Осмолода – Бистриця. Маршрут для походу

14 березень 2023

Походи Карпатами. Маршрут Осмолода-Бистриця

Кількаденний маршрут (2-4 дні) Центральними Ґорґанами з приємними краєвидами та хорошою стежкою. Нитка маршруту: с. Осмолода — хр. Матагів — г. Висока — г. Ігровець — пол. Боревка — г. Лопушна — г. Велика Сивуля — г. Мала Сивуля — пол. Рущина — пол. Боярин — р. Салатручіль — р. Салатрук — с. Бистриця.

Як дістатися?

До Осмолоди можна дістатися автобусами з Калуша. Є три рейси на день. Дістатися до Калуша легко з Івано-Франківська.

Будьте уважні, на сайтах з розкладами автобусів, час відправлення з Калуша може вказуватися як час відправлення з автостанції. Але якщо ви приїжджаєте з Івано-Франківська автобусом, його кінцева зупинка буде не на автостанції. І саме з цього місця раніше ніж з автостанції відправлятиметься автобус на Осмолоду. Про час відправлення краще запитати на місці. Якщо ж у вас виходить сісти на рейс з автостанції, зважайте, що автобус вже може бути заповнений, оскільки збирає пасажирів на зупинках по місту.

Автобус їде через Брошнів-Осада, Рожнятів, Перегінське. Дорога від Перегінського до Осмолоди розбита лісовозами, тому автобус їде повільно. Легковою машиною варто їхати туди лише, якщо ви впевнені в її можливостях.

Кінцева зупинка — в центрі Осмолоди. Тут є невелика альтанка, в якій можна підготуватися до маршруту, якщо по приїзду погода радує дощем. Також поруч є кілька маленьких магазинчиків, де можна спробувати поповнитися їжею.

Інформація вище станом на 2022 рік. Можливі зміни. Краще уточнювати розклад рейсів на автостанціях.

Складність маршруту

Маршрут середньої складності. Легко ходиться з двома ночівлями. Підготовлені туристи можуть обійтися і єдиною ночівлею. Найбільшою мірою на кількість днів впливає початкова логістика: як рано вам вдасться прибути на стартову точку маршруту. Якщо ж для вас комфортним є невисокий темп руху, часті зупинки для милування краєвидами чи фотографії — можна розрахувати комфортний графік маршруту навіть з 3-ма ночівлями.

Загальна довжина треку: ~40,5 км.

Підйом/спуск: +2184м / -2017 м

Складність маршруту: середня

Панорама Центральних Горган

Опис маршруту

Початок маршруту знаходиться в центрі с. Осмолода. Далі необхідно рухатися накатаною дорогою до мосту через р. Молода (бл. 500 м). За мостом на роздоріжжі повернути ліворуч (вказівник на Дарів) та рухатися дорогою ~600 м до підвісного мосту через р. Лімниця, який буде ліворуч від дороги. Перейшовши міст, повернути праворуч. Далі починається стрімкий підйом на хр. Матагів добре натоптаною стежкою. Це найскладніший набір висоти протягом всього маршруту. На цьому відрізку шляху збитися зі стежки складно — вона добре проглядається, наявне червоне маркування.

Перше облаштоване місце ночівлі, якщо ви приїхали в Осмолоду останнім рейсом, — хатинка під г. Висока на хребті Матагів. Вже після суттєвого набору висоти, вона знаходиться дещо обабіч основної стежки, і до неї доведеться спуститися якихось 50-70 м. В світлу пору доби її досить добре видно зі стежки, а в темну — краще скористатися GPS, або ж не пропустити відповідний вказівник.

Хатинка відремонтована та добре обладнана для ночівлі. Всередині невелика грубка, місце для сну, столик тощо. На горищі також можна розміститися. Поруч є місце під багаття та столик з лавками. Нижче по схилу від хатинки є невелике джерело (криничка), яке в суху погоду може пересихати.

Хатинка під г. Висока (хр. Матагів)

Хатинка під г. Висока (хр. Матагів)

Піднявшись на хребет від хатинки, стежка лежить між заростями жерепу — сосни гірської, яка щільно встилає Матагів. Тим не менше, стежка добре прочищена і втоптана. Перша серйозна вершина, яка трапиться на маршруті далі — гора Висока (1803,6 м), далі — Ігровець (1804,3 м). Обидві вершини виходять поза межі лісу і складені камінням, вкритим лишайниками. На відміну від інших гір Горган, Ігровець має майже пласку вершину, без вираженого піку. З вершини Ігровця в хорошу погоду відкривається гарний краєвид на долини в бік Старої Гути, а також на хребет з Великою і Малою Сивулями.

