Opinel VRI vs VRN. В чому різниця?

15 липень 2021

Найчастіше питання при виборі ножів Opinel, після розміру ножа, — питання про те, яку модель вибрати: з клинком із вуглецевої сталі чи з неіржавіючої? Різниця між Opinel Inox та Opinel Carbon справді є, і вона суттєва як в плані зовнішнього вигляду, так і з точки зору функціональних особливостей. Давайте ж розберемося, чому одним людям подобаються ножі з неіржавійки, а вуглецева сталь викликає відразу, а іншим до вподоби саме карбонові Opinel VRN.

Opinel VRN vs VRI

Матеріал клинка

За означенням, сталь — це сплав заліза (Fe) та карбону (С) з деякими домішками. Якщо до складу сталі не додаються інші хімічні елементи, така сталь називається вуглецевою або нелегованою (carbon steel, unalloyed steel). Особливістю таких сталей є те, що вони практично не спроможні опиратися окисленню та появі іржі.

Щоб компенсувати таку неприємність та зробити метал більш стійким до корозії та появи поверхневих окислів, в сталь додають не менше 11% хрому. Така сталь стає неіржавіючою — хром оберігає метал від зміни структури на повітрі, у вологих умовах тощо.

Чим більшим є вміст вуглецю в сталі тим більш твердою та різучою вона є. Це справедливо як для чисто вуглецевих сталей, так і для неіржавіючих. В неіржавійках вуглець має тенденцію до утворення сполук з хромом, в яких останній втрачає властивості до захисту сталі від окислення.

Виробник Opinel зауважує, що при однаковій твердості, неіржавіючі клинки будуть більш стійкими до абразивного впливу саме через наявність карбідів хрому в їх хімічному складі. Це позитивно відображається на витривалості ріжучої кромки, але дещо ускладнює заточку таких клинків. Звичайна твердість лез ножів Opinel складає від 57 до 59 HRC.

Вибір матеріалу для клинка — це завжди компроміс між механічною стійкістю та здатністю опиратися корозії, тому за роки свого існування, інженери Opinel прийшли до використання лише двох сталей у своїх ножах.

Вуглецева сталь — перша, що стала використовуватися при виробництві ножів на початках існування Opinel. Саме вона стала одним з факторів, які сформували відомість, популярність та довіру до ножів Опінель в усьому світі. Ножі Opinel з вуглецевої сталі вирізняються найкращою “різучістю”, довгим утриманням ріжучої кромки в робочому стані та легкістю заточування.

Ножі Opinel VRN, виготовлені з такої сталі чудово підходять для роботи в майстерні, садівництва, роботи з деревом, лозою, майстрування тощо. Втім їх клинки потребують догляду для захисту від окислення та корозії — періодичної чистки та змащування.

Неіржавіюча сталь з’явилася на ножах Opinel на початку 20-го століття. Для виготовлення клинків Opinel VRI (Inox) використовується сталь Sandvik 12C27 шведського виробництва. Це якісна сталь, що широко використовується в ножах недорогого сегменту. Тільки з такої сталі робляться ножі Opinel не-класичної форми, як наприклад Opinel Outdoor, а також кухонні ножі Opinel.

Вологозахисна обробка ручки

Форма ручки ножів Opinel незмінна з 1890 року, коли її спроектував засновник — Josef Opinel. Для основної лінійки моделей ручки виготовляються з деревини бука, і вони відрізняються видом обробки. Темніші ручки ножів з клинками з вуглецевої сталі вкривають лаком, а моделі з нержавіючої сталі залишаються необробленими та мають натуральний колір. Ця відмінність зумовлена тим, що волога деревина може негативно вплинути на вуглецеву сталь, тому ручку додатково захищають від вологи.

Opinel VRN vs VRI Handles

Ручки ножів Opinel не просочують повністю вологозахисними речовинами, але це можна зробити самостійно, проваривши ручку ножа в льняній олії або застосувавши інші, призначені для цього засоби. Така не складна операція вбереже ручку від розтріскування від вологи.

Головні відмінності

Якщо відкинути теорію і подивитися на ножі Opinel з практичної точки зору, різниця між варіантами сталей клинка має два прояви.

Естетична відмінність.

Клинок з неіржавіючої сталі (моделі Opinel VRI або Opinel Inox) довше залишатиметься таким, яким ви винесли його з магазину. Неіржавійка не тьмяніє, не іржавіє, залишається блискучою, миттєво не почорніє якщо ви будете різати ножем апельсин.

Клинок з вуглецевої сталі (моделі Opinel VRN, Opinel Carbon тощо) потемніє ледь не після першого різу продуктів (особливо кислих фруктів) чи контакту з вологою. Також він буде іржавіти, якщо залишити його мокрим або не витерти після миття. Але не варто думати що це автоматично робить ножі Opinel з карбонки поганим вибором. Це — зворотна сторона переваг вуглецевої сталі. Леза ножів Opinel Carbon (VRN) при тривалому зберіганні варто покривати олією або спеціальними засобами для догляду за ножами.

Opinel VRN

Функціональна відмінність.

Як вже було сказано вище, вуглецева сталь краще тримає заточку, легше гостриться навіть у похідних умовах. При потребі це можна зробити без спеціальних заточувальних пристроїв та широкого набору абразивів. Якщо клинок перестав різати, його можна обережно “поправити” практично об будь-який підходящий камінець, обух іншого ножа або навіть сталеву ложку.

Ножі Opinel Inox (VRI) трошки важче довести до такої ж гостроти і ріжуча кромка у них не є такою витривалою. Простіше кажучи, ніж Opinel з неіржавійки, скоріш за все, затупиться швидше.

Коли варто обирати Opinel VRI, а коли — Opinel VRN?

Неіржавіючі ножі VRI слід обирати тоді, коли ви не маєте бажання постійно доглядати за клинком — витирати, змащувати і піклуватися про належне зберігання. Вони будуть хорошим вибором для кухні, приготування їжі в походах, на пікніку, на подарунок будь-кому, навіть дружині для кухні.

Ножі Opinel VRN з клинками з вуглецевої сталі сподобаються людям, які перш за все цінують гостроту ножа, простоту заточки та користуватимуться ним часто. Такі клинки потребують хоча б мінімального догляду, тому зацікавлять людей, готових виділити хоча б мінімальний час на це.

Як відкрити ніж Opinel та що робити, якщо розбухла ручка, а також відповіді на інші часті питання про Opinel можна знайти в нашому матеріалі: Ножі Opinel: часті питання.

Opinel Carbon #6

Купити ніж Opinel