Аптечка в похід. Склад аптечки туриста

6 лютий 2019

Склад аптечки туриста — велика тема для дискусій. Часто навіть лікарі не можуть дійти спільної думки, які препарати та засоби необхідно включати в аптечку для туриста. Це пов’язано з тим, що кожен з нас має свої хвороби, різну чутливість до ліків тощо. До того ж походи бувають різні, і потреби, так само як і небезпеки, в них можуть бути різними. Крім того, брати на себе відповідальність та рекомендувати людині без спеціальних знань використовувати лікарські засоби на власний розсуд захоче не кожен медик.

Моя аптечка — це аптечка, яку зібрано для мене (і частково для он того товариша, який аптечку не взяв). При комплектації індивідуальної аптечки в похід я враховую цей принцип для підбору ліків та їх кількості, тому там є найважливіше. Нижче подано склад аптечки, яку я використовую для коротких походів, мандрівок тривалістю до одного тижня. Цей склад аптечки туриста виведений для літніх походів протягом тривалого часу виходячи з того, які препарати мені доводилося використовувати та досвіду які проблеми можуть траплятися в походах.

Повний список та відмова від відповідальності знаходяться в кінці публікації.

Зауважу, що недостатньо накупити таблеток в аптеці. Вони не принесуть абсолютно ніякої користі, якщо не знати, як ними користуватися, не знати протипоказань та несумісності препаратів, і легко можуть нашкодити. Для правильного застосування та максимального збереження свого здоров’я слід вивчити особливості їх дії, знати дозування та обмеження в способах прийому.

Наприклад, я точно знаю, що перший прийом Лопераміду — дві таблетки, плюс одна після кожного випорожнення, але краще не їсти їх більше ніж чотири на добу. Важливо знати свою аптечку і вміти нею користуватися. Загальне правило вживання ліків: “Не знаєш — не застосовуєш!” Також важливо знати свій організм, протипоказання, хронічні захворювання чи інші “болячки”, які можуть загостритися в поході.

Медичні засоби, перев’язочний матеріал

Медичні засоби — це не ліки самі по собі. До цього переліку я включив додаткові предмети, що можуть допомогти при медичних проблемах, інструменти, перев’язочний матеріал, який може знадобитися в поході і має бути в туристичній аптечці.

Бинт еластичний

Еластичний бинт використовується для профілактики травм, а також для фіксації м’язів, суглобів та і кінцівок взагалі. В похідній аптечці він обов’язково має бути, оскільки найпоширеніші проблеми в поході — з опорно-руховим апаратом. Еластичним бинтом можна полегшити біль в колінах, зафіксувати гомілковостопний суглоб, розтягнення, вивих чи перелом, підтримати м’яз тощо.

Асортимент еластичних бинтів в аптеках та магазинах медтехніки зараз просто величезний: це і самофіксуючі, і бинти на липучках, і звичайні з “блошками” для фіксації. Обирати слід виходячи з власних можливостей та бажань. Якщо купуєте простий недорогий еластичний бинт — покладіть в аптечку ще і пару булавок — знадобляться для фіксації бинта.

Бинт нестерильний

В поході бинт потрібен! Мінімум один на людину. Краще — більше. Оптимально купувати неширокий бинт середньої довжини, яким буде зручно користуватися, наприклад 10 см х 5 м. Гірські рятувальники кажуть, що у випадку екстреної ситуації бинтів забагато не буває. Конкретну кількість бинтів слід обирати залежно від складності та небезпечності походу. Часто основну кількість беруть в групову аптечку, а в особистих кожен учасник походу має свій окремий. Для коротких походів можна обмежитися і одним.

Переплачувати, хоч і копійки, за стерильний бинт не варто. Його стерильність зникає одразу, як тільки ви брудними туристичними руками відкриваєте упаковку. До того ж зберегти її цілісною в похідній аптечці, яка постійно товчеться в рюкзаку, шансів небагато.

