. Це хороший вибір одягу базового шару (вдягається на тіло) для холодної погоди і високої активності. Крім того, навіть якщо людина знаходиться на місці та не рухається активно, теплозбереження також буде на висоті.

Сітчаста структура тканини знижує вагу одягу та робить його компактнішим. Він добре компресується, що сподобається військовим, яким доводиться переносити на собі всі свої речі та розраховувати на зміни погоди. При виробництві Polartec Power Grid також застосовується технологія Odor Resistant® — обробка матеріалу солями срібла, яка забезпечує антибактеріальний захист, перешкоджаючи розмноженню бактерій. Вироби з цієї тканини використовуються як Level 2 в ECWCS GEN III — всепогодному комплексі військового одягу армії США (U.S. Army Extended Climate Warfighter Clothing System).

Як працює Polartec Power Grid? (джерело)

Комфорт Polartec Power Grid

Комфорт перебування в термобілизні — дуже важливий, зокрема, якщо доводиться носити її довго або часто. Особливо це важливо для людей, які чутливі до “колючої” вовни або “скляної” дешевої синтетики низькоякісної термобілизни. Окрім “зігрівання”, забезпечення сухості шкіри та відсутності неприємного запаху, важливо мати таку білизну, яка не подразнюватиме шкіру, не створюватиме відчуття неповороткості чи обмеження рухів.

Термобілизна з Polartec Power Grid дуже приємна до тіла. За рахунок мікроворсу на внутрішній стороні тканини, створюється відчуття м’якості, тактильної ніжності. Вона не дратує і не подразнює шкіру. Завдяки високому вмісту еластану, така термобілизна приємно облягає тіло і не заважає активно пересуватися, коли це потрібно. Особливо це важливо для людей, які тривалий час не мають можливості замінити термобілизну і прагнуть, щоб вона не звертала на себе увагу навіть мінімальним дискомфортом, наприклад для військових.

Читайте також: Як вибрати термобілизну?

Також, як вже було згадано раніше, термобілизна з Polartec Power Grid забезпечує терморегуляцію. На практиці це важливо, коли людина в ній рухається періодично. Наприклад, довго перебуває на місці, потім активно йде, біжить чи займається іншою фізичною активністю. В такі моменти якраз і потрібна терморегуляція, відведення надлишкового поту та збереження тепла. Power Grid чудово підходить для такої активності. Крім того, деякі виробники комбінують тканину різної щільності і створюють продукт, який ще ефективніше працює на вологовідведення.

Наприклад в термоштанах Fahrenheit Power Grid MultiZone та термофутболці Fahrenheit Power Grid MultiZone використано комбінацію тканин Power Grid різної щільності. Основна тканина має щільність 231 г/м², а додаткові вставки для її полегшення та покращення вентиляції, а також збільшення еластичності, виготовлені з Polartec Power Grid (119 г/м²).

Комбінація тканин в термобілизні Fahrenheit Polartec Power Grid Multizone

Комбінація тканин в термобілизні Fahrenheit Polartec Power Grid Multizone

В холодну пору року безумовно можна розраховувати на зігрівання такою термобілизною. Втім, завжди слід пам’ятати, що максимальне тепло забезпечує також додавання шарів утеплення, наприклад флісами або куртками з об’ємним утеплювачем. Для військових не зайвим буде мати хімічні грілки для рук, або грілки-устілки в черевики. Також з Power Grid можна зустріти й інші вироби, наприклад шапки, шкарпетки для сну, утеплюючі рукавички та інше.

