Black Diamond Spot 400-R: огляд ліхтарика

29 березень 2024

Black Diamond Spot 400-R — простий але функціональний налобний ліхтарик. Він легкий але достатньо потужний, живиться від акумулятора. Буде хорошим варіантом налобного ліхтарика для кемпінгу, туристичних походів та повсякденного використання.

В сучасних умовах від може стати вірним супутником як в горах, так і вдома під час відключень світла чи в укритті під час повітряної тривоги. В цьому огляді звернемо увагу на його особливості, характеристики та функції, розберемося для кого він підходить і чому купити його — може бути хорошою інвестицією в якісне спорядження.

Black Diamond Spot 400-R

Для початку слід розібратися, для яких умов і для яких занять створено цей та інші ліхтарі з досить великої лінійки налобників під брендом Black Diamond.

BD належить до гігантів світових outdoor-брендів та відомі своїм інноваційним та унікальним спорядженням для альпінізму, скелелазіння, походів, зимових видів спорту. Відповідно до основної сфери діяльності, весь спектр ліхтарів так само орієнтований в першу чергу на екстремалів, професоналів та любителів різноманітних занять поза цивілізацією.

Колекція ліхтарів оновлюється виробником як правило раз на кілька років та в нових версіях кожна модель отримує різноманітні “фішки” у вигляді більш потужних світлодіодів, удосконаленого керування, більш надійних корпусів тощо.

Якщо поглянути на лінійку налобних ліхтарів, які доступні до покупки на момент публікації цього огляду, то можна сказати, що більшість з них є дуже схожими: кілька варіантів корпусів, подібна схема управління режимами, але відрізняються вони потужністю, наявністю червоного світла, комбінованих режимів, живленням (батарейки, чи акумулятор) та ін.

Налобні ліхтарики Black Diamond — це не супер потужні прожектори, не пошукові ліхтарі на величезних акумуляторах, вони не призначені для підводного використання. Але вони чудово виконують свої функції, для яких вони розроблені: туристичні та рекреаційні застосування, повсякенний вжиток, при цьому ці налобники залишаються надійними, зручними та легкими.

Black Diamond Spot 400-R

 

Характеристики ліхтарика Black Diamond Spot-R 400

Давайте спочатку швиденько подивимося на основні технічні характеристики налобника:

  • Максимальний світловий потік: 400 лм
  • Дальність променя світла: до 100 м
  • Ступінь захисту: IP67
  • Живлення: внутрішній акумулятор Li-Ion 1500 mAh, зарядка по micro-USB.
  • Час роботи: 225 год в мінімальному режимі, 4 години в максимальному.
  • Червоне світло, плавне регулювання потужності, сенсорна кнопка швидкого вмикання макс. потужності.
  • Вага: 73 г

Це дасть нам уявлення про те, що ліхтарик Spot-R 400 легкий, працює на вмонтованому акумуляторі, має достатній водозахист та потужність світла для туристичних походів, і не тільки.

Black Diamond Spot 400-R режими

Переваги

➕ Просте керування. Окремі кнопки для перемикання режимів та увімкнення/зміни потужності.

➕ Тривалий час роботи в середньому режимі.

➕ Невелика вага та компактність корпусу.

➕ Можливість блокування кнопок.

Недоліки

➖ Неможливість замінити акумулятор.

➖ Порт зарядки MicroUSB, який поступово застаріває з переходом електроніки на Type-C.

Функції та особливості Black Diamond Spot 400-R

Ліхтарик має три окремі світлодіоди, які крім потужності відрізняються ще і встановленою оптикою. Як наслідок, вони і використовуються по-різному. Основний потужний світлодіод дає концентрований промінь світла, який добре використовувати для пошуку стежки в лісі, руху в складних погодних умовах тощо. Бічна засвітка його невелика, тому це для випадків, коли треба дивитися вперед. Додатковий білий світлодіод дозволяє отримати ближнє розсіяне світло, яке чудово підходить для робіт в таборі, читання, облаштування в наметі. Його потужність менша, і з ним комфортніше виконувати прості побутові задачі на місці. В максимальному режимі працюють одночасно обидва білих світлодіоди.

При повній потужності зі світловим потоком в 400 лм можна очікувати, що ліхтарик працюватиме 4 години перш ніж перейде в режим збереження енергії. Цифра здається не досить великою, але слід пам’ятати, що максимальна потужність реально потрібна не постійно. Якщо зменшити яскравість до середніх значень (а регулюється вона плавно затисканням кнопки), тривалість роботи від батареї суттєво виросте. А при використанні мінімального потоку світла Black Diamond Spot 400-R даватиме світло аж до 225 годин, тобто більше ніж дев’ять діб. Звісно, це не найкращий режим для активностей, але скласти уявлення про час роботи за цими цифрами можна.