Пластир в рулончику

Пластир обов’язково має бути в аптечці туриста! Ним можна закріпити пов’язку, бинт, додатково закріпити бактерицидні пластирки та використовувати в безлічі інших ситуацій з травмами. До того ж пластир з туристичної аптечки може допомогти відремонтувати поламану дугу намета, або порвані сандалі. Оптимальна ширина — 2 см. Підходить лише тканинний (не паперовий). Перед укладкою в похідну аптечку, рулончик пластиру варто сплющити, щоб котушка, на яку він намотаний, не займала зайвого місця (на пластиковій котушці теж не підходить). Хороші, але дещо дорожчі за звичайні, пластирі продаються під торгівельною маркою 3M.

Пластир бактерицидний

Потрібен різний. Може знадобитися різних форм, розмірів. Водянки бувають великі і маленькі, порізи бувають довгі і короткі. В аптеці можна знайти пластирі на будь-який смак.

Також про всяк випадок варто мати пластир різних виробників — так більша імовірність, що один з них приклеїться до шкіри, коли інші зіпсуються, або просто виявиться, що половина взятих пластирів поганої якості. З власного досвіду, для туристичної аптечки найкраще купувати бактерицидний пластир аркушами (широкими смужками), призначеними для розрізання. Колись такий мав зелену марлю по центру, зараз цей пластир виробляється в різному вигляді. Його переваги в тому, що можна відрізати смужку потрібної ширини, а клей в рази краще тримається, аніж в маленьких, індивідуально запакованих пластирках з коробочки. Недоліком є те, що для такого пластиру треба мати ножиці.

Якщо взуття в поході часто натирає і ви страждаєте від водянок, швидше за все добре підібрані трекінгові шкарпетки допоможуть уникнути деяких проблем з ногами.

Ножиці атравматичні

Можна купити невеликі медичні, взяти манікюрні, або скористатися ножицями з мультитула або швейцарського ножа, як наприклад Victorinox Climber. Втім, чи не найкращим вибором будуть компактні тактичні медичні ножиці. Вони мають заокруглені кінці, щоб мінімізувати ризик травмування потерпілого в ситуаціях, коли необхідно терміново розрізати одяг на тілі постраждалого. Звісно ж, це можна зробити і ножем, але так ризик ще більше травмувати людину тільки збільшується. Плюс це не завжди зручно та можна зробити швидко. Медичні ножиці також значно зручніші для розрізання бинта, пластиру тощо. Займають мінімум місця, компактні та легкі.

Остерігайтеся дешевих китайських підробок під тактичні ножиці — вони, як правило, одноразові. Дуже одноразові!

Серветки спиртові

Про антисептики в поході більше інформації нижче. Спиртові серветки ідуть в списку одразу за бактерицидним пластирем, оскільки з власного досвіду вони в абсолютній більшості випадків використовуються саме для підготовки шкіри до наклеювання пластиру. Не секрет, що бактерицидний пластир, приклеєний до брудної ноги поверх водянки, відлетить дуже швидко. Тому ділянка шкіри, до якої він клеїться, має бути чистою, сухою та знежиреною. Тільки в такому випадку можна сподіватися на тривалий ефект.

Серветки спиртові продаються як “серветки для ін’єкцій”, але суть їхня від того не міняється. Це невеликий шматок нетканого матеріалу, просочений етиловим або ізопропіловим спиртом. Також чудово підходять для антисептичної обробки невеликих ран.

Медичні серветки, ватні диски, ватні палички

Ватні косметичні диски можна використовувати замість вати при обробці ран та і для інших потреб. Вони залишають за собою менше ворсу і зручніші в користуванні аніж вата. Кілька ватних паличок так само не завадить. Ними зручніше обробляти невеликі рани, або пошкодження у важкодоступних місцях. Наприклад подряпини біля очей. Для всього іншого можна відривати шматки бинта, або покласти в похідну аптечку спеціальні медичні марлеві серветки. Вони продаються стерильно запакованими в тугий маленький згорток, тому зручні, не залишають ворсу в ранах на відміну від вати.

Рукавички медичні нітрилові

Ви ж не вимагаєте медичної довідки з аналізами на всі можливі інфекційні захворювання у кожного, з ким йдете в похід, правда? В екстремальній ситуації може трапитися так, що доведеться контактувати з відкритими ранами інших людей, і в такому випадку краще убезпечити своє здоров’я і життя від несподіванок, які передаються через кров та інші біологічні рідини. Можуть бути і латексні, але нітрилові мають більшу стійкість до механічних пошкоджень, і вони гіпоалергенні.

