Куди поїхати в Андалусії: Севілья, Кордоба, Кадіс

31 березень 2020

Андалусія (ісп. Andalucía) — іспанська автономна область, що складається з восьми провінцій: Альмерії, Кадіса, Кордови, Гранади, Уельви, Хаен, Малаги і Севільї. Її столицею є Севілья. Андалусія народилася в змішанні культур, де головними були три напрямки: мавританська, циганська і християнська культури Іберійського півострову. Саме ця колоритна мішанина робить цю частину країни унікальною і так приваблює туристів. Вся Іспанія — розмаїття крові та культур, але в Андалусії “суміш” найгустіша. Це маври, цигани, фінікійці, греки, римляни… Андалусія розташована на південно-західному краю Європи. Цей район називають європейською сковорідкою, і не дарма, адже влітку температура підіймається до 45 °С і знаходитись в обідню пору на вулиці стає дуже важко.

Коли найкраще їхати в Андалусію?

в Андалусії те́пло цілий рік, проте, звісно, пік напливу туристів, припадає на осінь та весну, коли вже не жарко, але ще не прохолодно. Влітку тут досить спекотно: середня температура складає +35°C, однак за рахунок сухого повітря ця спека переноситься трохи легше, аніж аналогічна температура у вологому кліматі. Регіон має 3 тис. сонячних годин в році і всього лише 30 сантиметрів опадів, тому коли би ви не поїхали — скоріш за все потрапите на хорошу погоду. Взимку температура зазвичай не опускається нижче 15°C тепла.

Севілья

Севілья — батьківщина фламенко та кориди. Севілья — це елегантні будівлі, вузькі вулички, апельсинові дерева, запальні ритми фламенко та цілих три об’єкти Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Видавництво туристичних путівників Lonely Planet поставило Севілью на перше місце в рейтингу міст, які треба відвідати в 2018 році.

Через місто протікає найбільша річка Іспанії — Гвадалквівір, місцеві люблять тут купатися, займаються віндсерфінгном, каякінгом та “ходять” по річці на сапах. Набережна — чудове місце для відпочинку. Тут можна влаштувати пікнік ввечері або почепити гамак між дерев та просто “почілити” в сієсту.

Транспорт у місті:

  • автобус, разовий проїзд коштує 1,40 €;
  • метро. Вартість квитка на метро залежить від кількості зон: 1 зона коштує 1,35 €, всі три зони — 1,80 €, без обмежень кількості поїздок протягом дня — 4,50 €;
  • трамвай — не надто поширений транспорт, оскільки його запустили в місті тільки недавно; ціна квитка така ж, як і на автобус — 1,40 €.

Куди піти в Севільї?

1. Plaza de Espana — неймовірної краси площа, що залишилася від Всесвітньої Виставки 1929 року. На площі мозаїкою викладені символи і герби всіх іспанських провінцій. Її родзинкою є канал, через який це місце часто називають Севільською Венецією. Тут же розташований Парк-де-Марія-Луїз, куди зайти можна безкоштовно. Краще відвідувати площу ближче до вечора, коли сонце вже не пече, а світло ідеально лягає для фото. До речі, тут проходили зйомки фільму «Зоряні Війни. Епізод II: Атака Клонів».

2. Catedral de Sevilla — найбільший готичний храм у світі, об’єкт Світової спадщини ЮНЕСКО. Ця релігійна споруда поступається за розмірами лише собору св. Петра у Ватикані і св. Павла в Лондоні. Золотий хрест у храмі відлитий з першого золота, привезеного з Америки Колумбом, у соборі покояться і останки самого Першовідкривача.

3. Вежа Хіральда вважається головним символом міста, вона здіймається над кафедральним собором на 93 метри. Це єдина мусульманська споруда, яка вистояла в тривалу 16-місячну облогу Севільї християнами в часи Реконкісти. З оглядового майданчика відкривається чудовий вид на місто.

4. Royal Alcazar — ще один символ столиці Андалусії, включений в список об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Це неймовірної краси арабський палац в стилі мудехар, побудований в XIV столітті, що 7 століть служив резиденцією іспанських королів. Тут знімали водні сади Дорну для Гри Престолів, це приголомшливо красивий оазис посеред кам’яних джунглів. Вхід коштує 11,5 € або 3 € якщо у вас є міжнародний студентський квиток ISIC (або можна пройти безкоштовно за годину до закриття, коли охорони вже нема). Обов’язково врахуйте, що за квитками доведеться провести якусь годину в черзі (але воно того вартує!). Альказар дуже великий, тому краще виділити на нього мінімум 3-4 години.