Додатково до основного білого світла Black Diamond Spot 400-R має режим стробу та червоного світла. Перемикання режимів здійснюється окремою маленькою круглою кнопкою, в той час як за регулювання потужності відповідає та сама кнопка, яка вмикає і вимикає ліхтар. Звісно ж, як і всі інші моделі налобних ліхтариків Black Diamond, Spot запам’ятовує останній режим при вимиканні та дозволяє не бавитися з потужністю щоразу, коли ви вмикаєте ліхтар.

Фірмова технологія PowerTap від Black Diamond дає можливість миттєво увімкнути максимальну потужність, якщо це раптом стало необхідним. За цю функцію відповідає сенсор на правій бічній поверхні ліхтаря поруч з портом для зарядки. Повторний тап повертає ліхтарик в попередній режим. Працює це як для білого, так і для червоного світла.

Можливості ліхтарика BD Spot 400R та способи керування режимами

Навіщо червоне світло в ліхтарику?

Встановлене в ліхтарик налобний червоне світло не збиває режим нічного зору. Якщо увімкнути в сутінках біле світло, а потім його вимкнути, очам потрібен буде досить тривалий час, щоб знову пристосуватися до темряви. З червоним світлом цей ефект відсутній. Ви можете увімкнути червоний, щоб подивитися в карту чи на компас, потім вимкнути його і продовжити рух по маршруту. Також черовний режим буде корисним у випадках, коли хтось поруч спить. Наприклад, якщо знадобилося вийти з намету вночі. Увімкнувши яскравий білий ліхтар, ви скоріш за все розбудите людей, яким на обличчя потрапить біле світло. Червоний колір світла “не б’є по очах”, тому і пристосуватися до нього після увімкнення в темряві простіше і швидше.

Якщо ви перебуваєте в болотистій або інші ймісцевості, де багато комах, білим світлом налобного ліхтаря увечері їх легко привабити до свого обличчя. На червоне світло комахи практично не злітаються і тому можна менше користуватися спеціальним накомарником, якщо москітів аж занадто багато.

В налобному ліхтарику Black Diamond Spot 400R режим червоного світла вмикається без переходу через “білі” режими. Також можна увімкнути червоний строб або плавно регулювати потужність світіння так само легко, як і в звичайних режимах.

Як заблокувати кнопки ліхтарика?

Погодьтеся, неприємно виявити, приїхавши в Карпати, що всю дорогу з рідного міста ваш ліхтар освітлював кишеню рюкзака і повністю “з’їв” заряд батареї? Саме щоб запобігти таким прикрим несподіванкам, Black Diamond Spot 400-R може повністю блокувати кнопки. Для цього необхідно затиснути одночасно обидві верхні кнопки (довгу кнопку увімкнення та круглу, що перемикає режими) та дочекатися короткого блимання. Це означатиме, що ліхтарик заблоковано і увімкнутися йому з власної ініціативи буде суттєво складніше. Ця корисна функція збереже заряд, коли ліхтар не використовується і мандрує з вами в сумці, наплічнику чи в кишені.

Black Diamond Spot 400-R Top View

В заблокованому режимі натискання кнопок викликатимуть лише коротку серію світлових імпульсів. Для розблокування слід повторити процедуру — затиснути кнопки та почекати переходу в нормальний режим роботи.

Акумулятор Black Diamond Spot 400-R

В ліхтарику встановлено нез’ємний акумулятор типу Li-Ion на 1500 mAh. Про тривалість роботи ліхтаря в різних режимах згадувалося вище, а от про кількість циклів заряд-розряд можна буде дізнатися лише з практики, хоча це важливий показник, зважаючи на те, що в цій моделі можливість замінити акумулятор повністю відсутня. Різні джерела стверджують, що залежно від якості виготовлення та режимів використання типові літієві акумулятори втрачають 20% своєї ємності через 300-500, а інколи лише після тисячі циклів заряду-розряду. Навіть взявши нижню планку цих показників, можна розраховувати, що ліхтарик Black Diamond Spot 400-R навіть при частому використанні достойно триматиме заряд і через пару років після покупки.

Не впевнені, чи підійде цей ліхтарик для вашого походу? Обирайте інші туристичні ліхтарики з нашого каталогу.

Близький конкурент ліхтариків Black Diamond — компанія Petzl зі своєю лінійкою ліхтарів, що працюють на фірмовому з’ємному акумуляторі Petzl Accu Core дає на останній гарантію 3 роки або 300 циклів заряд-розряд. Навряд чи Black Diamond образять користувачів меншим ресурсом інтегрованого акумулятора, бо гарантійний термін на весь ліхтарик складає так само 3 роки.