Антисептики, обробка ран

Крім, власне, антисептичного хлоргексидину, згаданого в цьому розділі, антисептичний ефект мають етиловий та ізопропіловий спирт, які часто застосовуються в медицині, але в похід брати їх не дуже зручно через дещо обмежену універсальність. Також можна укомплектувати аптечку в похід йодом, але слід пам’ятати, що лити його в рану не можна, бо до травми додасться ще і хімічний опік. Зеленку майже ніде в світі вже не використовують — її ефект мізерний.

Перекис водню

Для промивання глибоких ран. За рахунок утворення піни при реакції в тілі людини з ферментом каталазою (розкладання на воду і кисень), виносить з рани бруд на поверхню. Антисептичного ефекту не має, не знезаражує, але добре підходить саме для промивання ран. Можна не брати, співвідношення потрібності і незамінності до розмірів/ваги дуже невисоке.

Хлоргексидин

Речовина з антибактеріальними властивостями. Використовується як антисептик, для промивання ран, подряпин. Прозора, не залишає слідів на одязі, спорядженні. Дієва проти широкого спектру бактерій та грибків. Цілком підходить для використання в туристичному поході замість традиційної зеленки та йоду. Не обпікає тканини, але не рекомендується для обробки слизових оболонок. Не рекомендується одночасне застосування з йодом.

Плюсом хлоргексидину порівняно з іншими речовинами, які беруть в похід як антисептики, є його невибагливість до умов транспортування, він не бруднить спорядження, продається в зручних пластикових флаконах з дозатором. Хлоргексидин можна брати в туристичну аптечку в якості єдиного антисептика для зовнішнього застосування.

Якщо чимось не влаштовує Хлоргексидин, можна розглянути варіант інших антисептиків, наприклад Декасану, Горостену (спрей), Повідон-йоду (Бетадин, Бетайод) — безспиртового йодовмісного антисептичного препарату, але він недешевий.

Спирт також є антисептиком, який пригнічує бактеріальну активність, але у нього є недоліки: він “припалює” живі клітини і дууууже “пече”. Спирт можна використовувати на здоровій та неушкодженій шкірі (наприклад перед ін’єкціями).

Розчин аміаку (нашатирний спирт)

Не зовсім антисептик. Точніше зовсім не антисептик, але продається також в пляшечках, тому потрапив в цей розділ. :-)

Водний розчин аміаку (гідроксиду амонію), зазвичай 10% концентрації. Летка рідина з надзвичайно різким запахом. Основне призначення в похідних умовах — для збудження дихання при запамороченнях, або для виведення з непритомного стану. Також може використовуватися для стимуляції блювання, або зовнішньо в певних ситуаціях, про які говорити в рамках цього матеріалу не варто.

Нашатир слід застосовувати з обережністю. Варто розуміти, що втрата свідомості, це симптом — індикатор наявності проблеми. Однією з таких проблем, що призводить до запаморочення є погіршення постачання кисню до головного мозку. Грубо кажучи, коли мозок розуміє, що до нього потрапляє замало кисню, він дає команду тілу перейти в горизонтальне положення і вимкнути не критичні для життя функції. Виведення людини зі стану непритомності потребує комплексу дій, а не просто “дати понюхати нашатир”. Втім ця тема також виходить за рамки комплектації похідної аптечки. Нашатир — лише один з можливих кроків алгоритму.

Увага! За неправильного застосування нашатир викликає опіки стравоходу та шлунку (у разі вживання внутрішньо), рефлекторну зупинку дихання (при вдиханні у високій концентрації). Нашатир не можна нюхати прямо з баночки. Ним необхідно змочити ватку, і швидко провести нею поблизу носа (не довше 1 секунди). Інакше можна спричинити опіки слизових оболонок.

Існують аміачні серветки, подібні до спиртових, призначені для одноразового використання. Також є одноразові капсули з нашатирем закордонного виробництва. Це ідеальний варіант для походів, адже аміак використовується вкрай рідко, і носити скляну баночку в туристичній аптечці ну зовсім не хочеться. На жаль, в аптеках такі форми знайти практично нереально.