Polartec Power Grid Khaki

Особливості та переваги Polartec Power Grid™

Як підсумок, наведемо переваги та особливості, які роблять одяг (зокрема термобілизну) з тканин Polartec Power Grid хорошим вибором для активного перебування на вулиці:

  • Двокомпонентна в’язка. Верхній шар добре вентилюється та випаровує вологу, має хорошу витривалість та абразивну стійкість, нижній шар — приємний до тіла, утеплює та збирає випаровування тіла, зберігає тепле повітря в сітці повітряних каналів по всій площині одягу.
  • Хороше теплозбереження. Завдяки наявності повітряних каналів та об’ємній структурі матеріалу, всередині тканини затримується тепле повітря.
  • Ефективне вологовідведення з поверхні шкіри. Волога, що сприяє охолодженню тіла під час малої активності, швидко виводиться назовні, подалі від шкіри, розподіляється по більшій поверхні та швидко випаровується.
  • Висока здатність “дихати”. Добре проникна для повітря тканина “не парить”, надає доступ повітрю до тіла, добре вентилюється.
  • Невелика вага та компактність в складеному стані. Сітка повітряних канавок зменшує кількість матеріалу, необхідного для утримання об’ємної структури тканини, тому вага виробів з Polartec Power Grid є меншою, а упакувати в невеликий об’єм їх простіше.
  • Легкий догляд. Вироби з Power Grid не потребують особливих умов зберігання чи прання — їх можна прати в пральній машинці чи руками, дотримуючись температури 30-40°, як і для інших видів тканин з поліестеру. Втім, краще дотримуватися і інших рекомендацій виробника, зазначених на бірках одягу.
  • Polartec® Odor Resistant Technology. Одяг, виготовлений з тканин з цією технологією, залишається свіжішим довше між праннями. Солі срібла (хлорид срібла) перешкоджають розмноженню бактерій, що спричиняють появу запаху.
  • Зносостійкість. Не лише Power Grid, а й інші тканини з лінійки Polartec тестуються спеціальними машинами на абразивну стійкість, кошлатання та утворення затяжок. Стійкість до пошкоджень — важлива особливість Полартеків.

Машина для тестування абразивної стійкості (джерело)

Часті питання про Polartec® Power Grid™

💦 Як Polartec® Power Grid™ відводить вологу та дозволяє шкірі дихати?

Маючи окремі “квадратики” з м’яких та гнучких волокон, розділених проміжками, Power Grid дозволяє більшій кількості повітря циркулювати в структурі тканини. По цим повітряним канальцям випаровування шкіри швидко розподіляються по всій площині матеріалу та відводяться назовні.

1️⃣ Яким шаром можна використовувати термобілизну з Polartec® Power Grid™?

Як правило, Polartec Power Grid рекомендують використовувати як теплий перший шар одягу, другий шар термобілизни, або легкий шар утеплення.

🔥 Наскільки тепла термобілизна з тканини Polartec® Power Grid™?

Більшість термобілизни з Polartec PowerGrid можна віднести до категорії теплої термобілизни середньої товщини для використання протягом осені-зими-весни. Щільність різних версій тканини може бути від 100 до 250 г/м².

🚿 Як прати та доглядати вироби з Polartec® Power Grid™?

Вироби з цієї тканини дозволено прати у пральній машині або руками. Слід дотримуватися рекомендацій виробника щодо конкретного виробу, які вказуються на бірці чи упаковці одягу.

✈ Які виробники пропонують одяг з Polartec® Power Grid™?

Haglofs, Immersion Research, Fahrenheit, Orvis, Patagonia, Black Diamond, Mountain Hardware, Dynafit, Norrona, Mammut та багато інших.

⚔ Чи підходять вироби з Polartec® Power Grid™ для військових?

Так, термобілизна та шар утеплення з цієї тканини добре підходять для військових. Крім того, є окрема версія тканини зі спеціальною обробкою, що не підтримує горіння — Polartec® Power Grid™ FR (Flame Resistant).

✔ Який склад тканини Polartec® Power Grid™?

Склад тканини: 93% Polyester (Поліестер), 7% Spandex (Спандекс). Але частка компонентів може незначно змінюватися залежно від щільності тканини.

В нашому магазині можна купити термобілизну з оригінальної тканини Polartec Power Grid українського виробника Fahrenheit, який добре зарекомендував себе якісними виробами та завоював повагу як туристів, так і у військових, поліцейських, спецпризначенців та просто любителів активного відпочинку. Крім того, в асортименті одягу Фаренгейт куртки та жилети на якісному утеплювачі Primaloft, мембранні куртки з японською мембраною Gelanots, фліси, комбіновані куртки, футболки, перчатки та багато іншого функціонального якісного одягу.