Black Diamond Spot 400R USB Port

Поточний заряд акумулятора можна визначити за трьома синіми світлодіодами на бічній стороні корпусу одразу після увімкнення світла. Це корисна опція, яка дозволяє не проґавити момент, коли настане час підзарядитися. Для зарядки в комплекті з ліхтарем постачається короткий шнурок USB Type-A  — Micro-USB. Заряджати Spot можна як від звичайної зарядки, так і від павербанку прямо в поході. Порт Micro USB може здаватися невеликим недоліком через все більшу розповсюдженість Type-C, але скоріш за все невдовзі виробник вже буде встановлювати новіші роз’єми, зважаючи на швидкий перехід до нового стандарту в Європі та Світі.

Слід зауважити, що будь-які ліхтарі на акумуляторах Li-Ion бояться переохолодження і на морозі втрачають заряд навіть у вимкненому стані. Тому, якщо ви плануєте користуватися Black Diamond Spot в зимових походах, краще тримати його в теплі ближче до тіла і витягати лише тоді, коли він безпосередньо знадобиться. Якщо ліхтарик акумуляторний “перемерзне”, є шанс втратити його назавжди через ефект т.зв. перерозряду, коли напруга на елементі живлення стає критично низькою і зарядити його традиційним способом вже не вдасться. Також акумулятори Li-Ion не рекомендують заряджати в холодному стані.

Корпус та захист ліхтарика

Виробник заявляє для налобного ліхтаря Spot рейтинг захищеності IP67. Це означає, що ліхтар повністю захищений від потрапляння пилу всередину (цифра 6), а також захищений від тимчасового занурення у воду (цифра 7) — принаймні на 1 метр на 30 хвилин. Сенс пірнати з таким ліхтарем відсутній повністю, а от розраховувати на використання його в будь-яку погоду, прийнятну для людини, можна на 100%. Виключення складатиме лиш холод.

Black Diamond Spot 400-R

Корпус налобного ліхтарика виготовлено з міцного пластику, який добре тримає удари та інші легкі пошкодження від падіння, тертя тощо, які можуть трапитися в туристчиному поході з вашим спорядженням. Можна кріпити ліхтарик на каску під час занять альпінізмом, якщо на ній передбачені відповідні кріплення під резинку налобного ліхтарика, на грудну стяжку рюкзака тощо.

До речі, якщо порівняти Spot 400-R з його братом на батарейках — моделлю Black Diamond Spot 400, помітно різницю в класі захищеності. Останній має рівень захисту IPX8 — кращий по захищеності від води (можна занурювати у воду на триваліший час). Причиною тому є порт зарядки, присутній на версії з акумулятором, який потенційно може пропустити пил та воду всередину ліхтаря, хоч і обладнаний спеціальною заглушкою.

Black Diamond Spot 400 vs Spot 400-R

Для кого підійде Black Diamond Spot 400-R?

Цей ліхтарик на голову буде хорошим супутником в туристичних походах та інших “повільних” активностях. Для їзди на велосипеді або трейлового бігу краще обирати моделі з більш потужним світлом. Заряду акумулятора Spot-R 400 цілком вистачатиме для вечірнього розтаборування та пошуку дрів для багаття, підготовки до сну в наметі. Більшості користувачів постійно не знадобиться максимальний режим потужності, а середні рівні світіння зекономлять заряд акумулятора. Наявність порту для підзарядки дозволяє підживити його від павербанка прямо під час руху. Індикація заряду акумулятора точно покаже, коли варто почати зарядку.

Компактні розміри також дозволяють носити Black Diamond Spot-R 400 в сумці чи рюкзаку щоденно на випадок необхідності спуститися в укриття під час повітряної тривоги, або позначити себе на дорозі в темну пору доби. Для таких випадків приємна функція зміни яскравості стане в нагоді. Для збільшення тривалості роботи ліхтар можна увімкнути на мінімальну потужність, а для екстрених випадків, коли світла потрібно багато, — одним дотиком увімкнути максимальний режим. Водозахист рівня IP67 дозволяє користуватися Spot’ом в зливу, а випадкове падіння в калюжу не зіпсує його. Просте керування режимами та потужністю — ще один беззаперечний плюс цієї моделі, який робить його хорошим варіантом резервного джерела світла в тому числі і для старших людей.

Також цю модель часто обирають військові за її компактність, згадану водостійкість та наявність режиму червоного світла. Тож, якщо ви обираєте подарунок захиснику, налобний ліхтарик Black Diamond Spot 400-R буде хорошим варіантом для покупки.

Загалом ліхтарі Black Diamond за багато років свого існування на ринку товарів для outdoor зарекомендували себе з досить позитивної сторони. Час їх експлуатації тривалий, функції та потужність світла йдуть в ногу з часом, керування інтуїтивне та зрозуміле. Також на ліхтарі BD розповсюджується гарантія виробника, що покриває виробничі дефекти.