5. Setas de Sevilla, або як її ще називають, Метрополь Парасоль — футуристична будівля з шикарним видом на місто, що за формою нагадує гриби. Ця найбільша в світі дерев’яна конструкція була спроектована німецьким архітектором Юргеном Майєр-Херманом та “виросла” в місті у 2011 році. Зверху відкривається чудовий краєвид на захід Сонця, тому влітку найкраще підійматися нагору після о 20:00 (також врахуйте півгодини в черзі). Вхід — 3€, але потім на першому поверсі можна взяти безкоштовну листівку в сувенірному магазинчику, показавши квиток.

Лайфхак: Одразу після Setas de Sevilla рушайте в заклад La Carboneria — непримітне кафе у серці єврейського кварталу. Саме тут можна безкоштовно подивитися фламенко, за келихом сангрії. Шоу проводять о 21:30, 22:30 і 23:30.

Кордоба

Кордоба або Кордова (Córdoba) — дуже приємне і цікаве іспанське містечко, що зберегло в собі багату спадщину кількох культур — римської, арабської і християнської. Кордоба, як і Севілья, стоїть на річці Гвадалквівір та знаходиться в самому центрі Андалусії. Місто засноване в 169 році до н.е. як римська колонія в часи панування Риму. У середньовіччі Кордоба була столицею Кордовського халіфату. Історичний центр міста є об’єктом Світової спадщини ЮНЕСКО, а саме місто багате на історичні пам’ятки. За чисельністю населення і своїми розмірами воно займає третє місце в Андалусії, поступаючись лише Малазі та Севільї.

Як дістатися в Кордобу з Севільї?

  • автобусом місцевого лоукост перевізника Alsa від 5,5 €, 2 год. в дорозі
  • потягом від 12 €, їде 1 год 30 хв.

Що варто відвідати у Кордобі?

1. Кордовська мечеть — восьме диво світу, вона була настільки велика і прекрасна, що жителі міста звільнялися від необхідності здійснювати паломництво в Мекку. Її побудували на місці вестготської базиліки всього лише за рік — в 785-му, проте добудовували два століття. Дивовижні мавританські арки, колони, прекрасний внутрішній дворик з апельсиновим садом і дзвіницею, на яку можна піднятися і подивитися зверху на все місто. Вартість відвідування — 10 € + 2 € якщо бажаєте піднятися на дзвіницю. Безкоштовний вхід в понеділок з 8 до 9 ранку.

2. Альказар Християнських Королів XIV століття — друга за значимістю королівська резиденція після Севільської. У цьому палаці-фортеці вирішувалися найважливіші питання експедицій Колумба, про що свідчить скульптура, де Колумб стоїть перед королівською знаттю. Альказар поєднує риси розкішного палацу з казково красивими садами і могутньою фортецею. На його території знаходяться численні фонтани з пальмами, апельсиновими та лимоновими деревами обабіч. Вхід коштує 5 €, а для студентів до 26 років – 2,5 €.

3. Puente Romano — старовинний кам’яний міст з 16-ма арками, збудований римлянами через річку Гвадалквівір у І столітті.

4. Puerta del Puente — мостові ворота, що колись були частиною міської стіни. Ворота були споруджені у XVI ст., однак цікаво те, що вони є незавершеними. Під час будівництва бюджет на ворота зріс втричі у зв’язку з дизайном, проте через заборгованість міської ради Кордови та загальну нестачу коштів проект так і залишився незакінченим.

5. Руїни Римського храму (Templo Romano) віком понад 2000 років. Від початкової споруди залишилося, звичайно, всього 10 колон, але побувати тут варто. Вхід вільний.

6. Iglesia de San Pablo є зовсім невеличкою церквою поруч з Римським храмом. Головний фасад оформлений у стилі маньєризму XVI століття. Церква має симпатичний внутрішній дворик, де в тіні пальм можна заховатися від пекучого сонця та просто перепочити з морозивом.

7. Iglesia de San Lorenzo — одна з найдавніших церков Кордоби, побудована в ранньоготичному стилі, з великим вікном у вигляді троянди і високими стрілчастими склепіннями. Всередині зібрана прекрасна колекція картин XIX-XIV століть. Церква Святого Лоренцо розташована в історичному центрі. Збудована вона була як одна з дванадцяти культових споруд за замовленням короля Фердинанда III. Вхід вільний.