Медичні препарати в похідну аптечку

Кеторолак (Кетанов)

Належить до групи нестероїдних протизапальних і протиревматичних засобів. По факту — ненаркотичний анальгетик. Призначений для короткочасного лікування болю помірної та сильної інтенсивності. Іншими словами — знеболювальне при травмах, сильному зубному болю, міалгії, невралгії, радикуліті, вивихах тощо.

Не можна застосовувати з ацетилсаліциловою кислотою (її взагалі не варто брати в аптечку), диклофенаком натрію, ібупрофеном. Пам’ятайте, що жоден анальгетичний препарат не рекомендується застосовувати самостійно, без консультації фахівця.

Кеторолак в туристичній аптечці можна заміняти Декскетопрофеном (Дексалгін, Депіофен). Він має сильніший протизапальний та знеболювальний ефект, може усувати ниркові болі, але уважно ознайомтеся з інструкцією.

Не завжди для знеболення слід вживати найсильніший з доступних препаратів!

Диклофенак натрію

Протизапальний, знеболювальний та протиревматичний засіб. Найчастіше в похідних умовах застосовується при запаленні м’яких тканин та опорно-рухового апарату (суглобів, м’язів, сухожиль). При запаленні, спричиненому травмами або ревматичними захворюваннями, призводить до зменшення болю, набряку тканин та скорочення періоду поновлення функцій ушкоджених суглобів, зв’язок, сухожиль і м’язів. Не може застосовуватися разом з ібупрофеном, кеторолаком та іншими нестероїдними протизапальними засобами!

Ефективний у вигляді гелю/мазі для місцевого застосування (наприклад при травмах коліна), або у вигляді таблеток. Таблетовану форму краще застосовувати, коли мазь є незручною в застосуванні (наприклад в зимовому поході). Але слід пам’ятати, що диклофенак негативно впливає на слизову оболонку шлунку, його не можна приймати на голодний шлунок, і він небезпечний для людей з виразками чи гастритом. При одночасному прийомі диклофенак і парацетамол підсилюють дію один одного.

Аналог для таблеток диклофенаку — мелоксикам, який менш агресивно впливає на слизові оболонки при прийомі всередину. З огляду на побічні ефекти, в туристичному поході варто надавати перевагу місцевим засобам — гелю та мазям на основі диклофенаку натрію. Ці засоби дуже бажано покласти в похідну аптечку.

Парацетамол

В інструкції до парацетамолу написано про його показання: головний біль, включаючи мігрень та головний біль напруження, зубний біль, біль у спині, ревматичний біль, біль у м’язах, періодичні болі у жінок, помірний біль при артритах; полегшення симптомів гарячки та болю при застуді та грипі.

А якщо коротше: парацетамол вживають як жарознижувальне при високій температурі, головному болю тощо. Парацетамол входить до складу великої кількості різних препаратів з комбінаціями діючих речовин для лікування грипу, застуди. В багатьох випадках парацетамол можна замінити ібупрофеном. Другий має ще і протизапальну дію.

Ібупрофен

Препарат для симптоматичного лікування головного болю, зубного болю, невралгії, болю у спині, суглобах, м’язах, при ревматичних болях, ознаках застуди і грипу. Не можна приймати разом з іншими нестероїдними протизапальними препаратами (НПЗЗ). Якщо Парацетамол більше орієнтований на зниження температури, і часто на окремих людей не діє, Ібупрофен може бути йому замінником в аптечці для походу.

Омепразол

Препарат, що належить до групи інгібіторів протонної помпи. Простіше — засіб для гальмування утворення в шлунку соляної кислоти. Застосовується для лікування виразки шлунку та дванадцятипалої кишки, при хронічному гастриті, шлунково-кишкових кровотечах тощо. В туристичній аптечці важливою є можливість використання Омепразолу для профілактики уражень шлунку та дванадцятипалої кишки нестероїдними протизапальними препаратами (НПЗЗ) — Ібупрофеном, Диклофенаком, Кеторолаком, Декскетопрофеном та іншими. Чому це важливо? НПЗЗ при прийомі у вигляді таблеток, негативно впливають на слизову оболонку шлунка, і можуть спричинити біль, утворення виразок і навіть серйозніші проблеми. Особливо якщо приймати їх натще (пустий шлунок). Також Омепразол можна застосовувати для симптоматичного лікування печії.