Якщо не зупинятися на ночівлю в хатинці, згаданій вище, цілком можна розраховувати на декілька стоянок ближче до Високої та Ігровця. Деякі облаштовані місця під намети мають викладені камінням стінки для захисту від вітру.

З вершини Ігровця спуск веде на полонину Боревка. Навколо полонини є декілька зручних місць для встановлення наметів та ночівлі. Воду роздобути можна в декількох джерелах, але краще заздалегідь завантажити їх координати в навігатор, або скористатися паперовою картою Карпат. Їх розташування може бути не очевидним. Тут же, на полонині, можна побачити вказівник на стежку до Старої Гути. Якщо необхідно зійти з маршруту, то це коротший шлях в “цивілізацію”.

З полонини починається затяжний підйом на вершини Боревка та Лопушна з набором висоти в 400 метрів. Між пол. Боревка та г. Боревка також є зручні місця, де можна зупинитися на ночівлю ще в зоні лісу.

Газовий пальник

В карпатських походах оптимально готувати на туристичному пальнику

Стежка на усьому хребті досить добре проглядається. Одні ділянки стежки — рух між заростями жерепу, інші — складені горганським камінням. Єдиний випадок, коли напрямок руху можна загубити — на пласких вершинах гір в непогоду або в сутінках. В таких випадках краще довіритися перевіреному треку в навігаторі. Або компасу з картою.

Між Лопушною та Сивулями є численні залишки укріплень часів І Світової Війни. Збереглися або частково відновлені кам’яні стіни, кімнати та навіть сходи до вершини. Цікаве місце для привалу, або навіть ночівлі — високі стінки добре захистять від вітрів.

Далі доведеться перейти невелику сідловину, скинувши трохи висоти. Першою з Сивуль буде Сивуля Велика (1836 м). Підйом на неї простий, окрім короткої ділянки перед самою вершиною, де осипні схили з дрібного каміння переходять у великі блоки. В цьому місці доведеться навіть кілька метрів підлізти по камінню над прірвою, тому слід бути дуже обережним.

Панорама Великої Сивулі

Велика Сивуля (1836 м)

З Великої Сивулі в хорошу погоду відкривається чудова панорама на Ігровець, Малу Сивулю та інші, нижчі вершини. Також можна добре роздвитися горганські хребти в південно-західному напрямку, г. Ґорґан. Видно також с. Стара Гута та долину, яка веде до неї. Якщо пощастить з погодою, і на вершині не буде багато людей — це дуже хороше місце для фото, адже краєвиди відкриваються на 360° навколо.

Через пер. Водоспадний (1740 м) стежка веде далі на Малу Сивулю. При великій потребі, на перевалі можна поставити намет в невеликій заглибині з викладеними кам’яними стінками. Але робити це варто лише в хорошу погоду — перевал відкритий сильним вітрам.

Мала Сивуля

Сивуля Мала (1818 м)

Мала Сивуля має менш виражену вершину, аніж Велика Сивуля. З неї добре видно менші вершини Горган, такі як Неґрова, Боярин, Студений Верх, Кінець Ґорґану, Тавпиш та ін.

Перед фінальним виходом в цивілізацію (с. Бистриця) можна зупинитися на ночівлю на пол. Рущина. До неї спуститися з Малої Сивулі можна двома основними маршрутами. Спуски нескладні, стежками з невеликою кількістю каміння та мальовничими пейзажами. Лише перед самою полониною, велике каміння може трохи зменшити вам швидкість руху.

Стежка з Малої Сивулі на полонину Рущина

Спуск з Малої Сивулі на пол. Рущина

На Рущині достатньо місця для величезної кількості наметів, є вода. У верхній частині, поруч зі стежкою, якою спускаються з Малої Сивулі, розташовані руїни туристичного притулку. Також на полонині випасають худобу, тож треба бути готовим до такого сусідства. Вказівник стверджує, що до Бистриці звідси 16 км. та 5:45 год ходу. Насправді, якщо поспішити, турист з нормальним темпом руху може впоратися за 3 години. Також можна перейти на зелений маршрут та спуститися до с. Максимець (відстань приблизно однакова).

Полонина Рущина

Полонина Рущина (верхня частина)

В нижні частині полонини з джерел бере початок річка Бистриця Солотвинська. Тут вона виглядає як невеликий потічок. Також неподалік знаходиться мальовниче урочище Пекло (урвище Пекло). Неподалік “Пекла” також є місця для наметів.

Полонина Рущина (нижня частина)

Полонина Рущина (нижня частина)

По вказівниках з полонини Рущина маршрут лежить повз “Пекло” траверсом південніше вершини Неґрова. Часом це стежка, часом — стара дорога. Обабіч можна зустріти місця для відпочинку, джерела (пересихають). Стежка постійно йде на спуск, тому пересуватися легко. До полонини Боярин близько 5 км.

