Грац — місто непопсової Австрії

11 грудень 2019

В своїх мандрах часто хочеться відпочити від натовпу туристів, – тож ми шукаємо більш тихі, але не менш мальовничі місця. В цій статті ми розповімо вам про частинку іншої, непопсової Австрії. Якщо Відень трохи набрид, хочеться більше відчути атмосферу країни — вам в Грац.

Грац — місто на південному сході Австрії, центр федеральної землі Штирія. Грац — друге за розміром місто в країні після Відня, хоча воно по факту навіть менше за Тернопіль. В XII столітті Грац був чудовою резиденцією династії Габсбургів, яка залишила по собі добре збережене історичне Старе місто, а також численні будівлі з прекрасними внутрішніми двориками, оформленими в стилі ренесансу та бароко. У 1999 році Старе місто Граца було внесено до списку Світової спадщини ЮНЕСКО, тож гадаємо, що це вагома причина аби відвідати його. Як добратися в Грац і куди піти — читайте далі.

Містечко Грац розташоване на південний схід від Альп, які захищають його від північних та західних вітрів з Атлантики. Через це погода у Граці більше зазнає середземноморського впливу. Порівняно з Віднем чи Зальцбургом, протягом року місто має більше сонячних та менше вітряних і дощових днів.

Як доїхати в Грац?

Дістатися в Грац можна потягом або автобусом з Відня, чи інших великих міст. В Граці також є аеропорт, однак лоукости туди не літають. Ми їхали потягом з Відня від національного залізничного перевізника ÖBB. Квитки можна легко купити заздалегідь через сайт залізниці. У другому класі вартість квитка в один бік — 9€ з людини. Для порівняння автобус коштував би 13,50€. Тривалість поїздки – 2,5 год. — майже однакова для потяга та автобуса. Проте з потяга відкриваються неймовірні пейзажі на Альпи, яких не побачиш з вікна автобуса.

Також в Грац можна добратися і з інших міст, ось кілька прикладів з порівнянням ціни на автобус та потяг:

Потяг Прага – Грац 40 €, автобус від 19 €
Потяг Зальцбург – Грац 20 €, автобус від 13,5 €
Потяг Будапешт – Грац 40 €, автобус від 22 €
Потяг Братислава – Грац 24 €, автобус від 24 €
Потяг Берлін – Грац 70 €, автобус від 39 €
Потяг Загреб – Грац 20 €, автобус від 12 €
* Ціни станом на осінь 2019 року

Що подивитися в Граці?

Архітектура в Граці дуже різноманітна: тут чудово поєднані ренесанс із надсучасними будівлями. Як ми вже писали, старе місто Ґраца було внесено до списку Світової спадщини ЮНЕСКО, але окрім чудової архітектури місто має чимало цікавих музеїв та навіть гору, яка знаходиться в самому його серці.

Отже наш список місць “маст візіт”:

1. Schlossberg — зелена гора, що височіє на 473 м в центрі міста. Раніше гора слугувала фортецею, однак зараз від колишньої твердині залишились частково відбудовані руїни, які доступні для відвідування туристів. З гори відкриваються чарівні пейзажі з видом на місто та класичні будиночки з червоною черепицею на даху. На гору є різні варіанти підйому, функціонує навіть фунікулер, який за плату завезе найбільш лінивих туристів наверх, однак ми рекомендуємо підійматися на гору зі сторони вулиці Am Fuße des Schlossberges. Це найшвидший та досить пологий пішохідний підйом. Вхід на гору вільний.

2. Символ міста — годинникова вежа на горі Шлоссберг. Її серце б’ється для Граца, починаючи з 1712 р., – і все ще з оригінальним годинниковим механізмом і одним з найстаріших дзвонів країни (відлитий у 1382 році).

3. Graz Rathaus — міська ратуша Граца, розташована на головній міській площі Hauptplatz. Це біла будівля в стилі класицизму, проте це далеко не перша споруда міської мерії на цьому місці. У нинішньому вигляді будинок оформили у 1803 році. На площі, де розташована ратуша функціонує невеличкий ринок. Тут можна придбати традиційну їжу та сувеніри, а на свята на площі влаштовують колоритні ярмарки.

4. Gemaltes Haus — будинок, фасад якого розмальований фресками у стилі бароко ще у 1742 році митцем Йоханном Майєром. На будівлі зображені божества греко-римської міфології. Загалом місце досить цікаве, фасад сильно вирізняється з-поміж інших будинків, тож пройти повз і не помітити його практично неможливо.

5. Landhaus — будинок, двір якого оточений численними аркадами. Це шедевр кріпосної архітектури Доменіко дель Алліо, створений у 16 столітті. Сьогодні дім та двір служать прекрасним фоном для концертів та вистав на відкритій сцені.