Спазмалгон

Комбінований засіб при болях, викликаних спазмом гладких м’язів внутрішніх органів. Для тих у кого проблеми з нирками, шлунково-кишковим трактом, сечовивідними шляхами (напр. жовчнокамяна хвороба, панкреатит і т.п.) Можна брати інші схожі препарати: но-шпа, дротаверин тощо. Спазмалгон на додачу до спазмолітичної дії має в своєму складі ще і анальгетик. Спазмалгон бажано не приймати з іншими препаратами, особливо з іншими анальгетиками і нестероїдними протизапальними засобами, такими як кетанов, ібупрофен, диклофенак.

Лоперамід

Таблетки від діареї. Навіть маленька похідна аптечка не може обійтися без них. З Лоперамідом простіше не буває — читати інструкцію, пам’ятати про дозування, як і для інших таблеток. АЛЕ! Лоперамід лише усуває симптоми розладу кишківника. Грубо кажучи, “бігати” ви перестанете, але зараза, яка спричинила це нікуди не подінеться. Якщо ця зараза — кишкова паличка, то її потрібно лікувати. Якщо проблема, після прийому Лопераміду протягом дня, продовжується і не зникає, “сидіти” на Лопераміді не варто, оскільки це означає, що необхідне повноцінне лікування. Подальший прийом може тільки ускладнити ситуацію тим, що “зараза” перестане виводитися з кишківника природним шляхом.

Ніфуроксазид

Це протимікробний засіб (кишковий антисептик), що застосовується при кишкових інфекціях. Якраз цим лікується частина “зарази”, що спричиняє діарею. При лікуванні ніфуроксазидом не можна їсти свіжі овочі і фрукти, гострі і тяжкі для травлення продукти, пити соки. Уважне ознайомлення з інструкцією дасть більше розуміння як діє препарат, дозування та особливості прийому. В похідній аптечці варто мати запас на 3 дні.

Лоратадин

Антигістамінний (протиалергічний) препарат. Алергія в поході може проявитися у вас, навіть якщо ніколи до цього її не було. Інший клімат, рослини, харчування — все це може зіграти злий жарт, тому мати протиалергічний препарат варто. Лоратадин недорогий та ефективний. Асортимент аналогів в аптеках величезний (в тому числі сучасніших і дорожчих, в тому числі Дезлоратадин).

Якщо маєте алергію, яка регулярно проявляється, — вам краще знати який препарат брати в похідну аптечку для себе.

Активоване вугілля

Це абсолютно потрібний в аптечці препарат. Він дешевий і простий, але дуже важливий при отруєннях, метеоризмі, кишкових інфекціях тощо. Приймається за 1-1,5 години до або після вживання інших ліків, інакше — зменшує їх ефективність. Дозування в різних ситуаціях — в інструкції. Аналогічну дію мають препарати більш сучасних форм, наприклад сорбекс або капсули ентеросгелю.

Валідол

Валідол — це спрощено “таблетки від серця”. Валідол має ширший список показань для застосування: напади стенокардії легкого ступеня тяжкості (біль в грудях), морська та повітряна хвороби, та ін. В поході його можна застосувати при болях в грудях, в області серця, що можуть виникнути в результаті сильного фізичного навантаження, психічної травми або стресу. Обов’язково читайте інструкцію, дотримуйтеся дозування і порадьтеся з лікарем, якщо у вас є проблеми з серцем.

Іноді рекомендують брати в похідну аптечку нітрогліцерин. Він вживається якщо валідол не допоміг, болі в серці не зникають, але в недосвідчених руках нітрогліцерин є небезпечним для життя.

Кофеїн

Кофеїн-бензоат натрію — стимулятор центральної нервової системи, посилює серцеву діяльність. Кількох таблеток в аптечці для походів цілком достатньо. Може знадобитися у випадку екстремальної ситуації, коли необхідно втримати людину при тямі, підвищити на короткий час працездатність (наприклад при виснаженні та потребі термінового транспортування людини до медзакладу).