Вийшовши на середину пол. Боярин, шукайте стежку, яка вестиме ліворуч в глибину лісу. Звідси вона стає розбитою та розмитою потоками води. Швидкість руху зменшується, особливо це відчуватиметься в дощову погоду. Спуски часто стрімкі.

Полонина Боярин

Полонина Боярин

За 1 кілометр потрапляємо до річки Салатручіль, уздовж якої необхідно спуститися аж до долини річки Салатрук. Дорога в непоганому стані, йти можна швидко (2,5 км).

На ночівлю можна зупинитися біля водоспаду Салатручіль. Тут є місця під намети, достатньо води та місця для гарних фото. В долині ріки вже помітно більше людей — впливає близькість с. Бистриця.

Від місця впадання р. Салатручіль в р. Салатрук до Бистриці можна взяти хороший темп та пройти ці 6 км менш ніж за годину. Дорога в прийнятному стані, але частково розбита лісовозами, тому в деяких місцях треба обходити величезні калюжі та перебиратися через багнюку.

В центрі Бистриці є декілька магазинів, автобуси до Надвірної ходять часто. З розкладом допоможуть місцеві. Вибратися з Бистриці до Надвірної труднощів не складе, далі — на Івано-Франківськ або інші напрямки.

Варіанти маршруту

На полонині Боревка можна скоротити маршрут, та зійти в Стару Гуту, таким чином втративши можливість помилуватися пейзажами з вершин Великої та Малої Сивуль.

З полонини Рущина можна дещо подовжити маршрут, перейти на хр. Тавпиширка і так само спуститися в Бистрицю. Такий варіант маршруту буде більш мальовничим, оскільки спуск долинами дещо псує враження від походу через вирубки лісу.

Маршрут можна йти в зворотному напрямку — з Бистриці в Осмолоду. Такий варіант буде дещо легшим в початковій частині, адже з Бистриці до пол. Рущина набір висоти буде більш плавним і приємнішим, особливо, якщо це ваш перший похід в сезоні. Також, якщо вас цікавить лише Сивуля, маршрут з Бистриці має сенс. В такому випадку завершити похід можна в Старій Гуті, або повернутися в Бистрицю чи Максимець. Маршрут на гору Висока чи Ігровець з цього боку не виглядає логічним вибором, якщо не спускатися далі в Осмолоду.

Краєвид на хр. Тавпиширка

Краєвид на хр. Тавпиширка з Малої Сивулі

Необхідне спорядження

Для проходження маршруту варто мати намет. Хатка на хр.Матагів досить зручна і простора, але знаходиться на початку маршруту, і мінімум одну ніч доведеться провести в наметі. По всьому маршруту місця для встановлення наметів з рівними майданчиками і навіть вітровими стінками трапляються досить часто. Серединка маршруту проходить поза зоною лісу, тому слід бути готовим до можливих сильних вітрів та непогоди, якщо заночувати доведеться поблизу вершин Ігровця чи Сивуль.

На маршруті є невелика кількість джерел, які часто пересихають в теплу пору року. Це слід врахувати та взяти з собою в похід більший запас води та відповідної тари — фляги або пляшки. Особливо це важливо у спеку.

Туристична карта “Центральні Горгани” стане в нагоді при плануванні маршруту та місць для ночівлі.

Для походу знадобиться трекінгове взуття з хорошою підошвою. Каміння на горганських вершинах вкрите лишайником і може бути підступним — може випадково поїхати з-під ніг, або ж бути досить слизьким в мокру погоду. Крім того дрібні камінці постійно давитимуть в підошви, якщо обрати легке взуття.

Також не зайвими будуть трекінгові палиці, які розвантажуватимуть коліна на спусках, допоможуть триматися на слизькому камінні та осипних стежках. Як і в будь-який похід Карпатами, речі краще пакувати в гермомішки, які добре захистять їх від дощу та атмосферної вологи.

Трек маршруту, висотний профіль

Скачати трек походу з Осмолоди до Бистриці для вашого навігатора можна за цим посиланням (формат GPX).

Трек походу Осмолода-Бистриця

Трек походу Осмолода-Бистриця

На висотному профілі добре простежується швидкий набір висоти на початку маршруту, та під час сходження на хребет з полонини Боревка.

Висотний профіль маршруту

Висотний профіль маршруту

Поділитися враженнями від маршруту та своїми рекомендаціями для тих, хто лише збирається відвідати Центральні Горгани, можна в коментарях нижче.