6. Landeszeughaus — збройова палата поруч з попередньою локацією, є справжнім шедевром. Починаючи з 1551 року, тут збирається і зберігається різноманітна зброя, що займає аж 4 поверхи будівлі. Арсенал має сьогодні найбільше в світі зібрання історичної зброї. Тут експонується понад 30 000 одиниць зброї, інструментів, бойових обладунків, парадного одягу та навіть одні (з семи у світі!) цілісні обладунки для коня. Вартість квитка в музей – 9 €, для студентів – 3 €.

7. Hofbäckerei Edegger-Tax — придворна пекарня, вхід до якої виконаний з дерева із неймовірно красивим різьбленням. Починаючи з 1569 року, сімейне підприємство пропонує всім відвідувачам ласощі штирійської традиційної випічки. Ціни кусаються, однак можна й просто зайти подивитися.

8. Glockenspielplatz — площа дзвону. Сюди найкраще приходити об 11, 15 та 18 годині. У цей час у фронтоні відриваються два віконечка і під дзвін дзвонів починає обертатися вирізана з дерева парочка в національних костюмах. Ця парочка з великим терпінням виходить на таку прогулянку протягом столітя з точністю до хвилини.

9. Мавзолей імператора Фердинанда ІІ (Mausoleum Kaiser Ferdinands II) — це найвизначніша гробниця Габсбургів з точки зору історії мистецтва. Мавзолей був виконаний на замовлення самого імператора, поки він проживав тут як володар Внутрішньої Австрії. Італійський придворний художник Джованні П’єтро де Поміс відповідав за планування будівлі і створив її однією з кращих пам’яток маньєризму в Австрії — перехідного періоду від ренесансу до бароко.

10. Катедральний собор. Імператор Фрідріх ІІІ мав собор, що був збудований як придворна церква між 1438 та 1464 роками. На південній стіні собору під невеликим ганком знаходиться Landplagenbild — “картина чуми”, що зображає три чуми (Чорну смерть, турків та саранчу), від яких страждала Штирія у 1480 році.

11. Оперний театр, спроектований та побудований в 1898-1899 році за планами найзнаменитіших в Європі театральних архітекторів Фельнера і Гемлера.

12. Будівля, яку важко не помітити — Kunsthaus Graz. Тут знаходиться музей сучасного мистецтва, відкритий у 2003 році. Музей розташований в оригінальній футуристичній будівлі, яка своїми обрисами трохи нагадує кита. З моменту заснування в музеї проводять тільки тимчасові виставки, своєї постійної експозиції немає. Крім художніх виставок в ньому проводять заходи, присвячені мистецтву фотографії, кіно і дизайну.

13. Якщо хочеться трохи відпочити від міської метушні — рушайте у міський парк Граца — Stadtpark. У парку теж є кілька цікавих локацій, серед них 150-річний дуб, войовничі статуї Австрії та Штирії та навіть ставок з качками. Родзинкою є красивий фонтан Штадтпарку, придбаний на Віденській світовій виставці 1873 року.

Загалом у Граці чимало музеїв, тому якщо вам до вподоби проводити час у музеях – можна придбати денний абонемент, який дає доступ до більшості з них за одним квитком. Придбати його можна на сайті музеїв. Для дорослого повний квиток коштуватиме 15 €, для студентів до 26-ти років діє знижка, тож ціна складатиме 6 €.

Лайфхак: купити поїсти, та й узагалі будь-що купити дешевше буде по інший бік річки Мура від Старого міста, адже там, де багато туристів, завжди дорожче.

Також радимо пройтися головною торгівельною вулицею Herrengasse та просто поблукати маленькими вуличками. Так ви неодмінно натрапите на щось цікаве, адже це Австрія!

Пересування містом

Оскільки Грац є невеликим, — радимо пересуватися пішки. Однак, якщо все ж виникає потреба в громадському транспорті, — він добре розвинений. Мапа з міськими маршрутами є майже на кожній зупинці. Функціонують автобуси і трамваї, проте є цікава особливість з купівлею квитків. Купити квиток на громадський транспорт турист може ЛИШЕ через мобільний додаток GrazMobil. Тому подбайте про те, щоб не стати “зайцем” заздалегідь, адже штрафи в Австрії чималенькі.

Лайфхак: по приїзду радимо взяти безкоштовну карту міста (на звороті ще й зі схемою руху транспорту) та кілька брошурок з інформацією. Їх можна знайти в “інфоцентрі” для туристів. Один є на залізничному вокзалі, ще один — в центрі міста на вулиці Herrengasse.

Грац може бути чудовою альтернативою популярним туристичним напрямкам. Він безперечно сподобається тим, хто полюбляє тихий відпочинок, без зайвої метушні столиць. Місцеві стверджують, що Грац — дуже популярне місце відпочинку італійців, яких на вулицях справді багато. І це явно не просто так. В місті багато різноманітних ресторанчиків та кафе, де подають традиційну місцеву, європейську кухню. Не зважаючи на невеликі розміри, в Граці достатньо розвинена готельна інфраструктура з середньоєвропейськими цінами. Для коротких подорожей в Грац достатньо буде 2-3 днів, але при можливості в місті варто затриматися на довше.