Ліки для горла, від кашлю

Якщо не відкашлюється — амброксол або лазолван. В холодну пору року також можна включати до складу аптечки в похід інші препарати (Стрепсілс, Декатилен, Трахісан, Фарингосепт, Септефрил тощо), різноманітні льодяники-смоктунці для горла. Також може знадобитися спрей або краплі для носа.

Ацикловір

Якщо ви схильні до проявів простого герпесу, наприклад після “перемерзання”, що може статися в зимовому поході, або внаслідок зниження імунітету, варто взяти в аптечку в похід протигерпетичний препарат. Це може бути крем ацикловіру, мазь або таблетки. Таблетки зручніші у використанні, крем або мазь можуть швидше дати ефект, оскільки діють місцево. В будь-якому разі, для правильного вибору дозування та форми засобу краще порадитися зі своїм лікарем.

Антибіотики

Обережно слід включати в туристичну аптечку антибіотики широкого спектру. Наприклад Ципрофлоксацин, який часто рекомендують в статтях про похідні аптечки на одних сайтах, і бездумно копіпастять на інші. Я, до прикладу, свідомо не беру антибіотики в похід, оскільки не маю впевненості в тому, що зможу їх правильно застосувати. Це не Стрепсилс, який посмоктав — стало краще.

На мою думку включати антибіотики до складу похідної аптечки можна виключно для тривалих походів, або якщо в групі є лікар, здатний зважити всі “за” і “проти” призначення курсу. Чому? Наприклад при запаленні середнього вуха (“надуло” в поході), або пневмонії одна таблетка антибіотика нічого не вирішує. Тривалість курсу у випадках захворювань, які можна допустити в туристичному поході, в середньому може складати 3-5 днів. І це регулярного прийому кілька разів на день! Якщо ви мандруєте у відриві від цивілізації та не маєте можливості поставити діагноз, антибіотики можуть тільки зробити гірше. У випадку ж травм, які загрожують серйозним бактеріальним зараженням, краще одразу спускати постраждалого в медзаклад.

Неправильний прийом антибіотиків чи невірно підібраний препарат формує у бактерій імунітет до цього антибіотика і користь зникає. Плюс коли антибіотик вбиває бактерії (без розбору, в тому числі корисні), в організмі відкривається широке поле для розмноження грибів, чим вони і користуються. Саме тому часто призначення антибіотиків лікарі “прикривають” протигрибковою терапією.

Що ще можна взяти?

Обов’язково в туристичну аптечку варто покласти ліки від ваших індивідуальних хвороб, хронічних захворювань, які можуть загостритися в поході від фізичних, емоційних навантажень, або внаслідок травм. Або ж збільшити кількість стандартних ліків, якщо ви відчуваєте в цьому потребу. Подумайте про, на перший погляд, не стандартні засоби: наприклад крем від засмаги варто покласти в аптечку для походу в гори.

Термометр може мати керівник походу (або лікар) в груповій аптечці у тривалих походах, але він не є обов’язковим елементом похідної аптечки в коротких походах.

Пінцет допоможе витягнути скапку (занозу) або позбутися сміття з рани, витягнути жало після укусу комахи. Підійде також простий пінцет, який є в кожному ножі Victorinox та деяких мультитулах.

Пристрій для видалення кліщів. Пінцетом викручувати їх не можна в жодному разі, так само, як і руками. Відривати також не можна! Всі ці “методи” суттєво підвищують ризик підчепити бореліоз (хворобу Лайма) з нутрощів кліща, які ви самі собі вичавлюєте в рану. Краще мати спеціальний (легкий і дешевий) інструмент, якщо ще не навчилися викручувати кліщів за допомогою нитки. Наприклад такий.

Регідрон — порошок для відновлення сольового балансу в організмі (відновлення мінеральних речовин, електролітів, які вийшли з потом, блювотою, рідкими випорожненнями). Це засіб, який на практиці допоможе уникнути судом (корчів), як наслідку зневоднення організму. З тією ж метою можна застосовувати різноманітні ізотоніки (спортивні напої).