8. Вулиця Квітів (Calle de las Flores) — неймовірно вузька вуличка, з білосніжними стінами, що знаходиться в самому серці єврейського кварталу. На всіх балконах і терасах — горщики з квітами. Закінчується Вулиця квітів крихітним двориком, симпатичним фонтаном і чудовим видом на дзвіницю Кафедрального Собору.

9. Археологічний музей (Museo Arqueologico de Cordoba) — невеликий симпатичний музей. У ньому виставлено все, що знайшли археологи в цих місцях: мармурові саркофаги, скульптури давньоримської епохи, мавританське начиння, фрагмент римського театру та інші експонати. Всі зали музею виходять в чудові внутрішні дворики. Плата за вхід символічна — 1,5 €, щоправда в понеділок музей зачинений.

Кадіс

Кадіс — одне з найдавніших міст Європи, йому вже понад 3 тисячі років. Кадіс є містом-півостровом, адже із сушею його з’єднує лише тонкий піщаний перешийок, тож вода оточує місто з трьох сторін. На вулицях Кадіса відчувається дихання океану. Місто строго розділене на дві частини: Старе та Нове місто. Для архітектури Кадіса характерне типове для Андалусії поєднання арабського та європейського стилів, що робить його незабутнім в очах туристів. Зараз це процвітаючий центр однієї з андалуських провінцій і найбільший порт.

Як дістатися в Кадіс з Севільї?

  • прямим потягом від 16,65 €, курсує 1 год. 15 хв.
  • потягом від 14 € до порту Санта Марія, а звідти паромом за 2,25 € до Кадісу, цей маршрут займає приблизно 2 години
  • автобусом від 13,8 €, подорож триває також 2 години

Куди піти у Кадісі?

1. Catedral de Cádiz — головний собор міста, виконаний в стилі бароко та неокласицизму. Він є одним з найбільших в Іспанії. Обов’язково слід завітати всередину і піднятися на одну із дзвіниць (5 €), щоб розглянути кожен закуток міста з висоти або просто помилуватись океаном.

2. Teatro Romano de Cádiz — величезний Римський театр, побудуваний ще в I ст. до н.е., а знайдений лише під час розкопок у 1980 році прямо в центрі міста. Нещодавно його відкрили для відвідувачів, аби всі бажаючі могли поглянути на амфітеатр, який вміщував майже 20 тис. осіб.

3. Castillo de San Sebastián — замок-острів, що є чудовим прикладом оборонної архітектури початку XVIII століття. Аби дістатись до нього, необхідно пройтися по вулиці Paseo Fernando Quiñones, що, здається, виходить прямо в океан.

4. Поруч з попередньою локацією знаходиться Playa La Caleta — небагатолюдний піщаний пляж. Завдяки природній бухті вода в океані на цьому пляжі значно тепліша, ніж на інших пляжах міста, тож перед тим, як рушати далі — можна трохи поплавати.

5. Далі по узбережжю знаходиться Замок Святої Каталіни — ще одна фортифікаційна споруда, вхід сюди вільний, тому варто виділити півгодинки, аби поблукати по ньому.

6. Genovés Park. Якщо втомилися від прогулянок — заходьте в парк Хеновес. Там можна почілити під звук водоспаду в тіні екзотичних дерев, а потім погодувати качечок, лебедів і кількох динозаврів.

7. ECCO — Espacio de Cultura Contemporánea de Cádiz. Любителів сучасного мистецтва чекає простір ECCO. Кілька залів займає постійна експозиція творчого тандему Costus родом з цих місць. Вхід вільний.

8. Просто через дорогу від ECCO знаходиться неймовірно фотогенічний скверик, де земля вкрита чорно-білою плиткою наче шахівниця, а вздовж узбережжя тягнеться красива набережна, радимо зробити кілька фото та прогулятися вздовж берега.

9. Museo de Cádiz (на Plaza de Mina) — це історичний і художній музей під одним дахом, який зібрав старовинні артефакти, роботи місцевих класиків живопису і скульптури. За вхідний квиток зазвичай просять символічні 1,5 €.

10. Гастрономічною вишенькою цього списку є Mercado central Cádiz — центральний ринок міста. Саме тут можна досхочу наїстися свіжих фруктів, паельї, морепродуктів та випити сангрії за смішними цінами, тож сюди однозначно варто завітати!

Мандруючи по Андалусії американський класик Вашингтон Ірвінг казав: “Якщо на землі є рай, то він в Андалусії…”. Справді, цей район Іспанії дуже вирізняється з-поміж інших: тут можна зустріти неймовірні поєднання мавританської, римської та європейської культур. Андалусія зачаровує, та не залишає байдужим жодного туриста. Сюди хочеться повертатися знову й знову!