Чи допомагає друга шкарпетка від натертостей?

18 жовтень 2016

Horizon-socks

Термошкарпетки вирішують дуже багато проблемних питань у туристичному поході. Це і збереження тепла, і відтермінування виникнення неприємного запаху, і підтримка стопи під час руху з рюкзаком тощо. Ще одна велика користь, яку приносять термошкарпетки — суттєве зменшення імовірності виникнення натертостей і водянок. При правильному підборі шкарпеток та оптимальному виборі взуття, натертості не мають виникати взагалі. Але все-таки це правило не універсальне — у кожного є свої особливості будови стопи, особливий обмін речовин тощо, тому іноді для найбільшого комфорту ніг у поході доводиться використовувати такий прийом як використання двох пар шкарпеток.

Навіщо і як правильно користуватися двома парами шкарпеток?

В часи, коли в туристичні походи ходили у товстих в’язаних шкарпетках з овечої шерсті і носили важке жорстке взуття не дуже пристосоване до анатомічних особливостей стопи, внутрішня тоненька шкарпетка з легкої бавовни або навіть шовку могла бути необхідністю. Жорстка шерсть терла шкіру і не сприяла приємним відчуттям.

Але в наш час легко знайти шкарпетки з вовни Меріно, які мають товщину волокна 18 і навіть 16 мікрон і не спричиняють дискомфорту для ніг (звісно ж у випадку правильно підібраного взуття, але це окрема історія). Втім велика кількість людей мають певні особливості будови стопи, або схильність до розтріскування шкіри, мозолей тощо. Якщо Ви відчували “на власній шкірі” такі проблеми, Вам можна порадити спробувати вдягати другу шкарпетку. Сенс додаткової шкарпетки в тому, що замість тертя шкіри об грубу функціональну шкарпетку, об неї починає тертися тоненька внутрішня шкарпетка, а шкіра дотикається лише до її гладенької поверхні.

Така зміна особливо помітна у випадку, якщо Ви використовуєте теплі шерстяні шкарпетки, або навіть синтетичні з грубою в’язкою. “Підкладочні” шкарпетки також якісно виконують корисну функцію по відведенню вологи від поверхні шкіри. Чим тоншою є шкарпетка, тим швидше волога відходить від шкіри принаймні на мінімальну відстань. Тому якщо за умовами є необхідність у товстій шкарпетці, тоненька допоможе краще зберегти шкіру сухою і це, в свою чергу, зменшить імовірність виникнення натертостей.

Для таких потреб варто вибирати шкарпетки без додаткових підсилених зон, товстих резинок, і само собою без швів. Функціональність на себе має взяти зовнішня шкарпетка. Також варто підібрати їх так, щоб нижня шкарпетка не була коротшою за зовнішню, інакше вона може сповзати.

В якості нижньої шкарпетки можна порадити тоненькі варіанти з Coolmax, або тонкої вовни Merino (але не з волокном товще 16 мікрон). Наприклад це можуть бути шкарпетки Lasting WLS (вовняні), шкарпетки Lasting OLI, Lasting XOS або XOL (на основі волокна Coolmax).

Вибрати термошкарпетки у нашому магазині

Втім, якщо у Вас ідеально підібране взуття та шкарпетки, і немає проблеми натертості ніг — не заморочуйтеся — найбільш імовірно, що друга шкарпетка Вам не потрібна. Мандруйте із задоволенням :-)

Lasting CMH