Термоковдра — легкий та компактний виріб, яки дозволяє зберегти тепло тіла людини при переохолодженні або навпаки захистити від перегрівання в певних обставинах. Може допомогти врятувати життя наприклад при суттєвій крововтраті, коли тіло втрачає спроможність ефективно нагрівати саме себе. Але у похідних умовах термоковдра може знадобитися не лише у випадку травмування людини, а й в інших надзвичайних ситуаціях — критичному погіршенні погоди в якості тенту або накриття для речей тощо. Вибирати найдешевшу рятувальну ковдру не варто — краще зупинитися на дорожчих моделях (наприклад Tatonka Rettungsdecke), з яких не буде обсипатися покриття, а основний матеріал забезпечуватиме достатню міцність.

Часто в аптечці рекомендують мати кровоспинний турнікет, який є обов’язковим елементом екіпірування військових. Втім, серед туристів носіння турнікетів не є популярним з декількох причин: хороший турнікет не дешевий, займає місце, імовірність отримання травми, яка потребуватиме зупинки серйозної кровотечі у військових знааааачно вища, аніж у туристів. Класичний турист, на відміну від військового, об’єктивно не захоче носити турнікет на лямці рюкзака або в іншому легкодоступному місці з огляду на мінімальну ймовірність його застосування.

Тим не менше, якщо є можливість, турнікет варто включити до складу туристичної аптечки принаймні для тривалих походів, активностей, пов’язаних зі значно вищим ризиком отримання травм кінцівок (відкриті переломи тощо) — альпінізму, фрірайду, бейс-джампінгу, плавання з ведмедями та ін. Турнікет має бути якісним і надійним — остерігайтеся дешевих підробок.

Нагадаю, що при накладанні джгута велику роль відіграє його ширина. Чим менша його площина, що притискає судини, тим швидшим буде відмирання тканин. Тому для перетискання судин паракорд чи інші мотузки не підходять, а всі нормальні турнікети мають широку стропу. В цьому питанні варто передбачити свої дії наперед, бо з діркою в артерії думати часу не буде.

Гемостатичний бинт — не дешева річ, але при серйозних відкритих травмах річ дуже помічна. Для простих туристичних походів це, можливо, надмірність, але для альпіністських сходжень, інших екстремальних занять, де є вищий ризик травм, гемостатик може входити в склад аптечки туристичної.

Не зайвим буде окремий аркуш з описом вмісту аптечки, препаратів, їх дозуванням і способом використання кожного. Це на випадок, якщо користуватися нею доведеться іншій людині, або ви в паніці забудете все, про що читали в інструкціях до таблеток.

Можна включити в аптечку для походу ще спиртовий (перманентний) маркер, яким у випадку екстреної ситуації писати на лобі потерпілого час накладання джгута, дозування та час введених йому ліків та іншу важливу інформацію. Це буде дуже корисно для лікарів у медзакладі, якщо потерпілого доведеться туди доставляти.

Повний склад аптечки туриста

Нижче подано для аптечки туриста список ліків та медичних засобів, з яким можна сміливо йти в аптеку. Більшість пунктів (особливо таблетки) мають численні аналоги з тією ж діючою речовиною, і продаються під різними торгівельними марками. Часто упаковки певного препарату банально зручніші для похідної аптечки, і не завжди слід купувати цілу пачку таблеток — може вистачити пластинки. Що має бути в похідній аптечці:

  • Бинт еластичний
  • Бинт нестерильний
  • Пластир в рулончику (2 см)
  • Пластир бактерицидний
  • Ножиці атравматичні
  • Серветки спиртові
  • Марлеві серветки, ватні палички
  • Нітрилові перчатки (по розміру долоні)
  • Пристрій для видалення кліщів
  • Пінцет
  • Англійська шпилька (булавка)
  • Водню пероксид
  • Хлоргексидин
  • Розчин аміаку
  • Кеторолак або Декскетопрофен
  • Парацетамол
  • Ібупрофен
  • Омепразол (Пантопразол)
  • Диклофенак натрію (гель)
  • Спазмалгон
  • Лоперамід
  • Ніфуроксазид
  • Лоратадин
  • Сорбекс (активоване вугілля)
  • Валідол
  • Кофеїн-бензоат натрію
  • Амброксол або Лазолван
  • Декатилен або Трахісан або Фарингосепт
  • Регідрон
  • Термоковдра

Загальні рекомендації та лайфхаки

  1. Перевіряйте термін придатності препаратів в туристичній аптечці перед походом. Протермінованими ліками користуватися не можна.
  2. Не завжди треба брати цілу пластинку таблеток — достатньо відрізати від блістера потрібну кількість, написати на ній термін придатності маркером, та продублювати назву, якщо вона влізла не повністю.
  3. Зворотній бік пластинки таблеток можна заклеїти скотчем або пластиром — це вбереже таблетки від прориву упаковки.
  4. Аптечка туриста комплектується залежно від умов походу та його тривалості. Не завжди повний набір ліків доцільно носити з собою. Також можна ділити препарати та засоби на окремі пакунки — екстреної доступності та те, що терміново не знадобиться і можна носити й глибоко в рюкзаку.
  5. Якщо пластир погано тримається, можна заклеїти його зверху сірим армованим скотчем (Duct Tape). Але обирайте якісний скотч. Також, при схильності до водянок та натертостей, такою клейкою стрічкою можна заклеювати потенційно “небезпечні” ділянки шкіри ще до початку денного переходу. На ніч обов’язково знімати!
  6. Якщо Вам необхідно регулярно приймати певні таблетки, помістіть їх в спеціальний гермоконтейнер для ліків. Вони мають вигляд мініатюрної капсули-брелка для ключів, яку неможливо зламати. Це зручно: таблетки не намокнуть і будуть завжди під рукою.
  7. Для зимових походів аптечка відрізнятиметься: алергія менш імовірна, обмороження більш імовірне, до того ж знадобиться бальзам для губ, а пероксид водню замерзне. Також відрізнятиметься аптечка для фрірайду, аптечка для альпініста, аптечка на море тощо.
  8. Не забувайте робити щеплення від дифтерії та правця кожні 10 років.

Все, що ви зібрали для похідної аптечки, природно потрібно в чомусь носити. Найкращий та найзручніший варіант — купити туристичну аптечку, розроблену та пошиту спеціально для походів. Вони бувають вже з наповненням необхідними медикаментами та іншими корисними речами, або пусті (лише чохол). В пусту можна покласти все що заманеться, а от вже наповнена має свій плюс в тому, що хороші виробники комплектують їх якісними бинтами, пластирами, ножицями та іншими медзасобами зарубіжного виробництва. Вони здебільшого якісніші за ті, що можна задешево знайти в наших аптеках, тому купуючи наповнену аптечку можна виграти на цьому.

Як на мене, найбільш зручні та продумані туристичні аптечки виробляються фірмами Tatonka, Deuter та Lifesystems. Також для аптечки можна використовувати пластикові гермоконтейнери, гермомішки або інші подібні чохли чи сумочки. Врешті, чохол для медикаментів можна пошити самому.

Відмова від відповідальності

Інформація подана в цій статті носить інформаційний характер, не є інструкцією до дії, подана виключно для ознайомлення та розуміння необхідності більш детального вивчення окреслених питань. Вся інформація надається без гарантій повноти, достовірності та сучасності і без інших явно виражених або припущених гарантій. Використання поданої інформації здійснюються виключно на Ваш розсуд і на Ваш ризик. Автор не несе відповідальності за будь-яке правильне чи неправильне використання поданої інформації, в тому числі таке, що спричинило шкоду здоров’ю. Пам’ятате, що самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я та небезпечним для життя. Найкраще рішення — включати до складу похідної аптечки професійного лікаря. :-)

Олександр Омельченко для TopRope.com.ua, 2019 рік.
Повне чи часткове копіювання матеріалу без дозволу автора заборонено!

Щиро вдячний за якісні консультації при підготовці матеріалу інструктору з тактичної медицини ГО “Захист Патріотів” Назарові Мельничуку, інструктору з тактичної медицини Роману Свиридюку та лікарю-хірургу Кирилові Орлову ГО “Єдність та Братерство”. Текст оновлюється.